PDA

View Full Version : Rotschilds, Munk, Mulroney & ...MiloPages : 1 [2]

glodur
15-06-06, 23:42
... evo sljedeće teme za poklonike teze o špekulativnom kapitalu : koncesije vlasnika fondova iz Mađarske (cca oko 2,5 milijardi eura) u CG ... projekti - Jadrnsko - Jonski autoput i autoput do granice sa Srbijom ... koncesionar - španska firma sedessa ... koncesija na 30 godina ... rok izgradnje 30 mjeseci (ako ne gradi Parača) ... ne traže garancije države ...

... ožežite međedi !!! ;)

Old Bone
16-06-06, 00:15
Preciziraj malo, ako mozes?
Ko je SEDESSA, okle znas,koji su uslovi dodatni (ako ih ima) za prihvatanje obaveze uz davanje koncesije?

hercules
16-06-06, 00:18
glodur odakle ti informacije? Moze ina PM :-)
Jer sam i ja ovo bio nacuo, ali ponavljam nacuo :D

glodur
16-06-06, 00:23
...vidji, pregovori su u toku, od države se traži da pokrije troškove održavanja do momenta početka ostvarivanja profita (max 10 godina) ... Mađari su bili ove neđelje, Španci (sedessa) dolaze sljedeće na pregovore ... nijesam bio na njihovom sajtu, ali sam gledao prospekte, uradili su čuda od autoputeva po svijetu ... vlasnici kapitala su položili garancije nekoliko švajcarskih banaka ...
... ne bih više detaljisao da ne baxuziram ... za mene je ključni dio rok izgradnje i reference ...

... nadam se zvaničnim detaljima vrlo skoro ... ako nema nekog trika, a ozbiljni ljudi vele da nema, dobro zvuči ...

hercules
16-06-06, 00:31
I ja sam cuo za spansku firmu, skoro isto sto i ti nego da cekamo zvanicnike necemo baxuzirat :-)
I upravu si, cuda prave od autoputeva :-)

glodur
16-06-06, 00:33
... jedna ispravka - nije sedessa no sedesa ... yebi ga

milovan
16-06-06, 00:42
A zashto se ne raspishe TENDER za koncesiju na taj dio AUTOPUTA,
da se zna cijena i uslovi za dobijanje te kreditne linije, zashto se sve to zavrshava po HODNICIMA, prvo projektna dokumentacija i odabir trase, pa neka svi poshalju PONUDE, ko bolje, shiroko mu polje.

I kralj Nikola je potpisa koncesiju na 60 godina, Bar-Virpazar, luka i plovidba Skadarskim jezerom, nije ZLATO sve shto SIJA.

hercules
16-06-06, 00:46
Polako milovane da vidimo ima li zainteresovanih pa cemo raspisat tender. Trasa i dokumentacija je vec negdje napisana i projektovana, eventualno sa manjim izmjenama...
Strpi se :D

milovan
16-06-06, 01:01
Hiljade miliardi dolara chuche i chekaju povoljnu shansu, u Kini svakih 39 sati se udare temelji novom oblako- DERU, 27 godina rasta od 9,4%, jedno 2000 miliardi$ potpuno umrtvljenih, da ne pominjem penzione fondove ovih zapadnih zemalja i Shvajcarske banke, koje naplacuju ulaganje i chuvanje novca, vazno je da ima profita, od benziskih pumpi ili od putarine, da se INVESTICIJA VRACE sa pristojnim PROFITOM i stabilnim politichkim AMBIJENTOM, ni manje ni vishe.

Kapitala ima ka`pljeve, mislim da Rusija dnevno uknjizi 500 miliona$ od nafte, nema projekata i sigurnog AMBIJENTA.

