Page 2 of 15 FirstFirst 12345612 ... LastLast
Results 26 to 50 of 368

Thread: Srbi, manjinski narod u Crnoj Gori?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

-

Quote Originally Posted by Ćipur View Post
    Manjine su ugrožene zbog TV kalendara?

Manjine se osjećaju ugroženim zbog "Crna Gora kapljo vode" i plaše se Sloba Kovčevića? Kako sam shvatio Slobo Kovačević ugrožava manjine? Pjevanje pjesama o Crnoj Gori je antisrpstvo?

Ako Italijan pjeva o Italiji jel to antisrpstvo?
    Ako Rumun pjeva o Rumuniji jel to antisrpstvo??
    Je li?

Jal,

imaš jedan mali svetosavski aparat u podsvijesti, jednu malu Amfi-Bećkovićevu mašinicu koja ti daje uputstva kako da srpstvo braniš.
    No nije to ništa strašno, nijesi sigurno jedini, 97% stanovnika Crne Gore ima ugravirane u lobanju Amfilohije pričice.

Super.

___

Philadelphia, Pennsylvania, United States
    Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Jal Cargo View Post
    -

@Cipur

U matici, onakva praksa moze izazvati samo stetu - manjine se, stvarno ili ne, smatraju ugrozenim, a posledica je neki novi konzulat - turski, srpski, albanski...

Samo da znas, humor uopste nije alhemija. Jednog dana ces stvarno uspjeti.

@getaway

Moja poenta je da je 32% Srba - reakcija na DPS politicki relativizam, koji smo toliko puta prepoznali i pretresli ovdje, na pdf.

Nacionalno osjecanje kod 2/3 Srba u Crnoj Gori je osoben pojavni oblik anksioznosti, koju su popis i izbori ogoljeli do potpune transparencije. Dozivljavam ga kao tipicnu manifestaciju crnogorskog istorijskog bica - kad god je neka "nevolja", potrebno je da nam drugi "objasni" kako da se iscupamo.

Ovakvo crnogorsko Srpstvo je incident za koji je odgovoran DPS, koji nikako ne uspijeva da racionalizuje sopstvenu nesposobnost.

Zao mi je ako si pogresno protumacio.

S druge strane, ako si razumio sta sam zelio reci, ali i dalje smatras da sam kompleksas i srbomrzac, to vec nije moj problem.

-
    Ne, najmanje se onaj post na tebe odnosio, jer je sasvim kulturan i najmanje vrijedja ikog, iako se oko x stvari po ovom pitanju ne slazemo...
    Nekako kad u ova pitanja "identitetskih procenata" u zhizhi, najcesce izbjegavam da ulazim u traganje za odgovorima tipa "tako je iz tog i tog razloga" - jer je ovo dio jedne mnogo shire price nego samo zadnjih 20 DPS godina, jer postoji milion argumenata za i protiv - podjednako istinitih - i na koncu, jer smatram da te analize itekako promashuju sushtinu, kad su u pitanju analize opste svijesti gradjana CG.
    Licno, smatram da broj Srba u CG nije odraz isfrustriranosti DPS politikom ili bilo cim - sjeti se, tamo 95e-6e-7e, kada je DPS itekako bio blizak prosrpskoj (ili da recemo - pro-SRJ politici), i mnogo toga loseg sto se desavalo u CG opravdavao uprvao tim "ponosom na Jugoslaviju, bratstvo, blabla" - koliko se naroda tada osjecalo dijelom srpskog identiteta? Pa otprilike, isti ovaj procenat kao i sad... I cini mi se da se vec od tada taj broj nije mijenjao, niti rastao zbog kasnije isfrustriranosti politikom DPS. A ona cifra na popisu iz 91e je cini mi se itekako bila odraz misljenja da smo "svi braca, oni zive u Srbiji pa su Srbi, mi u CG pa smo Crnogorci, glavno je da smo svi Jugosloveni"...

Ono sto je bitno - potpuno je nevazno sto je tada svijest naroda o svom identitetu bila takva, danas drugacija, prije 50 ili 80 ili 100 godina jos razlicitija i zapetljanija - ni u jednom od tih slucajeva se takav osjecaj bilo kog dijela ili vecine naroda ne moze iz danasnje perspektive smatrati incidentom, kako ga ti definises... Jer - uvijek neko drugi moze reci "za vrijeme Petrovica su svi bili Srbi, za vrijeme Karadjordjevica isto, posle ww2 se odjednom sve mijenja vjestacki, pa onda posle za vrijeme haosa 90ih dio naroda je htio da se distancira od sve te price i loseg formulisuci posebnost svog CG identiteta..." A i taj, i onaj koji smatra da je "broj Srba u CG odraz jedne anksioznosti" - su podjednako upravu, i podjednako nijesu u pravu - jer debelo promasuju sustinu svih identitetskih prica CG (a sustina je, barem po meni, mozemo i jedni i drugi pod ruku, pravimo CG za sve nas, jedinu nasu domovinu, kao zalog za lijepu buducnost nase djece, ponosne sto su gradjani CG)!

