Hari je Peco :D
Printable View
Hari je Peco :D
Nemoj me ofirati nema smisla :D
Evo odbornici bijelih kosulja Neven Gošović Slaven Radunović Boris Marić Velizar Kaluđerović Emilo Labudović Zdenka Popović Branka Bošnjak Vladimir Vujović Dragan Ivanović Goran Radonjić Kolja Ljuljđuraj Sergej Sekulovic Radoš Zečević Marica Babović Slaviša Guberinić Mihailo Ivanović Nebojša Batrićević Miloš Konatar Dragan Ostojic Mitar Vuković. Miodrag Bešović Asim Đečević Slobodan Rakonjac Zarija Pejović...
a od svih ovih Ćipur nadje da će preco glasati za Mugija :D
Ako ima mandat, a vjerujem da ima i više nego jedan, eto mogućnosti za koaliciju sa DPS-om.
Današnja izjava Pecova nije uperena protiv SDP-a, to je finta, današnja Peckova izjava je nabacivanje DPS-u.
Zar nije tako?
Kako Pecko može da se nabacuje DPS-u? Fino, prvo da nađe razlog zašto neće sa ovim, neće sa onim... Srpstvo je u pitanju, znaš.
Sam se najavio danas.
Što će da kažu Peckovi koalicioni partneri na to da on neće sa SDP-om?
Zbilja ti umijes uveseliti noć. :D Mandat je iskljucivo vlasnistvo odbornika i niko zivi ne moze promijeniti volju odbornika, a ako na onoj listi vidis Peca onda si potpuno u pravu :D
Aha, bravo, ti misliš, onaj odbornik NS-a neće poslušat Pecka koji mu je šef - šef stranke? Jel to misliš?
Iako nisam politički aktivan prilično dobro poznajem raspoloženje u vrhu, ali i u drugim slojevima, NS.
Nema u NS omraženije stranke od SDP (poslije njih je Nova). Bilo je određenih rezervi dok je u toj stranci bio Duško Simonović koga su narodnjaci doživljavali kao čovjeka širokih vidika i shvatanja, čovjeka koji je u stanju da voli Crnu Goru ne mrzivši nikog.
Njegovim odlaskom znam da narodnjacii, s pravom ili ne manje je važno, SDP doživljavaju antisrpskom strankom. Da li je to dovoljno da se pruži podrška onima u DPS-u kojima iz drugih razloga smeta SDP, ne znam.
Je li moguće da neki od vas ne razumiju što govorim? Uopšte nije važno ko je na listi jer mislim da po zakonu partija mora mandat dati samo prvoj polovini imenovanih na listi a prema broja mandata osvojenih od strane neke partije. Čak i ako bi recimo Peco (ili ko god) bio na broju recimo 7 to ne znači da je njegov mandat garantovan tj., pripada njegovoj NS ukoliko se NS ugovorom obavezala da prihvata da mandat koji dobije u raspodjeli prema predizbornom ugovoru izvorno pripada drugoj partiji koja joj ga ustupa shodno dogovoru iz ugovora.
Mandat HGI u Skupštini CG je mandat DPS-a koji ga je iz svoje kvote u ugovoru sa SDP ustupio HGI-ju uz uslov da HGI podržava osnovnu politiku Vlade.
Mandati ne pripadaju strankama već onima na koji su na listi, s tim, što naravno svojom dobrom voljom oni što su na listi mogu da rade sa njim što hoće, mogu da odustanu, da ga daju nekom drugom.
Ali ako neće nikome da ga daju, moraju biti uvedeni u parlament, prema redosledu na listi.
To bi bilo vrlo neobično pravilo, ako je tako, El Re.
Iskreno, ja mogu da vidim odbornika NS za istim stolom (u kafani) sa Veskom Barovićem, ali ne i sa Novakom Adžićem.
Ne Ćipure,..:)...Nisu bili u prvih 50% osvojenih mandata DPS-a. I ova prva polovina mora ući u Parlament ali ga se može odreći u ime drugog. Drugih 50% liste stvar je partije koga će delegirati samo taj neko mora takođe biti s liste. Razumiješ razliku? DPS je tačno znao koliko mandata može realno osvojiti pa je na broju 50 i sve do 85 (bješe li?) stavljao koga je stigao a ko bi mogao biti dovoljno ugledan i privlačan glasaćima.
Ne vjerujem u to i ne znam za takvo pravilo, ali možda je to i istina. Možda.
Ja koliko znam, onaj koji je preko liste ušao u parlament, ako insistira, mora ući u parlament.
Ne znam Ćipure koliko Peco vjeruje u srpstvo, ali čini m mi se da znam koliko i on i drugi vjeruju u demokratske kapacitete SDP-a. Da li su u pravu ili ne, sasvim je drugo pitanje,
E moj stari druže pa ne bih se ja tek tako lako ovdje izlijetao da nisam prilično siguran u ono što mi je struka. Istina izborno zakonodavstvo mi nije uža specijalnost ali bio sam ubijeđen da sam to zakonsko rješenje dobro uočio i evo malo sam potražio i našao:
Zakon o izboru odbornika i poslanika: (dio o kom govorimo)
Politički subjekti koji su na izborima osvojili poslaničke mandate, shodno Zakonu o izboru odbornika i poslanika, obavezni su da polovinu tih mandata dodijele kandidatima prema redosljedu na listi, dok preostale određuju u skladu sa svojim interesima. Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano je da, kad izbornoj listi pripadne neparan broj poslaničkih mjesta, broj mandata koji se dodjeljuje kandidatima sa liste, prema njihovom redosljedu, uvećava se za jedan.
Eto, nijesam znao, ali bar jedan Peckov je u prvih 12.
Bolja Crna Gora je dobila 24 mandata.
edit:
sad vidim da Guberinić nije u prvih 12. po tome ispada da ne može odlučivati o koaliciji sa bilo kim.
Takođe,
Prema Zakonu, prva sjednica novoizabranog saziva Skupštine trebalo bi da bude održana najkasnije 15 dana od objavljivanja konačnih rezultata izbora u kom roku partije moraju dostaviti konačne liste sa spiskom kandidata za odbornike/poslanike.
Termin kandidati se koristi zato što su oni kandidati sve dok njihove mandate svečano ne verifikuje Skupština.
Zato sam ja bio (prijatno) iznenađen otkud znate ko će sve na kraju biti na listama i u ime koje partije. To tek treba da se odluči i objavi. Zasad se zna samo broj osvojenih mandata dvije koalicije i SDP-a i ništa više.
Suštinski, ne formalno, potpuno je nebitno da li mandat ima NS ili im ga BCG može oduzeti. Poenta je u tome da NS, a mislite li da je samo ona, ni pod kojim uslovima neće u koaliciju sa SDP.
Uzvratićete mi, pa neće ni SDP sa njima.
Ja vas pitam da li je interes Crne Gore takvo neprijateljstvo. Da li je dobo što se SDP odrekla onih članova koji su mogli napraviti sponu, jer bez obzira na povremene izlete NS je od tzv prosrpskih stranaka uvijak imala najviše senzibiliteta prema crnogorskim interesima.