Gubici na elektricnoj mrezi u Albaniji su do prije par god. bili na 40-50% :cool:Quote:
Uopste nije bila poenta price dal' je focus na EVs pravi potez za Norvesku kao drzavu ili ne a i svjestan si toga, vec da se pokaze koliko je bez ikakvog smisla pominjati kako se u Norveskoj sve vise i vise kupuju EVs bez davanja dodatnih informacija kako bi se shvatilo i zasto je tako.
Ipak, kupovali bi se ipak drasticno manje da je uopste moguce kupiti novo ICE vozilo po normalnim cijenama, al' nije.
Za Norvesku definitivno ima smisla, pricamo ipak o zemlji koja dobija 98% elektricne energije iz hidro/vjetra.
Isto kao sto ima smisla i za Albaniju jer im je skoro sva el. energija iz obnovljivih izvora, no su daleko od razvijene infrastrukture (Tirana i Drach = nikakvih problema, ostatak Albanija je nula sto se tice punjaca). Da ne pricamo o tome da imaju istu stvar kao i u Norveskoj, cak i bolje, 0% poreza na EVs te da imaju papreno skup benzin (40% skuplji nego u CG npr).
Ajd da su samo Kinezi. Konkretno sto se tice Tirane EVs svih kalibara su preplavili trziste. Ja sam ostao frapiran i iznenadjen prije par godina vidjevsi da je skoro pa svaki drugi auto u Tirani EV a taksisti prakticno svi, to me je i navelo na malo detaljnije istrazivanje (pisao sam o tome ovdje).
BYD inace drzi skoro 50% prodaje automobila u Albaniji za 2025.