Budi mi dobro, uvijek je lijepo sa tobom polemisati.
    Last edited by getaway blues; 05-02-09 at 15:08.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by sinisam View Post
    pripadnici različitih naroda s obzirom da su ROĐENA BRAĆA OD ISTE MAJKE I OCA!
    Znači imaju potpuno isti korijen!!
    Kada u svom narodu nemaš podršku - džaba ti sve!!
    Jedino ako ne priznaješ da je rođeni brat, tvoj brat!
    Prijatelju, sve što si naveo je problem tvog identiteta. Kako to ne razumiješ? Ti u istoj rečenici konstatuješ i da su to dva naroda (po popisu) i da je to jedan isti narod. Osjećaš li koliko je to neozbiljno?
    Da to što si napisao bilo ko u civilizovanoj Evropi čita nebi bi te niko razumio kada bi ti dali 3 života da im to pojasniš.
    Ja sam Crnogorac (a mogao sam biti i Filipinac) i za mene ne postoji ta dilema o dvojnom identitetu. Ne postoji ni za najveći broj Crnogoraca. Sve manje i oni koji su Srbi pričaju tu priču. Gotovo je postalo pravilo da srijećem ljude koji kažu: "Ja sam Srbin, i sa vama ne želim da imam ništa. Tražim svoje mjesto i imam pravo na njega".
    Navodiš neke detalje iz prošlosti...Evo ja ću ti sad na neviđeno potpisat da su svi ti tvoji svetosavski mitovi o našoj posebnoj etnogenetičkoj bliskosti sa Srbima istina (iako nemaju veze sa naukom). I? Čovječe ja pitam svakog Srbina - kada ćete ljudi shvatiti da vrijeme ne stoji u jednom mjestu? Ne morate nikad, ali prijatelju ne krivite nas što živimo u sadašnjici. Takvim ponašanjem samo sebi nanosite štetu jer probleme koje Srbi (definitivno) imaju u CG neće riješiti guslanje o tome kako smo rod najrođeniji.
    Ja Srbe ne vidim kao rod najrođeniji i bliski su mi manje-više podjednako ko Hrvati, Bošnjaci, Makedonci i dr. Ako neki Crnogorac sebe vidi kao Srbina, on je sebe ispisao iz mog naroda i ja to poštujem. On je taj koji je srušio most među nama. Znaš li o čemu pričam? O sopstvenom doživljaju identiteta. Vidiš kako je to krajnje subjektivna kategorija i potpuno je smiješno da jedan drugog ubjeđujemo u sopstveno viđenje.
    Ja smatram da je pošteno reći - Srbi vi ste dio ove zemlje. Želimo živjeti sa vama i za vas ovdje ima prostrano mjesto, ali morate prestati da nas ubjeđujete u to da je vaša istina o istorijskom karakteru ove države jedina prava istina, iako 70% drugih ima sasvim drugačiji stav. To je drsko, bezobrazno i prepotentno. Nikada prijatelju više neće doći do obrta kojim bi promijenili tu situaciju i (ponovno) stvaranje crnogorske države je instrument kojim smo mi to i osigurali. Ko želi da čeka, neka čeka, ali se bojim da će se načekati.
    I opet ponavljam, ako nijeste manjina onda ste zadovoljni sa tim što dijelite sa nama Crnogorcima u ovoj državi. Nema načina da se to drugačije razumije. Šta je tu teško shvatiti?
    Ko je sve glasao na referendumu, da li su to bili pravoslavni ili budisti, crni ili bijeli,..čovječe, pa to više ni Andrija Mandić ne vidi kao interesantnu temu koja mu može donijet neki glas. Ajmo dalje sa životima...
    Biću i ovog puta iskren kao što se trudim da budem uvijek. Da li je postojao identitetski konflikt u Crnogoraca? Apsolutno jeste! Ali mi posmatramo završnu fazu u kojoj se to pitanje skida za sva vremena s dnevnog reda. Pravoslavci u CG će odsad imati legitiman izbor da se opredijele što su - Crnogorci ili Srbi. Ko to ne uradi ostaće na pola puta neshvaćen i od jednih i od drugih. Već djeca tih "poslednjih Mohikanaca" koji su i Srbi i Crnogorci, imaće jasan i izričit stav što su i ta će priča biti završena.
    Srbima će biti teško da prihvate status manjine i veliki broj njih prići će Crnogorcima i to se uveliko dešava. Da li ti to vidiš ili ne, da li želiš da vidiš ili ne, tvoj je problem. Ako su Srbi tako rezistentna kategorija nijedan neće promijeniti nacionalni iskaz u Crnogorac i eto svi smo zadovoljni. Meni ne treba ni jedan Srbin pa kad bi znao da ću ostat jedini Crnogorac na ovom Svijetu. Ipak, svi znamo da je čistota "srpske rase" u CG jako upitna i otud taj strah od asimilacije.
    Last edited by El Re; 05-02-09 at 15:15.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

kaki manjinski narod, a batalite ga vishe, bori se da tebi i tvojima bude sto ljepse tu dje zivis, ne prdnjajte vishe ljudi!!!!!!!!!
    -->*-TRIATLON PG!-*<--

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Loverclocker View Post
    kaki manjinski narod, a batalite ga vishe, bori se da tebi i tvojima bude sto ljepse tu dje zivis, ne prdnjajte vishe ljudi!!!!!!!!!
    Bravo...Onda problem Srba i njihovog statusa u CG ne postoji i svi put kuće. No nijesam siguran da je baš tako. Ako jeste - super!
    Last edited by El Re; 05-02-09 at 15:24.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ovo nije tačno, jednostavno čista neistina.
    A što se tiče simbola, ne postoje simboli koji bi zadovoljili Amfilohijevce.
    Da Crnogorci kažu da su za "Bože Pravde" i za zastavu Srbije, Amfilohijevci bi bili za "Marš na Drinu" i za onu zastavu iz I srpskog ustanka. Jednostavno Amfilohijevci su mrzitelji S V A K O G balkanskog i evropskog naroda, tako ih je Amfilohije naučio.[/quote]

Što se tiče simbola:
    Nikada u Crnoj Gori ne može biti himna ,,Marš na Drinu", ,,Bože Pravde" zato što to nema veze sa Crnom Gorom!
    Nikada u Crnoj Gori ne može biti zastava Srbije jer to nije bilo nikada!

Za ovo prvo nije bitno što govorimo ti ili ja već glasovi na referendumu!
    Nađi , po gradovima i biračkim mjestima rezultate izbora( Crna Gora je suviše mala i svi znamo ko živi u Tuzima a ko na Cetinju a ko u Plavu a ko u Šavniku i koliko koga procentualno ima ) i vidjećemo ko je u pravu!
    Sve je lako provjeriti...
    Rezultati referenduma po opštinama

Andrijevica: da (za nezavisnost) 27,74 odsto (1.084); ne (protiv nezavisnosti) 72,26 odsto (2.824); Bar: da 63,67 odsto (16.640); ne 36,33 odsto (9.496); Berane: da 47,17 odsto (11.268); ne 52,83 odsto (12.818); Bijelo Polje: da 55,69 odsto (19.405); ne 44,31 odsto (15.437); Budva: da 53,32 odsto (5.915); ne 46,68 odsto (5.179); Danilovgrad: da 53,71 odsto (5.671); ne 46,29 (4.887); Žabljak: da 38,67 odsto (1.188); ne 61,33 odsto (1.884); Kolašin: da 42,22 odsto (2.852); ne 57,78 (3.903); Kotor: da 55,7 odsto (8.200); ne 44,3 odsto (6.523); Mojkovac: da 43,93 odsto (3.016); ne 56,07 (3.849); Nikšić: da 52,63 odsto (26.434); ne 47,37 odsto (23.790); Plav: da 78,92 odsto (7.016); ne 21,08 odsto (1.874); Plužine: da 24,3 odsto (716); ne 75.7 odsto (2230); Pljevlja: da 36,28 odsto (9.115); ne 63,72 odsto (16.009); Podgorica: da 53,67 odsto (60.626); ne 46,33 odsto (52.345); Rožaje: da 91,33 odsto (13.835); ne 8,67 odsto (1.314); Tivat: da 56,45 odsto (4.916); ne 43,55 (3.793); Ulcinj: da 88,5 odsto (12.256); ne 11,5 odsto (1.592); Herceg Novi: da 38,66 odsto (7.741); ne 61,34 (12.284); Cetinje: da 86,38 odsto (11.532); ne 13,62 odsto (1.818); Šavnik: da 43,08 odsto (906); ne 56,92 odsto (1.197); Zavod za krivične sankcije: da 77,82 odsto (495); ne 22,18 odsto (108).

