A ja cu tebi Bone reci bez obzira na moje tadasnje godine da su u CG bili zagrizeni za rat mozda i vise nego u tadasnjoj Bosni a pogotovo Srbiji gdje je osim crnogorskih doseljenika narod uglavnom poprilicno pitom i da se pobije a ne da zarati.
Printable View
A ja cu tebi Bone reci bez obzira na moje tadasnje godine da su u CG bili zagrizeni za rat mozda i vise nego u tadasnjoj Bosni a pogotovo Srbiji gdje je osim crnogorskih doseljenika narod uglavnom poprilicno pitom i da se pobije a ne da zarati.
Bone, privatno je pravo svakog forumasa kad ce zavrsiti diskusiju, ali nije bas lijepo da je zavrsas rijecima ..NIJE TACNO DA JE MONTENEGRO PREDNJACIO SA NESOJLUKOM I ZLOCINOM! To jednostavno NIJE TACNO I NEDAM DA SE TO POTENCIRA!
Ja to ne samo sto nijesam rekao, nego ne bih ni u ludilu rekao, sto opet ne znaci da nije bilo nesojluka. Previse ja volim Crnu Goru da bi je blatio, a ako si tako shvatio pogresno si shvatio.
Sasvim je moguće da ima istine i u ovom sto Interceptor pise sto opet ne znaci da treba zatvarati oci pred necim sto je bilo, a bilo je.
Sta je Vesović izvio za RSE ima na https://forum.cdm.me/showpost.php?p=...&postcount=146
a usput napomena da su nakon odluke o nagrađivanju Radovana Karadžića, nagrade vratili i raniji laureati Jevrem Brković i Sreten Perović.
Vešovićeva knjiga Rastanak s Arencanom je ove godine odabrana iz užeg izbora od šest knjiga: „Pisma uzaludnosti” Suzane Lovrić, „Svijet bez predmeta” Gordane Benić, „Listovi na vodi” Enesa Halilovića, „Radost” Milana Đorđevića, „Peri patos kraj Miljacke” Muja Musagića.
Nije moje da ocjenjujem koji je od njih bolji cojek ili pjesnik od Marka, da li se manje ili vise gade Radovana... Pisem samo o tome da je njegov gest opravdan.
Prosle godine je Andrej Nikolaidis opet povodom neke druge nagrade pisao
Da li je to dovoljno da se nagrada "upristoji" ili treba makar simbolicno tu nagradu oduzeti balkanskom krvoloku stvar je mozda i licnog osjećaja nekakve pravde.Quote:
"...Vjerovatno najbolji primjer ispravljanja nagrade jeste ona Ratkovićeva, koja se pjesnicima svake godine dodjeljuje u Bijelom Polju. Tu nagradu je svojevremeno, dok je bjesnio rat u Bosni, dobio i Radovan Karadžić. Crna Gora ga je nagradila u skladu sa svojim tadašnjim vrijednostima. To nije bila nagrada za pjesničko umijeće, nego za umješnost i efikasnost iskazanu u istrebljivanju muslimana. Dodjeljivanje Ratkovićeve nagrade Radovanu Karadižiću bila je jasna poruka. Jednako jasna poruka je i nedodjeljivanje te nagrade Marku Vešoviću, sve do danas. A bogami i ubuduće. Jer bi nagrada Vešoviću nasjekirala one koji su se radovali Radovanovoj nagradi. Ratkovićeva nagrada je, međutim, upristojena i ponovo ugledna. Tu nimalo jednostavnu operaciju sproveo je Pavle Goranović – njegovim angažovanjem, kao i promjenom političkih okolnosti, ta nagrada je ponovo veliko priznanje pjesnicima, priznanje koje primaju valjano odabrani. U posljednjih nekoliko godina u Bijelom Polju su nagrađeni doista vrhunski crnogorski pjesnici: Milorad Popović, Aleksandar Bečanović, Mladen Lompar... "
Istini za volju narod kaze "potonja pamet sarovu pod rep", ali odje bi se reklo da jos nije zrelo ni do te potonje pameti. Da li je to zbog lakoće zaborava, potrebe da se za bas sve nadje neko opravdanje pa makar nemalo ni veze s mozgom ili neceg sasvim desetog ja ne znam. Stvar je ukusa a ja vise volim da me cojek ka Marko mozda i uvrijedi nego neka olos kojoj je Radovan heroj pohvali. Dobro kazes da je vrijeme zavrsiti diskusiju, a vrijeme ce pokazati da li ce biti efekta od svega ovoga.
