Cudi me da primorci ne znaju za ovo, a bosi trce po ostrim krsima :)
Printable View
Cudi me da primorci ne znaju za ovo, a bosi trce po ostrim krsima :)
Ne sekirajte se vi za primorce :D
Stala bih u odbranu Martinovića kao nekoga koga sam eto igrom slučaja upoznala.Dosta se drži toga da radi sve kako treba i nisam stekla utisak da je prevarant no za ambalažu se slažem da za ulje ne ide posebno u lance ka što je Voli što bacaju kako šta stignu.
Za to sam da prednost treba dati domaćim proizvođačima na kraju krajeva to su u suštini okey ljudi a u CG ništa nije daleko pa otići direktno kod njega,upoznati ga i uzeti nešto i na licu mjesta.
Maslinovo ulje koristim samo za salate i kad mijesim tijesto za pizzu ili one hlebove od pseničnog brasna onog tmnog ili razanoga. Stavim u tijesto nekoliko kasika maslinovog ulja i kupujem obično ova italijanska u tamnoj boci i uvijek gledam da je extradjevičansko i da je od masline a ne od komine, kao što žete često pročitati na ambalaži kad je jeftinije. Ne razumijem se, ali sam gledala neku emisiju i čula da je "barsko zlato" (čini m se da se tako nekako zove) prilično cijeneno ulje te sam ga kupila (nije jeftino) i ono je preukusno bilo. Tada su uljari pricali zaprvo da je extradjevičansko ulje koje se pravi od tek ubranih maslina, koje ni ne prenoce i da je to najkvlitetnije i najzdrvije i najmanje se valjda moze tako dobiti ulja jer ne prolai nikakve hemijske procese ni nista i zato je najskule i najukusnije i najzdravije puno dobrobiti koje masline imaju u sebi a imaju bas puno minerala i vitamina i svega necega zdravoga za unutrasnjost organizma....ako maslina stoji ubrana onda je to vec uslo u neki proces pa je djevicansko ali jos uvijek prirodno i bez dodataka a ako se bas tretira i mijesa sa nečim onda je manje kvalitetno i ne preporucuje se a i više se kao ulja cijedi. Eto tak sam razumjela maslinare...svejedno, ja sam počela da volim ukus ulja u tiijestu za pizzu i u hlebu kao i u nekim salatama:)
Socjalno blagostanje kažeš? Simpatično. Zašto jedna Švajcarska nije glasala za minimalnu zaradu za sve nezaposlene nego budale bijahu protiv toga.
Državni supermarketi bi ličili na EPCG Željezaru i slične firme. Ogroman broj radnika i troškova plata, efikasnost preduzeća upitna da ne kažem gubitak.
Zbog neplaćanja obaveza na vrijeme, jer plate, imao bi 2 vrste čokolada vjerovatno. Izbor artikala minimalan.
Ovo mi inače liči na kuknjavu jednog poznanika iz Zete. Ne radi niđe, sadi lubenicu godinama i od toga živi.
Plati da se preore njiva, plati da se zasadi, plati da se ubere i onda je smrtno ljut što neki Makedonac radi sam sve to isto što i on i oposli i donese u CG i prodaje za 20 centi po kg i ubija njega jer je on izračunao da mu se ne isplati ispod 50 centi. (otpriliek da mu ostane 2k mjesečno).
I najglasniji je da se zabrani uvoz poljoprivrede, da bi lokalci mogli da prodaju pošto oni misle da treba.
A da im ponudiš da se zabrani uvoz, i limitiraju cijene isto bi se bunili.
Ne kažem da su svi ovakvi, ali dominantno bi svi iskoristili situaciju i zarezali cijene pod okriljem te zaštite. To je praksa svugdje u svijetu bila.
To što je CG mala, i što se velikim igračima generalno ne ulazi na tržište đe je ukupna trgovina prometa cirka 800 miliona je legitiman stav tih lanaca.
I ovih malo koji bi da dođu, ne sačekamo objeručke, no se guzimo da im damo dozvole za gradnje i slično.
I onda su Bokan i Laković krivi što maksimiziraju elastičnost cijena. Nisu. To je poenta poslovanja firme - profit.
