PDA

View Full Version : Kičma: Discus HerniaKliker17
11-06-11, 09:48
__________________________________________________ ______________________
Discus herniaje veoma rasprostranjen problem među ljudima i veoma čest uzrok problema i bolova u lećima odnosno kičmi. Po nekim medicinskim istraživanjima preko 60% osoba ima diskus herniju.

http://mojterapeut.com/wp-content/uploads/2009/02/foto1.gifhttp://mojterapeut.com/wp-content/uploads/2009/02/lumbardischerniation.jpg

Stanje međupršljeskog diska kome je ispucao fibrozni omotač (Anulus fibrosus) i koga želatinasto jezgro (Nucleus pulposus) svojom masom ispupčuje i dodatno slabi u regionu gde je ispucao naziva se Discus hernia. Ona nastaje usled nepravilnih i neprirodnih pokreta kičme, najčešće nepravilnog saginjanja. Kada kičma stoji uspravno, svi pršljenovi su paralelni i pritisak koji se stvara u međupršljenskim diskovima je izjednačen i ravnomeran. U toku savijanja unapred prednji deo pršljenova (bliži stomaku) se približavaju jedan drugom dok se suprotni deo isteže. Pošto se disk nalazi između pršljenova on se prilagođava svakom njihovom pokretu. U ovom slučaju iz njegovoh prirodnog stanja u kome su mu donja i gornja strana paralelne mi ga dovodimo u stanje gde je deo bliži stomaku prignječen a suprotni deo istegnut. Kad bi se pogledao poprečni presek disk bi ličio na oštrougli trougao. Ako se u ovom stanju diska nekim pokretom napravi dodatni pritisak, velika je verovatnoća da će na tom mestu gde je več oslabljen zbog neprirodne istegnutosti pući jer je to jedini pravac u koji može da se kreće želatinasto jezgro kako bi apsorbovalo pritisak.
Diskus hernija može da se zadobije u bilo kom regionu kičme u kome postoje diskovi. Najčešća je diskus hernija u slabinskom delu, oko 90% slučajeva, i to između pršljenova L3-L4, L4-L5 i L5-S1. Hernia u vratnom delu je manje zastupljena, oko 8%. Najčešće između sledećih pršljenova C4-C5, C5-C6, C6-C7 i C7-T1. Najslabije zastupljene hernije diska su u grudnom delu, oko 2% slučajeva, jer je najnepokretljiviji i najjači deo tela.
Postoji mnogo simptoma diskus hernije. Oni zavise od pravca ispupčenja diska i od količine pritiska na kičmenu moždinu odnosno kičmene nerve. Pritisak na nerve zavisi od stadijumu diskus hernije tj. da li je blago ispupčen disk ili je skoro čitav fibrozni omotač ispucao i želatinastao jezgro se ulilo u kičmeni kanal i snažno pritiska nerve i kičmenu moždinu. Simptomi vratne discus hernie su uzroci senzacija u gornjem delu leđa i rukama, dok su slabinske uzroci senzacija u nogama. Navešću neke karekteristične simptome za diskus herniju: **************************u vratnom delu – C4-C5 (slabost ramenog mišića), C5-C6 (slabost bicepsa), C6-C7 (slabost tricepsa i ekstenzije šake), C7-T1 (slabost mišića šake i flexija šake), u slabinskom delu L3-L4 (slabost i bolovi u prednjoj strani butine), L4-L5 (bol u zadnjoj loži butine i slabost u mišićima koji povlače nožni palac na gore) i L5-S1 (slabost u listu, bol u spoljnoj strani lista i bol u zadnjoj loži butine ).
__________________________________________________ _____________________


Razočarah se kada sam uradila snimak i kad je dijagnoza bila Cirkularna Protruzija L3-L4 diskusa :(
(eto objašnjenja za sve moje teme o bolovima u leđima, kortikosteroidima i CT skeneru ;))
Najviše me je razočaralo saznanje da se oštećeni disk nikada ne oporavi i da zbog stalnog korišćenja kičme samo se više oštećuje.
Eto šta može čovjeku da napravi jedno malo nepravilno podizanje tereta :(

Ima li neko ovaj problem i ako ima - kako se borite sa tim?

Ricardo_Izecson
11-06-11, 16:30
Kako može da se utvrdi discus, magnetna rezonanca jel? Ima li u neka privatna klinika koja radi magnetnu i koliko košta,pošto se u KBC-u čeka po par mjeseci.

