Seciranje vjere na njemu svojstven način.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...c018b325e3.jpg
Printable View
Seciranje vjere na njemu svojstven način.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...c018b325e3.jpg
@tigrovo_oko
Viđeh prije nedelju dana ovaj Matju Mkonahej je napisao motivacionu knjigu "Greenlights".
I ta knjiga ima 75 hiljada recenzija na Amazon sa prosječnom ocjenom 4.6, i ocjenu 4.2 na Goodreads.
Po ovome odma znam da je dobra knjiga, tako da sam je downloadovao i neđe ću vjerovatno uzeti polako da je čitam.
E grdno vrijeme došlo kad kvalitetno mjerimo s revjuvima i njihovim brojem. Đe vam je slijepo vjerovanje svom filingu, intuiciji i da ste uvijek na pravom mjestu u pravo vrijeme pa u skladu s tim vam dođe i prava knjiga za vas u tom trenutku :D
Biram knjigu da se sudarim s čoekom koji/a ju je napisao/la. Privatne živote im ne pratim i ne zanimaju me previše, ne želim to da pamtim, gledam u središte.
Hvala na preporuci svakako, Metju će se ispoštovati :)
Uh, izborih se sa Handkeom. Sad moram Golmanov strah od penala.
Sent from my 2409BRN2CY using Tapatalk
Neki dan preporučih knjigu za čitanje koleginici koju dobro poznajem. Ulazi druga i veli i ja cu je procitati. Reko čekaj malo nisam je tebi preporucio nego njoj. Knjiga ti moze biti i interesantna i da uzivas al jel to poenta? Elem, kad preporucujem nesto za citanje uvijek je to osobi koju mislim da dobro poznajem i da znam šta joj treba i sta joj je potrebno da cuje. Malo je takvih osoba pa posledično i mojih eksplicitnih preporuka za citanje. Ovdje stavimo sta smo procitali ali daleko je to od preporuke.
Zamišljam da preporučim Tomasa Bernharda ili Hamsuna ljudima koji me okružuju u RL tačno bi naišla na reakciju što me mrziš? [emoji1787]
Ali ođe s @Raulio mogu razmjeniti koju.
Poslano sa mog SM-A566B koristeći Tapatalk
LOM-ova izdanja su nacelno zahtjevnija za eventualnu preporuku.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tako ja preporučih T. Bernharda, komentarisali smo prije neđe. Kakva greška!
Pročitao sam prvih desetak stranica Golmana od Handkea... Još ranija knjiga, 1970.-a godina, upoređuju ga sa Beketom na koricama ali ima nešto od Kafke koji bi preživio do modernog vremena, mada ovakvo šibikanje rečenicama odavno nisam doživio.
Recimo, Kratko pismo za dugi rastanak ne bih preporučio nikome koga poznajem trenutno, ali knjiga je odlična :)
Ja sam nešto došla do zaključka ako Kosmos tako hoće i ako nečija Duša nešto traži sam će pronaći mislim na ljude koji čitaju knjige na način koji ja čitam ako ne čitaju onda tek smisla nema preporučivati.
Vratih se Hamsunu na trenutke dok se ne saberem sa mislima da mu se u potpunosti posvetim.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...12dc979247.jpg
Poslano sa mog SM-A566B koristeći Tapatalk
Ali da li to pravilo za preporuku knjige važi za Rat i mir ili Braću Karamazove. Ili Getea, ili Dantea ili Homera...
Meni je po lektiri recimo bila Ana Karanjina od Tolstoja reko kakav je ovo bulšit od knjige jer viđeh sažetak i pročitah samo ono ne sudi da ti se ne sudi, iz Biblije na početku..i ustao me profa iz književnosti da pričam o Ani Karenjini reko jel znate vi kako ova rečenica ne sudi da ti se ne sudi me podsjeća na Majstora i Margaritu koju sam pročitala..on streknu pa kaže kako..i tu otvorismo cijeli čas o Bulgakovu i dobih čistu peticu a o Tolstoju ni riječ nisam prozborila.A to mi uopšte nije bilo po lektiri.
Eto tako je i sa preporukama meni je to gola salonerija.
Uzmimo za primjer Getea.
On gotovo u šiframa govori kroz Fausta.Te njegove šifre kroz Čarobni Brijeg otvara poput pupoljka ruže u latice Tomas Man.
Bulgakov ga opet stavlja u šifre u sistemu u kojem živi.
Što vrijedi ako neko kaže eto pročitao sam Fausta.Pročitao sam Mana.Bulgakova.
Postavlja se pitanje jesi osjetio nit koja veže sva tri djela?Iz različitih stanja bića sve trojice, pod uticajem Čovječanstva i mikrozajednice i socioloških okvira u kojima žive?
Jesi se zapitao o stanju duše pisca u tim trenucima?
Mah nebitno sve je postalo prosto konzumerizam.
Dobro, mogao sam umjesto Rat i mir da napišem Majstor i Margarita, radi se o preporuci. U pitanju je visoka književnost, tj. umjetnost, sad mi je krivo što izbrisah ono o Hjumovoj teoriji odn. standardizaciji ukusa. :)
Recimo, Tomas Man. Nikad mi nije "legao", ali nemoguće je da njega ne preporučim nekome ko oće da pročita "kvalitetnu" knjigu.
Znači, u pitanju su isključivo preporuke, ali izgleda da se i ovđe ne možemo osloboditi ukus - senzibilitet relacije :)
I nemoj mi dirat Anu Karenjinu, mada Rat i mir je ipak.. ono... Ne znam
Ako kažeš visoka književnost i standardizacija onda moraš imati referent đe bi nešto klasifikovao..u odnosu na šta?A onda slijedi da moraš napraviti metodologiju u parametre na osnovu, čega?Toga u umjetnosti nema samo u nauci.Čuš nemoj mi dirati pa nisi ti Tolstoj haha da se našalim.
Umjetnost nije stvar intelekta kako ga civilizacija doživljava.Nije meni godio Dovlatov u jednom periodu i opet mu se vratim no što sam u njemu vidjela nekog prijatelja.U Tolstoju opet se vraćam na senzibilitet nisam vidjela prijatelja odveć mi je krut.U Dostojevskom više puta jesam.U Bodleru jesam.U Vladanu Desnici.I da sad ne nabrajam.
Zar to nije srž između pisca i čitaoca kad je pisao sve što je pisao da će naići jednog dana na nevidljivi impuls onoga što čita i osjetiti se da nije sam u nekim mislima i osjećanjima.
Isto kao što mi Hamsun sada prija.I proživljavam svaki djelić njegovog bića dok je pisao što je pisao.Zar to u stvari nije srž umjetnosti?
https://delfi.rs/images/section/prom...leda-vatra.png
Sent from my SM-S23 using Tapatalk
U jednom momentu junak Handkeovog romana (koji je inače tek nalik na roman po stilu, jeziku i formi) postaje toliko otuđen ili rastrojen stvarnošću, stvarima u njoj i riječima koje ih opisuju, da u glavi vidi tj. stvara svojevrsne imodžije, ideogram donekle sličan hijeroglifima, umjesto standardnih naziva.
(Inače, način na koji Bloh razmišlja kako bi mu bilo "lakše" pokušao sam da na kratko primijenim na svoju okolinu i postoji nešto čudno u svemu tome, to je za drugu temu)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...9db61702b9.jpg