Znam Bone koliko ti moja prica moze biti teska, kad sa tolikim elanom zelis zmuriti na sve crne stvari, a guslati o lijepim. A to tako ne ide, jer cim se na jedno oko zazmuri, ovo drugo ne moze vidjeti sve sto bi moralo...
Kad to shvatis, bice ti jasnije ono sto pisem.
Do tad, mnogo je lakse udarat tercu vecinskom raspolozenju.
Bone, nemoj da pricas o stvarima u koje se ne razumijes, jer to ima veze sa genima koliko i sa kvantnom fizikom.
Ono sa cime to ima veze - jeste sa primitivizmom i neobrazovanjem ljudi kojima je tako lako bilo metnut pusku i noz u ruke, pa na svoje komsije...
S tim u vezi, Radovan je Karadzic produkt jednog svjetonazora koji je tada dominirao na cijelom ratnom prostoru SFRJ. S tim sto je CG jedina koja nikako to da prizna, no se gusi u lazima koje se emituju od onih s vrha, koji bi da zametnu svoje tragove, a prihataju od onih koji u toj potrebi vlasti nalaze zadovoljenje ili svojih interesa ili svojih kompleksa...
Bone, Bone, kad bi samo znao kako je uzasno to sto pricas... Pominjes period od 1998 naovamo, a cutis kao zaliven na najkrvavije godine do tada, kada se i najvise osramotilo ime drzave koju tako usrdno pokusavas braniti. A ti ne branis drzavu, no branis one koji su na vrhu te drzave i koji zataskavanjem svojeg zlocina koce ovu drzavu...
A sto ce istorija ocijeniti? Kako cija Bone, kako cija. Ona sa zapada ne robuje poltroneriji, pa im nece biti problem da utvrde ko je pozivao na Rat za mir, ko je naredjivao izrucenje bosnjackih izbjeglica (koje su takodje dosle u CG, pa ih je Crna Gora lijepo vratila pod noz)... A sto se tice nase istorije... Pa, zavisi ko bude na vlasti tada, ali od svoje buducnosti ne mogu uteci. Jedini je problem, sto ih to nikad nece zaboljeti, koliko ce zrtve boljeti proslost...
A ti bi da se miris na lazima? Nema tu nikakvog mira Bone, no je to samo primirje. Krv nevinih je prosuta. I to se ne moze dovijeka ignorisati. No je problem sto ce to placati drugi nevini, oni koji dolaze, isto kao sto je moja generacija placala nerasciscene racune nasih djedova.
Istina se mora izreci, koliko god bolna bila... A za to treba hrabrosti. Koju ti ocigledno nemas, pa se pokusavas kriti iza drzave (za ne vjerovat je kako se na drzacu vazda pozivaju najnedostojniji, oni koji se kao pojedinac nemaju cime pohvaliti...)
Ko je bio gori, to je druga prica, i za potrebe ove rasprave - prilicno nebitna. A da je Crna Gora bila losa... Bila je Bone, mnogo losa. Nismo jos svi zaboravili.
A tvoja ruka nije nikakav argument. Ali je svakako pouzdanija od glave.
Mozda....cak vjerovatno.....ali nije im *zapalo*...i to nas je sam Bog spasio, kroz neke politicke dogadjaje koji su cudni....
NSX , ti si naceo potpuno drugu temu, koja je MNOGO INTERESANTNA, iako je krajnje hipoteticka....OVO JE PRVI RAT U POSLEDNJIH PAR STOTINA GODINA KOJI SE NA BALKANU VODIO A DA MI NISMO *PRVI BARJAK DRZALI*!
A znam ja nas podobro...ali BILI SMO NAJBOLJI PO DRUGE U III BALKANSKOM RATU! Sudbina,slucaj....NIJE VAZNO!
(Makedonci (zapravo gradjani Makedonije) su se kasnije pokazail u pravom (mnogo losem) svetlu.....a ostalo je sve poznato.