Zato poslije toliko ZAKUKULJENIH i ZAMUMULJENIH ugovora,
neka PROBAJU jednom POSHTENO I TRANSPARENTNO.

hercules
16-06-06, 09:26
mislim da Rusija dnevno uknjizi 500 miliona$ od nafte
Ovo mi je zapalo za oko. Je li sad vlast ili opozicija mozda, ili neko treci kriv, recimo Vukotic... jesu li oni krivi sto CG nema izvorista nafte pa da ih izvozi :confused:

Old Bone
16-06-06, 17:20
Hiljade miliardi dolara chuche i chekaju povoljnu shansu, u Kini svakih 39 sati se udare temelji novom oblako- DERU, 27 godina rasta od 9,4%, jedno 2000 miliardi$ potpuno umrtvljenih, da ne pominjem penzione fondove ovih zapadnih zemalja i Shvajcarske banke, koje naplacuju ulaganje i chuvanje novca, vazno je da ima profita, od benziskih pumpi ili od putarine, da se INVESTICIJA VRACE sa pristojnim PROFITOM i stabilnim politichkim AMBIJENTOM, ni manje ni vishe.

Kapitala ima ka`pljeve, mislim da Rusija dnevno uknjizi 500 miliona$ od nafte, nema projekata i sigurnog AMBIJENTA.

Zato poslije toliko ZAKUKULJENIH i ZAMUMULJENIH ugovora,
neka PROBAJU jednom POSHTENO I TRANSPARENTNO.
Prijatelju,
Znas koliko te uvazavam-PUNO!
Ali u situaciji kada je tvoj Brskut odsjecen od svijeta jer ce se most na Nozici renovirat jos mjesec-dva (polaakoo..zajade!), kada se putevi krpe sa tako tankim slojem asfalta da je ocito siromastvo i krajnja stednja(sve fleka do fleke, umjesto da se odradi jedna etapa i sa jedne i sa druge strane), kada SANSI NEMA DA MI IZS BUDZETA ODVOJIMO 1.MILION PO 1.KILOMETRU, kolika je cijena autputa-dobro doslil stratnci sa sve cetri strane , samo ako imate racuna da kod nas ulazete u infrastrukturu! Izraeci su dolazili, racunali *protocnost* puta za Srbiju i zakljucili da im se neisplati da ulazu, TO ZNAM ZASIGURNO (vratili bi investiciju za 20-25 godina, sto ime je bilo predugo). Dakle, ako uspijemo da animiramo te Spance da prihvate koncesiju-naka im daju! Spanci su FENOMENALNO, PREKO SVIH OCEKIVANJA uradili tunel i to im je otvorilo vrata za druge poslove. Oni su nova ekonomska super sila, sve znaju o turizmu, blizak im je narod meniterenanskog temperamenta,konkretnije- bliski su im problemi sa *fiestom* i neradom, bliska je konfiguracijna terena ( i kod njih ima i planina i voda (Pirineji) i mora....DOBRO NAM DOSLI E VIVA ESPANA!

milovan
17-06-06, 00:14
Dragi moj Bone,

Nijesam ja gadljiv na KAPITAL, ni na Vesovu mikro-drzavu, ni na bogacenje sposobnih i hrabrih pojedinaca, ni na povratak krune na glavu Petrovica, ali mi smeta TAJNOST i zakukuljenost i zamumuljenost tih projekata.

Ajde da im tolerishem dosadashnje PRIVATIZACIJE,
ako su sa time kupovali naklonost Rusije, Madjarske, Njemachke, Belgije i drugih zemalja, da bi stigli do NEZAVISNE, ali vishe nema potrebe za TAJNE PREGOVORE PO HODNICIMA, to ce shjutra, nama da se obije o glavi, jer ce neka drzava da nas tuzi, da smo tu firmu neravnopravno tretirali na tom i tom TENDERU, ili smo netransparentno sklopili ugovor.

Bugarska i Rumunija ce prichekati na ulazak u EU, zbog korupcije, a oni su na 50 mjestu u svijetu, a mi na 100, pa ti vidji kako nas kotiraju, ovi shto nas NADGLEDAJU, ta pljachka se vidi na hiljade kilometara.

