Originally Posted by
Nije bitno...
Šta uopšte znači "suština"? Vojvoda i dalje zna pomenut' dvojno državljanstvo, srpski kao službeni jezik, trobojku, kapelu na Lovćenu - ali sve stidljivije, i suština je da je vojvoda dig'o ruke od svega toga. Njegov "novi odgovor za novo vrijeme" svodi se na to da Srbi budu trajno dio vlasti u Crnoj Gori, predstavljeni autentično kroz NSD; u prevodu, da on bude trajno dio vlasti u Crnoj Gori; da se "identitetska pitanja" tu i tamo spomenu, ali da nije pravo vrijeme da se nešto oko tih pitanja i uradi, niti će ikad bit pravo vrijeme.
Usput, vojvoda postepeno prepušta cirkuse sa trobojkama i otpriznavanjima Kosova lokalnim klovnovima, devalvirajući takvu vrstu djelovanja; a on sam šalje neverbalnu poruku da Srbi u Crnoj Gori treba upravo da budu okrenuti ka Crnoj Gori, kroz ovaj tekući državnički rebranding.
Meni ne treba da se vojvoda preobrazi preko noći u patriotu za primjer - preoštra bi to krivina bila, vojvoda bi bio univerzalno prokazan kao izdajnik kod svojih, i kao takav potpuno beskoristan. Meni je baš ovakav vojvoda super - ne može Ranko Krivokapić Srbima normalizovati državnu zastavu, samo vojvoda može da skuva žabu i otupi oštricu otpora koji dio crnogorskih Srba ima prema državi. Meni je super što je ekstremno djelovanje spuštio na nivo Daria Vraneša i Marka Kovačevića - da se polako stvori asocijacija između nepoštovanja države / simbola s jedne, i pojma "debil" sa druge strane. Nije teško to, po istom receptu po kom je DPS postao asocijacija za "lopov" - ako ti smeta državna zastava, mora da si debil poput Daria Vraneša.
Mene ne zanima šta vojvoda intimno misli, meni lično je jeftino da trpim vojvodu na nekoj funkciji, ako će funkcija da mu oslača do nivoa da će postati koristan - pacifikovati dobar dio sledbenika, prodati im priču da se mora ić naprijed, EU, lijevo desno, novo vrijeme, ostajemo Srbi, ali puštite se ćoravoga posla službenoga jezika i čuda; a ko neće naprijed - moraće za Dajkom, Vranešom i ostalom braćom.
Uglavnom, jedino što je bitno kod vojvodinog polukružnog okreta jeste efekat po državu, sam vojvoda je nebitan. Jednako me to interesuje kao što me interesuje jel Milo stvarno bio zamrzio šah zbog šahovnice, i jel se iskreno predomislio 1997-me - valjao je za 2006-tu.