U Baru su 15% nepravoslavci( vidi popis)
    Berane-23% nepravoslavci
    Kotor-29% nepravoslavci
    Nikšić- 10% nepravoslavci
    Podgorica- 12 % nepravoslavci
    Tivat-33% nepravoslavci
    Bijelo Polje-40% nepravoslavci
    Pljevlja-25% nepravoslavci

Hercegnovi,Budva,Ulcinj,Cetinje,Danilovgrad, Kolašin, Mojkovac,Plužine,Šavnik, Žabljak,Rožaje, Plav nijesam pomenuo jer su to ogromnom većinom pravoslavne ili opštine islamske vjeroispovjesti!
    Tu je i laiku lako utvrditi rezultate referenduma!

Znači Cetinje, Budva, Danilovgrad i,i,i,i,i
    Libertas

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

-

Quote Originally Posted by getaway blues View Post
    a sustina je, barem po meni, mozemo i jedni i drugi pod ruku, pravimo CG za sve nas, jedinu nasu domovinu, kao zalog za lijepu buducnost nase djece, ponosne sto su gradjani CG)!

Da, ali mi imamo problem nerazumijevanja sustine pluralizma i gradjanskog drustva - formalno zalaganje za pravo na jednakost ili za prava manjina u Crnoj Gori je obican dekor, necasna i neubjedljiva politicka korektnost, narocito prema Muslimanima/Bosnjacima i Albancima. To ce se promijeniti iskljucivo ukoliko partije gradjanske orijentacije uspiju da ostvare parlamentarnu vecinu.

Pozdrav.

-

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Jedini grad koji treba da se diči i bude ponosan na samostalnost je prijestonica Cetinje.
    Tamo su listom, plebiscitno svi pravoslavci glasali DA !
    Naravno tu su i Budva i Danilovgrad ali niko kao C E T I N J E!
    Libertas

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Bravo...Onda problem Srba i njihovog statusa u CG ne postoji i svi put kuće. No nijesam siguran da je baš tako. Ako jeste - super!
    A koji je problem?
    Sto je neka crvena boja, a ne neke tri boje na zastavu?
    Sto nije ova pjesma nego ona pjesma?
    Ajde ljudi $edite i pricajte kako nema leba da se jede, kako penzioneri prezivljavaju, i milion drugih tema, ne tezhinjajte sa tim glupim prichama,
    jer oni koji vas pokrecu i izazivaju podjele, zaista ne rade to od srca, niti zbog vas, vec zbog para, moci i licnih intresa...
    -->*-TRIATLON PG!-*<--

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Prijatelju, sve što si naveo je problem tvog identiteta. Kako to ne razumiješ? Ti u istoj rečenici konstatuješ i da su to dva naroda (po popisu) i da je to jedan isti narod. Osjećaš li koliko je to neozbiljno?
    Da to što si napisao bilo ko u civilizovanoj Evropi čita nebi bi te niko razumio kada bi ti dali 3 života da im to pojasniš.
    Ja sam Crnogorac (a mogao sam biti i Filipinac) i za mene ne postoji ta dilema o dvojnom identitetu. Ne postoji ni za najveći broj Crnogoraca. Sve manje i oni koji su Srbi pričaju tu priču. Gotovo je postalo pravilo da srijećem ljude koji kažu: "Ja sam Srbin, i sa vama ne želim da imam ništa. Tražim svoje mjesto i imam pravo na njega".
    Navodiš neke detalje iz prošlosti...Evo ja ću ti sad na neviđeno potpisat da su svi ti tvoji svetosavski mitovi o našoj posebnoj etnogenetičkoj bliskosti sa Srbima istina (iako nemaju veze sa naukom). I? Čovječe ja pitam svakog Srbina - kada ćete ljudi shvatiti da vrijeme ne stoji u jednom mjestu? Ne morate nikad, ali prijatelju ne krivite nas što živimo u sadašnjici. Takvim ponašanjem samo sebi nanosite štetu jer probleme koje Srbi (definitivno) imaju u CG neće riješiti guslanje o tome kako smo rod najrođeniji.
    Ja Srbe ne vidim kao rod najrođeniji i bliski su mi manje-više podjednako ko Hrvati, Bošnjaci, Makedonci i dr. Znaš li o čemu pričam? O sopstvenom doživljaju identiteta. Vidiš kako je to krajnje subjektivna kategorija i potpuno je smiješno da jedan drugog ubjeđujemo u sopstveno viđenje.
    Ja smatram da je pošteno reći - Srbi vi ste dio ove zemlje. Želimo živjeti sa vama i za vas ovdje ima prostrano mjesto, ali morate prestati da nas ubjeđujete u to da je vaša istina o istorijskom karakteru ove države jedina prava istina, iako 70% drugih ima sasvim drugačiji stav. To je drsko, bezobrazno i prepotentno. Nikada prijatelju više neće doći do obrta kojim bi promijenili tu situaciju i (ponovno) stvaranje crnogorske države je instrument kojim smo mi to i osigurali. Ko želi da čeka, neka čeka, ali se bojim da će se načekati.
    I opet ponavljam, ako nijeste manjina onda ste zadovoljni sa tim što dijelite sa nama Crnogorcima u ovoj državi. Nema načina da se to drugačije razumije. Šta je tu teško shvatiti?
    Ko je sve glasao na referendumu, da li su to bili pravoslavni ili budisti, crni ili bijeli,..čovječe, pa to više ni Andrija Mandić ne vidi kao interesantnu temu koja mu može donijet neki glas. Ajmo dalje sa životima...
    Biću i ovog puta iskren kao što se trudim da budem uvijek. Da li je postojao identitetski konflikt u Crnogoraca? Apsolutno jeste! Ali mi posmatramo završnu fazu u kojoj se to pitanje skida za sva vremena s dnevnog reda. Pravoslavci u CGi će odsad imati legitiman izbor da se opredijele što su Crnogorci ili Srbi. Ko to ne uradi ostaće na pola puta neshvaćen i od jednih i od drugih. Već djeca tih "poslednjih Mohikanaca" koji su i Srbi i Crnogorci, imaće jasan i izričit stav što su i ta će priča biti završena.
    Srbima će biti teško da prihvate status manjine i veliki broj njih prići će Crnogorcima i to se uveliko dešava. Da li ti to vidiš ili ne, da li želiš da vidiš ili ne, tvoj je problem. Ako su Srbi tako rezistentna kategorija nijedan neće promijeniti nacionalni iskaz u Crnogorac i eto svi smo zadovoljni. Meni ne treba ni jedan Srbin pa kad bi znao da ću ostat jedini Crnogorac na ovom Svijetu. Ipak, svi znamo da je čistota "srpske rase" u CG jako upitna i otud taj strah od asimilacije.
    El Re, evo najjednostavniji primjer koji je dio jedne lijepe price Evrope (istovremeno ne aludirajuci na CG pricu, ne zelim da vucem paralele bilo koje vrste, samo dajem primjer): smatraju li Valonci da su isti narod kao i Francuzi? Istovremeno, ukazuju li na svoju posebnost zbog stotina godina zajednickog zivota sa Flamancima, i iako su manjina u Belgiji, najvise li oni isticu da ta drzava treba da opstane, jer samo u njoj cuvaju sopstveni "dvojni identitet", jer su se za nju vjekovima i borili, podjednako kao i Flamanci, ciji jezik ne razumiju, nijesu cak ni dio iste velike etnicke skupine? Ili Baskijci - smatraju li i Spaniju i Francusku podjednako svojim maticnim drzavama, jer su na tim prostorima vec hiljadama godina, ne prihvatajuci da su oni u Francuskoj "manje Baskijci" iako ih je mnogo manje tamo? Ili Moldavci - imaju svoju drzavu, ne pada im na pamet da je se odreknu i to je njihovo savrseno pravo - ali istovremeno itekako potenciraju da su dio jedne jako bliske price i identiteta kao i Rumuni? Pa Bjelorusi, Korzikanci... Ili Englezi ili Velshani i Shkoti - podjednako ono shto jesu, ponosni na svoj heritage - ali i itekako ponosni sto su dio Ujedinjenog Kraljevstva... Dakle, primjera "dvostrukog identiteta" u najblizoj, evropskoj istoriji i sadasnjosti itekako ima, pa bili to primjeri koji su narode priblizavali, ili udaljavali i cjepkali, nebitno. To je realnost Evrope. Ne znam niti jednog Svajcarca, pa bio Njemac, Francuz ili Italijan - koji nije prije svega ponosan na svoju drzavu, vjekove zajednistva sa narodima drugacijeg porijekla - ali itekako ponosan i na to sto jesu.