Pozdrav,
Jednostavno Crnogorci (narod koji zivi u Crnoj Gori) nisu podlozni manipulaciji za mnogo banalnije stvari od ratovanja i unishtavanja zivotne sredine!!!Neki drugi u regionu nemaju toliko izrazenu zelju za tim i zbog toga mi nije jasno zashto smo se zadesili bash tu ali kad vidimo Izrael onda smo josh i dobro proshli a ko zna mozda je to i zelja Gospodnja!!!
Ne mozda nego sigurno...ONO STO JE BITNO JE DA NAS BOG I SPASIO OD NAS SAMIH-KAKO, ZASTO-NEZNAM.............KOLIKO JE U SVIM OVIM GODINAMA SKAKAVACA BILO POLITIKE I DZMPERASA, SEDMIH BATALJONA,BUKACA, LAZOVA BESRAMNIH-SVE TO NIJE VISE VAZNO SA ASPEKTA ISTORIJE III BAKANSKOG RATA!
Daleko od toga da smo bilo bezgresni, ali nekim visim promislom bas mi takvi ispali smo najmanje stetni po druge!
I TO HOCU DA FORSIRAM ZBOG SVE REDJIH POSJETILACA OVOGA FORUMA, KOJI KROZ NJEGA STICU I NEKU PRVU SLIKU O MONTENEGRU.
Obradovali bi nas zestoko...eno i GARDIJAN kaze da imemo neke sanse....ALI NASE PRAVE SANSE ZA IZNENADJENJE JE KOSARKASKA REPREZENTACIJA, PO MENI! pod uslovom da je Pekovic sasvim fit i da ostane Omar...ili da je dosao onaj Vujacic da za nas igra pleja..uuuhhhhh! Mada je Kuk odlican....a samo je asistirao do sada...a zna on BAS SVE!
No i fudbaleri nisu NIMALO LOSI-dako nas obraduju igrama.
Pozdrav,
Odje neki mnogo grdno zbore o svojemu narodu. Kakovi smo u kuccu za nas same jedna je pricca, a kakovi prema susjedima sasvijem druga. Neki zaboravljaju diferencijaciju koja nas je zadesila potomnjijeh godissta. Istina je e su neki onovremeni Crnogorci ruke okrvavili, obraz ocrnjeli, ali je istina i da se najvecci dio njih (da ne budem bass izkljucciv) odreka Crne Gore i svojega, crnogorskoga naroda. Ja sam uvjeren (na osnovu onoga te sam moga vidjet tijekom ratnijeh zbivanja) kako tvrdi Crnogorci, a i najvecci dio onijeh te bi rado na dvije stolice $edjeli nijesu bili pristasse rata, nijesu zzeljeli zla nikakovoga svojijem susjedima i radje bi se "o svojemu jadu zabavili". Ona manjina koja je stvorila tu crnu sliku Crne Gore danas i nijesu Crnogorci, niti im je CG draga, niti je priznaju. Stoga podrzzavam Staru Kost. Ni ja neccu dozvolit da zlodjela potomnjijeh neprijatelja Crne Gore budu nassa slika. Istina je, bilo je u njinijem redovima i nassijeh konformista, "malijeh Muja", no ne smijemo zaboravit da su oni ipak "vrnuli dostojanstvo Crnogorcima" (kako recce jedan bivssi "Srbin"). Nije im prosslost za primjer, no nije ni mnogijema drugijema ssirom svijeta koje njine nacije slave zbog samo jedne velike stvari koju su za svoju zemlju uccinjeli. Pamti se samo njino veliko djelo.
Ali, kako su Britanci velikoga Ccerccila "skinuli" s vlasti odmah nakon rata, tako bi trebali i mi te nasse velikane skinut s vlasti i spasit njino veliko djelo i njinu slavu. Od njih samijeh. Samo.. imamo li izbora?
Sve si rekao Fox i samo mogu dodat
Approved by Bone 100%!
Ja nijesam htio da tako otvoreno napadam,jer je vrijeme za okretanje buducnosti....... ali JEDNOSTAVNO JE BILO TAKO!