Arion
17-06-06, 11:31
Samo da se pohvalim da sam sjedio u fotelju u kojoj je posljednji sjedio Munk:)

Hari Krisna
17-06-06, 12:55
...ta pljachka se vidi na hiljade kilometara.
Milovane, ako je vjerovati Jyllands-Posten Danska je u Istocnoj i Zapadnoj Evropi investirala 2003 godine preko 21 miliardu dolara. Nema analize strukture kapitala koji je invenstirao na primjer Michael Trastrup i kako je njemu uspjelo da u tako sredjenoj drzavi koju nam non stop pokazujes za primjer da tako posluje.
Samo na jednu adresu Koebmagergade 2 u Kopenhagenu registrovao je ni manje ni vuse nego 100 "uspavanih firmi" kao dio Superior Holding Ltd. registrovanog na Djevicanskim ostrvima.
Zamisli da su se u Crnoj Gori pojavile danske firme:Bankier Allianz, Natcomdk, Danish Bankers Trust... da li bi se na iljade kilometara vidjelo da su lopovi kad su oni toliko godina poslovali u sredjenoj drzavi.
UNCTAD je dosta davno postavio listu najatraktivnijih lokacija za investicije i ulaganja kapitala i nema Crne Gore na prvih 35 mjesta mada se nama cini da svi polomise noge da dodju i da nas jos gnusno prevare.
PS.
Arione, sram te bilo, kako si moga sjedeti na stolicu dje je sjedio takav muckaros i tajkun :)

milovan
17-06-06, 23:10
Hary,

Ti si pomijeshao BABE i ZABE, (grenmaders end frogs po Vuku Drashkovicu),
Danci su vlasnici 3000 miliardi DKR u drugim zemljama, isto toliko duguju drugim zemljama, ali to shto grade i prodaju po Danskoj, to rade po Evropskim pravilima, josh uvijek im sude zbog protekcionizma, prilikom dodjele DANSKOJ firmi, na izgradnju mosta i tunjela koji je povezao Fyn i Shjeland, prva presuda je pala, na shtetu Danaca.

Ako na tenderu uchestvuju, Rusija, Czeshka, Slovenija, Madjarska i mi neshto smutimo, brzo ce posledice takvih odluka, da nam se vrate kao BUMERANG.

Shto oni rade po egzotichnim ostrvima i vam EU i van Crne Gore, to ne tangira GRADJANE, mozda Jamerikance, jer se boje od velikih transakcija crnog i sivog kapitala, da taj KAPITAL ne padne u ruke TERORISTIMA.

Danska je chlanica EU,
njih boli kita za Brisel, vidje li LITVANIJU zbog 0,1% inflacije novca, nema korishcenja EURA, SLOVENIJA je sve parametre ispunila 110%.

U EU postoje STARE i NOVE chlanice,
novima se nece gledati kroz prste, a TURSKU vec mlate po ushima, zbog Kurtskih gradonachelnika koje su pritvorili, nece gledat EU.

Hari Krisna
17-06-06, 23:33
Milovane, nijesam bas siguran da sam pomijesao babe i zabe nego ti samo pokazujem da to sa kradjama i prljavim parama nije stvar koja se bas vidi sa iljede kilometara. Jer ako je tako providno kako te firme koje ti navedoh legalno posluju u Danskoj? Ne u Crnoj Gori - vec u Danskoj, EU, staroj Evropi.... gdje sve funkcionise ka svajcarski sat, i takve firme postoje?


Hary,
Shto oni rade po egzotichnim ostrvima i vam EU i van Crne Gore, to ne tangira GRADJANE, .....
Kako ne tangira gradjane kad kod nas oni najposteniji od najpostenijih i u Munka sumnjaju, i nema djavolji jedan sa cistim parama da dodje.

milovan
18-06-06, 00:06
Hary,

Da je ona Njemachka firma kupila KAP,
koja je bila diskvalifikovana u STARTU, danas bi udisali chisti zrak, ispushtali chistu vodu u Morachu i nebi zagadjivali zemljishte, ovako ce ovi sa egzodichnih ostrva, da sami sebe kontrolishu, jer tako nalaze nash TOKSIKOLOSHKI ZAVOD, s`DJAVOLOM SE CRNIJEM TOSIKUTARISALI; KOJI SU ONI QURAC U DRZAVU CRNU GORU, zar oni nijesu duzni da mjere i izvjeshtavaju GRADJANE o kolichinama otrova, teshkih metala, nano chestica i druge otrovne prashine koju ta dhjeca udishu, no ZABRANISHE PUSHENJE DUVANA, da nam sachuvaju ZDRAVLJE, a Rusi ;KUSI i REPATI neka pushe iz dimnjaka sa OTROVIMA, niko njima vishe nishta ne moze, jer nijesu u EU, da su Njemci u pitanju, brzo bi stigle direktive iz Brisela.