Na potrošačima je da reaguju i kažu OK nema potrebe da kupujem Monini ulje 18 eura. Idem da kupim Plantaža za 8 eura.
Ista je priča svake godine za novi Iphone ili Samsung. Preskupo je. A oni svake godine sve više i više telefona prodaju i veće marže prave.
I tako će biti dok narod ne prelomi da je 2000 eura u CG za telefon premnogo jer je to m2 stana.
Evo Lidl HR,maslinovo ulje,posto se oko njega prica :-)https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...5305fd0afa.jpg
Sent from my SM-S916B using Tapatalk
Od komine je dobro za przenje, samo i ono je sve skuplje sad. Moze ponesto lagano i na extra djevicansko da se isprzi, kajgana recimo na mix sa puterom, neki sos za pastu ili rizoto.
Zelena tek ubrana daje najmanje ulja, braon koja se pokupi daje mnogo vise i oduvjek se koristio mix u domacem ulju, zato je prejak ukus i miris.
Pomirisem ponekad na pijaci kad mi nude domaca i uvjek kad odbijem kazu e pa ti kupi grcko ili italijansko. Pa i hocu kad je 10x bolje. Vjerujem da je barsko zlato dobro ali brate duplo je skuplje od Divela i Cirio tako da pass.
Sent from my phone
Opsti osnovni prihod koji se razmatrao u Svajcarskoj nije ista tematika, kao i drzavna kontrola nad trzistem, kako ne bi razni tajkuni, bizmismeni, i njihove interesne grupe mogle da divljaju, i da rade sta hoce sa uvozom robe, i cijenama iste. Nema tu nista simpaticno, nego je to tematika kojom se ozbiljne drzave itekako bave, na ozbiljan nacin, a ne sve na foru, kao mi cemo da pomognemo gradjanima, ali izmedju redova nas boli 'Milojko', jer smo u talu sa tajkunima.
Drzavni supermarketi bi napravili konkurenciju tajkunima, i obuzdali njihovo divljanje, jer bi morali da dovedu cijenu u red. Uz to bi se znao red, tacno sta se uvozi, kakav je kvalitet uvezene robe, i po kojim je cijenama tacno uvezena, a ne da tamo neki Milo, Marko, Janko uvozi smece, truje gradjane, i jos im naplacuje to papreno.
U CG se prosipa prica da je jedino rjesenje za cijene dolazak Lidla i sl. Gluposti, price za IQ50, vrijedjanje zdravog razuma. Nece Lidl donijeti nista bez otpad od robe, za visoke cijene, nije ovo Njemacka.
Kazes cilj je profit. Znaci li to profit po svaku cijenu, beskrupulozno, gazeci preko ledja gradjana, na kraju bioloski eliminisuci iste. Interesantno, kakav morbidan, neoliberalni koncept. Ti koji ga zagovaraju obicno su dio interesnih grupa, koje i profitiraju na takav nacin. Sta je CG, skupina gradjana, ili Miletov neoliberalni posjed/igracka za zajebanciju?
Potrosaci nemaju izbora, jer trgovinski kartel namjesta cijene, i kako god. okrenes potrosac nastrada, jer je i najjeftiniji proizvod ekstremno skup u odnosu na druge zemlje, a da o kvalitetu istog i ne pricamo.
Samo drzavni marketi regulisu cijene takav smo narod a ne drzava!
Samo drzavna banka moze da regulise kamate jer ako ides u drzavnu banku na kamatu od 5% za iq 80 koji sam ja i ti sto citas jer mi nismo uhlebi ne radimo u drzavne institucije nego ko svi neka b kategorija dje ti je kamata do 10% oce li se onda promijeniti politika drugih banki i smanjiti kamate da budu konkuretne ili ce dici nos i nastaviti sa extraprofitom :)
i stvarno imas dosta poljoprivrednika koji se muce i izbace proizvod na pjacu da bi ih vlada sjebala(tarzan milosevic i njegovi uvozi npr)
jednostavno zbog nelojalne konurencije sitan poljo.proizvidjac nema sto da trazi protiv albanaca makedonaca ....
ada eto u veliki EU pa pojedine drzave su zabranile uvoz Ukrajinskih proizvoda da bi zastitili svoje farmere mislimo li mi da bi nasa bilo koja vlada to uradila?
