Važno je bilo ispeć' volove, dobro se nariljat' i ponapijat' i blokirat' po' Crne Gore zbog toga, a kad treba da se radi. . .:rolleyes:
No ajde...
Printable View
Hrvatski konzorcijum je zatražio produženje roka za dostavljanje dodatne dokumentacije, a Crna Gora najavljuje početak razgovora sa "drugorangiranim" Grcima - konzorcijumom Aktor-HCH. Ko će na kraju graditi auto-put?
Crnogorski Savet za izgradnju autoputeva odlučio je da hrvatskom konzorcijumu Konstruktor, sa kojim je Crna Gora sklopila ugovor o koncesiji za gradnju auto-puta od Bara do Boljara, da novi rok od 60 dana za dostavljanje novih finansijskih garancija.
Savet je odlučio i da radi uštede vremena počnu pregovori sa izraelsko grčkim konzorcijumom Aktor-HCH, čija je ponuda za gradnju tog auto-puta drugorangirana.
U saopštenju Saveta je navedeno da garancije koje je prošle sedmice predao hrvatski Konstruktor "ne obezbeđuju konačno zaključenje finansijskog ugovora, zbog čega Savet smatra da treba uzeti u obzir i alternativna rešenja".
Određen novi rok
Konstruktoru je naloženo da do 28. decembra dostavi novu tendersku dokumentaciju. Hrvatski konzorcijum je prošle sedmice dostavio finansijske garancije komercijalnih banaka Zagrebačke banke i Uni kredita, ali je tražio produženje roka kako bi obezbedio podršku međunarodnih finansijskih institucija, koje nude niže kamate.
Na tenderu za izgradnju autoputa najpovoljniju ponudu dao je splitski Konstruktor koji predvodi konzorcijum hrvatskih građevinskih firmi. Oni su vrednost autoputa procenili na 2,77 milijardi evra, a od toga bi Crna Gora ucestvovala sa 1,74 milijardi evra.
Drugorangirana kompanija, grčko izraelski konzorcijum Aktor-HCH vrednost gradnje autoputa je procenila na 3,92 milijarde evra, a od toga bi Crna Gora učestvovala sa 1,74 milijarde evra.
Dojče Vele/ beta/nj/iđ
aj dako opet bude otvaranje :D
Zbore Grci ulaze u igru a sto cemo sa ovih dodatnih 1150 miliona eura?
Neznam ni okle ce se ovo sto je sad ugovoreno placat a ne jos priblizno 30% BDP Crne Gore.
Ovamo se skresava budzet prosvijete zbog nekoliko miliona a odje se sa milijardama razbacuju.
Crna Gora učestvuje sa istim iznosom, tako da bih ga ja prije dao Grcima neko Hrvatima. U stvari kada bih mogao da biram dao bih ga Slovencima. Već su se pokazali...
Odmah da se ogradim, uopšte se ne razumijem u materiju, ali sam čuo da se Konstruktor žestoko preračunao sa ponudom i da sada glavu lupaju kako da za ugovorenu cijenu odrade posao. Isto tako sam čuo da kroz Hrvatsku imaju probleme, da im kasne plate i tome slično. Koliko sam razumio, naš autoput će (pretpostavljam zbog terena) ubjedljivo najviše koštat (po km). Po cijeni mu je najbliži neki autoput na sjeveru Italije, i to samo neka dionica koja ide kroz planine. A ni ona nije baš koštala kao ovaj naš što će.
Usput, čuo sam i da uopšte ne postoji konkretan plan izgradnje, već se o stvarima promišlja u hodu.
Opet kažem, pojma nemam o materiji, izvori informacija su neprovjereni, a baš bih volio da znam da li u ovoj mojoj rekla-kazala priči ima istine.
zar jos neko vjeruje u auto put u CG?
Nekad ce bit, to se ne moze dovest u pitanje, a sad je li 2060 u pitanju ili nesto dalje, vidjecemo...
Znaci na sledecem svecanom otvaranju ce gostovati premijer Grcke :rolleyes:
Zna li se ima li kakvih planova u medjuvremenu za izgradnju dodatnih trecih traka, novih puteva itd ?
Ja se nadam, da će se na ovaj ili onaj način izgraditi auto put u CG!!
Cekaju se neki izbori, pa cemo tad stavit drugi kamen temeljac, mogli bi zvati nobelovca Obamu :)
Podgorica – Povodom najave Savjeta za izgradnju autoputeva da će sa hrvatskim konzorcijumom raskinuti ugovor ukoliko u novom roku od 60 dana ne dostave validne bankarske garancije, kao i da će istovremeno voditi pregovore sa drugorangiranim ponuđačem izraelsko-grčkim konzorcijumom Aktor/HCH, juče su reagovali predstavnici Pokreta za promjene i Demokratskog centra.
