U idea marketima ako nadjes proizvod sa isteklim rokom imas 50 % na ispravan rok istog proizvoda.
Sent from my SM-G610F using Tapatalk
Printable View
Koliko ja znam, u ovim vecim sistemima postoje procedure oko pracenja i prijave rokova dobavljacima, posebne sveske sa rokovima sto je i interna kontrola... Svjesno prodavanje isteklih rokova je za osudu i stoge kazne. E sad dje inspekcija smije uci, a dje ne, nije tema...
Sent from my ONEPLUS A3000 using Tapatalk
Tacno, vrlo vrlo tesko da radnik dobija instrukcije da isteknuti rok zadrzi u rafove. Uglavnom ima povracaj a ako dobavljac ne vrace robu ide u smece. E sad posto kod nas radnik u isto vrijeme obavlja 3 posla pa radi i na kasu i na suhomesnato i puni rafove lako se desava da nema kad i previdi da provjeri datume. I vecinom kad se pozalite inspekciji gazda plati kaznu ali radnici nesretni dobiju po usima.
Grehota je kod nas sto nema sindikata...
Eto voli lakovic idea imaju hiljade radnika mogu da se udruze u sindikat i da stvaraju pritisak
Ali nase je strah da ne izgube posao
Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk
Dvije i po godine sam radio u Merkatoru a kako sam bio muskarac sef me svaki put ispostovao za taj slobodan dan da se ne bi prepirali i svadjali. Ali te golgote sto su te zene prezivljavale iznosenje sve robe iz podruma u gajbu uz stepenice katastrofa. Nedjelja radna svi praznici radni. Kad jedna dobije slobodan dan ostalima muda opanu da pokriju njen posao.
Smatram d amuškarac ne treba ama baš ništa da se miješa u izbor kuhinje :D Nećeš mi zamjeriti. Namos kuhinju zaobidji u širokom luku, nadji nekoga da ti to napravi. Ta iz Namosa neće dugo, osim ako nijesi uzeo neku Gorenje ili slično.
Danas u Naš Diskont, nema više onog Imlek svježeg mlijeka u boce a samo njega pijemo. PItam je li prošlo danas, a ona kaže više neće dobijati. Takodje Fidelinka brašno, nema ga. Vidim da su neke brendove iznacili. Kakve li su to igrice.
Je li Imlek oduvijek bio iz Banja Luke ili je to ranije bilo PKB pa Imlek, Beograd, a sada Banja Luka ili sam ja nesto pogresno na ambalazi citao?
U Kotoru kad sam bio 22 kuhinje u apartmane su oni odradili zamalo pa najjeftinije tada. Ni jedna se nije pomjerila evo 7 godina.
Na Zhb 4 kuhinje za apt i 2 kuhinje iz elemenata za zajednicke kuhinje koje se koriste 6 mjeseci po cijeli dan (uvece se spremi po 20-30 vecera makar 150 dana godisnje) ukrajinske neke peta godina
Znas li sta znaci da izgledaju kao da smo ih juce uzeli. Tada su bile na 40% popusta (medijapan ne puno drvo)
Ja bas imam dobro iskustvo sa kvalitetom njihovih kuhinja.
A sto se tice izbora i muskaraca da ne biraju. Ja obozavam da kuvam i u toj kuhinji kad sam slobodan provodim skoro pa isto vremena kao supruga pa smo zajedno odabrali :)
Imlek jeste nekadašnji PKB Beograd, ali se dijelom proizvodio i u Meljinama. Nisam čitala na ambalaži.
U Ideu je bilo ovo mlijeko ali nešto recimo i po 30 centi skuplje nego u Naš Diskont.
http://shop.sinagoga.co.rs/artikli/1...,8mm-1,5ll.jpg
Nije to svjeze izbaceno, nego zbog problema sa fabrikom, trenutno nema isporuke za CG. Inace, Imlek ima fabrike u Srbiju, Bosnu i Makedoniju. I roba dolazi trenutno samo iz Bosne i Makedonije....Iz Srbije ce kad se stabilizuje situacija....
Nama od Imleka, koji je regionalni sad, stizu proizvodi iz Kozarske Dubice... Valjda imaju 4 pogona u Srbiji, jedan u BiH i jedan u Makedoniji...