Old Bone
18-06-06, 07:22
Hary,

Da je ona Njemachka firma kupila KAP,
koja je bila diskvalifikovana u STARTU, danas bi udisali chisti zrak, ispushtali chistu vodu u Morachu i nebi zagadjivali zemljishte, ovako ce ovi sa egzodichnih ostrva, da sami sebe kontrolishu, jer tako nalaze nash TOKSIKOLOSHKI ZAVOD, s`DJAVOLOM SE CRNIJEM TOSIKUTARISALI; KOJI SU ONI QURAC U DRZAVU CRNU GORU, zar oni nijesu duzni da mjere i izvjeshtavaju GRADJANE o kolichinama otrova, teshkih metala, nano chestica i druge otrovne prashine koju ta dhjeca udishu, no ZABRANISHE PUSHENJE DUVANA, da nam sachuvaju ZDRAVLJE, a Rusi ;KUSI i REPATI neka pushe iz dimnjaka sa OTROVIMA, niko njima vishe nishta ne moze, jer nijesu u EU, da su Njemci u pitanju, brzo bi stigle direktive iz Brisela.
Sve tacno!
Da su htjeli Nijemci i da plate kako valja. No je tezak njemacki euro, ka crna zemlja. Ima neki mnogo bogat Nijemac, konkurisao je protiv Munka, zove se Dr. Brim koji mi je jasno rekao da nije u njihovom kodu zapisano da mogu da pobijed Ruse u bilo kojoj trzisnoj utakmici, jer NEMOGU, eto jednostavno NEMOGU da odvoje onoliko novca koliko Rus moze, ako zeli neki posao ili fabriku. Nijemci mnere po deset puta i ...IZGUBE! Velik im je euro, sto ces....ovo sto ti pisem ( i forumasaims naravno) je cista istina i njega je MNOGO NERVIRALA, jer je svjestan da potrosi dosta para zivjeci u Crnoj Gori po 6 mjeseci na visokoj nozi, naravno, A NIGDJE NIJE POBIJEDIO NA KONKURSU, IAKO POSTENO PRIPREMA UCESCE I ULAZE U SVE ADVOKATE, INZENJERE ITD.
Na svoj nacin cudo su Rusi, zaista.....vazda se sjetim Jeljcinove (sjeca li se ko toga tipa?) recenice , izgovorrene prije desetak godina, u vrijeme najvece njihove krize: * Za Rusiju nije nista da pretrpi deset godina McDonaldsa, trpjela je i 500 godina Tatara*...

Hari Krisna
18-06-06, 08:45
Milovane, price "sta bi bilo kad bi bilo" su iluzorne jer kako ti Bone rece nije Njemac diskvalifikovan zato sto je Njemac vec sto nije htio platiti toliko. Moguce da bi iz dimnjaka KAP-a izlazio parfem, ali sad to teko mozemo dokazati.
Zamisli sta bi se pricalo da je KAP prodat nekom za manje para nego sto je drugi kandidat nudio?
Ti kao gradjanin drzave Danske koja narocito brine o ekoloskim standardima fabrika znas da je obaveza zagadjivaca da mjeri sve emisije toksickih materijala i te podake "u podne i ponoci" prezentira inspekcijskim sluzbama, tako da to nije neka novost koju je uvela Crna Gora. Nema to nikakve veze da li su Rusi u EU ili nijesu vec to sve zavisi od zakona drzave u kojoj su fabrike.
Efikasnost inspektora, zasto nikad nije kaznjen neki zagadjivac, koliko sredstava se izdvaja za Ekotoksikoloski zavod..... su neka druga pitanja i KAP nije poceo zagadjivati od juce ili prekjuce i tesko da bi vec danas prestao.

glodur
18-06-06, 10:28
kada SANSI NEMA DA MI IZS BUDZETA ODVOJIMO 1.MILION PO 1.KILOMETRU, kolika je cijena autputa

...kamo sreće da je tolika ... cijena autoputa je između tri i pet miliona eura, zavisno od terena , a kod nas je teren divan (s turističkog aspekta:mrgreen: )...

hercules
18-06-06, 15:14
Ja bih volio kad bi cijena 1km autoputa bila meLLeon. To je mozda, ali mozda u Panonsku niziju kroz Madjarsku :D Ali se minimum krece pd 5 meLLeona, a u nase krse moze i do 10 da izadje.Naravno sve zavisi od terena. Ovo mi je pricao profesor sa fakulteta koji se bavi svim tim :-)
Mada, krsi kao krsi nijesu preveliki problem za danasnju mehanizaciju.

