A dje, nema spavanja nocas [emoji23]
Sent from my iPhone using Tapatalk
Printable View
Temp smanji na 60. A jacinu bi trebalo na 2-3. Mada on to automatski regulise. Ostalo ne diraj.
Podesi da ti modulacija prati sobnu temperaturu a ne temperaturu vode u kotlu
Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
Smanjivanjem jacine ces smanjiti brzinu kojom postigne zadatu temperaturu… kod mene je recimo na 2 ili 1 trenutno jer mi odgovara da lagano lozi dok ne postigne tih nekih 60 stepeni vode… jer kad je na 5 onda lozi manito, to koristim kad je ispod nule recimo…
Ne znam kako je kod mbs peci, kod mene na centrometalovoj 16kw drzim temp vode u kotlu na 60-65 (zavisi kolikav je mraz napolju) ali sam podesio da automatska promjena jacine rada peci prati sobnu temperaturu (ona zica iza peci postavljena na otprilike 70cm visine zida) i cim sobna temperatura dodje do 25 stepeni (i to mi je toplo al eto zbog djeteta) peć odlazi u rad "modulacija" (u sustini samo odrzava vatru), kad sobna temperatura padne za 1.5stepen ona se aktivira iz modulacije i pojacava rad i dogrije vodu i sve tako u krug tokom dana... Ranije mi je pratila temperaturu vode u kotlu i nikad u modulaciju nije otisla vec bi dostigla 2stepena manju temp vode i smanjila na 5-3 i tako radila cijeli dan i trosila mnogo vise nego sad.
Meni je centrometal pec i imam mogucnost da oderim jacinu od 1-5, temperaturu vode i temp vazduha… voda recimo na 60 stepeni, vazduh na 25-30 (mada kod mene to nije realno jer je senzor temp vazfuga iza peci nedje i ne vodim se time uopste) i jacinu od 1 do 5 u zavisnosti koliko mi je frka da sto prije dodjem do tih 60 stepeni vode… ako ga stavim na 5 on lozi bas bas dosta i razbukti se vatra i cim se primakne zadatoj temp spusta sam 4,3,2,1 i kad bude stabilan na 60 prelazi u modulate mod i samo po malo lozi i odrzava tu temp… nadam se da sam jasan :)
Aha, moram provjeriti ima li ova peć tu automatik. Ja stavim recimo sobnu temperaturu na 25, ali on siba da drži temperaturu vode na 65 i onda mi u sobi bude 27 🥹 a radijatori vreli [emoji91] zato sam mislio na jedinicu mozda ili dvojku, jer vidim da ovako ne ulazi u to tinjanje
Smanji slobodno na 60 (pici ti i dalje sa temperaturom jer je podeseno da ti pec prati temp vode u kotlu al me cudi ako dodje do tih zadatih 65 da ne smanjuje brzinu rada)
Danas na dvojku jačina, idealno, temperatura oko 50 i 25 sobe idealno :)
“Ugrijalo” je danas lijepo… ;)
Imam viska tonu peleta A2 - da li mislite da bi to neko kupio ukoliko postavim oglas (obzirom da nemam transport već bi taj neko morao to pokupiti)?
I za koje pare?
Postavi cijenu pa da vidimo
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Ima li ko Termomont Toby kotao? Moj je Toby 35 iii trebao bih da ga konfigurisem kad da se pali/gasi, temperatura/jacina ali nisam kuci. E sad kako da uputim oca u to, a ne znam ni ja iskreno dok ne bih cackao tamo sa onim dugmicima malo...bilo kakvo uputstvo bi mi valjalo. Hvala!
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...96cf22a899.jpg
Evo mi ga kontrol panel.
Da li imate preporuku nekog za čišćenje peći za pelet kao i nekog da pogleda zašto curi veća količina vode kroz dimnjak i peć?
Poželjno bi bilo da to bude jedna osoba :-) ali nije presudno :-)
Voda je i meni bila i ispostavilo se da je ulivalo kroz dimnjak kad kisa pada sa juznim vjetrom. Ulivalo je jer dimnjak nije bio izveden kako treba. Uspio sam da rijesim… mogu ti objasniti pa se javi u pm da se cujemo…
@krle pozdrav. Uliva na moj dimnjak koji sam ranije koristio, kada duva južni vjetar. Šta može da se uradi?
Hvala.
Ajde pokusacu ovako da pojasnim… znaci dimnjak je iz dva dijela, onaj blok betonski ogromni i kroz njega ide ona kao cijev isto od nekog kao betona, cega li. E sad kad se zavrsava gore ide ona kapa sa onih tri dijela i poklopcem. Fora je u tome da se cijev pusti duze od zadnjeg bloka, znaci da nije osegana i ravna sa zavrsetkom bloka pa da onda ide naslozena ona kapa… ja sam znaci skidao kapu jer je bilo ostavljeno ravno i ocistio lijepo, prije toga kupio jednu onu cijev, izmjerio nekih par centimetara, ne znam tacno, onako sam odokativno ovijenio koliko treba i osegao je brusom za keraminu. Onda sam ljepilom za plocice je zalijepio, jednostavno nastavio postojecu i onim ljepilom okolo sve fino napunio pod kosinom da voda moze da se sliva vani a ne unutra… onda preko naslozio onu kapu i to sto mi je ostalo ljepila sam na juznu stranu na one otvore ga potrosio.. prosto ocistio onu spatlu.. od tada vise nema koliko god da duva i kisi… sad kad pogledas vidis cijev koja viri i prelazi cak visinom onaj prvi red one kape. to mi objasni lik u likaprom kad sam krenuo u istrazivanje zbog cega unosi vodu. Niko mi nije umio pojasnit a svudje sam pitao…
Nadam se da se moze ukapirati sto sam mislio, ako neko oce neka me kontaktira definitivno se bolje mozemo razumjeti ako se cujemo… evo slika, sad preko ovoga se naslaze ona kapa iz djelova…
Pozdrav.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...d461e41ebc.jpg
Ne radi Ening ni servis ni montažu peći na pelet već par godina (za rezidencijalne objekte). Najbolje da zovneš uvoznika, on će preporučiti.
