Loshmi oli javit ako sto bude dogovoreno...???
Printable View
Loshmi oli javit ako sto bude dogovoreno...???
naravno da ocu...do 20-og oktobra saopshti cu konachnu rutu tako da se moze ochekivati da ce za zadnji vikend oktobra voznja biti organizovana
ja imam lajku pa nedje javte kad bude voznja ;p bijah u andrijevicu na off road rally bijase fino ;p
Kako sam nacuo od prvog novembra ce u PV biti 3+1 gume u novoj kasteljani koja se tada otvara, opremimo se i kud god hoces.
Koliko je realno da se moze zgaziti snega "uz brdo" recimo sa novim gumama pa ako treba i lancima?
10 cm 20 ili je moguce i vise konkretno pitam za Zabojsko jezero, voleo bih da gore odem kad padne sneg pa me interesuje da li je uposte moguce izaci gore po snegu
ma kad bi snijeg bio svudje isti to bi bilo super...racunaj kad je manji snijeg da je nedje 10cm..nedje 20...a da nedje ima i nanosa pola metra...u svakom slucaju ako krenes, najbolje ti je da ne ides samo sa jednim autom....i obavezno lopate da uzmes sa sobom...
koji auto, kakve gume, kakvi lanci, kakav prenos, kakvo iskustvo u voznji, kolki clearance ? i tezina vozila, kakav teren ispod snijega ?
sa pravim terenski vozilom i dobri gumama nebi trebalo da bude problem gaziti 20cm snijega, uz lance naravno. Lanci nece puno pomoci ako su gume lose. mada to najvise zavisi od toga kakva je podloga ispod snijega. ako je raskvaseno blato ispod snijega onda se ima najveci problem. ako je tvrdi makadam ispod snijega onda izlazis dje oces.
na 20 cm snijega idesh sa lancima dje ocesh nebitne gume...bitno da imash 4x4 u sporohodnoj i to to..i malo iskustva...
Sparco kako te ne widjoh u andrijevicu bio sam i ja :)
Gume su i te kako bitne. Proljetos, Rozaje, April mjesec, snijeg 10- 15 cm a ispod blato, ljetnje gume(ko bi se nada snijegu u to doba) sa lancima (osrali slucajno u auto). U brdo nijesam mogao nikud, bez u provaliju sa strane. Put malo nagnut auto kliza u stranu ko blesavo, jedva sam se vratio u rikverc do mjesta gdje sam mogao da se okrenem.
I uvijek obavezno lance na sva 4 tocka jer kad je pogon 4x4 a pokusavas da se popnes uzbrdo sa malo jacim gasom pri bilo kakvom skretanju bijezi (kliza) zadnji kraj ako nemas lance i na njima.
lanac je majka...nek nabawi one deblje od pinza i izdushi gume na 1 bar ili 0.8 i cera... kad ima snijega ne trebba biti optimistichan shto se uspona tiche....
Situacija je sledeca, auto - Rexton 2.9, gume TOYO open country AT jos nisu ni stavljenje cekaju taj sneg, iskustvo na snegu 25 godina zivota na zlatiboru, ali iskustvo u terencu 2 meseca.... Koliko vidim lanci nisu diskutabilni da li trebaju vec koji :)
4x4 Redukovano se podrazumeva...
At share ne bi trebalo da su loshe na snijegu....a lanci da li ti trebaju po meni mozda i ne sve dok je 10-20cm snijega...a sad kako cesh ti nalecet na 10-20cm snijega put zabojskog to nzn...uglavnom ponesesh lance za svaki sluchaj...ponesesh onoliko lopata koliko vas ima u autu i na kraj cesh mene da zowesh ako se zaglawish :D ...Ako ti je automatik ne zuri sa redukovanom...ako ti je manual koristi drugu i trecu redukovanu...(u prvoj ima dosta snage pa brzo zashlajfuje i ukopa se...ako nalegne na shasiju znaj da te cheka jedno sat vremena otkopavanja) Lance trazi shto deblje al pazi da kad ih postavish ne struzu nedje (meni je na lc naprijed morao tanki a nazad sam stavljao o pinzgauera)... najbolje bi bilo da se neko druzenje dogovori dje pi ti neko iskusni mogao dati par savjeta... aj Sparco da organizujemo neshto ovi formuashi bi samo sa tobom da idu nekakwu im sigurnost uliwash :D :)
Danas zvanicno pocela akcija CASTELLANE 3+1 gratis ali samo u Pljevljima i B.Polju tako da koem trebaju gume.....