Kliker17
11-06-11, 16:40
Kako može da se utvrdi discus, magnetna rezonanca jel? Ima li u neka privatna klinika koja radi magnetnu i koliko košta,pošto se u KBC-u čeka po par mjeseci.

Meni se pokazalo na CT skeneru. Na njega sam čekala 20 dana.
Da se nije vidjelo tu, vjerovatno bih išla na magnetnu.

cpu
11-06-11, 16:41
Prvo se ide na CT pa na magnetnu, nema druge da bi se sigurno utvrdilo.

Ricardo_Izecson
11-06-11, 17:16
Je li velika razlika u zračenju između CT-skenera i magnetne?

Edit: sad nađoh ovaj topic http://forum.cafemontenegro.com/showthread.php?81299-Kompjuterizovana-tomografija-(CT-Skener)&

Sh0ne
11-06-11, 20:02
Ja trebam da se snimim na magnetnu, ali da bi se u KBC snimio moras prvo proci skener. Da idem na skener ne pada mi napamet, jer je preveliko zracenje niti mi ga doktor kod kojeg idem preporucuje, a ni doktor opste prakse mi ne preporucuje da idem na skener. Uradio sam rentgen, ne vidi se mnogo, ali se vidi da je zadnji prsljen malo skupljen. Doktor kod kojeg idem mi je pokazao vjezbe za kicmu koje trebam da radim kuci svaki dan. A kada odem za BG cu se snimiti u privatnoj klinici, jer hvala Bogu, nase privatne klinike nemaju magnetnu.

zvoncica
19-06-11, 02:41
evo sam i na drugom topicu napisala da je dr rekao mojoj prijateljici da je jedno CT snimanje mnogo jače nego 30 rengena pluća koja je ona u periodu od mjesec dana morala da uradi.
Za magnetnu kažu da nije ni približno toliko kao rendgensko smnimanje...doduše, što neko reče, korist koju dobijamo mogućnostima CT-a je definitivno daleko veća, tako da ne treba razmišljati o tome! Uostalom, nije zdravo ni biti u opštoj anesteziji, ali nekad je i 5 puta u mjesec dana to neophodno...i preživi čovjek:)

Što se diskus hernije tiče, moja drugarica je operisala u Risnu, kod nekog čuvenog profesora iz BG...ono što znam sigurno jeste da je imala velike probleme, da joj je predložena operacija, ona kao mlada žena to izbjegavala, mislila da nije neophodno, da će se popraviti i zamalo ostala nepokretna! Uglavnom, operisana je hitno u 24 sata, sebe je dovela do takve situacije. Sad je dobro i nema više bolove i odlično se osjeća i funkcioniše ali je oporavak bio dugotrajan...mada je njeno stanje bilo alarmantno:)

Gogi
02-07-11, 17:08
Hej ljudi, CT i magnetna se ne daju bas lako uporedjivati. Neke strukture se bolje vide na CT neke na magnetnoj. Konkretno meke strukture oko kocme se bolje vizuelizuju magnetnom rezonancom, a to ludo pravilo koje je uvedeno u KBC - prvo ct pa magnet, bez izuzetaka- u dobrom dijelu slucajeva je bas ludo. Zracenje od ct je veliko, a metoda izbora za dijagnostifikovanje diskusa je magnetna rezonanca!Ct- aj da ga nazovemo naprednom verzijom rendgena, rendgen je dobar za kostane strukture, diskus je meka struktura koja se ne moze direktno vidjeti na ct, vec se o njemu indirektno zakljucuje. Sa druge strane rezonanaca nema veze ni sa kakvim x-zracenjem, i dobra je za meke strukture izmedju i oko prsljenova. Lose strane magneta:

1.pregled traje dnesto duze, a potrebno je apsolutno mirovati
2.klaustrofobija
3.postojanje stranih elemenata od metala u organizmu(starije proteze, opiljci kod radnika, geleri...)
4.U kbc magnet se smatra privilegijom, pa postoji to pravili prco ct, jer na taj nacin ekonomisu sa brojem pacijenata koji dolaze na rezonancu, a na zalost na taj nacin se ekonomise i sa zdravljem ljudi, jer nekad je potpuni nonsens raditi ct, on nista nece prikazati