Pozdrav,
Prija mi ovo...Micunovic ce bit dobar ministar, a imace i najvaznije-finansijsku podrsku..a U PRAVO JE VRIJEME, JER JE KULTURA JEDAN OD STUBOVA SAMOSTALNOSTI I IDENTITETA NACIJE:
U okviru 11. međunarodnog Bijenala arhitekture na venecijanskom Arsenalu svečano otvoren crnogorski paviljon
Ulazak u umjetničku orbitu
VENECIJA - Crnogorski ministar kulture, sporta i medija Branislav Mićunović svečano je 13. septembra, u venecijanskom Arsenalu, otvorio prvi samostalni crnogorski nacionalni paviljon na 11. izdanju prestižnog Međunarodnog Bijenala arhitekture u Veneciji.
Svečanom otvaranju izložbe "Od Arsenala do Porto Montenegra" čiji je autor profesor Aleksandar Keković, prisustvovale su ugledne domaće i inostrane zvanice, a osim Mićunovića i kustosa crnogorske postavke (i dekana Arhitektonskog fakulteta u Podgorici) Gorana Radovića, ovom prilikom je govorio i predsjednik bijenala Paolo Barata koji je nadahnuto istakao da je prvo predstavljanje Crne Gore izuzetno značajan trenutak na ovoj smotri i da je svakako siguran u to da Crna Gora u budućnosti nikada neće prekinuti kontinuitet učešća na uglednoj manifestaciji.
- Bijenale je jedna velika ljubav, dobro došla Crno Goro na učešće na bijenalu i nadam se da nikada nećeš prestati da učestvuješ ovdje - kazao je Barata.
Mićunović je na početku svog obraćanja uputio riječi zahvalnosti predsjedniku Barati za ukazanu dobrodošlicu i konstatovao da se Crna Gora, iako država bogate kulture i istinske posebnosti, prvi put u svojoj milenijumskoj istoriji samostalno pojavljuje na prestižnoj umjetničkoj manifestaciji, a da o značaju ovog čina dovoljno govori i to da je naš projekat brižljivo pripreman zajedničkim snagama resornog Ministarstva, te Ministarstava turizma i zaštite životne sredine, Univerziteta Crne Gore, Arhitektonskog fakulteta, a uz podršku kompanije "Adriatic Marinas".
On je rekao da je projekat kojim se Crna Gora predstavlja na Bijenalu arhitekture u Veneciji, dio njene kulturne baštine uspješno nadgrađen referentnim poslovnim idejama tima "Adriatic Marinasa".
- "Od Arsenala do Porto Montenegra" oslikava susret starog i novog , očiglednog i nedokučivog, prošlosti i budućnosti. Spojeni u ovom jedinstvenom neimarskom djelu, nagovještavaju početak jedne nove ere sa beskrajem mogućnosti. Obasjava me bezmjerje "m’illumino d’immenso" kao u stihovima genijalnog Ungaretija, kazao je Mićunović navodeći da je
Crna Gora na svom dugom istorijskom putu bila mjesto prožimanja različitih civilizacija i da, kao takva, svoje multikulturno biće osjeća kao najveće bogatstvo.
- Na malom prostoru, ostaje i dopunjava se velika i jedinstvena umjetnička riznica, kroz gotovo sva kulturno-istorijska razdoblja.
Univerzalni duh kulturnog mikrokosmosa Crne Gore, iako po mnogo čemu osoben, nije dovoljno poznat u svijetu. Stoga težimo da na internacionalnom planu, na različite načine afirmišemo sopstveni multikulturni identitet- istakao je Mićunović.
Sinteza modernih arhitektonskih ideja i očuvanje crnogorske graditeljske tradicije i kulturno- istorijskog nasleđa, koje "Porto Montenegro" sublimira, korespondira sa zadatom temom 11. Bijenala arhitekture "Out there Architecture Beyond Building" (Arhitektura iznad građenja, metaforički i iznad bazične svrhe stanovanja).
Organizacija i prezentacija crnogorske postavke povjerena je Univerzitetu Crne Gore, odnosno stručnom timu Arhitektonskog fakulteta i komesaru izložbe Goranu Radoviću.
Za najširu javnost, Bijenale arhitekture biće otvoreno do 23. novembra.