Mozda dosadjujem ali sam nasao solidne lance da kupim i ocigledno necu moci da ih kupim za sva cetriri tocka pa me interesuju misljenja da li je ovo previse para za dobre lance ili ne i da li neko zna gde mogu uzeti zadovoljavajuce za manje para.
http://www.triniti.co.rs/oprema/lanci-za-sneg.html?p=2
otac je vozio broj 58 cini mi se :) ja sam se ogrebao za par proslih relija ;) as502 lajka kad god vidi na relije to je moja
hehehe ja sam bio 70 :) pajero sivi sa plavom trakom :) svirni kad me widish :D
Ja naidjoh na ovaj sajt, pa kome treba neka pogleda...
http://www.sila.rs/lanci-za-sneg
http://www.triniti.co.rs/oprema/lanci-za-sneg.html?p=2
A dje nadje ove od 200 eura. moze se nac 2 para dobrih debljih za 100 eura po podgorici samo trazi da budu deblji za terensko vozilo a ne oni tanji za putnicka. prije dvije godine smo u firmi uzeli u cini mi se efel (tamo dje je nekad bila fabrika titeksa)
ja od kad kupih drugi set nekakvi trulih ruskih guma sa kramponima uskih za ladu, i pirelli siroke za ljeto, kakvi lanci kakvi bakraci cera dje ocete
Trazit lance od pinza....ja na pajeru imam kramponke prednju blokadu diferencijala, zadnju blokadu diferencijala pa ponovo stavljam lance...jednostavno ako je led ispod snijega ne pomaze nishta osim lanaca(ili neke ekserushe da se trguju) :)
Kupio sam dva para lanaca u castellani debljina 16mm po ceni od 54 eura par... Na oko deluju odlicno, italnijanska neka marka LAMPA i ne bi trebalo da su losi... prvi sneg kad pokrije sinjajevinu idem da testiram TOYO Open County AT i te lance na svim tockovima pa javljam utiske :)
Da nije neko zainteresovan da idemo sutra posle podne na zabojsko jezero, do nedelje kampovanje?
Ja mogu da obezbedim 2 mesta max u mojim kolima i recimo 2 mesta u satoru, ali vrece za spavanje bi morale biti vase po mogucstvu i podloge za vrece.... U koliko bude vise zainteresovanih ja takodje imam mali zator za 3 osobe ali ond amorate imati DOBRE VRECE jer je on prilicno hladan :)
ako cesh bit na zabojskom u nedelju moguce je da ja nawratim... ;)
Ako ne izdaju ukucani sutra posle posla krecem....
evo ja idem sa nekom kompaniom po planinama za vikend....u subotu idemo lagano preko bjelasice komova...nemamo nikakwu striktnu rutu :) u nedelju idemo na zabojsko pa na sinjajevinu pa na durmitor pa na zabljak i onda magistralom put nk i pg :) ako oce ko da nam se pridruzi neka mi poshalje pm... Smjeshtaj najwjerowatnije ce bit na Krstac...Od auta primamo ona koja na reduktoru imaju slovo L ;)
ja sam bio ljetos na zabojsko..i preko sinjajevine nazad na zb...to je lagan put...
a opet bih rado otisao preko bjelasice, od biogradskog do kolasina...
u subotu se wozikamo po bjelasici i komovima...taj dan zawrshawamo sa roshtiljem na biogradsko jezero :) odatle oni koje oce u nedelju na zabojsko idu na nocenje najvjerovatnije na krstac..ko nece ide kuci :) Ako bi ishao samo prvi dan jawi u pm..da se dogowaramo kako i shto...inache ide jedno 7-8dzipova tako da ce biti fino :D
a kakav je plan za subotu???kad se krece??? odakle i sl... inace...jesam zainteresvan al ne zavisi od mene sad samo...