Sa druge strane postoje u nekim stanjima apsolutne indikacije (slucajevi kad je ct najbolji, bolji i od rezonance), a prednosti su - pogledaj gore, pagovori suprotno:
1.Kad je hitno - saobracajni udes/zivotna ugrozenost - ne smije se cekati da se rezonanca zavrsi, koja zna da traje i po 40ak mim
2.Kad postoje metalna strana tijela
3.ostala stanja o kojima ne bih sirio pricu, da ne idem offtopic

Znaci ne dajte da vam neko snima diskus CTom, ako imate ikakav nacin idite direktno na magnet.

jorgo
11-08-11, 17:06
zanima me koji su rizici operacije vratne diskus hernije?C7-T1 ? posto mi je konstatovan diskus 1,2 cm ,pa sad pokusavaju da ga "srede" sancovom kragnom i kortikosteroidima,par nedelja. jer ne bih volio da odem pod noz ako ne moram,najmanja greska u prckanju oko mojih vratnih nerava moze da izazove veliku zajebanciju.

sparco
12-08-11, 11:10
predji na anabolicke steroide ; )

Sidewinder
20-08-11, 20:47
Magnetna rezonanca ne zraci.

Gogi
20-08-11, 21:11
jorgo ne brigaj o rizicima, o tome vec razmislja tvoj neurohirurg koji ti je i predlozio operaciju. Ne brini, svaki put prije nego ti ljekar predlozi operaciju on mora da odvaga da li je veci rizik da nesto krene lose ili sansa da te izlijeci, tako da - ne briniu, cim ti je predlozena operacija znaci da ti ona vise pomaze nego sto te devodi u rizik!

jorgo
06-09-11, 01:41
hvala,terapijom i inekcijama (istina primio sam ih ravno 50) sam izbjegao operaciju.radio sam emng-na koji vise ne bi posao bez lud ili doooooobrooo pijan,pa je pokazao da ne moram da se operisem nego rehabilitacijom mogu da vratim manje vise stvari na svoje mjesto,sad trebace par nedelja ili mozda mjeseci ali vazno je da je noz izbjegnut i da se oporavljam.a nisam bio za operaciju uopste a pogotovo ne odje,jer ne bih da mi neki strucnjak prcka po vratnoj kicmi,gdje najmanja greska moze da bude bas losa za mene.pogotovo sto je dr predlozio operaciju kao da predlaze uz kafu fix na kladionici.istina ,procenat mogucnosti greske nije velik,ali svakako dok postoji,to bih radio kao zadnju opciju.ne vjerujem bas puno statistici.

Kliker17
06-09-11, 08:28
hvala,terapijom i inekcijama (istina primio sam ih ravno 50) sam izbjegao operaciju.radio sam emng-na koji vise ne bi posao bez lud ili doooooobrooo pijan,pa je pokazao da ne moram da se operisem nego rehabilitacijom mogu da vratim manje vise stvari na svoje mjesto,sad trebace par nedelja ili mozda mjeseci ali vazno je da je noz izbjegnut i da se oporavljam.a nisam bio za operaciju uopste a pogotovo ne odje,jer ne bih da mi neki strucnjak prcka po vratnoj kicmi,gdje najmanja greska moze da bude bas losa za mene.pogotovo sto je dr predlozio operaciju kao da predlaze uz kafu fix na kladionici.istina ,procenat mogucnosti greske nije velik,ali svakako dok postoji,to bih radio kao zadnju opciju.ne vjerujem bas puno statistici.

Podržavam te apsolutno.
Na kraju krajeva samo ti snosiš odgovornost za svoje zdravlje.
Pažljivo radi vježbe i neka ti one postanu svakodnevnica.

Ja sam odlučila da sama radim vježbe koje mi prijaju i odgovaraju jer sam baš zbog razvlačenja
kod raznih doktora, uzimanja terapija za bolove koje su samo pogoršale stanje jer nisam imala
osjećaj da pravim pogrešne pokrete kičmom dok sam pod analgeticima,
čekanja da zakažem kod ovoga, kod onoga po raznim ambulantama satima sa povredom,
odlazaka na razna snimanja, itd... i pogoršala svoje stanje.