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
Kako nije ista tematika socijalno blagostanje i opšti prihod i pravo svakoga da dostojno živi. Zar to nije socijalno blagostanje da smo svi jednaki ili neki moraju biti jednakiji?
Potrošač vazda ima izbora. Počev od maslinovog ulja, završi sa hljebom i jajima. Isto je sa restoranima. Tamo gdje nisi zadovoljan uslugom nema potrebe da sebe samokažnjavate i idete opet na isto mjesto. Za svoje pare možeš đe oćeš.
Osim ako država ne otvori svoje restorane pa svi budu jednaki. Karirani stolnjaci i narandžaste stolice.
Pogledah najveće lance u Njemačkoj i Frnacuskoj, sve sami državni supermarketi. Ali kad bi se zajebavali.
Ali definitivno zaslužujemo taj samoupravni koncept jer za bolje nismo. Jedna čokolada, jedna vrsta trapista i država da određuje što žemo i po kojim cijenama jest. Takvi sistemi inače motivišu privredu da se razvija i pravi što veće obrte.
Svi jednaki da budu, neki malo jednakiji jebiga ne može svako trosoban stan zakučit od države.
E lako je li je tuđim onim koprive mlatit. Svi bi radili za maržu od 0% samo troškove da pokrijete, niko od dobrica sa foruma ne bi profit pravio.
Dok ne odeš na oglase i vidiš da telefone ne daju džabe no ih prodaju.
Au sto to naprica. Sad inace gradjani zive u blagostanju, imaju tako veliki izbor, hiljade prehrambenih artikala. Takav ogroman izbor, raj, med i mlijeko, jede se kavijar, pije se sampanjac, ruca se kilo Wagyu govedine svaki dan. Ti ocigledno ne zivis u istom svijetu kao vecina gradjana, jer da zivis znao bi da ti 90 % sunarodnika u CG zivi ispod granice siromastva, uostalom zahvaljujuci i ekstremnoj pohlepi prehrambenih lanaca.
Sto ce ti veliki izbor kad vecina gradjana ne moze ista od toga da kupi. Gluposti, sarena laza, prosipanje lazne utopije, i farbanje jeftinim jupolom.
Poredjenje cijena telefona i prehrambene robe. Nonsens, hrana je neophodna, kupovina novog telefona nije.
U kriznim vremenima mogu da se primjenjuju krizne mjere, pa samim tim prehrambeni lanci ne moraju da ostvaruju extra profit. Da je drzava normalna donijela bi zakon koji stupa odmah na snagu, spustanje ekstremnih cijena, ili velika kazna trgovinskim lancima, ako ne spuste cijene u 24h. Ako i poslije toga ne postupe po tome, nacionalizacija, pa ce fino tajkuncici i sl. prosipati pamet ;) Sto interesuje gradjane neki tamo prehrambeni lanac, njegov vlasnik Gvozdenovic, Mile, 'Evropska banka za rusenje i zastoj' i sl. k-ci, p-ci, i njihov profit. Malo su profita ostvarili za sve ove godine, po bilansima za 2022/2023 god. rekordni prihodi, a samim tim i realni profit - tehnike za stelovanje operativnih troskova i smanjivanje poreske osnovice da zanemarimo jer to vrijedja zdravi razum, i providno je svakome ko uopste gleda u brojke.
cemu je bila svrha neka robnih rezervi ?
robne rezerve i prodavnice dje ce obican gradjanin da to kupi i porez na extraprofit za bankarski sektor....
Pušti ulje i robne rezerve, pakovano povrće za supu (tri šargarepe, tri paškanata i grančica uvelog peršuna) u Aromi 2.19 eura. Po 0.99 je bilo.
