Brate ajde nadji mi GPON WiFI6 ONT za ne 4-5 nego za 20 eur ja cu da uzmem pa da preprodajem i cak cu da ti posle dam dio profita.
Послато са SM-F946B помоћу Тапатока
Printable View
To su cijene od proizvodjaca opreme ka TK provajderima, za narudzbe od vise hiljada, i 10-a hiljada uredjaja (ne retail trgovina dostupna obicnim smrtnicima) kroz partnerske ugovore/ugovore u tehnickoj podrsci/ugovore o kupovini OLT-a, switcheva i sl. Info iz druge ruke da su Huawei ONT-ovi bili na TK trzistu u prosjeku 3-4 EUR ;) U end-user ruterima nema nista posebno od tehnologije da bi cijena bila visoka.
Update-ovao sam post gore sa pojasnjenjem. Nije ista cijena kad narucujes samo rutere, ili GPON rutere, plus vise desetina OLT-ova, switcheva, plus tehnicku podrsku i sl. Ruteri tu dodju bas na tu cijenu od 4-5 EUR, da bi se pogurao 'deal' :), ili mislis da firma koja radi narudzbu od milion EUR dobija istu cijenu kao obican gradjanin koji kupuje preko Ebay-a/Amazona i sl.
Bas me to interesuje jer iz prve ruke znam da te cijene veze nemaju sa stvarnim :-)
To sve zavisi od sposobnosti menadzmenta, i njihovih sales/commercial timova da ugovore 'dobar' posao. Poslovi u CG, kao i u svijetu se ne sklapaju tako sto prihvatis prvu ponudu, i najvecu cijenu. U toj istoj Njemackoj TK provajderi vode prodajne menadzere firmi od kojih nabavljaju opremu malo na poslovni rucak, pa malo na zabave tipa ovih koje organizuje ovaj Ukrajinac iz 'Por*o MNE', pa onda malo 'kickbacks' (formulisano ugovorima tako da je legalno sve cisto) i sl. i da vidis kako dobiju 'odgovarajucu' cijenu. Na kraju krajeva interes obije strane je da se posao zavrsi na obostrano zadovoljstvo. Obicni smrtnci nemaju izbora nego da prihvate prvu cijenu, jer je to jedina za njih ;) Ovo je inace praksa, pogotovo u svijetu velikog biznisa dje se vrte milijarde, desetine, i 100-e milijardi.
Koliko te placaju CG TK provajderi? Nadam se da je dobra para :joy:
Mislis li da se ijedan krupan posao u CG a i sire ne radi po sistemu gore. Ako mislis, onda si mnogo naivan, ili se samo pravis takav ;)
Evo hoce Mickey/Rodney da dovedu Bechtel koji je poznat po tim semama gore, da radi puteve u CG. Tako se radi u TK sektoru, a i u svim drugim, ukljucujuci Balkan, i sve druge zemlje, pa cak i ove 'demokratske/razvijene'.
https://www.u4.no/publications/overv...ons-sector.pdf
https://www.reuters.com/world/asia-p...ks-2023-11-08/
https://en.wikipedia.org/wiki/Teleco...uption_scandal (TeleIgnore, ne bi oni to, ma jok, kao onih 200 i kusur mil. EUR iznesenih iz zemlje po nepostojecem double-tax avoidance ugovoru).
Samo neki, od brojnih primjera...
Sve si u pravu, ja nesto mlatim bezveze, vidi se da si veliki mag.
Ne znam sto ulazih u obrazlaganje a ne uvidjeh kome :-)
Kad se ostane bez argumenata, onda se pristupa uvijenim (ili mozda ne tako uvijenim ha ha) uvredama, i 'niskim udarcima' ;)
To je inace manir intelektualaca, ali ovih 'tranzicionih'. Isti sablon, matrica, kao da je im je svima Mile (ovaj obrazovani, poliglota, 'osnivac' drzave ha ha) 'rodjak' :joy:
Sve najbolje 'drug', ako mogu da te zovem 'drug' - tako vole ideoloski/tranzicioni 'dobitnici' da im se coek obraca (jos mi nije jasno zasto, ostaci nekih 'boljih' ;) vremena), koji funkcionisu na nacin gore (i na gori nacin) :joy:
Tako je druze! :-)
Evo ostaje moja ponuda, nadji mi za 20e GPON ONT sa WiFi6 i ja cu reci da sam pogrijesio. A ti ako ne nadjes poklopi se :-)
Potpisao sam novi ugovor MagentaTV+Internet M u čijim detaljima na sajtu piše da je brzina optike do 200/20 Mbps, međutim meni i dalje mjeri ni 100 Mbps što je bila brzina prethodnog ugovora Extra Trio M.
