Moji post se odnosio na fejl EV-a i fejl polu-EV-a, tj. Li-Ion baterije.
A to sto je centralni slot za pojas problematican.... :lol:
Printable View
Moji post se odnosio na fejl EV-a i fejl polu-EV-a, tj. Li-Ion baterije.
A to sto je centralni slot za pojas problematican.... :lol:
Kako misliš fail kada tržište globalno raste?
To što Tesla pada je problem druge prirode, taman ima veze kao pojas za vezivanje... [emoji6]
Poslato sa pisaće mašine S24 x2
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Da raste EV prodaja padale bi cijena auta na fosilna goriva...
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Ne vidim da pada cijena ničega, ni laptopova, ni telefona, ni auta, ni građevinskog materijala. Sve ide ka gore.
EV se masivno prodaju iskljucivo tamo gdje te drzava prisiljava, porezima i dodatnim sranjima. To niko normalan ne bi vozio.
Isto su govorili za konja i konjske zaprege.
Ko bi normalan plaćao gorivo, kada samo pušti konja na livadu da se najede.
Čak nema ni rezervnih djelova.
Jesi li ikad čuo da su se dva konja sudarila?
Ko još vozi Toyotu kada može da ima konja [emoji1787][emoji1787][emoji1787]
Ček, ako Toyote objavi to je top vijest.
Ako to isto napiše Tesla onda kuku lele [emoji1787][emoji1787][emoji854]
PS mnogo su vjerodostojnije oficijelne izjave sa sajta recimo Toyote /evo primjer/
https://www.reuters.com/business/aut...26-2025-03-11/
https://www.aol.com/looks-toyota-rea...130000746.html
nego ChatGpT ilustracije
auuuuuhhhh nemo’ mi to radit
- New tariffs—especially the 64.9% rate on Chinese battery cells—threaten to significantly raise EV production costs and slow adoption in the U.S.
EV Clinic Zagreb
https://www.facebook.com/share/p/1Hz...ibextid=wwXIfr
Ako voziš hibrida, neka ti je Bog u pomoći!
Najveći postotak nepopravljivih kvarova i najveći postotak skupih kvarova baterijskih sustava zabilježen je upravo na hibridima (a ne na električnim vozilima). Kako stvari trenutno stoje, najveći broj bankrotiranih vlasnika bit će upravo među vlasnicima vozila s hibridnim pogonima, jer su baterije za hibride u mnogim slučajevima skuplje od onih za električna vozila. Zbog velikih struja pražnjenja i punjenja u malim baterijskim sustavima te poddimenzioniranog dizajna koji nije adekvatan ni za neki manji quad, dolazi do čestih kvarova upravo na tim sustavima.
Kompleksni i nepotrebno zakomplicirani elektro pogoni integrirani u automatske mjenjače, uz hvalospjeve o “tehnološkom napretku i optimizaciji”, postaju financijski uteg za vlasnike. Primjerice, kod Audi Q7 modela elektromotor u mjenjaču košta 18.000 €, baterija 28.000 €, a novi dizelski motor 22.000 € prema cjeniku ovlaštenog servisa.
Problem nastaje kada ne postoje održiva, adekvatna i ekonomski prihvatljiva rješenja – kada ne postoji zamjenski blok motora, zamjenski stator ili zamjenske ćelije, već se mora mijenjati cijeli sklop. Europska autoindustrija izgubila je i kompas i balans.
BMW hibridi trenutno su u fazi “automobilskog armagedona” sa kvarovima, te rusi rekorde po broju upita i neispravnih baterijskih sustava. Na tjednoj bazi zaprimamo upite između 5 i 10 vozila s potpuno uništenim baterijskim sustavima, već na oko 100.000 km. Ne može se zamijeniti samo jedna ćelija jer, nakon što se nova ugradi u stari sustav, unutar nekoliko dana otkazuje sljedeća najslabija ćelija. Cijeli proces se tako pretvori u egzorcizam i za vlasnika i za vozilo. U EV Clinic zato ne mijenjamo samo neispravne ćelije, već uvijek sve – novim.
Novi modul u BMW servisu stoji 1.800 € za kapacitet od samo 1,3 kWh, što znači preko 10.000 € samo za dijelove. No, zahvaljujući našim kontaktima u industriji, uspjeli smo doći do novih modula izravno po tvorničkoj cijeni, ali u ograničenim količinama – kako bismo stare module mogli koristiti primarno u istraživačke svrhe, analizirati veći broj uzoraka baterijskih sustava i paralelno ponuditi vlasnicima funkcionalno rješenje.
Na većini uzoraka uočili smo degradaciju gornjih modula unutar kućišta, s padom kapaciteta čak do 68%. Također, nakon zamjene ćelija ne postoji mogućnost resetiranja SOH (State of Health) kako bi se prikaz dometa vratio na originalne vrijednosti koje je vozilo imalo kada je bilo novo. Potrebno je nekoliko ciklusa punjenja i pražnjenja baterijskog sustava kako bi se sustav adaptirao. Do tada, prikazani domet na instrument ploči ostaje smanjen, iako je stvarni broj prijeđenih kilometara zapravo veći na što upozorime vlasnike prije pocetka zahvata.