I.Radulović Barata: Veliki trenutak za kulturu
Govoreći o prvom učešću Crne Gore na Bijenalu arhitekture u Veneciji, predsjednik ove međunarodne umjetničke smotre Paolo Barata ponovio je za Republiku da je ovo izuzetno značajan početak koji otvara istoriju samostalnog prisustva naše države na prestižnoj manifestaciji. Njegovo prisustvo i obraćanje na otvaranju crnogorskog paviljona, utoliko je bilo zapaženije, budući da je poznato da on gotovo nikada ne govori na otvaranjima nacionalnih paviljona. - Vaš projekat ima dobru ideju zasnovanu na problemu tranformacije i ta tema odlično korespondira sa centralnom temom bijenala što je jako važno. Vaše učešće je prilika da se na međunarodnom planu predstavi vaša umjetnička scena i umjetnost i ovo je veliki trenutak za umjetnički svijet uopšte. Ja sam zaista radostan zbog toga. Siguran sam da će ovaj ulazak Crne Gore u umjetničku orbitu, biti značajan za njenu budućnost - kazao je Barata.
Zlatni lav poljskom paviljonu
Zlatnog lava za najbolji nacionalni paviljon na 11. Bijenalu arhitekture u Veneciji dobila je Poljska, za projekat "Hotel Polonia. The Afterlife of Buildings", dok je priznanje za najbolju instalaciju na međunarodnoj izložbi Bijenala dobio Greg Lin Form iz Sjedinjenih Američkih Država, za "Recycled Toys Furniture". Srebrnog lava za najboljeg mladog arhitektu dobila je čileanska grupa "Elemental", koja se predstavila na izložbi eksperimentalne arhitekture, koja je jedna od glavnih postavki 11. Bijenala. Na ceremoniji svečanog otvaranja i dodjele nagrada 11. Bijenala, čiji je umjetnički direktor Aron Betski, Zlatnog lava za životno djelo dobio je 13. septembra Frenk O. Geri, kako je ranije još saopšteno, dok je specijalnog Zlatnog lava za životno djelo dobio istoričar arhitekture Džejms S. Akerman, saopštili su organizatori Bijenala. Prema navodima žirija, kojim je predsjedavao američki kritičar i predavač na Univerzitetu u Ohaju Džefri Kipnis, izložbu u Poljskom paviljonu "Hotel Polonia. The Afterlife of Buildings" odlikuje izvanredna mješavina humora, tehnologije i inteligentne spekulacije u cilju polemike o mogućem životnom ciklusu zgrada u kontekstu sadašnjih problema sa kojima se suočavaju gradovi, posebno oni van ekonomski najrazvijenijih zemalja. Žiri je Zlatnog lava za najbolju instalaciju, na međunarodnoj izložbi dodijelio Gregu Lin Formu za projekat "Recycled Toys Furniture" smatrajući da njegov eksperimentalni namještaj od recikliranih igračaka najbolje odgovara temi Bijenala. Čileanskoj grupi "Elemental" priznanje je dodijeljeno za njihov izuzetan spoj arhitektonske vještine u finansijama, konstrukciji i dizajnu.
Two sides to every story, moj Bone...
Ministarska parada uz skupi mega-katalog
POVODOM PRVOG SAMOSTALNOG NASTUPA CRNE GORE NA BIJENALU ARHITEKTURE U VENECIJI
http://www.vijesti.cg.yu/_slike/1221436108.jpg Venecija - Crna Gora se "u svojoj milenijumskoj povijesti" - da citiram cijenjenog gospodina prof. Branislava Mićunovića, ministra kulture, sporta i medija u Vladi Crne Gore - ove godine časno - i prvi put samostalno - predstavila na "Bijenalu arhitekture u Veneciji " - koji se organizuje, da i to napomenem, već jedanaesti put zaredom.
Neki od nas, naravno, još nijesu u stanju da zaborave prvi, doduše nesamostalni - tada smo nastupali pod firmom državne zajednice Srbije i Crne Gore - ali svakako "istorijski" crnogorski nastup na devetom "Bijenalu arhitekture u Veneciji" 2004. godine, kada je komesar Slobodan - Danko Selinkić, arhitekt iz Rima, predstavio Crnu Goru apsolutno nesuvislim projektom, apsolutno nesuvislog naslova "Eco - Logic".
