Ozbiljno, šta je cilj, posto znamo da su SUS vozila "ekološkija" od EV?
Sent from my OP13 using Tapatalk
Printable View
Ozbiljno, šta je cilj, posto znamo da su SUS vozila "ekološkija" od EV?
Sent from my OP13 using Tapatalk
Ne znam, znam da sam vec jednom pisao Bugi je usao na vrijeme u igru, pa da i ispane da ne valja njemu je bilo dobro :)
Slicna prica kao sto sam ugradio solarne panele, meni jos dvije godine i isplatio sam sve a mjesecno u prosjeku placam manje nego sto bi placao struje, posle toga ide free a garancija na solarne je 10 godina, a proizovdjac daje 20 da je malar 85% efikasnost.
Ne vidim ja da Bugi ubjedjuje da je ekoloski, smao kaze da je povoljno tj isplativo.
Ne moze on uticati da bude ekolsko ili ne ekoloso samo prica da je isplativo.
Leapmotor, koji je na evropsko tržište stigao uz podršku grupacije Stellantis, trenutno nudi svoj gradski model T03 po ceni leasinga od svega 48,90 evra mesečno u Nemačkoj. Ugovor traje 36 meseci i uključuje godišnju kilometražu do 10.000 kilometara.
Redovna cena modela T03 iznosi 18.900 evra. Po isteku leasinga kupac može da otkupi automobil za 11.139 evra ili da ga jednostavno vrati. Tokom trogodišnjeg perioda ukupno će za mesečne rate izdvojiti oko 1.760 evra, zbog čega se ova ponuda smatra jednom od najpovoljnijih za električne automobile na nemačkom tržištu.
Dakle daš 50e mjesečno, voziš se na posao i nazad bukvalno besplatno ili kao kod nas daš 60e mjesečno za iPhone 17 pro Max i izbaciš ga na sto pored kafe u Hervegovačku.[emoji3]
Living on the EDGE side
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Jesi guglao na sta lici ovo:)
Sent from my SM-F766B using Tapatalk
Moze i Telekom neko auto da izbaci :)
Sent from my SM-A566B using Tapatalk
Samo primjer
A ima skuplje naravno.
Recimo Mokka je bila oko 200e mjesečno...
Ali da je grdan grdan je.... Mada bolje nego biciko.
Living on the EDGE side
Mercedes-Benz nastavlja bilježiti snažan rast prodaje električnih automobila. Prema najnovijim podacima, u drugom kvartalu ove godine prodaja potpuno električnih modela porasla je za 51 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Električni automobili sada čine 13 posto ukupne Mercedesove globalne prodaje, dok je u drugom kvartalu prošle godine njihov udio iznosio 7,7 posto. Tvrtka također navodi da je interes za modele GLC, CLA i GLB toliko velik da se narudžbe već protežu i na iduću godinu.
Što bi se reklo, skoro pa su odustali od prodaje [emoji1787]
Living on the EDGE side
Jel to kineski ev pod logom mercedesa?
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Tako samo Toyota radi.
Imaš Toyota i ne prava Toyota [emoji1787]
Living on the EDGE side
NOVI KINESKI proizvođač GAC (Guangzhou Automobile Group), član Fortune Global 500 liste s godišnjom proizvodnjom od preko 1,7 miliona vozila, službeno je najavio ulazak na tržište Balkana. Lansiranje je planirano za kralj ljeta 2026., a distribuciju će preuzeti SEEAG, regionalna automobilska grupa s više od 30 godina iskustva u jugoistočnoj Europi.
Uz Hrvatsku, GAC istodobno ulazi i u Sloveniju, Srbiju, Bugarsku, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, Kosovo i Albaniju, nastavljajući europsku ekspanziju koja je započela 2025. otvaranjem tržišta u Poljskoj, Portugalu i Finskoj.
Vozila namijenjena europskom tržištu sastavljaju se u fabrici Magna Steyr u Grazu u Austriji.
Svako vozilo pokriveno je garancijom od osam godina ili 160.000 kilometara za cijelo vozilo te osam godina ili 200.000 kilometara za bateriju, uz tri godine besplatne pomoći na cesti u suradnji s Allianz Partnersom.
Šta li se još sklapa u ovoj fabrici zaboga [emoji6]
Living on the EDGE side
Ovo Bugija ne tangira ali mozda bude buduce vlasnike el. vozila tangiralo
Slicno ce jednog dana biti i za el. vozila
Njemačka preko noći promijenila pravila: Građani u panici, instalateri zatrpani pozivima
https://www.tportal.hr/biznis/clanak...ivima-20260711
Ovo me podsjeca na one rasne krave sto nose ono ogromno vime za sobom nakon paše…
https://www.instagram.com/reel/DavWV...ZyZjlucWI1a20y
Mercedes-Benz je zvanično pokrenuo proizvodnju nove potpuno električne C-klase u svojoj fabrici u Kečkemetu, u Mađarskoj. Time kompanija širi evropsku EV proizvodnju uoči dolaska nove generacije električnih modela.
