Originally Posted by
hercules
Kao sto rekoh, nesto ce uraditi. Evo su se danas sastali premijer i guverner. Nema tu prostora za izmisljanja previse tople vode, uradice ono sto rade ostale drzave, ostaje da se vidi u kom obimu i koje ce sve mjere odabrati.
Neke od mjera Italije su fondza pomoc 25 milijardi, moratorijum na kredite 90 dana. Slovenija i Hrvatska vjerovatno prate 90 dana moratorijuma.
A bice i poreskih olaksica, odlaganje placanja PDV-a, refinansiranje kredita jefitnijim uz grace period itd itd.
Ti imas suprotan stav, i ja to postujem. Problem je sto ti ne postujes moj stav, kao i stav vecine u ovom trenutku koja bira zdravlje ispred ekonomije. I kivan si na sve sto su zabranili kafice i nisu decidno rekli evo vi zatvorite kafane a mi cemo vam dati da refundirate troskove plata i doprinosa i kredita.
I pogadja te jer od toga zivis i hranis familiju. I to ti postujem. Zivio sam i ja 90tih ovdje pa znam odlicno koliko su mi roditelji primali u markama.
A da te sad ljudski i posteno pitam, sto mislis koliko bi iznosila plata konobara koju bi drzava teoretski refundirala? 222 eura. E tu je srz problema. Sto vecina privatnika placa minimalne doprinose, ali bi sad vrlo rado trazila da se refundira svih 400 500 eura koliko je plata konobaru prosjecna.
I da preciziram - ne kazem da je kod tebe bas tolika plata. Danas je 26.000 zaposlenih u kladionicama kuci. Svi su na minimalac.
U trenucima kad zdravlje cijele drzave zavisi od odluka da li zatvoriti kafanu ili ne, nema vremena da se razmislja sto ce se raditi sa ekonomijom. To je pozar koji ti gori ispred tebe, iako ti dolazi veliki sa neke strane, ovo tigori pod nogama i moras ugasiti. Jer ako ti izgori patos na koji stojis dzabe si ga ugasio sa strana.
S obzirom da su sudovi i javni izvrsitelji zatvoreni za rad sa strankama do daljnjeg, prinudna naplata obaveza je nemoguca. Nije ti olaksanje znam, samo kazem i zbog ostalih.