Quote:
U toku drugog svjetskog rata Krsto Popović je bio neprikosnoveni autoritet u Katunskoj nahiji.
Zato kažem da je bio čovjek Katunske nahije od 1941. do 1945. godine.
U vrijeme drugog svjetskog rata on je bio akciono vezan za ideju da se Crna Gora kao nezavisna drzava obnovi.
On se borio za Crnu Goru ne zbog Italijana ili fašizma nego zbog Crne Gore.
Mislio je da se Crna Gora srpske hegemonije može osloboditi pod okriljem i protektoratom Italije.
Prihvatio se konktakta i saradnje sa Italijanima, jer je smatrao da, u to vrijeme, ne postoji drugi način borbe za samostalnu Crnu Goru.
Činio je to na svoj atipični nacin, onako kako je sam osjećao i mislio.
On nije bio ni ratni zločinac, niti kvisling, i ne može se uporedjivati sa Antom Pavelićem ili Vitkungom Kvislingom, jer njega Italijani ili Njemci nijesu postavili za državnika, šefa marionetske drzave ili vlade, vrhovnog komandanta vojske, ministra itd.
Da je postupao kao oni bio bio bi kvisling i ratni zločinac, ali nije.
Italijani su tada vršili vlast u Crnoj Gori, a ne Krsto Popović.
On je imao pod svojom upravom Katunsku nahiju.
A tada je Crna Gora bila poharana ravnogorskom četnickom vojskom, koja je u Crnoj Gori činjela brojne zločine.
U Katunskoj nahiji Krsto Popović je pružao utočište partizanima, a i sinovi mu Nikola i Radovan bili su u partizanskom NOP-u i junaci narodnoslobodilačke borbe.
Ovo ti, Novače, pričam i nemoj misliti, ni ti, ni bilo ko drugi, da se udvaram mrtvom Krstu Popoviću, koji je odavno u grobu, a i ja sam jednom nogom u grobu.
Pričam ono što znam i zašto sam meritoran i ovo je prava istina o njemu i njegovoj pogibiji.
Nije se Krsto borio za Italiju i fašizam nego za Crnu Goru, na svoj način, onako kako se on doživljvao.
Zapamti ili zapiši, komunisti u Katunskoj nahiji bili su dominantno zaštićeni na teritoriji koju je on sa svojom vojskom kontrolisao.
Ja sam komunista i borac iz Drugog svjetskog rata, ali to istinito priznajem.
Da nije Krsta Popovića bilo, komunisti u Katunskoj nahiji ne bi mogli opstati. Bili bi progonjeni ili mrtvi.
- Jovo Kapičić