Sustav koristi Samsung SDI ćelije, sa šest modula u konfiguraciji 16S po modulu. S obzirom da trenutno imamo samo jos 3 kita za reparaciju Hybrida, ostalih par milijona vlasnika neka pripremi ustede u gorivu u iznosu 12000-15000€ za posjetu ovlastenom servisu.
Greske: 21F1F6, 21F2B1, 21F123, 21F257,
Unutarnji otpor modula 16S na 100,000km : 18-25mOhm ACIR
Unutarnji otpor modula 16S nov : 8mOhm ACIR
OEM Repair: 11000€
EVC Repair : 4800€
Armagedon : 100%
Bankrot : 100%
Ušteda goriva : 0%
Hybrid nije EV!!!
Hybrid koji je najmanje problematican : Toyota
Franchise workshop: Zagreb
Pisao sam ja ranije za Hibride isto to i dobio odgovor da to tako treba i da ne razumijem osnove napredne tehnologije nikal baterija, nema bolje tehnologije na svijetu
Batalio sam [emoji1787]
Koje hibride?
Hibridi se dijele u dvije grupe: Toyotine i ostale.
Potpuno se slazem da su evropski mild-hibridi smece nevidjeno. To je ustvari fensi start stop sistem koji je toliko skup da je to nerealno, a dobra stvar je sto se to ne moze ugasiti kao DPF i EGR pa se mora popravljat.
A moze se ugasiti, tj. moci ce - vjerovatno ce se naci resenje…mislim da se isto mislilo i za dpf, egr kad su poceli pa evo svaki izbusen, skinut, otklonjen nekako.
nego bugi zar u elektricna ne ide li-ion kao u mobilne telefone pa za nekolike godine eto je na 80% zdravlja sa nakupljenih 500-1000 ciklusa punjenja.
Imaš garanciju od 7 do 10 godina.
Jel otvoren servis za elektricna kola posle komanskog mosta?
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Googlaj kakva je garancija.
Odnedavno sam batalio da se ponavljam.
Lakse je da ti podijelis info o specificnom modelu, ali evo za teslu:
https://i.ibb.co/SXVsB6gH/IMG-0220.png
a svi smo do sad imali prilike da vidimo kako se ponasaju par godina stare baterije (ispod 80%)
- iznenada opadaju preostali procenti, telefon (u ovom slucaju auto) bi se iznenada gasilo, bez upozorenja a range sa nekih 100km bi odjednom pokazao 10km i doveo u neprijatnu situaciju.
Inace, nije valjda da se sve svodi na amortizaciju dok traje garancija…zamisli kad bi proizvodjaci tako izreklamirali auto, koliko bi im prodaja opala.
u CG je prosjecna starost automobila na drumovima 17 godina, treba neko da vozi i ta polovna vozila koja su starija od 10 godina. Sta njih ceka, sta da ocekuju…baterije uveliko skuplje nego takva (polovna) vozila, znaci pisi propalo.
Zažto bi baterija bila skuplja od vozila?
Prvo si uporedio da su baterije na telefonima iste kao na autu. A nisu, jer je saml tehnologija ćelija ista, slaganje i rad su potpuno drugačiji.
Onda si rekao kada su iste, da je cijena baterije skuplja od auta, a nije jer nije ni kod mobilnih tako.
Ajde prvo da neko pošalje skoro cijenu neke baterije, da je I Evrope i da je auto mlađe od 2020. Poslije toga može neka diskusija o cijenama baterije. Do tada je besmislena [emoji1787]
Ne moze da se ugasi sistem, auto ne moze da upali bez njega. Mild hibridi nemaju alaser, samo elektromotor izmedju mjenjaca i motora. Nemaju ni alternator tako da je nemoguce puniti 12v bateriju.
Mild hibridi su smece od tehnike. Jedina pozitivna stvar je sto je cijena rege dzabaluk.
Cijena popravke je nevjerovatna. Li-ion baterije se ne mogu reparirati, iskljucivo zamjena. Pitaj me kako znam i pitaj me koliko sam srecan kad zovu vlasnici Mercedesa, Audija, BMW-a…
Sto se tice elektricnih auta, ozbiljno razmisljam da otvorim profi servis. To je sad za sad hit posao, jedino sto nema dovoljno EV kod nas i ne znam hoce li ih biti.
Zarade bi bilo iskljucivo od Merca, BMW-a, Audija, francuza…od Toyote hibrida nema zarade, a njih ima najvise.
Od EV-a ce biti i to masu, najvise od kineza.
Ali onda ćeš morati da obrišeš sve postove đe se vidi [emoji91]