Kad se UK gilts prodaju za 4.5%, 30Y treasury Yield je isto oko 4% mislim, logicno je da za CG Yield bude x2..
Nesto razmisljam na ovu temu i nisam siguran koliko su nase finansije odrzive u ekonomskoj klimi visokih kamatnih stopa, nemamo stabilnu vladu, uzimamo nova zaduzenja da bi vratili postojeca bez ikakvih investicija u nesto sto ce kreirati rast.
Po rebalansu zakona o budzetu ove godine imamo deficit budzeta od 750 miliona eura(sa kreditima) koji je jedan od najvecih u proteklih par godina, i pored korone i pored svega.
https://zakoni.skupstina.me/zakoni/w...24-33-22-3.pdf
Primjera radi:
2022 Deficit ne racunajuci otplatu kredita/obveznica - 438 miliona eura, 18.5% potrosnje
2021 Deficit ne racunajuci otplatu kredita/obveznica - 103 miliona eura, 5.12% potrosnje
Nama na medjunarodnom trzistu u narednih 5 godina dospijeva na naplatu 1.75 milijardi eura otplate glavnice i jos dosta kamate.
Nas sistem razvoja pumpanjem potrosnje kroz zaduzivanje mislim da se mora primaci kraju jer ce nam postati jako skup sport i dozivjecemo bankrot. Bio je moguc u doba negativnih kamatnih stopa, danas uz inflaciju i ovakve nase javne finansije, moramo da trazimo fiskalnu konsolidaciju kroz jedan jedini nacin - povecavanje broja radnih mjesta u privredi uz smanjenje broja radnih mjesta u drzavnom aparatu, koje se nece desiti em zbog politike, em zbog toga sto rastu kamatne stope kredita i u privredi, pa ekspanzija postaje dosta skuplja. Kad se nesto nije desilo dok su pare bile jeftine, logicno je da se nece desiti sad kad je novac skup.
U takvom okruzenju rezanje potrosnje drzave koje je neminovno dovodi do rezanja radnih mjesta i vece nezaposlenosti u privredi, jer drzava je ovdje najveci poslodavac i dosta privatnog sektora je okrenuto ka javnim tenderima itd kao #1 klijentu.
Vrlo je moguce da narednih 5 godina budu godine vecih kamatnih stopa u periodu kad 1.75 milijardi samo euroobveznica nam pristize na naplatu. 2025 godine nam pristize 500 miliona glavnice obveznica na naplatu. novih 500 miliona zaduzenja uz kamatnu stopu od 10% na 10 godina postaje jedna milijarda. Bas zastrasujuce.
Igrali smo kolo kao da niske kamate nikad nece prestati. I od nase nezavisnosti kamate su samo padale.. A onda se desila 2022.