U Italiji je već 100 godina to regulisano,10 % servis.
Printable View
U Italiji je već 100 godina to regulisano,10 % servis.
Nije to zakonom regulisano da je fiksno.
Vrarira od 5% do 20%, zavisno od mjesta.
Ne samo Italija vec mnoge druge drzave. Negdje na SVAKOM mjestu dok u sam recimo u SRB znao da placam na nekim mjestima 'servis' po osobi, negdje procenat na cijeli racun itd. Od mjesta do mjesta, od vlasnika do vlasnika.
Lokale iz kojih mi nismo izlazili,sjecam se bilo je 10%.
Voli slavi rođendan, u hipermarketu u City kvartu sjutra veliki popust
A mi iz drugih gradova smo manje vrijedni kupci?
A mi iz drugog kraja grada ?
Samo Super Voli u Lješkopolje, ovi ostali jok....odoh da kupim hemiju mada treba provjeriti, može biti jeftinije u Diskontu i sa tim popustom :)
Pa to je to,u tom hipermarketu su inache cijene nabudžene.
neka su, bila sam juče i sve od hemije što ja koristim je bilo poprilicno jeftinije...čak sam i sličice panini world cup kupila za 55 centi:D
Jesi rekla, a to mi je za onoga maloga da lijepi :D
Sent from my ONEPLUS A3000 using Tapatalk
U Ideu se nikada ne može nać proizvod sa cijene...
Uzmi ono sam skeniraj i počini.
Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk
A to sam do sad vidio samo u Gintaš Ideu... Ja odem prije neki dan u malu Ideu na Stari da kupim čačkalice i vidim plavu cijenu duplo manja od ostalih ima 5 različitih cijena za čačkalice koje se gotovo isto zovu i samo dvije različite kutije čačkalice. Nekakav Samuraj... Jedini način da nađeš svoj proizvod je da upoređuješ bar kodove, mada ni to nije uvijek učinkovito. Ponekad imaš bar kod a niđe cijene, zovneš prodavačicu da ti objasni ona dođe po ure gleda, čudi se nešto, krivi facu. Da bi na kraju rekla kako tog proizvoda nema više u ponudi, vraća se sa korpom i vadi sve iz tog reda i odnosi.. Najgora moguća usluga koja postoji u nekom supermarketu je u Idei.. a usput su i skupi.
juce sam bila u lakovic da pokupujem hemije i nekakvih gluposti i doma pogledam racun i na njemu sve cijene sve regularne samo sto pored njih pisu proizvodi koje nisam ni kupila. Tipa jogurt 3.77 pa ispod opet jogurt 2.59, hleb vodenicarski 2.99...
Jedva cekam da kasu zamijene racunarom pa da traze dozvolu od poreske za hleb od 3€
Sent from my iPhone using Tapatalk
Jeste li primjetili totalno rasulo po nasim trgovackim lancima....Nikakve kontrole, kazne...nista.
Samo cu neke sitnice navesti....
Prije neko vece u Aromu u Deltu dvije iste konzerve tunjevine jedna ispod druge na rafu, isti barkod razlicite cijene. Na kasu naravno aktuelna ona veca cijena.
Nocas u Voli u Bazar na sektoru dje je meso stoji cijena za junetinu po kg, kada radnik izmjeri na tiketu je skroz druga cijena po kg, a na kasi tj na racunu treca cijena. Ludilo :)
Gledate li rok trajanja željenog produkta na delikatesu prije nego vam ga narežu? Pa, obratite pažnju. Iznenadićete se za koliko stvari je rok u minusu od mjesec i više dana..
Tapatalk
Ja se nikad ne sjetim vidjeti to, ali srećom u veće nabavke ne idem sama, i ovaj moj svaki rok pogleda tako da sam se opuštila, mozda i zato ne gledam, znam da ima ko :D
Ja uvijek gledam. Bukvalno sve što kupujem. Što zbog predostrožnosti jer imam malu djecu što zbog činjenice da sam odavno shvatio kolike su fukare vlasnici naših lanaca marketa. Ne mogu prežaliti što nisam za novu godinu poslao sliku nedje u Vijesti jer su djeca dobila paketiće sa slatkišima koji su imali 50% artikala isteklog roka. Koliko smeće možeš biti da djeci podvaljuješ stvari isteklog roka. Takve ljude bi strijelajo kao u Kini. Nema opravdanja za takav nesojluk.