Moram li da ih zovem da povećaju ili sam nešto pogrešno shvatio?
Koji imas ruter ako je on 100mb onda on kukavac ne moze preko toga [emoji2369]
Sent from my iPhone using Tapatalk
Zvao sam i kaže mi operaterka da moraju prvo da puste veće brzine za sve Magenta 5 pakete pa će poslije toga povećavati za ove ostale. Koliko je to tačno, ne znam. Ruter je Huawei HG8245, trebalo bi da može preko 100Mbps.
Sta mi je cinjet?
Vec 10 godina sam korisnik Telemaha,imam ovaj najaci paket(koji sam zadnjih 2 godine placo 33.90)
Sad zovu da se produzi ugovor,ali daju samo godiinu dana po staroj cijeni i drugu godinu po punoj cijeni.A stvarno mi ne pada na pamet da dajem za tv i internet 41e
Razmisljam se da prekinem ugovor s' Telenorom(da isplatim telefon koji sam uzeo na rate) i potpisem s' T Com-om.E sad,sto se tice neta i tv-a,stvarno se ne mogu zalit na Telemach ali da im puca ona stvar za stare korisnike.Ni na ovaj slabiji paket EON FULL ne daju nikakav popust.T Com sad daje neke telefone na poklon i dobro bi mi bilo sto ima post pejd broj(nema vise placanja racuna kod Telenora koji je 25e)Ali me najvise kopka brzina interneta kod njih
https://i.ibb.co/S5T1cpd/IMG-20231109-133217.jpg
https://i.ibb.co/Qm3ZJ5R/IMG-20231109-133327.jpg
razlika u novom, u odnosu na stari ugovor, ti je +80.40 na 2god iliti 3.34 mjesecno pa ti sam vidi isplati li ti se kutarat sa odjavama i prijavama
Sto se interneta tice Telekomu niko nije ni blizu nazalost. Najmanji ping, najbolja stabilnost, nakacis 20 uredjaja na wifi sve top i na lanu i na wifi. Mora im se priznati da im je optika daleko najbolja.
Odjava i nekako(no dok ovi novi dodju da prikopcaju i sve drugo zavrse)i ko zna koliko bih bio bez neta i tv-a.No ne mogu da vjerujem da nece da daju jos 2 godine po istoj cijeni,ipak sam 10 godina njihov korisnik,ovo bi bio 6-ti ugovor.Pocu do T Coma da vidim sta nude.Ili da na kraju potpisem za ovaj EON FULL,puca mi ona rabota za HBO i Pink paket.Imacu i vecu brzinu no zadnje dvije godine
nisam obratila paznju na drugu opciju
Iz ličnog iskustva,a sve isto(osim telenor broja) kao kod tebe i odradio sam prelazak sa Telemacha na T-com:
1.Ovo što te najviše kopka(brzina i stabilnost interneta) ne brini.Ja sam zadovoljan mada imam optiku T-coma a nisam imao primjedbe ni na Telemach internet,ali sam manje zahtjevam korisnik
2.Prelazak,bez problema,kutare i praznog hoda (i od strane T coma i Telemacha).Prijavio se kao novi korisnik na 1500 i monter doletio za 2 dana sa opremom(modem i dva android boxa).On mi dao ugovor i potpisao ga kući.Isti dan otišao sa opremom u poslovnicu Telemacha u Delti,oni napravili zahtjev za raskid ugovora,dali mi uplatnicu koliko treba da uplatim(srazmjerno broju dana u mjesecu u kom se raskida) uplatio na Poštu pored,došao sa uplatnicom i opremom i pozdravili se.
Kao novi korisnik dobio 3 mjeseca ˝ pretplate i 12 mjeseci sve programe otključane.
E sad,da razbijem potencijalnu euforiju kod tebe i idilu koja me držala nekih 15 dana:
Magenta TV platforma ne vrijedi pi.ljiva boba(ne znam a i ne interesuje me je li to do boxa,platforme ili nesposobnosti ljudi kojima je razvoj platforme posao) ,ili,da plastičnije objasnim ako je EON platforma bila user friendly za 9/10 onda je Magenta 2/10,ili još plastičnije:pored "žive" magente ja gledam preko IPTV(fala kolegi @NetworkMaster) kanale koje imam u ponudi T-coma.