Ako je suditi po broju ministara iz Vlade Crne Gore - mislim da ih je bilo 5 (slovima pet) - koji su u subotu, 13. septembra svojim prisustvom uveličali čin svečanog otvaranja ovogodišnje crnogorske prezentacije - instalacije - na pomenutoj, prestižnoj manifestaciji - stvar je definitivno uspjela. Cijenjeni dekan podgoričkog Arhitektonskog fakulteta, gospodin prof. dr Goran Radović, koji je u svojstvu crnogorskog komesara prvi govorio na svečanom otvaranju, u to ime je svoje obraćanje prisutnima otpočeo riječima "Cijenjeni ministri... gradonačelnici, dame i gospodo". Uz ogradu da nijesam upućen u sve finese visoke državne etikecije, ipak smatram da je trebalo da se "dame i gospoda"nađu na prvom mjestu, stoga što dame i gospoda glasaju na izborima, pa se na osnovu njihovih glasova formira vlada - u kojoj sjede gospoda ministri.
Iza projekta ovogodišnjeg crnogorskog nastupa na Bijenalu - projekat je naslovljen "Od Arsenala do Porto Montenegra" - stoji uvaženi autor - prof. Aleksandar Keković sa podgoričkog Arhitektonskog fakulteta. Autor je svojim projektom na vrlo inventivan, duhovit i krajnje dopadljiv način tretirao buduću transformaciju bivšeg Vojno brodo-remontnog arsenala u Tivtu u kompleks "Porto Montenegro", što je ujedno predstavlja - citiraću cijenjenog komesara - "najveću transformaciju jednog većeg urbanog prostora u Crnoj Gori". Dakle, "Od Arsenala do Porto Montenegra" je interesantna priča o 118 godina istorije tivatskog Arsenala, uz nezaobilaznu viziju budućnosti. Naime, već je sasvim izvjesna transformacija Arsenala u ekskluzivni turistički kompleks s marinom za mega- jahte.
Na stranu to što je Aron Betski, selektor ovogodišnjeg Bijenala, odabirom teme "Out There. Arhitecture Beyond Building" insistirao na eksperimentalnom pristupu, postavljajući pitanje "kako biti kod kuće u svijetu u kojem kontinualni protok robe, ljudi i informacija erodira svako osjećanje stalnosti mjesta", autor Keković se opredijelio za "klasičan", odnosno "analogan" pristup postavci, odnosno instalaciji - koji se prije svega svojom neposrednošću i direktnošću, odnosno čitljivošču, definitivno izdvaja u moru mutnih, mahom "digitalnih", ili barem u velikoj mjeri "digitalizovanih" nacionalnih prezentacija koje će publika iz čitavog svijeta tokom nekoliko narednih mjeseci imati prilike da vidi u "najromantičnijem" gradu na svijetu.
Druga bitna stvar u vezi sa crnogorskom prezentacijom na "Bijenalu arhitekture" je to što centralna crnogorska instalacija zapravo "slavi" jedan krajnje realan i krajnje komercijalan projekat, doduše na "svedeno artistički" način. Kako je crnogorska izložba postavljena u prostoru bivšeg venecijanskog Arsenala - koji na neki način podsjeća na tivatski Arsenal, mada je ovaj venecijanski (donekle) revitalizovan i neuporedivo manje ruiniran od tivatskog - nemoguće je ne konstatovati paralelu, možda i nesvjesnu - koja bi mogla biti protumačena i u svjetlu nekog vida decentne, vjerovatno s naklonošću, ali i s očiglednim osjećajem ponosa intonirane sugestije gradskim ocima Venecije - da i oni malo "porazmisle" o transformaciji svoga Arsenala u neki komercijalniji sadržaj. Jer, složićete se, danas nema "leba" od arhitekture ako je posmatramo isključivo kao oblik umjetnosti.
Crnogorski projekat na "Bijenalu arhitekture u Veneciji" prati i mega- katalog koji se, ako ničim drugim, a ono barem svojom ekskluzivnošću ili luksuznošću - u tu stvar su ulupane grdne pare, siguran sam - kao i fenomenološkim, multidisciplinarnim pristupom - ima tu bukvalno svega i svačega - izdvaja među katalozima ostalih zemalja izlagača.
Tekst profesora Kekovića naslovljen "Arhitektura između nauke i umjetnosti", takođe objavljen u pomenutom katalogu, ocijenio bih kao epohalan i izuzetno važan u kontekstu istorije crnogorske arhitekture. Predlažem da se taj metafizički intoniran tekst - od nesumnjive istorijske važnosti - štampan u fontu “Times New Roman” - u veličini fonta barem 30 - iskleše u crnom granitu - ili barem isčitava lagano, danima, mjesecima i godinama, uz slušanje Karajanove varijante Vagnerovog "Plesa Valkira", recimo.