Inače bukvalno I HDL I Naš Diskont kao objekti sa najvećim obrtom robe pred svaki prvi u mjesecu prenaslože robu I stave na šrve pozicije robu pred istek ili koja je istekla. Naravno inspekcija ne smije da priviri kod velikih patriota...
Ono velika je razlika između:
najbolje upotrijebiti do...
I upotrebljivo do....
Pg akdemija piva razlika u cijeni u voliju i idea marketima punih 60 centi.
u voliju kostaju po 1.5 evra dok je u idea marketima 2.10 centi.
Ovo samo moze kod nas.
Kakve su ovdje marze.
Sent from my SM-G610F using Tapatalk
Najveća drskost a i ne znam kako im bilo koja inspekcija dopušta su Tonusova peciva dje je stavljeno samo datum isteka roka trajanja ne i kad je pecivo napravljeno.To su sklonili jer su im peciva imala rok trajanja po deset i više dana vjerovatno puna ko zna kakvih konzervansa a ovamo su se reklamirali ka zdrava hrana
Kako je Naš diskont digao mučki cijene...na hemiju dere. Naše velike diskont prodavnice su inače smijurija. Ponuda smiješna, marže krvničke na većinu stvari. No dako i mi dočekamo Lidl nekad ili neke druge… Zadnji put sam išao u veću nabavku pred prvi oktobar, većina stvari za koje sam se dohvatio su bile pred istek roka, zastiđe I bezobrazluk...
Pa, kad pogledaš, kompletna ponuda hljeba i pekarskih proizvoda na našem tržištu je sramna i zastrašujuća.. od sastava, preko zastarjelih i nehigijenskih uslova i načina proizvodnje do skladištenja, izlaganja i na kraju uručivanja krajnjem potrošaču.. Ali, sve će to narod pojesti jer ne zna za bolje.
Prodor Lidla i dm-a bi, vjerujem, napravio revoluciju u našem potrošačkom mikrokosmosu. I neznavenom kupcu je jasno da njihovi entry level proizvodi po kvalitetu tuku, pa može se reći, dobar dio premium brendova u našim lancima... ostali asortiman je neupitan ( o pristupačnosti da ne govorimo - vidjeti u HR i BiH). Osim toga obje kompanije su godinama u top 3 u navedenim zemljama regiona kad je riječ o poštovanju prava radnika, visini primanja i atraktivnosti posla. Kad se sve sagleda dolazak dm-a bi ozbiljno uzdrmao prije svega Cosmetics i Kuću hemije, sada dobro nam znane po prenabudženim cijenama, legalnoj prodaji replika poznate kozmetike i generalno robe nižeg i upitnog kvaliteta ( država još nema ni lab niti volju da zavede red), a dodatno su i na glasu po nehumanom odnosu prema zaposlenima. Na isti način Lidl bi doslovno sravnio HDL-ovo carstvo škarta. Tek tako Voli i ekipa mogu biti primorani da ozbiljno preispitaju svoju poslovnu politiku... Do tad narodu ostaje da jede lažni hljeb, lažno voće, povrće i meso bez deklaracje o porijeklu, uzgoju, tretiranjima... da se njeguje lažnim preparatima, održava životni prostor toksičnim hemikalijama i da sve to preskupo plaća - bilo novcem, bilo zdravljem.
Tapatalk
ne znm narode...meni su skoro bili gosti iz Srbije, zadivljeni onim što sve ima u Našem Diskontu, pored njihovih Lidl-a i ostalih brendova....uvijek je izgleda tuđe slađe:)
Lidl tek otvara za koji dan u SR. Tačno je da su ostali lanci krš
Tapatalk
istina...a kod nas ima li nade za dm? Ili Lidl? Čuh da će Špar kod nas ući na tržište?
Eee, nedavno sam bio u Berlinu i u DM nesto trgujem za njegu brade i bzvz bacim pogled na muski roll on Loreal Men Expert, cijena 1.45€ (kod nas je u HDL 3.19)... A ovo za bradu da ne pominjem sto sam sve uzeo za nepunih 10€...
Svakako da bi se napravila zdrava konkurencija, ostaje nam da prizeljkujemo i da se nadamo...
Lidl uglavnom forsira svoje proizvode koji su diskutabilnog kvaliteta. Za neke proizvode gdje nam je svejedno koji ćemo brend da kupimo, onda je veoma isplativo imati ga. :)
Problem je što smo malo tržište pa i ne postoji toliko interesovanje...