U suštini - konačnog lijeka za diskus nema. Poenta je da se vježbanjem i jačanjem mišića oko kičme
ojača muskulatura koja će pri naporima da trpi pritisak, a da su pršljenovi i diskusi pod minimalnim opterećenjem,
kako bi vremenom ojačali i zacijelili.

Samo vježbe! :)

jorgo
07-09-11, 01:52
za vjezbe nemas problema,svakako sam (bio,valjda ,ne znam da li cu moci vise) aktivni sportista,tako da mi mi je vjezbanje svakodnevnica.i ja nisam ovo dobio losim misicima,nego povredom,tako da mi je dobra fizicka spremnost smanjila efekte koji su mogli da budu. reci mi da li si se oporavila potpuno i da li imas vise kakve simptome?naravno,koliko ti je vremena trebalo za oporavak? hvala na podrsci:)

Kliker17
07-09-11, 08:17
za vjezbe nemas problema,svakako sam (bio,valjda ,ne znam da li cu moci vise) aktivni sportista,tako da mi mi je vjezbanje svakodnevnica.i ja nisam ovo dobio losim misicima,nego povredom,tako da mi je dobra fizicka spremnost smanjila efekte koji su mogli da budu. reci mi da li si se oporavila potpuno i da li imas vise kakve simptome?naravno,koliko ti je vremena trebalo za oporavak? hvala na podrsci:)

Potrebno je da se rade baš specijalne vježbe za leđa i da izbjegavaš nezgodne pokrete.
Ja sam se povrijedila kada sam pokušala da podignem nešto teško. Ne bi mi se to desilo da sam bila aktivnija
i da sam imala jače mišiće leđa. Ali najviše sam pogriješila što sam to smatrala nebitnim problemom
zanemarivala bol, išla na aerobik koji je zbog naglih pokreta pogoršao stanje, uzimala diklofen ili brufen kad zaboli
i tako 5 godina vukla problem dok me prije pola godine nije problem skoro paralizovao. Tad sam se osvijestila i počela više da pazim.

Evo pola godine se čuvam, lagano istežem leđa, ne podižem teške stvari, pazim na svaki pokret, spavam na tvrdi dušek,...
uhvati me blagi bol s vremena na vrijeme, ali nije to ništa kako je bilo ranije. Ali još uvijek se oporavljam.

Ti imaš veeeliku prednost što već imaš jaka leđa i muskulaturu, samo prije nego što se vratiš starim sportskim aktivnostima,
moraš da po navici radiš stalno specijalne vježbe za jačanje i istezanje vratnih i leđnih mišića.
Vjerovatno to već radiš sa fizioterapeutom.
Preporučujem ti i ovu knjigu http://api.ning.com/files/wDxkC2FD1TC7Y*AmDhP6KIv31O60Xpj1vmLHAIYCcmlSsLRfzP VwtkLWRA5vjvRnly4MqjyX2HayEpZbq0e9IMdUXGB53-bP/RebuildYourNeck.pdf, ali pitaj prvo fizioterapeuta da li bi ti smio da ih radiš.

jorgo
09-09-11, 11:27
5 godina??uuu to je bas puno vremena ostaviti problem ne saniran. imas srece pa nemas neke trajnije posledice,jer koliko sam citao i koliko su mi objasnili,nerv kad je ukljesten diskusom,ne dobija potrebne hranljive sastojke pa moze da dodje do nepovratnih ostecenja.da li si imala neka trnjenja,bol i slabosti u nekom dijelu tijela(ruka,noga...) ili su te samo boljela ledja?
sad prelistavam ovu knigu sto si mi poslala,ovo je odlicno:)naravno,prvo da vidim sa dr sta od ovoga da radim,mada svakako bi zdrava osoba trebalo bar jednom nedeljno da radi sve ove vjezbe,za misice vrata i ledja. hvala puno:)

Kliker17
09-09-11, 12:29
5 godina??uuu to je bas puno vremena ostaviti problem ne saniran. imas srece pa nemas neke trajnije posledice,jer koliko sam citao i koliko su mi objasnili,nerv kad je ukljesten diskusom,ne dobija potrebne hranljive sastojke pa moze da dodje do nepovratnih ostecenja.da li si imala neka trnjenja,bol i slabosti u nekom dijelu tijela(ruka,noga...) ili su te samo boljela ledja?
sad prelistavam ovu knigu sto si mi poslala,ovo je odlicno:)naravno,prvo da vidim sa dr sta od ovoga da radim,mada svakako bi zdrava osoba trebalo bar jednom nedeljno da radi sve ove vjezbe,za misice vrata i ledja. hvala puno:)

Upravo tako, utrnula bi mi cijela lijeva noga i ne bih mogla da se ispravim.
Ali, ljekari bi mi uglavnom govorili ''miruj par dana i proći će'' i krknuli bi mi injekciju diklofena i urbazona.
Tako prođe, pa se za par mjeseci opet pojavi itd...
Tek sad sam ozbiljnije ovo shvatila i savjetujem svima da ovakve ''problemčiće'' ozbiljno shvate na vrijeme.