Apsolutno ovdje niko ne tjera nikog da smatra da je dio nekog shireg identiteta, da su mu neki drugi braca, ili slicno (iako je "stanje na terenu" mozda malo drugacije - jedan brat Srbin, drugi Crnogorac, sa svojim razlozima...) Ono sto je bitno - da pustimo i naucimo jedni druge da ovu drzavu smatraju svojom, i samo nju, da se sto se tice nacionalnog identiteta osjecaju kako hoce, i da prihvatimo - da je Crna Gora prica gdje se 2 stava o identitetu - ne moraju nikako smatrati identitetskim konfliktom - nego njenim bogatstvom, jer ta 2 identiteta apsolutno ne moraju da ugrozavaju jedan drugi. Jer i jedan i drugi su podjednako ponosni na Vuciji Do, Fundinu, Mojkovac, Carev Laz, vladiku-pjesnika, vjekovnu slobodu, Stijovica, Lubardu, vojvodu Marka, i jedni i drugi su cisti kao suza majke Brdjanke za junakom jedincem... To je ono sto ce nas uvijek priblizavati, i biti nam zajednicko, kao sto nam sa narodima Evrope dijelimo iste civilizacijske vrijednosti...
    Last edited by getaway blues; 05-02-09 at 15:38.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Jedini grad koji treba da se diči i bude ponosan na samostalnost je prijestonica Cetinje.
    Tamo su listom, plebiscitno svi pravoslavci glasali DA !
    Naravno tu su i Budva i Danilovgrad ali niko kao C E T I N J E!
    A ovi sto nisu pravoslavci, a zive u CG ko zna od kad su??? Nizha rasa? Zivotinje?
    -->*-TRIATLON PG!-*<--

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

-

Da, ali mi imamo problem nerazumijevanja sustine pluralizma i gradjanskog drustva - formalno zalaganje za pravo na jednakost ili za prava manjina u Crnoj Gori je obican dekor, necasna i neubjedljiva politicka korektnost, narocito prema Muslimanima/Bosnjacima i Albancima. To ce se promijeniti iskljucivo ukoliko partije gradjanske orijentacije uspiju da ostvare parlamentarnu vecinu.

Pozdrav.
    -
    Ima tu rezona, ali ću te ja onda pitati koje su to po tebi uistinu građanske partije u CG? Budi ljubazan pa ih nabroji...
    Kad si već predstavio tezu - razradi je.
    Ja lično mislim da ta zaista onako "uistinu građanska partija" još nije rođena pod crnogorskim nebom i ne čini mi se da će brzo. Naravno ako izuzmemo Radulovića i jogi letače...Sve druge partije su se tačno usredsređivale na konkretne nacionalne zajednice.
    Deklarativno CG se kupa u građanskim partijama.
    Last edited by El Re; 05-02-09 at 16:15.

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

-

Pozdrav.

-
    Sasvim, apsolutno do kraja podrzavam. A za partije gradjanske orijentacije tek treba da se nadje prostora na nasoj politickoj sceni, jer je do sada za ovih 20 godina visestranacja sustinski nije bilo (cak ni LSCG, iako sebe smatram jako ponosnim sto sam bio dio te price, jer znam mnogo ljudi koji su sebe smatrali Liberalima - prije svega zbog potenciranja crnogorskog identiteta u vremenu velikosrpske mitomanije... I svi ti, koji nijesu prepoznali sustinske ideje i ideale koje je LSCG chuvao - su i okrenuli ledja stranci na pocetku vijeka)...