#bogtevidosido
Povrce je zdravo, zato mora da bude skupo(tako kazu)
Na konto ovoga prepucavanja, svi su spremni da izadju na proteste kad je politika u pitanju, ali kad nam osnovne zivotne stvari hrana, struja, voda , porez... podignu na nenormalne visine, dje nam je hrana skuplja za 50%nego u eu i kad nam pricaju gluposti da je to normalna cijena i da moraju da poskupljavaju , niko ne protestuje , niko ne poziva na bojkot i niko ne pomislja da prozove politicare za stanje u privredi
Nijedan sindikat se nije oglasio povodom ovih poskupljenja ( normalno njima je dobro primaju po 2-3000e, i sto bi upirali) ali narod i ove nevladine org. samo tisina i rasprave na forume ili po novina
Opet se gadjes ciframa koje bisu tacne. Recimo prica o rekrodnim profitima. Daleko su od rekordnih u 2022. Mozda i Evropa sad ima ulogu u tome.
Ono sto ti ne odgovara elegantno preskaces.
Sad telefon nije bitan, na drugu temu ti je internet i telefonija krucijalno. Odluci se sam sa sobom.
Gvozdenovic vlasnik Volija. Info vjerovatno od Dare sa Smokovca. Je li Arkan i dalje u Afriku ili je na Krf stigao?
Za razliku od tebe, zbog posla mojim se bavim, itekako sam upoznat kako gradjani zive. I dalje nam je dobar dio ekonomije u sivoj zoni.
Stvarno sto ce nam izbor kad mozemo svi pit kisjelu Rada. To sto je loseg ukusa nema nikakve veze. I hiljade drugih artikala po istom principu.
Nacionalizacija je super stvar da otjeras sve sadasnje i buduce potencijalne investitore.
Na samom kraju ne podmeci mi izjave koje nisam napisao.
Da sumiramo da li sam ja to 'dobro' razumio:
1. Prehrambeni lanci u CG ne pljackaju gradjane CG nego dizu cijene radi dobrote, da gradjanima bude bolje, i da imaju veci 'izbor' (u prevodu plati ako imas, ako nemas crkni).
2. Nacionalizacija je babaroga, ili mozda mehanizam kontrole nad ratnim profiterima, i parazitskim faktorima na trzistu, koji imaju tendenciju da uniste biolosku supstancu jedne zemlje (siromastvo, glad, bijela kuga), i samim tim da uniste datu zemlju.
3. U CG svi trce da investiraju, saplicu se jedni preko drugih, investicioni stampedo tipa Milojkova Japanska milijarda :joy:
O kojim investicijama tacno pricamo, jer u CG nema investicija bez od strane sumnjivih tajkuna, koji su uglavnom paravan za vrhovnog vodju, i njegove drugare. To se lako vidi po svim sumanutim projektima koji su napravili totalnu devastaciju prostora CG (primorje, zemljiste, rijeke, jezera).
Navedi jednu investiciju u CG u prethodnih 30 god. da je bila cista, i da je bila prava investicija (ne paravan, ne prodavanje magle), i da je donijela konkretan benefit gradjanima CG. Sjecam se price poznanika iz Njemacke kad su ozbiljne Njemacke firme (ne ove sa kapitalom od 1000 EUR na papiru i sl. foliranti) bile zainteresovane da rade solarne sisteme na CG primorju. Kaze ljudi su bili sokirani, i krajnje neprijatno iznenadjeni otvorenim pokusajima korupcije, pokusajima reketiranja i sl. da su pobjegli glavom bez obzira. Ozbiljne firme ne ulaze na trzista koja ne mogu da obezbijede ozbiljan drustveni, ekonomski, poslovni ambijent. Takve firme angazuju analiticare rizika (operativni, ekonomski, finansijski, geopoliticki), koji pokrivaju sve faktore u jednoj zemlji, i rade analizu trenutnog stanja, i buduceg razvoja i faktora, da se utvrdi da li je investicija isplativa, i na kraju sigurna (da ne dodje tajkuncic da im uzme 10, 20, 50 %). Tako da se mi manemo glupih prica o investicijama.
Da se lako primijetiti sablon. Svi koji brane vrhovnog vodju, i njegove drugare, pricaju jedno te isto - svi u glas, EU, investicije, odrzivi razvoj, i ostale gluposti. Ali dobro mozda ima jos neko da vjeruje toj sarenoj lazi, ali cini mi se sve manje, i manje ;)
Diktatura proletarijata što bi reka Lenjin.
