Ako ja sad rečem "na grad se spušta mrak" ili "sumrak se kroz prozore uvlači u sobu" to nema nikakve konsekvence :)
Printable View
"In a person, selfishness is either undiscovered, or covered; never absent.”
― Mokokoma Mokhonoana
" True wisdom lies not in what is seen, but in what is felt within the depths of our being. "
LAO TZU
"What I am saying then is just because you don’t know how you manage to be conscious, how you manage to grow and shape your body, doesn’t mean that you’re not doing it. Equally, if you don’t know how the universe shines the stars, constellates the constellations, or galactifies the galaxies – you don’t know but that doesn’t mean that you aren’t doing it just the same way as you are breathing without knowing how you breathe.
If I say really and truly I am this whole universe, or this particular organism is an I’ing being done by the whole universe, then somebody could say to me, “Who the hell do you think you are? Are you God? Do you warm up the galaxies? Canst’ thou bind the sweet influences of the Pleiades or loosen the bonds of Orion?” And I reply, “Who the hell do you think you are! Can you tell me how you grow your brain, how you shape your eyeballs, and how you manage to see? Well, if you can’t tell me that, I can’t tell you how I warm up the galaxy. Only I’ve located the center of myself at a deeper and more universal level than we are, in our culture, accustomed to do.”
So then, if that universal energy is the real me, the real self which I’s as different organisms in different spaces or places, and happening again and again at different times, we’ve got a marvelous system going in which you can be eternally surprised. The universe is really a system which keeps on surprising itself". - Alan Watts
https://scontent.ftgd2-1.fna.fbcdn.n...kQ&oe=66178CAB
There are various kinds of savagery: emotional, spiritual, economic, and cultural savagery.
Don Winslow
"I felt in need of a great pilgrimage
So I sat still for three days."
Hafiz
Have more than you show, speak less than you know.
- William Shakespeare
'Physics isn't the most important thing. Love is.'
Richard P. Feynman
"Perhaps one did not want to be loved so much as to be understood."
- George Orwell
Nauči se da umeš da zaboliš svoj bol, umesto da on tebe boli. Nauči se da umeš da vodiš svoje puteve, umesto putevi tebe da vode.
I nauči da umeš da odživiš svoj život, umesto da on tebe živi. Jer njemu je svejedno da li nas ima ili nema i da li, uopšte, i mislimo da mislimo.
Najgore je kad ljudi ćute, kad se ne objasne, pa svaka sumnja ima pravo na život.
I moja, i tvoja...
a najljepse je kad tebe boli uvo sto neko sumnja na tvoju cutnju i misli sta misli
Prije nego što počneš da liječiš nekoga, pitaj ga da li je spreman da se odrekne stvari zbog kojih se razbolio.
Kad kuješ svoju sreću, ne udaraj bližnje po prstima.
Ko pelin nije gutao, taj ne zna šta je sladost.
Ko tužan nikad nije bio, taj ne zna šta je radost.
"Vrijeme je da shvatite da u sebi imate nešto snažnije i čudesnije od stvari koje vas pogađaju i čine da igrate kao marioneta". Marcus Aurelius
Ekermanovi Razgovori sa Geteom, po Ničeovom mišljenju najbolja njemačka knjiga, shvatili to kako ko hoće. Pa Gete kaže:
Ljudi će postati pametniji i oštroumniji, ali ne bolji, sretniji, ni čvršći u djelovanju -- ili, barem samo u pojedinim razdobljima. Predviđam da će doći vrijeme kad im se bog neće nimalo radovati, nego će razoriti sve za ponovno stvaranje. Uvjeren sam da je sve smišljeno za takav kraj i da su vrijeme i čas u dalekoj budućnosti za događanje tog razdoblja obnavljanja već utvrđeni. Ali prije će proći dugo vrijeme, i mi se možemo još hiljade i hiljade godina zabavljati na ovom dragom starom tlu.
Sto si luda ovako :joy:
Naručih ja po tvojoj ideji Razgovore jer obožavljem inače Getoga mnogo. Sasvim slučajno kupih skoro komplet knjiga od njega za 60e ganjc novo, izdanje 1982 RAD izdavačka kuća. Prevod otac i sin Živojinovići. Čuveni. Čitam mladog Vertera, pljesme, putovanja po Italiji... Fausta i dan danas motam po glavi i ponekad pomislim da možda, samo možda, ponekad shvatam tu alhemiju. Zaista jedan od poslednjih značajnih ljudi na planeti. Imam i neko izdanje Geteove misli. Mnogo dobra isto. Evo reprizno jedne:
"Raduj se, najvisi stvore prirodin, osjecas da si / kadar da za njom mislis tu najvisu misao koju / tvoracki doseze ona"
EDIT: Plus u potrazi za Razgovorima iskoči još jedan dragulj Life of Samuel Johnson od Bosvela
@Caesar kako kad već pomenu Fausta tumačiš sljedeće.
"Ja sam deo one sile koja stalno želi zlo, a koje se na kraju često ispostavi kao dobro". Mefisto
Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
"Ono što nam je potrebno je religija koja oblikuje čovjeka. Mi trebamo muškarce! Muškarce željeznih mišića i čeličnih živaca."