Ako npr. neka koalicija okupljena oko CG ponudi jednu takvu, smislenu, iskrenu gradjansku opciju neopterecenu identitetskim palamudjenjima na sledecim izborima - ima moj glas, iako se nacionalno ne osjecam Crnogorcem. Cak iako u toj koaliciji bude i "ljuta rana", LP.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

El Re, evo najjednostavniji primjer koji je dio jedne lijepe price Evrope (istovremeno ne aludirajuci na CG pricu, ne zelim da vucem paralele bilo koje vrste, samo dajem primjer): smatraju li Valonci da su isti narod kao i Francuzi? Istovremeno, ukazuju li na svoju posebnost zbog stotina godina zajednickog zivota sa Flamancima, i iako su manjina u Belgiji, najvise li oni isticu da ta drzava treba da opstane, jer samo u njoj cuvaju sopstveni "dvojni identitet", jer su se za nju vjekovima i borili, podjednako kao i Flamanci, ciji jezik ne razumiju, nijesu cak ni dio iste velike etnicke skupine?
    Gateway, dozvoli El Re-u da te informiše.
    1. Valonci nemaju "dvojni identitet" i neko te dezinformisao.
    2. Valonci jesu manjina ali usljed iščašene konstrukcije Belgije oni jašu Flamance koji su većina iako je Flandrija višestruko bogatija. Belgija je trenutno na aparatima EU koja je održava u životu, a budućnost zemlje je krajnje neizvjesna. Ja lično joj nebi davao neke šanse jer otpor Flamanaca je privremeno zaustavljen najavljenom ustavnom rekonstrukcijom Belgije. Inače poslije više decenija Belgija je dobila flamanskog premijera. Trenutna kriza Vlade u Belgiji uzrokovana je aferom oko jedne firme koja je potonula usljed udara ekonomske krize i to je trenutno top tema u Belgiji.
    3. Niko se nije borio za Belgiju već je Belgija vještačka tvorevina stvorena 1830 voljom velikih sila i mimo volje njenih građana. Radilo se o bivšoj nasljednoj pokrajini Habsburških careva (Ćipur će ispraviti ako griješim).

Ili Baskijci - smatraju li i Spaniju i Francusku podjednako svojim maticnim drzavama, jer su na tim prostorima vec hiljadama godina, ne prihvatajuci da su oni u Francuskoj "manje Baskijci" iako ih je mnogo manje tamo?
    Taman posla! Većina Baskijaca ne smatra ni Španiju ni Francusku domovinom. Otpor je jači u španskom dijelu jer ih je tamo više i tamo je jezgro naroda. Baskija se u Španiji zadržava nasilno.

Ili Moldavci - imaju svoju drzavu, ne pada im na pamet da je se odreknu i to je njihovo savrseno pravo - ali istovremeno itekako potenciraju da su dio jedne jako bliske price i identiteta kao i Rumuni?
    Moldavci su rusizirani Rumuni usljed vjekova života pod Rusima. To je bivša carska pokrajina Besarabija i Bukovina. Njihov rumunski identitet je još uvijek jako snažan, ali vlast svjesno (radi opstanka države) podstiče njihovu bliskost s Rusima kako bi držali Moldaviju podjednako daleko i od Bukurešta i od Moskve iako su im Rusi otlkinuli 1/3 države nad kojim ne vrše vlast. Ni toj zemlji nebi predviđao naročitu stabilnost i budućnost.

Ne znam niti jednog Svajcarca, pa bio Njemac, Francuz ili Italijan - koji nije prije svega ponosan na svoju drzavu, vjekove zajednistva sa narodima drugacijeg porijekla - ali itekako ponosan i na to sto jesu.
    To je potpuno druga stvar. Tu se radi o osjećaju privrženosti državi. Identiteti su im čisti ko suza. Ni traga od dvojnosti.

Ono sto je bitno - da pustimo i naucimo jedni druge da ovu drzavu smatraju svojom, i samo nju, da se sto se tice nacionalnog identiteta osjecaju kako hoce,
    Potpisujem.
    i da prihvatimo - da je Crna Gora prica gdje se 2 stava o identitetu - ne mora nikako smatrati identitetskim konfliktom - nego njenim bogatstvom, jer ta 2 identiteta apsolutno ne moraju da ugrozavaju jedan drugi. Jer i jedan i drugi su podjednako ponosni na Vuciji Do, Fundinu, Mojkovac, Carev Laz, vladiku-pjesnika, vjekovnu slobodu, Stijovica, Lubardu, vojvodu Marka, i jedni i drugi su cisti kao suza majke Brdjanke za junakom jedincem... To je ono sto ce nas uvijek priblizavati, i biti nam zajednicko, kao sto nam sa narodima Evrope dijelimo iste civilizacijske vrijednosti...
    Lijepo i plemenito...Gateway to niđe ne postoji, a ako uspije takvo nešto u CG to bi bilo prvi put u istoriji ljudske civilizacije.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sasvim, apsolutno do kraja podrzavam. A za partije gradjanske orijentacije tek treba da se nadje prostora na nasoj politickoj sceni, jer je do sada za ovih 20 godina visestranacja sustinski nije bilo (cak ni LSCG, iako sebe smatram jako ponosnim sto sam bio dio te price, jer znam mnogo ljudi koji su sebe smatrali Liberalima - prije svega zbog potenciranja crnogorskog identiteta u vremenu velikosrpske mitomanije... I svi ti, koji nijesu prepoznali sustinske ideje i ideale koje je LSCG chuvao - su i okrenuli ledja stranci na pocetku vijeka)...

Ako npr. neka koalicija okupljena oko CG ponudi jednu takvu, smislenu, iskrenu gradjansku opciju neopterecenu identitetskim palamudjenjima na sledecim izborima - ima moj glas, iako se nacionalno ne osjecam Crnogorcem. Cak iako u toj koaliciji bude i "ljuta rana", LP.

nego niko ne odg na ova moja pitanja........precutkivanje kao i uvijek...
    Iako sam krsten pod Ostrogom, slava mu i milost,
    toliko imamo neke zaostavstine i pogresnog razmishljanja koje se urezalo u glavu jednom dijelu naroda...uzas
    -->*-TRIATLON PG!-*<--

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Što se tiče simbola:
    Nikada u Crnoj Gori ne može biti himna ,,Marš na Drinu", ,,Bože Pravde" zato što to nema veze sa Crnom Gorom!
    Nikada u Crnoj Gori ne može biti zastava Srbije jer to nije bilo nikada!