Eto,probah "ukratko" da dočaram.
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
Nazovi ti njih opet drugar, i kazi im, u mom ugovoru pise 200 Mbit/s i hocu odmah 200 Mbit/s i tacka.
Nemaju oni sta tebe da stavljaju na neku listu cekanja (kao da ima neka lista korisnika prvog reda, drugog reda i sl.), i da ti pricaju price kako ce poslije/naknadno bilo sta povecavati.
Potpisao si ugovor, placas pun sadrzaj paketa, na osnovu ugovora, i provajder mora da ispuni svoju obavezu. HG8245 je Gigabit ONT, tako da moze lagano da gura 200 Mbit/s. Ima i Gigabit LAN portove tako da mozes preko kabla bez problema da dobijes 200 Mbit/s, ako ti racunar ima 1 Gbit/s NIC (vecina racunara odavno ima). WIFI je slabiji na tim ruterima, tako da u tom slucaju gledaj neki Mikrotik, Ubiquiti i sl. ako hoces 200 Mbit/s preko WIFI-a.
U ugovoru piše do 200mb/s.. Kao što na autu ugravirano da može da ide do 200km/h, ne znači da može toliko već obično 1/4 manje.
Poslato sa Ultra Fold5 pisaće mašine
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Prije mi je pisalo 100Mbps i imao sam toliko. Sad piše do 200Mbps znači oću do 200, a ne do 100.
Rijesen problem uz pomoc kolege Emilla. Hvala jos jednom!
prvi put u 3 godine mi svakih par sati kida veza na tcom optiku... je li se jos kome nesto slicno desava ili sam izolovan slucaj?😊
I ovdje. Par puta u 10min. Nikad do sada.
ista stvar. dvaput po 5-6min
Sent from my iPhone using Tapatalk
Dakle, selo pored mora, ispod magistrale - od 2004-e godine ceka optiku.
Optika nije dosla.
Optika je otisla u sela koja prije nisu ni bila po HN.
A sada frajeri iz T-Coma zovu na produzenje ugovora.... Ne vala, necete dobiti moju obavezu na vas i ovaj prevazidjeni VDSL...
A pri tom, frajeri iz T-Coma i dalje forsiraju FUP; nego ne znaju sta je to.
1500 zna - a Sales Force koji zivka da produzim ugovor - ne zna sta je FUP.
Samo T-Com jos forsira FUP.
Nadprovajder je Deutsche Telekom koji cesto ima ispade ka AWS serverima koji su hosted u EU. Mtel i Telemach u datim momentima nemaju prekide ka istim servisima,p pa ni One.
Dakle, ako je T-Com toliko hvaljen za stabilnost - kakvi su ostali....
I, da zakljucim, 3x zaredom, Sales Force me zove da produzim ugovor iako sam prvom agentu rekao, da ulazimo u 20 godinu cekanja famozne optike - da me zovu kad optika bude uvedena i obezbjedjena u mom selu.
I da pomenem Sloveniju, svako selo koje sam posjetio u Gorenjskoj oblasti - imalo je znate sta - optiku....
Za strujne kablove se moze rovariti put, a jedan tamo veliki T-Com ne moze optiku da razvuce - bice nema kablova...
Jos nisu na 2gbps prebacili?
Ih sad ce da krene prodaja sviceva upgrade velji... top :)
Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
Da se pridružim "armiji" forumaša koji se javno zahvaljuju kolegi @Emill [emoji4]
Novi ruter instaliran u roku kraćem od 24 sata nakon naše komunikacije.
Sa druge strane katastrofalna "efikasnost" redovnih Telekomovih procedura. Poslije instalacije rutera trebalo je punih deset dana za novi ugovor, a zatim još dodatna četiri dana samo da se odradi povećanje brzine na centrali...
Ali u krajnjem, rezultati su dobri!
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...7b823734b1.jpg
Poslano sa mog SM-S908B koristeći Tapatalk
Brzina bi trebala biti i veća (2 Gbps), ali treba oprema da je podrži.
Paket je Magenta 1 XL, uključuje pretplatu za mobilni i fiksni telefon, TV i internet. Cijena paketa je 55,90.
https://telekom.me/o-kompaniji/media...genta-1-paketa
https://telekom.me/privatni-korisnic...-1-privatni-v5
Poslano sa mog SM-S908B koristeći Tapatalk
Mora novi ugovor za 2gbps? Izgleda da mora