Moram priznati da meni vježbe iz ovih knjiga pomažu i da su mi knjige nekako pozitivne i optimističke.
Evo ti još jedna knjiga, iz ove ja radim vježbe jer imam problema sa lumbalnim dijelom kičme.
A evo i svima koji prate temu za preporuku http://iqzero.net/misc/rebuild-your-back.pdf

Kad bi ljudi odvojili samo 15 minuta dnevno za svoju kičmu koja u bilo kom položaju trpi neku vrstu pritiska
(to je dio tijela koji nikad ne odmara) spriječili bi ili ublažili sve povrede i smanjili probleme u starosti.
Nego, to svi znaju, a niko ne primjenjuje - ja prva :)

Šta nam napraviše kompjuteri danas! :(

Advanced
24-10-11, 01:51
Super su postovi, tj. vasa konverzacija :) Inace sam fizioterapeut i preporucio bih vam da se edukujete kod nekog ft koje vezbe da radite za odredjeni problem i kako da ih izvodite jer u nekim slucajevima morate strogo izbegavati jednu vrstu pokreta a forsirati drugu. Zato je najbolje 5-6 puta sav taj program vezbi uraditi uz ft.

Kliker17
24-10-11, 09:58
Super su postovi, tj. vasa konverzacija :) Inace sam fizioterapeut i preporucio bih vam da se edukujete kod nekog ft koje vezbe da radite za odredjeni problem i kako da ih izvodite jer u nekim slucajevima morate strogo izbegavati jednu vrstu pokreta a forsirati drugu. Zato je najbolje 5-6 puta sav taj program vezbi uraditi uz ft.

Iskrena da budem, ja ne znam ni kome da se obratim. Ako biste preporučili sebe ili nekog kolegu ... :)

Više zaista ne mogu po našem sistemu


dom zdravlja - cekanje
medicinska sestra - zakazivanje
izabrani doktor - uputi
KBC - cekanje
medicinska sestra - zakazivanje pa ceeeekanje
specijalista - kratak ovlas pregled i uput
medicinska sestra - čeeekanje
radiolog - snimanje
dom zdravlja - cekanje
medicinska sestra - zakazivanje
izabrani doktor - uput opet
medicinska sestra - zakazivanje opet
specijalista - gledanje snimka i uput za još neko snimanje jer se na X-ray ne vidi nista
pa opet ista procedura 7. - 13.
i ko zna šta sve još
...
fizioterapeut
...

gdje se za svaku ovu stavku čeka od 3 sata do 3 mjeseca, da uništavam svoje zdravlje.

Iskreno, plašim se i fizioterapeuta, jer sam čula podosta priča da se ljudima nakon fizioterapije i masaža stanje pogoršalo.

sparco
24-10-11, 10:15
naravno jer ima fizioterapeuta, koji su sa youtuba ucili znanje ;p

Advanced
24-10-11, 14:38
- '' Iskreno, plašim se i fizioterapeuta, jer sam čula podosta priča da se ljudima nakon fizioterapije i masaža stanje pogoršalo.''
- '' naravno jer ima fizioterapeuta, koji su sa youtuba ucili znanje ;p''

Nazalost moram se sloziti sa vama da ima dosta ljudi koji se bave tim poslom a da nemaju ni dan skole, prodajuci price o bioenergiji, ''cupanju prsljenova'' posle koje si potpuno zdrav itd. Zato se mora paziti kod koga se ide.. I najgori skolovani ft koji je polozio anatomiju i ostale predmete zna da se ne smije igrati sa kicmenom mozdinom i raditi kojekakve sulude manipulacije sa kicmom. A ne mogu vam preporuciti sebe jer za koji dan idem u inostransto :)