Za ovo prvo nije bitno što govorimo ti ili ja već glasovi na referendumu!
    Nađi , po gradovima i biračkim mjestima rezultate izbora( Crna Gora je suviše mala i svi znamo ko živi u Tuzima a ko na Cetinju a ko u Plavu a ko u Šavniku i koliko koga procentualno ima ) i vidjećemo ko je u pravu!
    Sve je lako provjeriti...
    Rezultati referenduma po opštinama

Andrijevica: da (za nezavisnost) 27,74 odsto (1.084); ne (protiv nezavisnosti) 72,26 odsto (2.824); Bar: da 63,67 odsto (16.640); ne 36,33 odsto (9.496); Berane: da 47,17 odsto (11.268); ne 52,83 odsto (12.818); Bijelo Polje: da 55,69 odsto (19.405); ne 44,31 odsto (15.437); Budva: da 53,32 odsto (5.915); ne 46,68 odsto (5.179); Danilovgrad: da 53,71 odsto (5.671); ne 46,29 (4.887); Žabljak: da 38,67 odsto (1.188); ne 61,33 odsto (1.884); Kolašin: da 42,22 odsto (2.852); ne 57,78 (3.903); Kotor: da 55,7 odsto (8.200); ne 44,3 odsto (6.523); Mojkovac: da 43,93 odsto (3.016); ne 56,07 (3.849); Nikšić: da 52,63 odsto (26.434); ne 47,37 odsto (23.790); Plav: da 78,92 odsto (7.016); ne 21,08 odsto (1.874); Plužine: da 24,3 odsto (716); ne 75.7 odsto (2230); Pljevlja: da 36,28 odsto (9.115); ne 63,72 odsto (16.009); Podgorica: da 53,67 odsto (60.626); ne 46,33 odsto (52.345); Rožaje: da 91,33 odsto (13.835); ne 8,67 odsto (1.314); Tivat: da 56,45 odsto (4.916); ne 43,55 (3.793); Ulcinj: da 88,5 odsto (12.256); ne 11,5 odsto (1.592); Herceg Novi: da 38,66 odsto (7.741); ne 61,34 (12.284); Cetinje: da 86,38 odsto (11.532); ne 13,62 odsto (1.818); Šavnik: da 43,08 odsto (906); ne 56,92 odsto (1.197); Zavod za krivične sankcije: da 77,82 odsto (495); ne 22,18 odsto (108).

U Baru su 15% nepravoslavci( vidi popis)
    Berane-23% nepravoslavci
    Kotor-29% nepravoslavci
    Nikšić- 10% nepravoslavci
    Podgorica- 12 % nepravoslavci
    Tivat-33% nepravoslavci
    Bijelo Polje-40% nepravoslavci
    Pljevlja-25% nepravoslavci

Hercegnovi,Budva,Ulcinj,Cetinje,Danilovgrad, Kolašin, Mojkovac,Plužine,Šavnik, Žabljak,Rožaje, Plav nijesam pomenuo jer su to ogromnom većinom pravoslavne ili opštine islamske vjeroispovjesti!
    Tu je i laiku lako utvrditi rezultate referenduma!

Znači Cetinje, Budva, Danilovgrad i,i,i,i,i
    sinisa,

Crnom Gorom caruju laži, dezinformacije, poluistine i zablude.
    Na referendumu je glasalo PO RIJEČIMA MIŠKA VUKOVIĆA KOJE JE IZREKAO NAKON REFERENDUMA, 40 000 srpskih izbjeglica.
    Glasalo je i 30 000 Srbijanaca (vlasnika CG ličnih karti zbog auta, vikendaša, Srbijanaca prevarom zavaljenih na birački spisak).
    Što se desilo poslije referenduma?

Imamo prošle predsjedničke izbore. Mandić je imao 19%, a Milić 10%.
    Milićevi glasači su pola Crnogorci.
    Znači na prošlim predsjedničkim izborima glasalo je 24% Srba za srpskog i prosrpskog kandidata.
    71% građana Crne Gore na prošlim predsjedničkim glasalo je za NESRPSKU politiku.
    Kako to u odnosu na referendumskih 44.5 % prosrba?
    Pa lako, Srbijanci ne dolaze više da glasaju u Crnoj Gori, nema više plaćenih, besplatnih odlazaka za Crnu Goru, samo da bi se zaokružio birački listić.

Ako ti hoćeš da računaš 40 000 izbjeglica i 30 000 Srbijanaca u pravoslavno tijelo Crne Gore, onda može dignuti pravoslavno tijelo Crne Gore na 8 miliona, uračunaj onda sve Srbe u Crnogorce.

Uglavnom, slom srpstva na izborima u CG je očigledan. Preko 70% glasača više ne glasa za prosrpske partije.

Nema više plaćenih putovanja vikendašima, vlasnicima CG ličnih karata zbog auta .... nema više njihovih dolazaka.

Crnom Gorom caruju laži .....

p.s.

Nikšić 10% nepravoslavci???
    Zar toliko tamo ima Jevreja, katolika, kvekera ? Nijesam znao.
    Last edited by Ćipur; 06-02-09 at 00:36.

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Gateway, dozvoli El Re-u da te informiše.
    1. Valonci nemaju "dvojni identitet" i neko te dezinformisao.
    2. Valonci jesu manjina ali usljed iščašene konstrukcije Belgije oni jašu Flamance koji su većina iako je Flandrija višestruko bogatija. Belgija je trenutno na aparatima EU koja je održava u životu, a budućnost zemlje je krajnje neizvjesna. Ja lično joj nebi davao neke šanse jer otpor Flamanaca je privremeno zaustavljen najavljenom ustavnom rekonstrukcijom Belgije. Inače poslije više decenija Belgija je dobila flamanskog premijera. Trenutna kriza Vlade u Belgiji uzrokovana je aferom oko jedne firme koja je potonula usljed udara ekonomske krize i to je trenutno top tema u Belgiji.
    3. Niko se nije borio za Belgiju već je Belgija vještačka tvorevina stvorena 1830 voljom velikih sila i mimo volje njenih građana. Radilo se o bivšoj nasljednoj pokrajini Habsburških careva (Ćipur će ispraviti ako griješim).

Taman posla! Većina Baskijaca ne smatra ni Španiju ni Francusku domovinom. Otpor je jači u španskom dijelu jer ih je tamo više i tamo je jezgro naroda. Baskija se u Španiji zadržava nasilno.