Uz napomenu čitaocima "Vijesti" da će imati prilike da se o svemu u vezi sa "Bijenalom arhitekture u Veneciji" podrobno informišu u narednim brojevima subotnjeg dodatka "ART" na stranicama posvećenim arhitekturi, ovogodišnjoj crnogorskoj prezentaciji dodjeljujem najvišu ocjenu - "5" - slovima pet (ministara).
Zlatni lav poljskom paviljonu
Venecija - Zlatnog lava za najbolji nacionalni paviljon na 11. Bijenalu arhitekture u Veneciji dobila je Poljska, za projekat “Hotel Polonia. The Afterlife of Buildings”, dok je za najbolju instalaciju na međunarodnoj izložbi Bijenala dobio Greg Lin Form iz SAD, za “Recycled Toys Furniture”, javljaju agencije.
Srebrnog lava za najboljeg mladog arhitektu dobila je čileanska grupa “Elemental”, koja se predstavila na izložbi eksperimentalne arhitekture, koja je jedna od glavnih postavki 11. Bijenala.
Na ceremoniji svečanog otvaranja i dodjele nagrada 11. Bijenala, čiji je umjetnički direktor Aron Betski, Zlatnog lava za životno djelo dobio je 13. septembra Frenk O. Geri, kako je ranije još saopšteno, dok je specijalnog Zlatnog lava za životno djelo dobio istoričar arhitekture Džejms S. Akerman, saopštili su organizatori Bijenala, koje će od 14. septembra do 23. novembra biti otvoreno za najširu publiku.
U žiriju 11. Bijenala arhitekture su, osim predsjedavajućeg Džefri Kipnisa, i kustoskinja za arhitekturu i dizajn u Muzeju moderne umjetnosti (MoMA) u Njujorku Paola Antoneli, direktor Instituta za umjetnost u Frankfurtu Maks Holein, Farsid Mosavi iz Irana, koji predaje u Školi za dizajn Harvard univerziteta i italijanski kritičar Luiđi Prestinenca Puljisi, specijalizovan za urbano planiranje i predavač istorije savremene arhitekture na Univerzitetu u Rimu.
Kako je Vizantija konačno pobijedila u Tuđemilskoj bici
Interesanto je i da se dekan Radović, potpisujući tekst u uvodnom dijelu kataloga naslovljen "Crna Gora: Istorija, priroda i kultura", ovom prilikom dokazao i kao vrstan fenomenolog opšte prakse, prepoznatljivo lucidnih, istančanih zapažanja i pitkog stila pisanja. Stoga mu treba oprostiti sitne omaške tipa: "Knez Vojislav, nakon pobjede vizantijske vojske kod Bara 1042. godine, osigurao je samostalnost Dukljanske države". Mislim da je čak i XI vijeku - u ta mutna vremena obavijena velom tajne - trebalo prvo pobijediti Vizantijce u nekoj bitci, pa tek onda razmišljati o samostalnosti države - stoga bi u Radovićem tekstu trebalo da stoji, valjda, da je "Knez Vojislav, nakon pobjede nad Vizantijcima ".
Borislav VUKIĆEVIĆ
Toliko maliciozno da je nedeostrojno paznje....ne no ne ucestvovat na bijenalu....kad ne moze M.Abramovic svake godine-neksa Port Montenegro ucestvuje, ALI JA ZNAM I TU MI NIKO NETREBA OBJASNJAVAT, KOJU SU NASI TRUDOVI POTREBNI U SPORTU, KULTURI....NE BI LI NAS ZAPAZILI I ZAPAMTILI...PA MAKAR I PREKO MCCAINA KOJI JE DOSAO NA BROD KOD NEKOH MAFIJASA BAS KOD NAS....NEKA, NEKA...JER NI SENATORI NI MAFIJASI NE LJETUJU BILO GDJE, PA CE POGLEDAT INTERNET I VIDJET DJE JE TA *WILD BEAUTY*...