nemamo obaveznu rutu..cilj je da se obidje shto wishe ali ne i prewishe...shto se tiche polaska to cu ti znat preciznije u toku dana...pd prilike rachunaj da kompanija iz kotora krece oko 8 tako da bi ti iz pg mogao oko 9 i 30 da krenesh....obicicemo shto wishe wrhova i shto wishe jezera :D...prwi dan zawrshawamo roshtiljem na biogradskom jezeru...jawicu ti rutu u malo oshtrim crtama tamo do 15h nadam se da ti nije kasno... ;)
e ovako bando moje me drustvo zna kao nekog ko stalno nesto krpi i popravlja, i s obzirom da bi kupio preko zime jedan kros, dosao sam i na ideju da bi rado napravio nekkavo ultimativno off road barachno vozilo, pa bi mi svaka pomoc dobrodosla , prvobitna zamisao je stari uaz , zna se sto je makina, skinute samo do sasije navarena karoserija lade nive da se ostavi mogucnost ogromnih tockova, sa naravno izmijenjenim prenosom , ili posto mogu doci u posjed sjevastoj sasiji da ide uaz sa cjevastom sasijom , takodje je poenta to keep the cost as low as possible, sto mislite? i kilaza sto vise dolje
Sa mojim znanjem ja ti jedino mogu pomoci ako to budes morao nekud da prenosis i pomeras pre nego proradi u potpunosti :))) i eventualno takve neke vrste pomoci .
hehehehehehehe mene samo treba dje bi mi neko spakovao odnose, jer to bi moralo na ogromne gume
vidim da si ruski nastrojen uaz + lada :D :D :D...moj ti je predlog da koristish shto wishe djelova od jeep-a jer su za njega aftermarket djelovi najpristupachni...takodje rachunaj da ce na to da ode mnogo mnogo para... zupchanici za diferencijale sa prenosom 4.88:1 su ti 500 eura...sa tim prenosom jeep 4.0 moze da nosi 37'' gume... shpere su ti oko 600-700$ (preporuchujem detroit locker jer ima dosta jake komponente)..mada moze u obzir doc i aussie koji je 300 eura sa poshtarinom...takodje ako ocesh da budzish motor 4.0 je dosta dobar...lako iskochi na 200 i koju preko ks...inache su ti motori pouzdani za razliku od dizela kod istih :)...ako ocesh shto jeftini prijekat onda trguj samuraja...stavish mu diferencijale od nissan patrola 2.8td sa prenosom 4.625:1 i stavish mu gume od 33'' na kojima izgleda vece nego wrangler na 37 :) ubacish mu 1.6 12v motor iz vitare... +shpere +odnos u reduktor 6:1...u uazima nzn bash mnogo tako da sam ti shto se tiche njih nijem :)
ipak bi se drzao uaza i lade ;) mnogo jeftinije prakticnije mocnije od jeepa- za manje para dobijes bolje terensko vozilo od jeepa sa istom opremom, plus 4.0 motor neka je zdravo sa 660 litara potrosnje , u uaza mogu spakovat dizlo koje god sa vise obrtnog
Poshto si alfista ubaci vm-ov 2.5tdi motor...on je ishao i u jeep-ove i u ford scorpione i u josh neka auta...ako se redovno odrzava necesh imat problema sa njim....ubaci to na shasiju i mjenjach od uaza...probaj da nadjesh diferencijale sa planetarnim prenosom...oni su ti slichni kao na unimogu...imali su ih neke verzije vojnih uaz-a...gume 10R15 su ti sasvim ok za uaza....on na tim relativno uskim gumama izgleda pristojno a imash visinu gume od 35''...jesi razmishljao da budzish neshto na shasiju i prenos pd pinca...to bi bila opasna kombinacija...malo rashirish trag tochkova distancama i felnama kojima je et u minusu napravish shkoljku tako da je shto nize centar gravitacije...imash blokade diferencijala i jaku mehaniku koja moze izdrzati gume do 37'' pez pojachawanja djelova....
ewo u grubo marshuta za wikend: podgorica, kuchka korita, rikavachko jezero , verusha,mateshevo,treshnjevik,komomvi,krivi do,crna glava(pogled na pesica jezero i zekovu glavu), svatovsko groblje(pogled na shishko jezero),bendovac(pogled na biogradsko jezero),biogradsko jezero(roshtilj) Ko oce i nedelju nocimo na Krstac.. Nedelja:Mojkovac, Zabojsko jezero,Shavnik,Kapetanovo jezero,Velje duboko(Mrtvo duboko),Podgorica...Prilog za roshtilj po 5eura po osobi :D
loshmi...ko na kraju ide sve??? ja cu da razgovaram sa ovima mojima...pa da vidim ima li zainteresovanih...iako bi isli, to bi bio jedan dan...
a idu neki likovi sa primorija 5dzipowa + ja i potencijalna 3 dzipa :) ti smao jawi...mislim da ce se iz pg krenuti oko 9h