Javi utiske ove od Amina - Dezorijentisani.
Printable View
Javi utiske ove od Amina - Dezorijentisani.
Pisem komentar netom sam je procitao, u par dana, maltene u dahu. Jednostavnost i neposrednost u opisima i detaljima cini da se lako cita i da drzi paznju.
Narativ je klasicni Malufov, istorija svijeta, revolucije i njihov uticaj narocito na tlu Levanta, ovaj put prikazan kroz price o nekoliko prijatelja od kojih je svako u jednom trenutku posao svojim putem. Radnja se odvija u par sedmica ali je prica strukturirana kroz sjecanja i biljeske prijatelja, upravo na nacin karakteristican za Malufa. Njegov stil pripovjedanja je fantastican i ovaj naslov ne nudi nista manje od toga. Snazna preporuka.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Hvala :)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...b519036cb3.jpg
Matica Crnogorska https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...bd0a1d9625.jpg
Poslano sa mog M2006C3MNG koristeći Tapatalk
Piščev dnevnik Dostojevskog, Mučninu Sartra, Vreme Čuda Pekića i pripovijetke Kafkine. Prije nekoliko dana pročitah Fukoovo klatno poslije 25 i više godina. Onda uzeh Da Vinčijev kod namjerno ... ahahahahaha qq
I naravno, Gijom Muso, Nafisa Hadži i Jelena Bačić Alimpić.
Sapijens - Juval Noa Harari
Mihail Solohov ,,Uzorana ledina''
Teme ovog romana u dvije knjige su:
-masovna kolektivizacija, pri cemu je autoru iz prve ruke bilo poznato o kakvom se nasilju radilo.Pisao je ,,neobavijestenom'' Staljinu opisujuci ,,greske'' i moleci za brasno da nesrecnike iz njegovog kraja ne zadesi najcrnja sudbina.Sam opis raskulacivanja je povrsno i ukratko opisan, cak se kasnije jedan seljak i njegova porodica vracaju iz progonstva, jer je eto doslo do greske:rolleyes:.
-nekakav pokusaj kontrarevolucije na Donu, nesto sto je nemoguce zamisliti kao ikakvu realnu prijetnju boljsevickoj vladavini.
Sa ovakvim osnovama (tacnije nemogucnoscu da se isprica kako je stvarno bilo) nikako se nije moglo ni u jednom trenutku doci do nivoa ,,Tihog Dona''.
A, opet nisam se pokajao sto sam ovo procitao.Dijalozi su dobri, likovi su generalno uvjerljivi, osjeca se ocajnicki polozaj bijelih, tezina dvostrukog zivota Jakova Lukica...
Sto se tice kolektivizacije sve je receno u drugoj knjizi ,,Tihog Dona'' kada Jefim Izvarim govori Grigoriju Melehovu (parafraziram) ,,boljsevicka vlast donosi slobodu radnicima, a seljacima novo, mozda jos gore ropstvo''.
Džulijan Barns "Troje"
Interesantno...
Ja za Agatu jedino imam koncentraciju.. Herkul Poaro.
Sent from my SM-A336B using Tapatalk
A mene je baš uhvatilo... Naiđu tako periodi, razni.
Ostrvo - Mesa Selimovic.
Preporuka za citanje a sto me poslednje odusevilo (ima pdf po internetu),mimo klasike koju obozavam naravno :
Rade Miljanovic (inace totalno nepoznat lik?) :
"O snovima i zidovima"
"Sestre"
"Tema lepota"
Irvin Jalom (ovo su vec poznati bestseleri) :
"Kad je Niče plakao"
"Problem Spinoza"
"Lecenje Sopenhauerom"
Bernhard Schlink (poznat roman) :
"Citac"
Srdjan Valjarevic :
"Komo"
Nele Karajlić (Odlicni Nele,iznenadio me! :-) :
"Fajront u Sarajevu"
"Solunska "28
Branimir Šcepanović :
"Usta puna zemlje"
Vesela nauka, F.N.
Sent from आत्मन:
Edvard Raderfurd, London. Trilogija. Istorija Londona i Engleske od Rimljana do sadašnjosti ispričana kroz razne novele u kojima su likovi razne generacije nekih porodica.
Kome se sviđa Ken Folet i njegova djela, ovo će mu super leći. Finiširam polako treći tom.
nedavno pročitah dva romana Dejana Tijaga Stankovića. Zamalek i Estoril. Da ne spojlujem.
Lik je od prevodioca postao pisac što je izgleda veoma dobar put.
Za obije preporuka. Pročitah Zamalek, na neku preporuku sa društvenih mreža, a onda čim vidjeh Estoril u knjižari, zgrabih ga.
Nadam se da sam vam približio mišljenje o autoru.
Ethan Hawke "A bright ray of darkness"
Simpatično skroz.
Jao kakva fora... Dobro je to kimmi...
Harold Pinter "Novi svetski poredak"
Sjajno.
Patrik Giri - Mit o nacijama, štivo koje potpuno odgovara našem trenutku i podneblju