Ma nerad policije i tuzilastva, tj više suda, me pogadja u nekim drugim temama koje su izvor ovog stanja, a ovo je tema gdje narod sam sebi omcu oko vrata stavlja pa trazi spas.
Mislim da ovi sto uzimaju pare od kamatasa treba da ovaj nerad nadleznih vide prije nego li uzmu novac, jer ovo je sitno kakav kriminal sve prolazi.
Tesko je dokazivo kad u tom trenutku obije strane zele da saradjuju i pristat ce na sve papire samo da dodju do para. Zbog tog trenutka i ne mogu imati empatiju prema njima jer niko nije prisiljen a ovaj sto pozajmi novac je taj koji krši dogovor.
Mislim da treba drzava da poradi na tome da smanji potrebu za kamatasima jer dok god je potrebe za njima, nema te policije koja ce ih sve skrajnuti. Ljudi koji uzimaju od kamatasa ce sami predloziti da na 1000eur vrate 1100 samo da im neko da novac jer ocito banka i ljudi oko njih opravdano nece.
Ja na kamatase gledam vise kao posledicu problema osim ovog dijela batinjanja, prijetnje smrcu i ostala krivicna djela tog tipa koja su problem nasilja i bez sumnje za procesuiranje i lakse dokaziva.