Potpredsjednik PzP-a Branko Radulović smatra da je odluka Savjeta, potvrdila apsurdnost tog posla.
- Ni ugovorena cijena, koja je milijardu eura veća od realne, nije podigla poljuljani poslovni rejting hrvatskog konzorcijuma, koji predvodi Konstruktor. Takođe, ta prenaduvana cijena nije motivisala komercijalne banke da finansijski podrže jedan neodrživ projekat - rekao je Radulović.
On je ponovio da ovakav autoput ne podržava Evropska unija i njeni fondovi, kao i da nije uvršten u mrežu međunarodnih koridora.
Radulović je ponovio da bi trebalo formirati crnogorski konzorcijum niskogradnje i angažovati stručnjake sa Građevinskog fakulteta.
- Ovo je potvrda ispravnosti kritika i dilema koje su svi dobronamjerni i stručni pojedinci pokretali posljednjih godina. Od početka loše vođen proces, bez saobraćajno-transportne politike, loše postavljene strateške osnove, bez valjane projektne dokumentacije i s tim u vezi izostanka finansijske podrške međunarodnih institucija, ne može rezultirati pozitivnim ishodom za Crnu Goru - kazao je predsjednik IO DC Emin Duraković.
On je kazao da se ovom projektu ne smije prilaziti dnevnopolitički, kao što to radi Vlada, već da se ta trasa prethodno morala integrisati u TEN-T mrežu koridora, kao krak koridora 10 ili novog pomorsko – kontinentalnog koridora Bari–Bar– Beograd–Temišvar/Budimpešta.
- Ovako smo dobili još jednu crnogorsku „Đeknu“ koja se odigrala u Gornjim Mrkama, populističko presijecanje vrpce i ispijanje šampanjca u trenutku kada ne postoji ni glavni projekat izgradnje autoputa, niti projekti izgradnje pristupnih puteva. Od 1,8 milijardi eura, koliko je put po toj studiji trebalo da košta, cijena je narasla za milijardu eura u vremenu kada dolazi do drastičnog pada građevinskog materijala na tržištu!? I sve to na račun Crne Gore - kazao je Duraković.
On je naveo da će, ukoliko se dogovor napravi sa izraelsko – grčkim konzorcijumom, Crna Gora morati da izdvoji još jednu milijardu, jer je njihova ponuda skoro 4 milijarde eura.
- Očito je da te milijarde postoje u glavama ljudi na vlasti ili možda na nekim privatnim računima, ali je činjenica da u budžetu nema ni par miliona za redovno održavanje postojećih puteva, a kamoli 600 miliona koje moramo izroditi u naredne dvije godine za izgradnju „slijepog crijeva“ od Smokovca do Mateševa - kazao je Duraković, dodajući da će prvi kilometri autoputa izgleda “čekati neku novu, odgovorniju i stručniju vlast koja će znati da prepozna i realizuje interese naše države”.
http://www.vijesti.me/index.php?id=325458
Olako se Vlada razbacuje i govori o milijardama. To je trecina naseg BDP-a i ne znam kako tek tako pricaju o njima, kao da nisu svjesni velicine te cifre. A plus, odakle bi stvorili jos jednu milijardu ukoliko se odlucimo za grka ili izraelca, ako ovo propadne sa hrvatima... 9 nula ima ta cifra, ne znam kad misle postati svjesni toga.
e cues okle bi stvorili, duplo veci porez na luksuz za sve automobile preko 750 kubika i motore preko 35, gorivo polagano na 3 eura jer poskupljuje svudje u svijetu jer tako kazu rtcg i pobjeda i eto ti meljearda :)
Mojem drugu su vec isplatili oko 100 hiljada eura za 2 placa na Bioce kuda prolazi put
Reci drugu da ne trosi pare posto ce ih mozda vrcat ako se odustane od autoputa
Aj da kazemo nesto novo na ovu temu. Konstruktoru lagano protice ovih dva mjeseca koliko im je dato da dostave garancije, ali nista za sad od njih. Pocese pregovori sa grcima ali je njihova ponuda skuplja za 1 000 000 000 eura. Odakle nasoj drzavi ovoliko novca ukoliko se odlucimo za grke? 4 mjeseca godisnje treba da se proizvodi da bi dostigli tu cifru, olako se igramo sa miLJardama...
Mislim da će ipak Konstruktor gradit. Nego su samo probali jeftinije kredite da nabave.
Pa vlada li kod nas demokratija ili ne :monkey: