Stiglo!
Printable View
Stiglo!
Koja vam je brzina na Magenta L V5? Ja zvao da prijavim da nije 1Gbps/250Mbps već je skoro 1Gbps sa skoro 100Mbps. Držali me 5min na telefonu, nešto završili, rekli to će biti to kroz nekoliko minuta međutim ni makac, isti đavo kao prije poziva. Mrzjelo me zvat opet i čekat pa ću sjutra...
https://i.ibb.co/dQVH85C/Untitled.png
I meni je na dvije lokacije 800Mbps i upload 100 Mbps. Restart nije pomogao.
Nego dajem fore 15 dana da se to sve posloži, mada ne osjećam neki benefit od svega al ajd.
Od kad su uveli ovo mene pade brzina na oko 80. Zvah, vele nedje gubi snagu i doci ce tehnicar da pogleda..
Nejasan odgovor, ali samo neka naprave
Sent from my AC2003 using Tapatalk
https://i.imgur.com/XGLzMxj.jpegJa imam ovaj paket, brzina je 200mbps,da li se tu mijenja, pretplata je 32e
Magenta mi je aplikacija, i risiver novi, ali je ostalo od starog paketa ovaj naziv
@BiTrAtE vidji da se nisi ubrzao.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...6fad1d1e53.jpg
O'čepilo i kod mene :)
Pozdrav momci,
Da li bi neko mogao ukratko da mi kaže koji je proces kada Telekom razvodi optiku u zgrade? Evo konačno došlo je do toga, optika je dovedena do zgrade, međutim sad treba da izvuku vertikalu po spratovima. Što se tu buši, kuda ti kablovi prolaze, meni ništa nije jasno? Da li je FTTH u pitanju ili ipak bakar ide do korisnika?
Nešto mi se ne sviđa ideja da mi buše zid i tako ulaze u stan i da kanalicama sprovode to do rutera.
Послато са Mi Pad 6 помоћу Тапатока
Vjerovatno ima nedje iza tv smotan kabl ili u uticnici dje su blank maske ,ne vjerujem da je izvodjac radova platio za uticinice....
Preko parica 20 mbps ...
Telemach npr preko bakra ide lagano preko 400 ...
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Koliko ja znam ne radi se vise FTTB odavno nego samo FTTH tako da je vjerovatno sprovedena optika u izgradnji i sada samo da se nakaci. Ako ipak nije morace da se buse zidovi da se sprovede optika. Mozes da trazis opticke niti tako da ne mora da se stavljaju kanalice nego samo ti nit uvedu, mislim da postoji ta mogucnost.
Sent from my SM-F956B using Tapatalk
Provjeri imas li nedje kablove u zidu smotane, bilo dje kroz stan, mozda imas optiku. Ako nemas onda imas 2 opcije, jedna je klasicni xDSL kroz bakar(to je najvjerovatnije sprovedeno do stana) ili ako je optika do zgrade da se busi pa provodi optika u stan. Ne znam sada da li ima ali ranije je imala da kroz stan ne stavljaju kanalice nego trazis da ti sprovedu samo specijalnu opticku nit koja je kao staklena dlaka koja se lijepi po zidu i ne vidi se tako da ti ne narusava izgled a mozes preko nje da krecis, samo mora se biti pazljivo da se ne prekine :-) kazem opet bilo je ne znam da li sada imaju, vjerujem da imaju.
Sent from my SM-F956B using Tapatalk
Te sam.brzine prije zapamtio davno a telemach koristi antenski kabl kad radi na bakar zato moze da gura brzine ko telekom na optici...
Jes postoji i vdsl i vdsl2 dje moze brzina i do 200 da ide a fora je da se dovede optika u zgradu i zgradu da se postavi centrala koje ce gurati kroz parice internet...
Ove opticke niti , ili vlakno ono ti izgleda ko najlon za pecanje bukvalno nevidljivo sa pistoljem na plastiku se lijepi na zid a nedje i sa lakom za nokte kad nemas sta :)
Pogledaću šipak, nisam doma, a ovi dolaze ovih dana
Послато са Mi Pad 6 помоћу Тапатока
Ako je novija zgrada terbalo bi da već imate razvedenu optiku.