Sent from my Redmi 6 using Tapatalk
Ovo je super, kako ga potrefi iz prve:
https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...olisao-telenor
Firma koja je iznijela preko 200 miliona EUR cistog profita iz CG (ali kazes TK sektor ne iznosi 100-e miliona EUR iz CG), po nepostojecem ugovoru o oporezivanju.
Kakva 'ozbiljna' investicija, da i ludaci pocnu da crkavaju od smijeha, i mozda usput postanu normalni od muke :joy:
Nije sija, nego vrat ;)
Bitno je da tu nijesu cista posla, tako da o ozbiljnosti nema ni rijeci.
Velikog li benefita za gradjane od te firme, sve cvjeta :joy:
Odosmo off-topic. On-topic gradZani za vas je dobro da date citavu platu na hranu, jer tako imate veci 'izbor'. Izbor da ne mrdnete nidje na ljetovanje/zimovanje, da kojim slucajem ne kupite stan/kucu (bez da vas ubace u metalni sanduk sa aparatom za varenje i da se unutra sami zavarite :joy:), ili ne daj boze da kupite novo auto. To su sve stvari koje vam ne trebaju, jer zivot je da imate da izijete crkavicu, i to je to. Slusajuci vrhovnog vodju i to je previse, zivot je luksuz, mozda je najbolje da odete do prvog mosta da ne trosite vrhovnom vodji luksuzni vazduh ;)
Opet izmisljas. I opet ti kaze. ProMonte kao investicija je itekako imala doprinosa za CG ekonomiju.
I kad ti se navede ta jedna investicija koju trazis onda ti nije po volji. Umjesto da prihvatis argument ti nastavljas da prosipas carobne floskule iz parlamenta. Odlicno ti ide samo nastavi.
Kazes to nije ista firma. Pa evo na njihovom sajtu pise da su oni jedan od inicijalnih osnivaca:
https://www.telenor.com/media/newsro...ator-promonte/
Koji doprinos - iznosenje profita van zemlje, po smanjenoj poreskoj stopi nije doprinos, nego katastrofa za CG ekonomiju. Dje je taj doprinos danas, da narod ne zivi bolje od toga. Barem da su TK usluge jeftine pa da coek kaze eto jedan benefit, a ne u Njemackoj mozes da pricas za 0.06 EUR na min. u prepaid mobilnoj, a odje za ~0.2 EUR za min.
hahahahaha imas Telekom koji zaradjuje parw prodajes ga kompletnog, imas takodje promonte i njega prodajes
prodajes zdrave samoodrzive firme i to promonte za 116 milki i to je to poslovi vijeka
hahahahha
I ja ti opet kazem ProMonte nije isto sto i Telenor. Tesko ti je da razumijes, pa ne bih dalje zadrzavao niti temu zatrpavao.
Ja znam da je tebi kao i kolegi izvise, tesko razumjeti da je otvaranje nove firme 1995 godine i uspostavljanje infrastrukture sa 200+ zaposlenih, kupovina i rentiranje poslovnica, opreme, i milionski iznosi uplacenih poreza i doprinosa, taksi i licenci u budzet tesko za povjerovati da je dalo doprinos CG ekonomiji, ali vam zaista ne mogu pomoci.
Siguran sam da cete vas dva za zivota vise pomoci CG ekonomiju od ovoh derikoza.
Aktivnosti koje navodis su sve regularne aktivnosti/standardno poslovanje. Sve su oni ti fino naplatili visestruko/iznijeli ogroman profit, tako da o benefitima za CG je smijesno pricati, jer poslije svakog takvog posla/investitora gradjanima ostane 'Milojko'. Firma je i dalje privatna, i dalje iznosi profit, i dje je tu korist za gradjane, nema je ;)
Je li ovo lik, koji je bacao drvlje i kamenje po Državi zbog Covid mjera i vakcinacije, sad zagovara nacionalizaciju i intervencionizam?
Kakvi lomovi svijesti.
Sent using Tapatalk
ahahahahaha velis lomovi svijesti. Intervencionizam zarad opsteg dobra, nije isto sto i prisilno (ispiranjem tikve preko TV, uslovljavanjem dobitka/gubitka posla) fiksanje neprovjerenim hemikalijama zarad punjenja privatnih dzepova farmako sektora i njihovih placenika (bilo domacih/bilo stranih). Nego situacija/pitanje pravne odgovornosti oko covida je off-topic, i tema za neko bolje doba, i za pravu patriotsku vlast, ne za ove instant aparatcike (tipa economic killera Mulojko, i Jadov), sto iskacu iz naftalina :joy:
Ja koliko se sjecam jedan od suvlasnika Promontea je bio biznismen Dragan Perovic inace kum bivseg predsjednika..
Mene zanima u kojem to sistemu investitore zanima bilo šta drugo nego profit?
cini mi ae i sveto marovic je imao akcije u promonte a sustina price je da je pro monte i telekom tada su prodati za po 100 miliona i te pare su bile u budzet cg i iskoristile se kao sto je rekao Hercules ali losa strana posla je da su te iste firme svake godine imale dobit po 100 miliona i da bi se sad prodale mozda za milijardu , u principu imas biznis koji ti svake godine daje cistih 100 miliona eura i ti ga prodajes pravis posao vijeka prodajes biznis za 100 miliona i to ti je uspjeh e ako je to uspjeh onda sam ja totalna neznalica . to i tehno pokusava da objasni no uzalud.
zugicu ne kolje se krava rad parceta mesa....
Pojma nemas. Cus profit. Kako ne. Kapitalisto gubi se. Vidis li da strani investitor treba da dodje u CG, uvali grdne pare, zaposli 200+ radnika i da posluje sa 0 ili minusom koji ce da nadoknadi iz svoga dzepa.
Jos se te derikoze CG naroda usude posle svoju investiciju da prodaju i plate porez drzavi na tu transakciju.
Naravno da je ocekivanje da donese pare ostavih u CG, sve joj prepise i pokloni i napusti drzavu o svome trosku.
Kazes strani investitor ha ha, a mozda i 'domaci strani' investitor :joy:
1. Poslovni partner vrhovnog vodje (ko ce drugi jer zaboga niko drugi nije tako mlad, lijep i pametan) osniva firmu zajedno za drzavnim preduzecem PTT CG, i stranim partnerom.
2. Dodjeluje se koncesija/licence po ko zna kojim uslovima (vjerovatno krajnje stetnim po drzavu kao i sve u CG u prethodnih 30+ god.).
3. PTT CG izlazi iz tog krajnje profitabilnog posla. Kako zgodno, podesno i pravovremenski po interes drzave, odn. gradjana CG.
4. Firma uzima ogromni profit i iznosi ga iz zemlje, po snizenoj poreskoj stopi - super za gradjane, gradjani radujte se, sav taj novac koji je mogao da ostane u zemlji za vase dobro, sad ide vani :joy:
Ma nema, posao vijeka. Kako kazu Ameri, 'textbook corruption'. Interesantno stivo vezano za TK sektor. Hmm, neke poznate pojave su navedene:
https://www.u4.no/publications/overv...ons-sector.pdf
Drugi primjer:
1. Gradjani CG daju iz svog dzepa za osnivanje drzavnog TK preduzeca, i izgradnju TK infrastrukture.
2. Dato preduzece ima ogroman profit.
3. Dato preduzece biva prodato za sicu, zajedno sa kompletnom TK infrastrukturom. Samo ovo je cin izdaje drzavnih interesa, jer kriticna infrastruktura nikad ne smije da predje u privatne ruke, a pogotovo ne u ruke stranih faktora.
4. Takva firma moze sad da radi gradjanima sta hoce, jer ima monopol - njihova infrastruktura, oni diktiraju trzisne uslove.
Takodje posao vijeka :joy:
Ekstremno profitabilne drzavne poslove prodas (dobro je pitanje kome je prodato, i da li vrhovni vodja ima udio u vlasnickoj strukturi kupca, jer nije vrhovni vodja bas blesav da zlatnu koku daje drugome tek tako ;) ), umjesto da se taj novac sliva u budzet zemlje, i koristi za razvoj iste. Toliko o uticaju tih 'investicija' na CG.