Moldavci su rusizirani Rumuni usljed vjekova života pod Rusima. To je bivša carska pokrajina Besarabija i Bukovina. Njihov rumunski identitet je još uvijek jako snažan, ali vlast svjesno (radi opstanka države) podstiče njihovu bliskost s Rusima kako bi držali Moldaviju podjednako daleko i od Bukurešta i od Moskve iako su im Rusi otlkinuli 1/3 države nad kojim ne vrše vlast. Ni toj zemlji nebi predviđao naročitu stabilnost i budućnost.

To je potpuno druga stvar. Tu se radi o osjećaju privrženosti državi. Identiteti su im čisti ko suza. Ni traga od dvojnosti.

Potpisujem.

Lijepo i plemenito...Gateway to niđe ne postoji, a ako uspije takvo nešto u CG to bi bilo prvi put u istoriji ljudske civilizacije.
    Samo oko tih primjera, a apsolutno se razumijemo... Valonci - "Francuzi smo, isti narod, ali smo vjekovima ovdje, od pocetka ove drzave, i borimo se za nju, ne zelimo niti jednu drugu, jer smo prvo gradjani Belgije"... Baskijci - "nije manji Baskijac onaj iz Po-a nego onaj iz Bilbao-a, i jedan i drugi maju podjednako pravo da budu dio baskijskog identiteta" Njemci iz Svajcarske - "Necemo se odreci ove drzave iako smo apsolutna vecina u njoj, iako je bilo x prilika da ostvarimo jedinstvo sa Njemackom, kao npr. kasnih 30ih"... Dakle, ne govorim o dvojnom nacionalnom - nego dvojnom identitetu tipa - "nacionalno smo to sto jesmo, ali se smatramo dijelom identiteta i price jedne drzave (jer niti jednu drugu nijesmo stvarali), u ciju smo istoriju ugradili toliko toga, da bi bilo potpuno neispravno da nas neko u njoj smatra manjinom"... Najbolji primjer za takav rezon - bilo koji od naroda USA...

Dakle, govorimo o dobrim namjerama i lijepim pricama - a ne o strahovima "sta bi se moglo desiti". Srbi u Crnoj Gori imaju upravo takav izbor - da budu dio jedne prelijepe price, da pomognu da se to ostvari zajedno sa svojim komsijama (evo, necu reci bracom, mada mi je tesko prihvatit da mi je brat od ujaka koji se osjeca Crnogorcem samo komsija) - ili da se zadovolje sa par trenutnih ustupaka, istovremeno tako gradeci zesci zid i barijeru prema ostalima, ponasajuci se autisticno, i odricuci se prava na vjekovnu borbu za mjesto Crne Gore na svjetskoj pozornici, koje su njihovi djedovi izvojevali.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Nikšić 10% nepravoslavci???
    Zar toliko tamo ima Jevreja, katolika, kvekera ? Nijesam znao.
    :mrgreen: Evo, ja sam ti 100% Quaker iz Nk, malo nam se bune neki rodjaci koji bi da budu Amishi... Ali ima nas
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Samo oko tih primjera, a apsolutno se razumijemo... Valonci - "Francuzi smo, isti narod, ali smo vjekovima ovdje, od pocetka ove drzave, i borimo se za nju, ne zelimo niti jednu drugu, jer smo prvo gradjani Belgije"... Baskijci - "nije manji Baskijac onaj iz Po-a nego onaj iz Bilbao-a, i jedan i drugi maju podjednako pravo da budu dio baskijskog identiteta" Njemci iz Svajcarske - "Necemo se odreci ove drzave iako smo apsolutna vecina u njoj, iako je bilo x prilika da ostvarimo jedinstvo sa Njemackom, kao npr. kasnih 30ih"... Dakle, ne govorim o dvojnom nacionalnom - nego dvojnom identitetu tipa - "nacionalno smo to sto jesmo, ali se smatramo dijelom identiteta i price jedne drzave (jer niti jednu drugu nijesmo stvarali), u ciju smo istoriju ugradili toliko toga, da bi bilo potpuno neispravno da nas neko u njoj smatra manjinom"... Najbolji primjer za takav rezon - bilo koji od naroda USA...

Dakle, govorimo o dobrim namjerama i lijepim pricama - a ne o strahovima "sta bi se moglo desiti". Srbi u Crnoj Gori imaju upravo takav izbor - da budu dio jedne prelijepe price, da pomognu da se to ostvari zajedno sa svojim komsijama (evo, necu reci bracom, mada mi je tesko prihvatit da mi je brat od ujaka koji se osjeca Crnogorcem samo komsija) - ili da se zadovolje sa par trenutnih ustupaka, istovremeno tako gradeci zesci zid i barijeru prema ostalima, ponasajuci se autisticno, i odricuci se prava na vjekovnu borbu za mjesto Crne Gore na svjetskoj pozornici, koje su njihovi djedovi izvojevali.
    To su emotivna razmišljanja jednog dobrog momka. U životu (i politici) dragi Gateway emocije uglavnom samo smetaju.
    Ja mogu da razumijem da su neki ljudi zaljubljeni u neko od lica Crne Gore iz prošlosti, ali to su samo sjenke koje je kreirala svijest svakog pojedinca pokušavajući da po njemu stvori najpoželjniju sliku Crne Gore.
    Identitetska pitanja su pitanja koja su raščistili drugi evropski narodi jako davno. Mi nažalost to radimo sada. Kada bi prihvatili logiku da to nije potrebno činiti onda bi prihvatili da Crnogorcima nije neophodna ni država jer im je identitet iz istog korijena kao srpski. Zašto bi jedan isti narod imao dvije države?
    Fala Bogu, moj je utisak, većina ljudi koji usmjeravaju ove procese (koje, nemojte imati zablude, traži i civilizovani svijet) svjesna je toga i udaraju se temelji ovoj državi kako bi neka nova "1918" bila i teorijski nemoguća.
    Neko to razumije, neko ne...
    Last edited by El Re; 05-02-09 at 16:39.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

-

getaway i El Re,

Govorimo o Crnoj Gori? Onda cu se zadovoljiti sledecom odrednicom - gradjanska partija ne insistira na pogubnim mehanizmima nacionalnih zabluda i nepovjerenju izmedju vjerskih ili etnickih grupa, a pritom je dovoljno fleksibilna i sposobna da clanstvo regrutuje iz svih nacionalnih zajednica.

