Originally Posted by
simm
Tačno je - pojma nemaju.
Međutim, kako da imaju pojma o nečemu od prije 50 ili 80 godina, kad ne znaju ni šta se događalo u poslednjoj deceniji XX vijeka.
Juče.
Evo ova tema - Ubistvo Jugoslavije.
Narod ne zna, niti ima đe da o tome pročita. Dakle, narod. Pojedinci traže i nalaze, narod ne.
Jer - sve se sistematski prekriva zaboravom i poricanjem.
Poricanjem i negiranjem.
Elem, da li je sistem bio nametnut. Provokativni balkanski cinizam.
Nije bio nametnut, dok je partijska ideja bila jača od svih ostalih, sistem je bio adekvatan. A partijska ideja je bila ona ista iz 1789 - sloboda bratstvo jedinstvo. I radilo je. I to sa velikim R.
Niko nikad, ali niko nikad, nije dao radnicima da upravljaju sa svojim sudbinama. Niko nikad. Osim, SFRJ.
Međutim, svaka dara ima svoju mjeru - sistem je otišao predaleko u nekim stvarima (strani krediti npr) i nije odgovorio na izazove, za koje se znalo od samog početka, sve ovo o čemu Buva znalački piše. A i na neke druge, koji su, pojednostavljeno, posledica globalnih promjena. Sistem se ne može promijeniti preko noći, a da neđe nešto ne prsne. Pokušaji kroz 1974. i neki drugi potezi, sve je to bilo inertno, prekasno, i neadekvatno. Sad, šta bi bilo kad bi bilo možemo do zore, ali da je Ante Marković bio kad je bila Milka Planinc, sve bi danas drukče bilo.
Kao što reče, i Evropa i Vašington su bili spremni da po kratkom postupku podrže pristupanje Jugoslavije zapadnim savezima. I za pregovarački astal praktično donijeli diplomatsku torbu u kojoj su bile milijarde dolara za tu svrhu. Uslov - da se razveže od komunističkog nasleđa. Što i nije bio prejak uslov krajem 80tih, evo i Kina danas kao, a sa Marksom i Engelsom imaju veze koliko ja imam sa Doli Parton.
To bi tada značilo 1) transformacija sistema, 2) otklon od nacionalizama 3) razvlašćivanje armije itd.
Međutim, otpor daju prvo pobornici onih istih težnji iz avgusta 1939-te, da ne idem dublje u prošlost, uz zdušnu podršku npr moskovskog kruga u kojem su između ostalih Jazov, dakle Kadijević, Pavlov, Krjučkov. Mi ne damo da se ide na zapad ! Tako je i ona vojna partija napravljena. Nakon toga su otvorena vrata svih mogućih zala i užasa, i izvršena potkopavanja svih mogućih temelja tadašnjeg stanja, AB revolucije, neće niko da vas bije, monetarni udar, Karađorđevo, i eto tu smo đe smo danas.
A danas, zakljinjemo se na antifašizam, držimo parastose kvislinzima, silujemo lažnim pomirenjem, a istovremeno se vrlo pažljivo trudimo da uvijek ima dovoljno kosaka da se neznaveni narod oko nečega glođe. A narod će se vazda glođat, kad ne uči.
Učenje je napor, ali traje samo 5 sekundi da se u potpunosti shvati Mendela - znanje je jedino oružje sa kojim se može promijeniti svijet. E, zato mi danas ovđe imamo otsustvo znanja, jer je opasno, i otsustvo analitičke misli, jer je opasna, što veli Rambo strah me da znam jer ću slabije mislit.