Ako je nema, obično vertikalama razvedu po spratovima kroz ormare, i onda od ormara do vrata ide kanalica. Izvise vrata ubuše i uđu u stan i opet kanalicom.
U hodnik je obično čvorište svih UTP kablova već razvučenih po stanovima. Treba ti jedan naponski iz table (koja je najčešće izviše vrata) za strujni adapter da se upali router. I tu router možeš okačiti na 2 šarafa i to spakovati.
To je pnajbezbolnije rješenje ako ti je čvorište kablova blizu ulaznih vrata.
Ti kablovi po stanu su vjerovatno cat 5 ili 6 i to je odvoljno za 1Gbps brzine mada Tcom router ima i jedan 2.5 Gbps port.
WiFi6 izbača solidne brzine, kod mojih kući sam izvukovao 1000Mbps download i 350Gbps upload.
Kada je optika u pitanju, nema bakra, osim ako ne računaš bakar u UTP kablovima. Optika ide do routera samog.
Neki operateri idu preko koaksijalnog kabla, Telemah npr.
Ima li ko problem sa 2Gbps. Posle 10 min skidanja necega brzinom skoro 2gbps dodje do pucanja interneta na ovom magenta routeru i moram da ga restartujem jer nijedna uredjaj koji je na njega konektovan nema internet.
Izgleda da router se zagusi ili pregrije ko ce ga znati, mada ne pokazuje nista od error-a
Meni je pucao na Rockstar kada se skinulo 20+ GB, takodje i Steam ali tu samo jedna dvije pauze i zavrsi se. Ostala skidanja nikakav problem s fajlovi od 100+ GB se skidaju za cas, samo Rockstar i Steam problem. E sada da li je problem do mreze ili router-a ne znam ali na prethodnom racunarom isti router isto sve nikada nije bio nikakav problem.
Evo par noci mi brzini barem se primijetio uvece pada na 1000-1300 mpbs pa onda se popne na 1500 mbps ali varira pa se par sati kasnije vrati u normalu. Tokom dana to nisam primijetio nisam mnogo, a par puta kada mjerio opet normalno bilo. U call centru cackaju nesto resetuju, ali se ovo ponavlja. Imali neko slican problem? Imam 2gbps
Kako bih ja mogao da izvucem 2gigabita brzinu?
Ne razumijem se bas, pa ne znam odakle da pocnem, ali ovakva je postavka kroz stan.
Ispod je okvirni sematski prikaz
https://i.postimg.cc/59sR7W2W/Untitled.jpg
Zgrada je pravljena 2017, i ne znam koji je kabal kroz stanove. Kako da provjerim da li je 1gigabit ili jaci? Da li mi treba neki aparat ili mogu tako sto bih spojio kompjutere na uticnice u dnevnu i neku od soba? Mada sam ogranicen lan portom na kompjutere, i one se ne mogu pretpostavljam nadogradit?
Treba ti svic kojinpodrzava 2.5gigabita brzinu i u svaki pc takodje lan kartica 2.5 oko 30 eura , a za wifi uredjaj koji podrzava wifi 7....
Svic 8 portova 150 eura
Lan karrica za pc 30 eura
Ubiquiti u7pro oko 300 eura
Ukoliko ploče na računarima nemaju 2.5 Gigabit portove, možeš uzeti PCIe kartice - https://www.tp-link.com/us/home-netw...adapter/tx201/
Što se kablova tiče trebaju da su barem Cat 5e a jesu 99% tako da si tu miran.
Koliko sam skapirao skicu na Telekomov router idu 3 TV-a u njegove gigabitne portove a trebalo bi da ima i jedan koji je 2.5 Gigabit, u njega treba da ti ide switch ali takođe 2.5 Gigabit. Televizori, takođe i današnji čak moderniji su u većini slučajeva opremljeni megabitnim karticama pa si kod televizora limitiran brzinama (žičano, sem ako ne nađeš adekvatnan usb to ethernet adapter)
Dalje, što će ti još jedan router posle switcha?
edit: Eto, preteče me kolega :)
Morao bi da zamijenis taj switch i tp link za bolji switch koji podrzava 2.5 “multi-Gbps”.
Svi ostali uredjaji ne bi vidjeli to “ubrzanje” osim PC, pa i na njima bi morao da zamijenis mrezne karte ako ne podrzavaju 2.5 Gbps.
Na kracim relacijama u teoriji bi trebalo da radi i po Cat 5e infrastrukturi. Ali se preporucuje da bude Cat 6.
Edit: ima jos ludjih od mene koji pisu u 6 AM :D
Sent from my iPhone using Tapatalk
Što će ti 2gbps brzina u praksi? Što se tiče surfovanja nema šanse da primijetiš razliku u odnosu na 1gbps. Kod downloada svakako se primijeti, ali da li imaš potrebu za takvim bandwithom u lokalu?
Inače te "kućne" mreže sa većim brzinama imaju smisla ako si neki youtuber pa vučeš snimke sa nekog NAS-a koji ćeš da edituješ preko mreže.
Plex će raditi sa sve 4k sadržajima na 100Mbps i ostaće ti 900 Mbps za surf.
Ako ćeš već da investiraš u to onda je najidelanije da razvučeš optiku do svake sobe i riješiš instalacije za vazda i riješiš se UTP kablova i mijenjanja istog na svake 10 godina. :)
Mislim da grijesis herkul
Vezano za 4K sadržaj na 100Mbps, ako pričamo o untouched ili remux materijalu u teoriji bi trebalo da radi na 100Mbps jer je overall bitrate obično ne prelazi preko 70-80 Mb/s. Problem je što u peaku bitrate ide preko 100Mbps i onda ide čuveni buffering... :)
Telekomov ruter je konfigurisan da ima jedan internet port, a tri porta su za televizore, sto se moze izmjeniti, ali ne igra ulogu.
Fizicki se switch nalazi pored telekom rutera. Switch je preko uticnice, dalje preko kabla kroz zidove povezan na jedan wifi router u jednu od soba.
Sa tog rutera je povezan wifi range extender na koji je lan kablom povezan rasberrypi- FR24, a osim njega, kablom su mi povezani kompjuteri, plus tv, smart monitor...
Kompjuteri su mini kucista thinkcentre m serije, nisu bas prosirivi osim ram i skladistenja, tako da nista od nadogradnje.
Nije bas da imam neku potrebu za 2gbps, ali kad nude, sto ne bih iskoristio. Posto je slucaj da moram imati kucista koja imaju vecu brzinu od 1gb, ulaganje mi nije opravdano, bar ne za sad dok ne izadju nove masine sa brzim karticama.
Za opticke kablove, dobra ideja, vjerovatno ce biti realizovana nekad kad budem renovirao
Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk
Aj samo nek pojasni sto ce opticki kabl u svaku sobu... cisto da vidim namjenu za kucne potrebe
Osim toga pametne sklopke prekidaci/mjeraci na din sinu razvodne table su prikaceni na router jer su blizi, mada i pored toga se gubi signal pa se desi da moram cekat bojler, ali ce ici neko malo stemovanje i razmjestaj kad dodjem
Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk
Meni Telekomov ruter služi za bridge samo, imam svoj - Asus RT-AX86U Pro
Služi odlično, podešen mi je QoS, Bandwidth limiter, podesio i VPN (Wireguard) i da kucnem sve to radi odlično.
Preporučio bih svakako nabavku routera, Telekomovi su bazični, obično i sa bazičnim podešavanjima, dosta stvari je i zaključano.
Čudi me od tebe da nemaš wifi 7 [emoji6]
Poslato sa pisaće mašine S24 x2
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Treba da mi stigne jedan Ubiquiti da testiram, ukoliko i malo snižava latenciju (a trebalo bi da je sa WiFi7 baš to stiglo, niža latencija) uzeću ga