A ovo je gladiš, nije zmija.
Printable View
A ovo je gladiš, nije zmija.
da to nisu gekoni? oni su najkorisniji clan domacistva - nema muva, komaraca, nicega od njih :D
jer obicni gusteri ne vole bas toliko da se druze
https://en.wikipedia.org/wiki/Common_house_gecko
zmije su ti najraetnije - ne diras ih, ne diraju te :)
i ako oces, mozes ih i vatat - cim vide da nisi opasnost su mirne
Ili užac/užak - zavisi ko je odakle ;)
Ja čuh da svaka kuća ima svoju zmiju i da ne valja je ubiti...
Sent from my SM-S938B using Tapatalk
ahahhaa to je humor koji se cijeni :D
zmija ima koliko oces - i korisni su clanovi ekosistema - greota ih je ubijat
davno davno u staru kucu kod babe i djeda (catmara) je bila sarka... zimovala je u zid... omaklo se par puta i unutra da udje, ali je niko nije dirao
godinama kasnije kad je ujak naslijedio kucu pa renovirao ju je makao i odnijeli su je daleko od kuce
Po starom Ilirskom vjerovanju svaka kuca ima zmiju cuvara, u primorskom slucaju blavor ili glavor kako neki kazu.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...8d01219f08.jpg
Sudeci po kolicini zmija oko moje kuce, izgleda da su se svi preci manifestovali ko zmije [emoji28][emoji28][emoji28][emoji28][emoji28][emoji28]
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
Zmije su jedna od važnijih životinja za ravnotežu biodiverziteta CG nikako ubijati zmiju a dodatan problem je nekontrolisan izvoz istih jer se dosta koriste u farmaciji.Tako da na neki duži period mrka kapa.
Poslano sa mog M2101K7AG koristeći Tapatalk
a kod nas vec problem postaju i neodgovorni vlasnici i pustanje zivotinja dje im nije staniste
jer ne moze zmija cije je jedino poznato staniste na Skadarsko da se pojavi u Ulcinju ili Bjelopavlihcima, a da neko nije glumio boga
ali vidim da ima i oni koji se igraju pa ukrstaju razlicite vrste koje se u prirodi ne mijesaju...
Ko god prica da zmije ne treba ubijati se ocigledno nije susrecao sa smukom od po metar, narocito ne na proljece/jesen kad naletis da visi na drvetu tako da pustite se te price, jedno je blavor a drugo zmija
edit: precerah duzinu, strah je cudo
Idemo u OFF mada hajde tema je o svemu i svačemu.Vidiš meni je strašno licemjerje nvo koje kao štitimo životinje fokusirani su na pse i mačke veliki keš za azile niko da se fokusira na ovu daleko ozbiljniju temu.Ovo puštaju životinje kojoj nije prirodno stanište još veći hard kor od toga je kad su jedno vrijeme puštali one kornjače egzotične i kao invazivna vrsta narušila lokalitet.Uvozi se pri tom svašta đe prolazi ispod radara.Opsježna i alarmanta tema da je idem sad u širinu no nema ođe svijesti za nju što je fakat.
Poslano sa mog SM-A566B koristeći Tapatalk
Ja imam kuću u Komane koja mi služi kao storidž bukvalno godinama jer je zmija tu domaća životinja i to poskok uglavnom. Sjećam se prije 10-ak godina parkiram se ispred kapije, otvaram vrata izlazim a na metar nepuni od mene bješe poskok, bješe se izvalio da se sunča na međe. Samo sam ušao u auto i rikverc. Još kad mi baba reče da su znale ulazit u kuću kroz wc šolju iz septičke, a vidimo se reko :D
Kod nas u Pajpere mo'š mislit, zmije i blavori su domaće životinje. Prošle godine nešto vardam oko kuće i čujem majku s terase:
- A đe si ti krenula? Ne možeš tamo no se vrati...
- Što je, majko, mačka neka?
- Ne nego zmija, neotrovna, uđe ovamo iza saksija.
Sad ja dolazim, pomjeram saksije, dolazi otac, svi troje gledamo i tražimo zmiju, govorim nešto poput "ajde u travu, avetinjo, đe si došla na beton".
Tu shvatih koliko smo nenormalni svi troje, umjesto da stojimo na stolicu, vrištimo i zovemo vatrogasce... Uglavnom, ode ta nezahvalnica za poslom, više je nijesmo gledali.
Ma navikne čoek, mada je meni problem što baš preko mojeg imanja se one se spuštaju niz Busovnik kad idu do vode dolje u lug, na put sam im bukvalno. :)
moze smuk put 2m da bude dugacak...
ja generalno volim zvije i postujemo se fino :D
ne volim kad mi se "omakne" da me iznenadi, da je ne vidim na vrijeme pa se unervozi (otrovna ili ne) - sve ostalo je OK
ko mali sam ih jurio da ih olovim (i pustim), ko veliki sam pametniji i sporiji :D
ali i dalje imam oko da ih opazim dje ih ima kad sam dje u prirodi zbog sebe, djece i slicno koji su bezglavi :D
Cini mi se da je nedje bio neki clanak da je zbog nelegalnog izvoza šargan nagrdjen. Hahahhaja ovako i ja, dje ih nadjem tu se u skorije ne vracam. A u sumu prije zime ne zalazim [emoji28][emoji28][emoji28]
Što pomenu šumu, Zanzibar, ide se kroz šumu, jedva sunce se probija kroz nju, na dosta mjesta se moralo provlačit kroz krošnje. Vodič nas upozorava na black mambu, kao ne bi trebaaalo ali ono, otvorite oči. Mislim da se i protivotrov nosio, nije mi bilo dobro.
Sent from my 17PM using Tapatalk
Meni iskoci na tik toku djevojka sto je pokupila nekog zanzi crva pod kozu
Pa vele sto dolaze stranci da ni ginu po planina...
Kako izdrza tu turu bem ti zivot [emoji38][emoji38][emoji38] srce u petu odma [emoji28][emoji28]
Eo sve bjezim od blavora oko kuce, ne mogu proc precicom, pa moeam okolo jer se gospoce sunca [emoji3] da me crna mamba vreba automat bi nosio, pa bi je vala jedan metak pogodio [emoji28][emoji28][emoji28]