Originally Posted by
hercules
Pošto pitaš čista eknomska pitanja, i ne miješaš politiku, ajde da probam da približim. A vjerovatno nisi ni svjesna da si ovim boldovanim poterfila jednu od suština svega a na kraju posta ću ti reći ikako si potrefila.
CG kao država koja koristi EUR valutu za plaćanja, inflaciju eurozone uvozi, tj preliva se na nas. Jer nemamo mogućnost štampanja novca i ne možemo rgulsiat ponudu i potražnju novca već to nam je što nam je.
Kao uvozna ekonomija, to znači da puno para šaljemo preko granice i da se u realnom opticaju u CG novac isparava (Medojević ustvrdio još davno). Onda dođe turistička sezona i ljudi rentiraju apartmane, i troše neke pare na usluge i novac se ponovo vrati u CG.
Evropa sad je u principu dobar program za krajnjeg korisnika. Povećava se i minimalana i prosječna zarada. Za statistiku je to super. Glavni problem je bilo planirano da se finansira pozajmicama sa usvojenim akciznim povećanjima. S obzirom da to nije izlglasano, onda je problem njegovog finansiranja još veći. Za sad ih je sreća pogledala pa akcize od goriva peglaju stvari.
Glavni problem Evropa sad je što ta nova zarada tebi koja je primaš omogućava. Pokušaću ovaj inenadni rast cijena da pojasnim na svom banalnom primjeru.
Godinama na pjacu kupujemo sir kod iste bakice.
1kg sira je do decembra na pjacu bio 5€. Za minimalnu platu si mogla da kupiš 50kg sira.
Danas je na tu istu pjacu 1kg tog istog sira 10€. Za minimalnu platu ja mogu da kupim 45 kg sira.
Dakle, za minimalnu platu koja je porasla 200€ ja realno mogu da kupim 5kg manje sira nego što sam mogao prije Evropa sad programa.
Prosječni zaposleni u preduzeću XYZ je bio osiguran na 250 eura i primao još 200 na ruke. Misliš da je poslodavac XYZ sad promijenio svoj odnos prema radniku pa mu isplaćuje 450 minimalnu i dodatnih 200 na ruke? Ne bgm, nego ga je ostavio na istih 450 prihoda ukupno i još mu Vlada olakšala da ne mora da vadi materijalne troškove, plus ga sve to manje košta negro pije.
Ako njega uporedimo sa ovim primjerom sira on je prije Evropa sad mogao da kupi 90kg sira za svoju zaradu prije evropa sad programa, a sad može da kupi 45kg.
Vidiš koliko je vrijednost njegove zarade pala.
Na ovo treba dodati i pojašnjenje zašto je sir sa 5€ došao na 10€. Ako je organski sa ispaše i sijena, sa vrlo malo koncetrata se drži krava, inače je koncetrat poskupio 50%, onda rast cijena nije opravdan.
Pa prost odgovor bakice koja prodaje sir na pitanje zašto je digla cijenu sira ako joj se inputi nisu poskupili glasi: ja sam prije za 1kg mogla da kupim 5litara ulja. Da ostavim cijenu 5kg sad bih mogla da kupim 2 litra.
Sad multiplikuj ovo na sve ostale prodavce, uslužne djelatnosti i slično. Ne zaboravi da je Evropa Sad za državne službenike samo dodatno opterećenje na realni sektor. Zavisi od toga koliko zaposlenih imamo, da li 150k iz doba DPS ili 200k iz doba aktuelne Vlade ali opet suma novca koju treba iz terzora isplatiti je veća nego prije. A te pare u terzor treba neko da nadomjesti, a neće niko osim realni sektor i pozajmice.
Na to dodaj međunarodnu inflaciju, koja je došla kao spoj 3 nevjerovatne stvari: rat u Ukrajini i energetska kriza, COVID-19 šokovi po ekonomiju, i dugogodišnje držanje kamatnih stopa negativnim. I onda imamo ovo što imamo.
Treba biti realan, pa reći da je cijena struje ostala netaknuta, što nije slučaj sa nijednom zemljom u Evropi, nego nas je spasilo što se KAP ugasio i dobra hidrološka situacija pa imamo viškove koje prodajemo papreno.
I napisala si na samom kraju ljudi će kupovati samo ono što su u mogućnosti.
Što posljedićno znači da će država manje PDV-a naplaćivati.
Pa će prihodi u budžetu biti manji, a samim tim i finansiranje svega, pa i Evropa sad i zdravstva još problematičnije.
A na dugi štap, ovo će imati još gore posljedice po ovu državu. Osim rezova u javnoj upravi, dobro će biti ako konačno ne bankrotiramo već budemo primorani da neki državni monopol poput EPCG, Luke bar i slično prodamo da bi vratili te dugove.