Peđa Milović
069435448
Pretežno je dosta zauzet ali vrijedi i sačekati ako ti nije baš žurba. Ali insistiraj da se dogovorite za tačan datum.
Mislim da je komplet rastavljanje i čišćenje peći 60e
Pedja je meni pustao u rad istu ovu pec zv20 i generalno je ocistio jednom da mi pokaze. Jeste 60 eura je kostalo to ciscenje. A i moralo je tako zbog garancije. Sad je naravno sam cistim a ima cimanja oko toga velikog ciscenja.. turbulatore je pedavo cistit, rasklapa se jedan dio, iza pepeljare se otvara, sulundar se skida…
Ko je najbolji za ugradnju centralnog?
Vidim da preporucujete Ening iz Nk?
Htio bih na sprat kuce da ugradim, Podgorica.
Evo gledam i to kao opciju. Tek sam jutros razmotrio ugradnju centralnog, jer mi peć na drva dimi na ovaj sprat kuce.
Ako imate preporuku za toplotnu pumpu koga da kontaktiram, pisite.
Vjerovatno ovdje ima iskusnijih članova za toplotnu pumpu ali ja ti mogu naglasiti sljedeće:
- kao korisnik peleta sam izuzetno nezadovoljan jer varira cijena peleta
- kvalitet peleta nikada nije dobar (bez obzira A1 ili A2)
- prostorni kapaciteti za čuvanje moraju biti adekvatni
- dodatno imam problem svake godine sa sitni imaš oko dimnjaka i peći (to je možda samo moj problem)
- za porodice koje imaju malu djecu ili bebe - peć mora raditi skoro cijeli dan sto u praksi znaci da se troši oko 1 tona mjesecno za Podgoricu (ne znam za hladnije krajeve)
Na drugu stranu, toplotna pumpa je idealna pri tenoviranju ili gradnji kada se ugradi adekvatno podno grejanje.
Čak ukoliko ne postoji podno, sada imaju toplotne pumpe (LG) koje imaju mogućnost zagrejavanja voda na većim temperaturama (60-70 stepeni) i radijatori su potpuno dovoljni.
Zadrzavam pravo da kažem da su ovo možda sve samo moji problemi ali kao korisnik peleta od 2016. Žalim sto nisam ugradio toplotnu pumpu.
Ja sam razmišljala o toplotnoj pumpi prije no što se odlučih za pelet i jeste po svemu što si naveo ima prednost osim što u mojoj odluci je bila daleko veća početna cijena.
Inače znam ljude iz Eninga korektni su skroz.
Ko ima mogućnosti u startu da izdvoji za takvu investiciju jeste bolja.
Ja je imam od prosle godine. Cijela porodica je pocinula jer smo se 10 god mucili sa drvima.
Ko moze izdvojiti novac toplotna je savrsena stvar.
Sent from my S22+ using Tapatalk
Za cijelo sistem treba jedno 10-15 000 za stan 120-130m2 sto nije malo para.
Ne vidim koliko je to isplativo, ako uzmemo u racunicu tesy panel konvektor koji je 100 eura za 2.5 ili 3kw i koji ima garanciju 5 godina, sto dodje ulaganje od 20e godisnje...ili manje jer cijenim da se nece pokvariti odmah nakon isteka garancije. Treba vise panela, slazem se, ali...
Koliko panela treba da bi se grijalo, pa koliko struje potrose...opet dodje mnoogo jeftinije nego uloziti 10-15 hiljada eura i opet placati nesto struje jer ne rade samo na vazduhu.
1 tona mjesečno? Onda imaš bar 200 kvadrata koje griješ. Ja na kuću od 90m2 korisne površine trošim od 2,5 do 3 tone. Zavisi od zime. Plus bojler od 200l. Nikad nisam imao problema sa peletom. Kupovao sam i A2 i A1.
Toplotna je odlično rješenje kad je prati i podno grijanje ali je isto tako prilično veliko ulaganje.
Potrošnja zavisi i od izolacije znam ljude koji troše masu više od mene peleta jer su jezivo loše odradili izolaciju.Meni je prošle sezone prošla tona i po na 90kv kuće.
Mi smo novi na pelet nekih mozda 20 dana. Za to vrijeme nam peć troši malo preko vreće po danu. Temperatura je super, taman u kratkim rukavima da smo. Kupili smo a2 pelet, djeluje mi da ima i pjjeska, jer mi na to liči onaj pepeo :) generalno mi potrošnja djeluje sjajno. Temperatura vode je na 55. Jednom sedmično je dignem na 60 da produvam peć i tada oce da potroši vise peleta. 70 vreća mjesecno mi djeluje bas ozbiljna potrošnja. P.S. Kod mene se grije 95m2.
Koliko je para vreca peleta ?
Cisto informativno