Mozda svi kupuju kod Jugopetrola,ali ne sipaju svi istu kolicinu vode
Printable View
Randy, voda i gorivo se ne mogu pomijesat jer su razlicitih gustina. I kad bi se to radilo koliko se prica neko bi usuo 2l goriva a 8l vode.
a + sto se VANOS promijeni na 1 od 100 vozila i to onih koji ga ne odrzavaju i ostavljaju bez ulja pa ne vidim kako je to uporedivo sa filterom koji spada u redovno odrzavanje :roll:
redovno odrzavanje VANOSa(gumice, ciscenje solenoida) kosta 100 eura na 100.000 km(mozda sam pretjerao malo ali nije daleko), kome je fabricki bucan moze da stavi tihe zupcanike(cca 250 + 100 za ruke) i to se radi samo jednom
A ako ga monak na Yaris mijenja na 150.000km, na koliko ga ti mijenjaš na m5? :cool:
Poslato sa pisaće mašine Galaxy Note
Cudno vala da Fabia_Elegance nije znao za to, a mislio sam da covjek sve zna... :lol:
Kupus, kad krenes put tivta, isprazni rezervoar i sipaj na Inu ovih dana.
Pa reci kako ide auto.
E onda sipaj na eko, pa uporedi.
A onda poslije sipaj na Petrol.
Ja sam na svom autu vidio. Razliku. A dje kupuju ljudi gorivo koje prodaju, u to ne ulazim. Ali sam siguran da ne kupuju svi u jugopetrola. Malo im je zbrljan onaj veliki tank u baru...
Voda i benzin se mešaju...u rezervoaru naravno iako su fizični nespojivi (kao ulje i voda).
„Mešaju“ se na dva načina:
1. Prirodno, zbog razlike u temperaturi, vlažnosti i pritisku tokom godine. Dakle, sezonska oscilovanja temperature. Dno rezervoara je na nekih 4-5 m dubine ispod površine zemlje, a tu je temperatura često i duplo niža nego na površini (leti recimo). Vlaga se kondezuje na zidovima suda i sliva u gorivo. Svakako, to je mala količina i ne šteti mnogo motoru, pored toga stalno se doliva novo gorivo pa je postotak učešća vode u gorivu sveden na minimum.
Ako se ne varam, specifična težina vode je veća od recimo benzina, pa pada na dno. Pumpa koja isisava gorivo se nalazi na 20-30 cm od dna rezervoara, nekad i pola metra iznad. To znači da se ne može sve gorivo iscrpsti, već nešto mora i da ostane, tzv. mrtva zaliha koja zna da bude od 800-1200 litara. Voda, talog u obliku mulja od naftnih nečistoča, hemijske i mehaničke prirode, se taloži na dnu rezervoara, a gorivo se usisava iznad tog smeća. Zato se i rezervoari prazne jednom u 10 god. i čiste po pravilu, koje se i ne poštuje u Srbiji. Čak i da se nakupi toliko vode, a može da se desi, svako ko tih dana sipa je dobio po malo, pa tako da kad se to podali na hiljadu sipanja dnevno, to i nije neka problematična količina.
2. Namerno, zbog pohlepe pojedinaca ili vlasnika (država ili privatnik, radnik ili radnici nije bitno) sipaju određenu količinu vode, pa kad se na popisu utvrđuje mernom šipkom visina goriva, ona pokaže da je sve OK. Naravno, ima i fora kako da zezneš brojčanike koji su plombirani, ako i to neko kontroliše.
a) Kontroloru ili inspektoru platiš da ti našteluje od krađe do krađe kako ti odgovara (kad se vara na veliko) i
b) Svima zakidaš po recimo 100 ml (ako radiš sam ili u talu sa kolegom), i danima u dogovoru sa sledećom smenom na primopredaji pišeš veću litažu nego što je stvarno (prava izdata količina+ukradeno). Posle 7 dana, sav višak prespeš u bure i imaš da se voziš ili prodaš, a brojčanici su se poravnali sa knjigom primopredaje.
Naravno, u bure se više ne sipa kao 90-ih, nego kad nekome sunu goriva za jednu črvenu, a mrzi ga da ode da plati i uzme fiskalni, ti daš pumpadžiji, jer se on ponudi da to reši ili kao nije bitno ne treba fiskalni, a ti odeš sretan. A u stvari hiljadarka ostaje u njegovom džepu a ne u kasi. Što meni ne smeta, jer mrzim naftaški lobi, a i on čovek mora da živi od nečega, amora da krade kad mu je plata mala. Naravno, ne opravdavam ga, samo kažem.
Postoji hemikalija koja se namaže na mernu šipku i ako pocrveni znači da ima vode. Dakle, kontrola je vrlo jednostavna, samo se ne vrši.
Tekst preuzet sa sajta "Vrele Gume"
Samo ih pozdravi.
Ma oni to ne rade nikome, isao sam tamo zbog Cel lampice, preporucili su mi da mijenjam to ili da mi isperu rezervoar i sistem ubrizgavanja, da promimjenim svjecice ili da ciste dizne na ultrazvuk, nisam radio nista od toga jer je Cel upaljen zbog kata....
Randy to sto si iskopirao sa vrelih guma je jedino sto je tacno na ovoj temi :)
A sto se tice INE ne budi tako siguran da im nekad nije brze kupit od Jugopetrola i da ne kupuju.
Ja licno evo vozim 15 godina i nikad nisam neku razliku primjetio a i ne vozim uvijek istim intezitetom da bi to primjetio. Neki dan je covjek nervozniji pa ga malo stisne i eto vece potrosnje. MAGIJAAAA :)
Zbog avio dizela mi je otisla Bosh pumpa :)
A da si sipao obicni dizel ne bi? O da, oni bas se trude da ga 'preciscavaju' :lol:
Ja sam mislio da uzimaju od onih sa bidonima pored ulice sto stoje :D
Lapsus?hmm znas li mozda koliko cistijerni nedeljno docera Vuk petrol u zetatrans ? i skoro sve sto doceraju ostavljaju u tankove zetatransa nakon cega dolaze ostale cistijerne da otkupljuju naftu/benzin.Ne pricaj nesto sto ne znas