Nista CG ne trebaju te, i takve investicije. Moze i drzava sama da investira, i da gradjani imaju konkretne koristi od toga, sto i pametne zemlje rade.
@NetworkMaster Upravo tako ;)
A ovo za podizanje cijena u prehrambenom sektoru moze lako biti dogovor tajkuna, Mulojka, i stranog faktora. Napumpaj cijene do ekstrema, tako da gradjani pocnu da crkavaju jos vise. Onda dolazi Mulojko kao spasilac sa njegovim MMF kreditom od milijardu EUR da ublazi 'simptome'. Sav novac iz zaduzenja prelazi u tekucu potrosnju, i preusmjerava se ka tajkunima. Ciklus se ponavlja, do ekstremnog zaduzenja od 10-15 milijardi EUR. Rezultat, tajkuni zadovoljni, Mulojko zadovoljan (provizija), MMF zadovoljan (zemlja u bankrotu/kolaps ekonomije) - sad MMF moze da bira sta ce da cupne - luke, jezera, brda/doline, Energetski sektor, Aerodrome, sektor vodoprivrede (moze vam se lako desiti da dodje voda 5 EUR/m3 u ovom slucaju, pa ce biti kao u filmovima apokalipse vauceri za litar vode :joy:). Svi srecni svi zadovoljni, osim gradjana koji dobiju velikog 'Milojka' u tom slucaju.
Ma sve si u pravu. Da ne zatrpavano temu dalje sve je kako ti zamisljas u svom imaginarnom svijetu. Prebacicu postove kasnije na odgovarajucu temu.
Idemo nazad na temu.
Mogu mislit kako bi drzavni supermarketi izgledali....
Sve snj kvaliteta roba, 100 direktora, 1000 manadzera, 50 bordova direktora, milion drzavnih auta i sluzbenih telefona, dnevnice...
Milionski gubici svake godine, na tone bacene robe zbog loseg upravljanja i isteka rokova...
1 kasa od 10 radi, manjak zaposlenih u operativi, al zato administracije ne fali...
Sent from my SM-A536B using Tapatalk
U ovom koruptivnom i kriminalnom sistemu da u nekom drugom uredjenom naravno da ne. Mozda si malo mladji pa se ne sjecas prodavnica u bivsoj drzavi.
Evo sam u zagreb, e ljudi moji kako nas voli i lakovic pljackaju, to je nerealno. Hemija dzabaluk, ulje 1.19, mlijeko 0.69, hljeb 0.99, koka kola 1 L 1.25, paradajz 1 euro... Dojc u lokalima u centru 2-2.20, koka kola 2.50, pivo 0.5 - 3.30...
Послато са M2002J9G помоћу Тапатока
Majka mi je radila u jednoj.Radila je na sektor mesa,nikad,ali nikad nije smjela pa iako je pomislila da pređe da radi u magacin,za kasu...Hleb(koji je bio van dometa pipača) je ona dodavala mušterijama,zamotan u papirnu kesu.Počinjala u 6.30h ujutro.Bilo ih je 11 ili 12(u dvije smjene) u supermarket u Momišiće zajedno sa šeficom.Eto ako je ta državna prodavnica bila oličenje zapošljavanja,odnosno gomilanja partijskih kadrova i oličenje neefikasnosti,neka bude.Radili i snadbijevali cijelu PG,tih nekih 15-tak prodavnica,uz,naravno Namu i slične veće prodavnice.
Što neko reče,do sistema je,a ne je li državno,Bokavno ili Francavno
PS.Hercules,s pravom ili ne,forsira izbor kao glavnu prednost privatnih trgovačkih lanaca.
Da,ja kao lijeno razmaženo derište,oću da kupim vrući leb u 21h i to jeste izbor,ali to što će ga dofatiti ista osoba koja prima pare,vrće kusur,ko zna je li ikad i uradila test na gljivice u higijenski...je ipak nezasitost vlasnika privatnih lanaca a ne širi izbor za mene kao potrošača
Koga zanima kamperska oprema imaju popusti na brend McKinley u intersport.