A koja je stvarna korist od svega toga, Bone? Kakvu korist od Mekkejnovoga ljetovanja, Micunovicevoga sepurenja po Italijii ostalih slicnih stvari, ima Crna Gora i njeni gradjani?
Oces sad opet da ponovis - pa cuce se za Montenegro itd itd?
Kako to utice na zivot nas obichnih, "sitnih" ljudi? Shto, bice plate vece, bice zaposlenja.....?????
Polako tek smo dobili drzavu a ti bi sve sad i odma.
Kad udjemo u Nato i EU onda mozemo ocekivat rast standarda jer ce tada doci investitori.
Dovljno je da otvore 2-3 fabrike sa po 2000 radnika i cijela ekonomija bi stala na noge.
Ne znam sto ti sad ocekujes od vlasti?
Bilo koja vlast da dodje ne moze stvoriti nesto iz nicega.
Kako da nema koristii uticaja?...pa kome da daju kredite i pomoc, sa kim da ulaze u zajednicke invesicije..sa banana drzavom u koncesionu investiciju od milijardu-JOK!....PA MI SE MORAMO IZBORIT ZA IDENTITET I PREPOZNAVANJE ako hocemo dalji napredak!
Pa posledica te politike sa strasncima je da i sad ima pomaka VAN SVAKE SUMNJE...jer je plata prosjecna je 420 eura neto, plus jos toliko najmanje od sive ekonomije, jer SVAKO KO HOCE DA RADI IMA NEKOG POSLA, A SVAKO KO HOCE DA *MUVA* I SVERCUJE IMA JOS VISE POSLA! Kako je siva ekonomija skoro pola zarade- (SVAKA FAMILIJA KOJU POZNAJEM IMA NEKI *DRUGI BIZNIS*, OPOREZOVAN ILI NE-NIJE VAZNO)- pa se tako nekako prezivljava, jer je ta *korpa* taman 800 eura....ALI VOZNI PARK JE jedno 30-40% OBNOVLJEN NA LIZING..novo ili par godina staro vozilo....SKORO DA ME SRAMOTA STO VOZIM RELATIVNO STARA KOLA, JES SU SKORO SVI UZELI NOVA OD MOJIH SARADNIKA I POZNANIKA...STO CES ..NE VOLIM KREDITE, OSIM MALIH (KARTICA I SL).....(sada ce se i inace krediti stanovnistvu smanjit na peti dio od 2008, jer smo prezaduzeni, pa dok se ne povrati bar dio plasmana banaka-smanjice se). ALI STVARA SE NEKA SREDNJA KLASA, ISTO KAO STO SE STVARA I KLASA BESPERSPEKTIVNO SIROMASNIH!
A bice i vise posla i boljih poslova brzo.
Sirotinja su penzioneri i oni na *drzavna jasla*...i tako ce i ostat...jer u liberalnom kap slaba je socijala...a DPSDP je ipak pristalica tog liberalnog koncepta, a tako im nalaze i MMF.
Moje duboko uvjerenje je da problem ove zemlje nije ekonomija i strateski parvci razvoja-to se sve vodi kako treba i kako MORAMO-vec korupcija i nepotizam...potreba je privodjenja elite pravilima , kao i edukacija gradjana da se za svoja prava bore odlucno , ali ne bukacki.
POzdrav
Kedown, ne lupaj o stvarima koje ne razumijes. Iskustva novih clanica EU su veoma jasna: standard s kojim udjes u EU dugo vremena ostaje isti. Standard se poboljsava u procesu pridruzivanja. A ti i tebi slicni, upuceni, bi da cekaju... Investitori dolaze - tamo dje imaju jasan regultorni okvir (jasan barem u mjeri da znaju kome i koliko treba da uplate) i mogucnost zarade.
Ova vlast ne stvara ni iz cega, nego je ona prvo, aktivnim ucescem u ratu 1991-95, unistila ono sto je CG imala, a sto jos nismo dostigli, a onda ima nevjerovatne prirodne resurse, koje uporno unistava.
Hm, simpatican identitet profilisemo ui medjunaorndim okvirima. U EU smo prepoznati kao mafijasko ostrvo, dok za americko trziste postajemo randevu point americkih politicara i italijanskih mafijasa. Ljepota bozja...
Sramota te je sto vozis starija kola? Pa i treba tako. Savrseni primjerak tranzicionog gradjanina...