Vivekananda
"Ako istrajete u gušenju svojih impulsa, završićete tako što ćete postati flegmatični ugrušak. Na kraju izbacite ispljuvak koji vas potpuno iscijedi i za koji tek godinama kasnije shvatite da nije bio ispljuvak, već vaše duboko ja. Ako ga izgubite, zauvijek ćete juriti mračnim ulicama poput ludaka kojeg progone fantomke. Moći ćete sa savršenom iskrenošću reći: „Ne znam šta želim u životu."
HENRI MILER, Seksus
"Ono što smo uradili za sebe umire sa nama,
ono što smo uradili za druge i svijet,
ostaje i postaje besmrtno."
Albert Pajk
Ako posjeduješ snagu istine, čak ni u snu nećeš moći izreći laž. Bićeš istinski u mislima, riječima i djelima. Sve što kažeš, biće istina. Možeš reći nekome: "Budi blagoslovljen" i on će biti blagoslovljen. Ako je čovjek bolestan i ti mu kažeš: "Budi zdrav", on će to odmah i postati.
Vivekananda
"Privilegija je proći kroz pakao, do vječnog raja i uživanja."
Dante Aligijeri
Umoran sam. Otišao bih nekud daleko i ne bih se osvrnuo.
Otišao bih nekud u žuto lišće, ko zna kuda.
A kada bi neko plakao za mnom, ja bih napisao kartu -
"Zbogom, idem da ozdravim."
:heart::heart:
"Life is so beautiful, especially when I'm absent from it. Don't get me wrong, Jim Carrey is a great character, and I was lucky to get the part, but I don't think of that as me anymore. I used to be a guy who was experiencing the world and now I feel like the world and universe experiencing a guy. So there's kind of been a shift."
“That peace that we’re after lies beyond personality, beyond the perception of others, beyond invention and disguise, even beyond effort itself. You can join the game, fight the wars, play with form all you want, but to find real peace, you have to let the armor fall. Don’t let anything stand in the way of the light that shines through this form. Risk being seen in all of your glory.”
“You will only ever have two choices – love or fear. Choose love, and don’t ever let fear turn you against your playful heart.”
Jim Carrey
"Ne znam da li ste primijetili da se, onog trenutka kada prestanete da budete aktivni, odmah osjeća nervozna strepnja; osjećate se kao da niste živi, kao da niste u pripravnosti, pa morate nastaviti. I postoji strah od toga da ostanete sami, da prošetate sami, da budete sami, bez knjige, bez radija, bez razgovora; strah od mirnog sjedenja i toga da se sve vrijeme ne uradi ništa rukama ili umom ili srcem."
Dž. KRIŠNAMURTI
„...Bolest dolazi zbog mislenog pada. Čovjek treba da bude sam svoj ljekar.
Ako nije tih iznutra, onda uzalud svi ljekovi i najbolji ljekari.
Podsvijest modernog čovjeka je uzburkana kao nemirni okean s velikim olujnim valovima. Podsvijest prepuna utisaka čini da duša bude nemirna.
Emocije tada ključaju poput erupcije vulkana. Bez rada na emocijama, duhovnost je samo kula od karata.
A šta je čovjek bez mira u duši? Odvojen od Božje blagodati, pokušava da uzaludno pronađe utjehu u materijalnim stvarima.
Tamo utjehe nema, to je rupa bez dna. Još, još, daj još i na kraju ponovo praznina.
Кada duša postane mirno more, bonaca, tada počinje iscjeljenje.
Zapamtite to, to je zlatno pravilo.
Izvor većine bolesti je u duhu, zato duh može da pobijedi većinu bolesti...“
"Ne treba da svoje vrijeme i energiju trošimo nizašta što ne poboljšava naš život, što nam ne pomaže da rastemo. Nije vrijedno. Dakle, koristi svoju energiju za radost, sreću, evoluciju, za veću sposobnost da uživaš, za veću sposobnost da stvaraš."
Mahariši Maheš Jogi
"Ljudi su (uz pomoć konvencija) sve riješili na najlakši način i usmjerili sve prema najlakšem od najlakšeg; no, očito je da se moramo držati onog teškog: sve živo drži se toga, sve u prirodi raste i brani se na svoj način i biva vlastito iz sebe samog, pokušava to biti po svaku cijenu i usprkos svakom otporu. Malo toga znamo, ali je posve izvjesno da se moramo držati onog teškog i ta izvjesnost nas neće napustiti."
RAJNER MARIJA RILKE, Pisma mladom pesniku
"Donesi mnogo svijetla u svijet! Svijetlo, donesi svijetlo! Svijetlo treba obasjati sve! Zadatak nije dovršen, dok svi ne stignu k Tvorcu. Donesi svijetlo siromašnima i još mnogo više svijetla bogatima, jer ga oni trebaju više nego siromašni. Donesi svijetlo
neukima i više svijetla učenima, jer je ogromna sujeta obrazovanja našeg vremena. Tako donesi svijetlo svima."
Nikola Tesla
"Veliki čovjek zahtijeva sve od sebe, a mali sve od drugih."
Konfucije