Old Bone
18-06-06, 15:45
Ojjjjj....kupi dzipa Bone!

milovan
18-06-06, 22:49
Sve tacno!
Da su htjeli Nijemci i da plate kako valja. No je tezak njemacki euro, ka crna zemlja. Ima neki mnogo bogat Nijemac, konkurisao je protiv Munka, zove se Dr. Brim koji mi je jasno rekao da nije u njihovom kodu zapisano da mogu da pobijed Ruse u bilo kojoj trzisnoj utakmici, jer NEMOGU, eto jednostavno NEMOGU da odvoje onoliko novca koliko Rus moze, ako zeli neki posao ili fabriku. Nijemci mnere po deset puta i ...IZGUBE! Velik im je euro, sto ces....ovo sto ti pisem ( i forumasaims naravno) je cista istina i njega je MNOGO NERVIRALA, jer je svjestan da potrosi dosta para zivjeci u Crnoj Gori po 6 mjeseci na visokoj nozi, naravno, A NIGDJE NIJE POBIJEDIO NA KONKURSU, IAKO POSTENO PRIPREMA UCESCE I ULAZE U SVE ADVOKATE, INZENJERE ITD.
Na svoj nacin cudo su Rusi, zaista.....vazda se sjetim Jeljcinove (sjeca li se ko toga tipa?) recenice , izgovorrene prije desetak godina, u vrijeme najvece njihove krize: * Za Rusiju nije nista da pretrpi deset godina McDonaldsa, trpjela je i 500 godina Tatara*...


Moj dobri BONE,

Njemca su diskvalifikovali u STARTU,
jer nije ispunjavao USLOVE, koje crta poznati savjetnik nasheg REZIMA, njihova proizvodnja je bila 80 000 tona, a uslov je bio 100 000.

Savjetnik nacrta Ruse, Kuse i Repate,
pa raspishe TENDER,
nijesu oni SISALI VESLA, zato ga i placaju u MILIONSKIM SVOTAMA.

Tako je nacrta i kupca za SVECA,
da pansion nije ispod 500 eura, kad svi opanu u STARTU,
onda ulete GANC NOVE FIRME, Rusija, Kusija i Repatija koje nikakakve veze sa TANDARAMA MANDARAMA NIJESU IMALE,
shteta je moj BONE, da tebe PROFESIONALCU ove finte NASHEGA REZIMA, objashnjava polupismeni chobanin iz BRSKUTA.

milovan
18-06-06, 22:55
Milovane, price "sta bi bilo kad bi bilo" su iluzorne jer kako ti Bone rece nije Njemac diskvalifikovan zato sto je Njemac vec sto nije htio platiti toliko. Moguce da bi iz dimnjaka KAP-a izlazio parfem, ali sad to teko mozemo dokazati.
Zamisli sta bi se pricalo da je KAP prodat nekom za manje para nego sto je drugi kandidat nudio?
Ti kao gradjanin drzave Danske koja narocito brine o ekoloskim standardima fabrika znas da je obaveza zagadjivaca da mjeri sve emisije toksickih materijala i te podake "u podne i ponoci" prezentira inspekcijskim sluzbama, tako da to nije neka novost koju je uvela Crna Gora. Nema to nikakve veze da li su Rusi u EU ili nijesu vec to sve zavisi od zakona drzave u kojoj su fabrike.
Efikasnost inspektora, zasto nikad nije kaznjen neki zagadjivac, koliko sredstava se izdvaja za Ekotoksikoloski zavod..... su neka druga pitanja i KAP nije poceo zagadjivati od juce ili prekjuce i tesko da bi vec danas prestao.