Da bi pripremio fabriku za taj posao, Mercedes je uložio oko milijardu evra u proširenje lokacije. Dodate su nove proizvodne hale, pogon za sklapanje baterija, druga presa i nova farbara. Fabrika je više nego udvostručena, sa 200 na 440 hektara, čime je postala najveći automobilski proizvodni pogon u Mađarskoj.
Ovo me podseća na onaj vic gdje su čovjeku rekli da će mu žena umrijeti ako je 40 dana bude rastavljao od....I 39ti dan on ne može da ustane iz kreveta, a ona vesela i srećna širi veš, i on misli gotova si sjutra [emoji1787]
Living on the EDGE side
Cherry počinje proizvodnju svojih vozila u Nissan fabrici u Sandrlendu.
Polako polako...
Living on the EDGE side
From April 2028, drivers of electric cars, ranging from SUVs such as the Tesla Model Y, to superminis such as the Renault 5 will become liable for eVED which, if current plans remain in place, will cost three pence per mile driven.
Those driving a plug-in hybrid (PHEV) such as the Jaecoo 7 SHS-P, Kia Sportage Plug-in Hybrid and Volkswagen Tiguan eHybrid will also have to pay, but at a rate of one-and-a-half pence per mile – both this and the EV figure will increase annually in line with the Consumer Price Index from the financial year 2029/30. All of this will come on top of Vehicle Excise Duty, which currently stands at Ł200 per year, but is likely to have increased by the time eVED comes into force.
https://www.autoexpress.co.uk/news/3...pricier-petrol
---
Nije neocekivano. Mora se nekako krenuti u "nadoknadnu" izgubljenih $$$. Pitanje je samo kada ce i ostali poceti kao i koliko ce poceti da se dizu ove naknade sa vremenom.
Sitno za sada ali da li ce biti za 5-10-15 godina?
---
Edit: click bait title tho, ali sustina je jasna
Znaci oko 350 eura 10000 km.
Meni je recimo bitno ono od danas, a za 20 godina možda bude Mjesec ili Mars [emoji6]
Danas je free ili skoro free.
Što se tiče naknada naravno da će biti taksi. Na kraju će takse za EV biti veće nego za SUS. Od taksi države žive.
Living on the EDGE side
Bravo, nema veze. Do mene je , sorry.
I nastavlja se.
Predviđeno prije 2 godine.
Volkswagen analizira planove da proizvodnju električnih vozila razvijenih u Kini prebaci u nedovoljno iskorišćene nemačke fabrike.
Ukoliko projekat dobije "zeleno svijetlo", to će označiti istorijski preokret: umesto da izvozi njemačku tehnologiju u Kinu, VW će u Nemačkoj sklapati kinesku tehnologiju za evropske kupce.
Ovaj potez otvara vrata i za znatno dublje partnerstvo sa kompanijom Xpeng.
Ukoliko VW pokrene proizvodnju Unyx modela u Nemačkoj, to bi moglo da posluži kao osnova da Xpeng na istim trakama sklapa i sopstvene modele za evropsko tržište, čime bi se dodatno smanjili troškovi proizvodnje za oba brenda.
Living on the EDGE side
Za male i jeftine „life utility vehicle“ kompanije Čip (Chip) iz Majamija rezervacije za kupovinu su već počele. Maksimalna brzina ovog vozila iznosi svega 40 kilometara na sat. Namenjeno je kao drugo vozilo u domaćinstvu za svakodnevnu kupovinu, vožnju dece u školu i kraća putovanja do posla.
Dostupno je u verzijama sa četiri i šest sedišta, po početnoj ceni od 13.000 evra. Vozilo je opremljeno i sa više kamera i radarskim senzorima za praćenje saobraćaja.
Sa jednim punjenjem može da pređe do 160 kilometara. Baterija se može puniti preko standardne kućne utičnice.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...2173beba1c.jpg
Prve isporuke vozila Čip, koja imaju LED osvetljenje u prednjoj maski zbog kojeg izgledaju kao da se „osmehuju“, planirane su početkom 2027. godine. U isto vreme na Floridi trebalo bi da počnu i prva testiranja verzija sa autonomnim funkcijama.
Izgleda da će 2027 u Americi naglo da skoči broj prodatih EV vozila.
Living on the EDGE side
bZ4X battery packs from recent model years. Based on that data, you can expect to pay around $19,831.50 for the full pack before labor costs, which will add several thousand dollars to the final repair bill.
Ako shareujem post sa linkedina vidi li se moj user?
Neko testiranje odradjeno u mongoliji na -25 sa 67 raznih ev modela, interesantni rezultati