Problem nije iskljucivo u partijama, vec i u nasoj poltickoj svijesti, koja se krece i sudara u jednom krugu nepovjerenja i privrzenosti etnickim simbolima i retorici.

Zar SDP, GP, LP, PZP i DC (pa i DPS nakon eventualne revizije, kroz 100-200 godina) nijesu partije koje mogu apsorbovati interese svih zajednica u Crnoj Gori? Mi smo u tranziciji iz predpolitickog drustva u moderno; do civilnog drustva i liberalne politicke kulture jos uvijek nijesmo stigli, pa ovu solidnu brojku od 5 partija - treba sto prije iskoristiti.

Za one koje ce mi zamjeriti sto nijesam pomenuo SNP - namjerno sam ih izostavio, jer je rijec o pseudogradjanskoj partiji, sa clanstvom koje skrece u desnu stranu.

-

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

nazalost imamo pola naroda koje podpalo pod asimilatorski uticaj, to je sudbina malih naroda da se postepeno utapaju u vece uzimajuci indentitet. ovi nasi nesretnici toga nisu ni svijesni no im sve izgleda logichno...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ja Srbe ne vidim kao rod najrođeniji i bliski su mi manje-više podjednako ko Hrvati, Bošnjaci, Makedonci i dr.

Znači ako se tvoj rođeni brat izjašnjava kao Srbin, isto ga doživljavaš kao i Albanca ,Hrvata, Bošnjaka, Muslimana...
    Ako je Srbin- ne priznaješ ga kao brata, zar ne!

Jer da ga priznaješ kao brata, niko ti nebi bio bliži...
    Baš me zanima tvoj odgovor iako i sam znaš da nemaš odgovora...

Rekao sam i to ponavljam da svako ima prava da se izjašnjava kako hoće u formalnom smislu na popisu ali ovdje pričam da dva brata ne mogu imati različitu istoriju, tradiciju, jezik, pismo...
    Mogu samo drugačije dati ime jeziku, narodu kojem pripadaju ali suština je ista...
    Libertas

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    16
    Thanked in
    6 Posts

Ima ljudi koji se izjašnjavaju kao Srbi, a kročili preko granice nijesu niti imaju kakve veze sa Srbijom. To je već malo nebulozno
    Zamisli sad ja da se izjasnim k'o Japanac. Ipak treba da se zna neki red...
    Quote Originally Posted by Ego_and_his_own View Post
    nemoguce je da dobar covjek ne vjeruje u Boga.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Ja Srbe ne vidim kao rod najrođeniji i bliski su mi manje-više podjednako ko Hrvati, Bošnjaci, Makedonci i dr.

Znači ako se tvoj rođeni brat izjašnjava kao Srbin, isto ga doživljavaš kao i Albanca ,Hrvata, Bošnjaka, Muslimana...
    Ako je Srbin- ne priznaješ ga kao brata, zar ne!

Jer da ga priznaješ kao brata, niko ti nebi bio bliži...
    Baš me zanima tvoj odgovor iako i sam znaš da nemaš odgovora...

Rekao sam i to ponavljam da svako ima prava da se izjašnjava kako hoće u formalnom smislu na popisu ali ovdje pričam da dva brata ne mogu imati različitu istoriju, tradiciju, jezik, pismo...
    Mogu samo drugačije dati ime jeziku, narodu kojem pripadaju ali suština je ista...

O čemu pričaš čovječe? Mogu imati sve to što si nabrojao (različitu istoriju, tradiciju, jezik, pismo...) i već imaju. Crnogorci svoje autentično viđenje istorije,tradicije i svoj jezik i pismo. Srbi, s druge strrane, ono što im je svetosavlje predstavilo kao njihovo. I da se razumijemo ja to njihovo poštujem i neka i dalje čuvaju to svoje viđenje identiteta. Meni ne smeta.
    Ako se moj brat izjasni kao Srbin, koji dio u mom odgovoru da se on time ispisao iz onih koje smatram svojim sunarodnicima ne razumiješ?
    Jeste,..podjednako su mi bliski Srbi, Hrvati, Bošnjaci i dr,..Je l ti to smeta?
    Treba tebe da smatram za najbližeg koji bi najradije zatro ime crnogorsko i svaku primisao o mom autentičnom identitetu? Ma nemoj?

A lično kako koga doživljavam? Pa ličnosti doživljavam kao ličnosti u svoj njihovoj sveukupnosti. Imam vjenčanog kuma koji je Srbin i glavu bih dao za njega. Imam i drugog koji je Hrvat...I za njega bih dao glavu. Njihova nacionalnost mi je potpuno nebitna. Mogli su oba biti i Albanci isto bih mislio. Njihova nacionalnost ih nije preporučila za moje prijatelje već njihove ljudske osobine.
    Je li sad dovoljno jasno?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

U Crnoj Gori Crnogorci nijesu većinski narod, baš kao ni Srbi.
    U Crnoj Gori Crnogorci su apsolutna manjina u odnosu na druge , baš kao i SRBI.

( iz gore navedenog slučaja braće Vlahović plastično sam dokazao da su Crnogorci i crnogorski Srbi jedan narod)

Kada u svom narodu nemaš podršku - džaba ti sve!!
    Jedino ako ne priznaješ da je rođeni brat, tvoj brat!
    Crnogorci su većina u Crnu Goru. Kako gođ da obrneš. To što su se neki prepali e će ih Albanci, Muslimani, Hrvati pojest za večeru kad se CG osamostali, pa se skriše pod suknju "Velike majke" Srbije, proć će ih. Već su shvatili da je strah bez razloga, još samo da vide kako sakrit svoju sramotu. Pravi Srbi su oni što su to bili i prije i sad, njih je ispod 10%. Ovi drugi će se brzo vrnut "jatu svojemu".
    Crna Gora je Crnogoraca, reče jedan Petrović. Crnogorci sve tri vjere, reče dugi Petrović. S toga, mani se te računice.
    Ovo oko braće, dakako, imaš pravo. Ovi te su se preko noći prometnuli u Srbe, ni po čemu ne dokazuju bratstvo Crnogoraca i Srba. Braća smo samo po onijema koji su zarad kore ljeba ili koje drugo koristi (i staha) prešli u Srbe. S drugijema Srbima nikakove veze nemamo. Ni mi ni oni preletači. Sad bi mi trebali za njima? Neka, strpićemo se malo. Čekamo ih, doć će.
    Last edited by DesertFox; 05-02-09 at 22:25.

Page 2 of 15 FirstFirst 12345612 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)