E pa sprdnja... Nema ni fidelinke? Ja i žena kad kupujemo brašno, ako ne vidimo onu gospođu na slici ne uzimamo ništa drugo. Jedno vrijeme Naš diskont dobije male količine Imlek Iriškog sira, inače ubjedljivo najboljeg sira koji se može kupiti od kompletne ponude svih takvih tipova sireva od gauda i čuda... i onda moram da ganjam da ga kupujem po drugim prodavnicama
Jos jedno brasno je iščezlo sa trzišta, barem u HDL ga nema neko vrijeme - danubius...
Bez želje da solim pamet: zašto ne kupujete domaće brašno iz nikšićkog mlina? Ima ga svuda, nije skuplje od konkurencije i sasvim je okej. Žena pravi svašta nešto od njega, kupujemo ga samo zato što je naše i ne mijenjamo godinama. Nisam stručnjak za brašna, ali meni izgledaju dobro u vražju mater, te pite, palačinke, kolači...
Nema dosta proizvoda od Imleka u Voli. Šta je problem sa fabrikom u SRB?
Nemate pojma. Mojoj ženi uopšte nije bitno koje je brašno...
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Poenta velikih marketa jeste da imaju i široku ponudu. Ako neko voli Fidelinku to je legitimno. Bokan je "patriota" pa za maslinovu ulje koje uvozi stavi nižu cijenu drastično u odnosu na domaće maslinovo ulje iz Bara...
A i mi smo vrlo čudan narod...
Pored odličnih jogurta koji se ovdje proizvode (Lazine, Nika) puno ljudi traži Kravicu i sl.
Vodu imamo najbolju u regionu a i šire, ali Rosa, Aqua Viva i slične dominiraju.
Suhomesnati proizvodi takođe...
Sent from my HTC U11 using Tapatalk
Ne zaboravimo i brend 'Montella'...ne vidim neku bitniju razliku od izvikane kravice...
Ruku na srce, dobra domaćica će i od pudera napravit remek djelo.
Dosta domaćica misli da je "Fidelinka" sinonim za vrhunske kiflice, kolače, peciva i sl...Mislim da nije bitno da brašno košta 1€ da bi nešto ispalo fenomenalno. Ko umije zamijesiće odličan hljeb s brašnom od 0,25€...ja ne umijem ni sa jednim, ni drugim...
Ja volim Imlek gusti jogurt. Jednostavno je meni najmiliji od svih na tržištu. Tvrdim da Imlek Iriškom siru nijedan njemački uvozni od sve ponude u CG nije ni "do koljena". Suhomesnato iz CG i SRB uglavnom izbjegavam ili kupim neki provjereni. Iskreno pored raznih priča koje sam čujao o kvalitetu suhomesnatog i proizvođača kod nas, odlučio sam da ih bojkotujem. Uzmem PIK , makar ima neku kontrolu jer su u EU mada je vecina kobasica tipa budimska i sl kvalitetom ni primaći evropskim koje sam imao priliku probati. Sve u svemu ne mora da znaci ako je domace da je dobro. Jedino se slazem da je greota kupovati vodu iz SRB i Hrvatske pored naše.
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Ja ne smatram da je Fidelinka sinonim za vrhinske kiflice, ali kako svakodnevno pravimo hleb i tijesta, već sma iskristalisala vrlo dobro što je najbolje :)
Uglavnom je Zlatni Puder bez konkurencije, ne biste vjerovali koliko je bolji. Fidelinka je odmah iza njega. Svoj patriotizam pokazujem na mnogo bolje načine :)
Takodje, ranije smo pili samo Lazine jogurt, ali ne volim kad me lažu i varaju (bar kad to prepoznam), jer u Lazinama mlijeku i jogurtu osjetim mlijeko u prahu. Možda umišljam, možda ga ima i u Imleku ali z asvoje pare imam pravo da biram.
I ono domaće što kupite, vrlo vjerovatno punite džepove ne seljaka, već domaćih tajkuna nažalost :(
U Bloku 9 recimo imamao dvije radnje koje nijesu ništa mnogo skuplje od trgovačkih lanaca, čak ponešto i jeftinije, Alfa market i Naj market.
Svakako da se pune dzepovi lokalnih tajkuna ali ti tajkuni od nekoga moraju da kupe sirovinu.
Primjer - Nova Nika mljekara otkupljuje mlijeko na teritoriji Niksica - Savnika - Zabljaka - Danilovgrada. Imaju vise stotina kooperanata.
To je par stotina familija koje uzmu po jednu platu od svog rada mjesecno. I par desetina radnika u mljekari.
Lazine otkupljuju mlijeko sa teritorije opstina Podgorica, Niksic, Bijelo Polje, Petnjica, Berane i Rozaje imaju 750 kooperanata.
Goranovici ili Franca (koliko god ih ne podnosim jer su DPS pashchadija) imaju kod nas klanice, proizvodna postrojenja, prodajne objekte (sve su to mizerne plate ali su plate). Pouzdano znam da sve sto se proizvede u CG oni su voljni da otkupe, Franca cak placa da se drze goveda za njega. Drzava subvencionise kupovinu teladi itd itd zaposljavaju zajedno oko 1000 radnika.
E ovako ja razmisljam :
Ako ne kupim domace mlijeko ili meso ja umjesto naseg radnika i sunarodnika pomazem nekog Stevu Stevanovica iz Knezevca...
Ako kupim nase pomognem nekome da prehrani familiju i ne ostane bez posla.
Najveca doza patriotizma ogleda se u kupovini domacih proizvoda
Drezga ima odlican kajmak i jogurt, da ne zna neko prodaju li mlijeko?
Vodu ne bih uvoznu kupio, ali ni pod tackom razno. Gaziranu sam nazalost prinudjen da kupujem, jer je Rada pokojna.
Suhomesnato cu uvijek prije kupiti od Goranovica, Martexa I slicno nego od Carnexa itd.
Sa druge strane, jogurt Nika I Lazine jednostavno ne volim. Pregust je. Ono je meni vise ko kisjelo mlijeko, koje ne volim,nego jogurt. Ni imlek gusti ne kupujem. Onaj Balans kupujem uglavnom jer mi prija.
Onaj Montekrem je isto zastidje, a realno ni jedan od regionalnih nije ni primaci Linoladi.
Ne znam, ako postoji iole pristojan domaci brend kupicu ga, ali necu sebi kupovati znatno losije proizvode ili proizvode koje ne volim, zbog ekonomskog patriotizma.
A sto neko pomenu prepakivanje, Nexan je najjaci sa pravljenjem crnogorskog vranca od makedonskog grozdja. Nego, to ionako niko ne kupuje bez ovi bas low low budzet turisti.
Sent from my HUAWEI CRR-L09 using Tapatalk
Ja uzimam nešto od Neoplante, nešto od Carnexa, PIK-a jer sam odavno napravio listu onoga što je po meni najbolje od ponude i radi lakše kupovine kada odem u nabavku. Goranovića sam nekada kupovao ali je kvalitet varirao, kao i činjenica da zbog slabe prodaje njihovi proizvodi gube na svježini. Onda su mi neki poznanici prenijeli razne informacije zbog kojih nisam želio da rizikujem prilikom kupovine. Đeca ne jedu suhomesnato a i ja ga uglavnom izbjegavam. Pršuta koja se prodaje ođe je uglavnom katastrofa koliko je slana i mislim da kvalitetom teško može biti po standardima koji važe na zapadu.
Samo da pomenem kakav se limun prodaje u našim megamarketima. Ubijeđen sam da je izvan svake kontrole i da je nagrđen pesticidima i sumnjivog porijekla. Ista je stvar na pijaci đe preprodaju isti limun kupljen u Laković ili Naš diskont. Stvarno nije lako izabirati hranu danas.
Skoro sam u Naš diskont uzeo Linoladu premium 400gr i nisam obratio pažnju na rok trajanja. Sva bješe vodnjava i ko zna đe je stojala ali su je uredno pustili u prodaju. Bačio sam bio račun inače bi ga u usta zabio nekom tamo kako mi na živce idu takve fukare od šefova koje dozvoljavaju da pred istek roka uvale kupcima.
Ne branim ih...
Ali igrom slucaja sam u proizvodnom postrojenju u Nk bio vise puta + mi tamo radi jedna rodjaka.
Prva su proizvodna firma koja je uvela Haccp standard. Sve je sterilno i 1/1.
Makar sto se higjene tice.
Takodje imaju svoju veliku klanicu i pouzdano znam da sve sto mogu da kupe odje oni kupe ostalo uvoze
Ja pršutu, dimljeni sir i sir u ulju uzimam onamo iza Sat Kule, uglavnom odlično bude, mada se desi ponekad da im "zaluta".
Btw, Viki Miljković Marlboro-Suzuki radi tamo ka' prodavčica, ili bar kopija njena... :D
Sent from My Galaxy S9+ using Tapatalk