Hary,

Neko o$e truje, ZDRAVI RAZUM I LOGIKU,
$e si chuo, da trovachi sebe prijave policiji ili mjere dozu sa KOJOM TRUJU ZRTVU,
U SVAKOJ DRZAVI TO OBAVLJA DRZAVA,
KONTROLISHE ZRAK, VODU I ZEMLJISHTE,
I ZESTOKO KAZNJAVA TROVACHE, DA CHISTE ***** IZA SEBE,
ILI TO DRZAVA OCHISTI O NJIHOVOM TROSHKU, ILI ZABRANI RAD TROVACHIMA.

glodur
19-06-06, 00:39
Moj dobri BONE,

Njemca su diskvalifikovali u STARTU,
jer nije ispunjavao USLOVE

...e , napisa i ti nešto tačno, sve ti je ostalo - rekla baba kurana ...;)

Hari Krisna
19-06-06, 06:28
Milovane, ja sam mislio da ces nam ti sad odrzati predavanje o ISO 14001, oznakama Nordic Swan...., a ti udaras po zdravim logikama i samoprijavljivanju policiji....
Kad su ti Rusi tako glupi i naivni i ne znaju dje baciti pare cudno da im savjetnik ne poturi tender da je Radoje Dakic Silikonska dolina pa da istresu koju milijardu a da po Moskvi kupuju jahte a nidje mora :)

milovan
19-06-06, 10:52
Milovane, ja sam mislio da ces nam ti sad odrzati predavanje o ISO 14001, oznakama Nordic Swan...., a ti udaras po zdravim logikama i samoprijavljivanju policiji....
Kad su ti Rusi tako glupi i naivni i ne znaju dje baciti pare cudno da im savjetnik ne poturi tender da je Radoje Dakic Silikonska dolina pa da istresu koju milijardu a da po Moskvi kupuju jahte a nidje mora :)


Hary,

Vidim ja, da ti imash vishe u mali prst, nego ja u glavu.
Zato si ti u mojim ochima, mnogo veci greshnik od DRUGIH NEUPUCENIH I NEZNAVENIH.

Ti imash tvoje razloge, da dizesh maglu i prashinu,
da se ISTINA koja je KATASTROFALNA, malo prikrije.

Nadam se, da su razlozi HUMANI, da nijesu MATERIJALNE prirode.

glodur
19-06-06, 11:01
"Njemca su diskvalifikovali u STARTU,jer nije ispunjavao USLOVE "...to je istina i to si dobro sročio ... a sve ostalo su međedove prdnjave koje ti potpuno zblanuto naivan emituješ iz Danske ...

glodur
19-06-06, 11:03
... a što se tiče materijalne naknade , jedina o kojoj možeš pouzdano išta da znaš i $edočiš je ona koju si dao Međedu ...

Hari Krisna
19-06-06, 11:29
Ti imash tvoje razloge, da dizesh maglu i prashinu,
da se ISTINA koja je KATASTROFALNA, malo prikrije.
Nadam se, da su razlozi HUMANI, da nijesu MATERIJALNE prirode.
Tanko ti je to Milovane, providno i nisko jer ces tesko naci cinjenice dje sam ja htio nesto prikriti. Ako sam ja zaboravio, a ti pamtis slobodno napisi i ne stedi. Kad pominjes vec takve razloge onda tvoji su naravno plemeniti samo otkud takve pomisli kad covjek vazda od sebe polazi.
Milovane u Crnoj Gori ima iljade i iljade losih stvari koje treba popraviti i ne treba ih se jos izmisljeti pa se pozivati na "zdravu logiku" kad ima puno egzaktijih stvari za mjerenje.
Ako ja vec imam razloge da sakrijem istinu, kakvi su tvoji razlozi da izmisljas istine ili ti samo prenosis necije istine?

milovan
19-06-06, 11:56
Hari,

Sa takvim znanjem i poznavanjem skandinavskih propisa, nije mi jasno da odgovornost za kolichinu otrova koju prosiplju privatni vlasnici KAPa, sa TOKSIKOLOSHKOG ZAVODA, preshaltash na TROVACHE, da oni mjere kolichinu OTROVA SA KOJIMA NAS TRUJU skoro pola vijeka, sa 500 invalida rada, i ne zna se broj preminulim od posledica na radu i skracenje zivotnog vijeka GRADJANA PODGORICE od dana otvaranja KAPa, da radi bez dozvole i tehnichkog prijema.

Ne vidish nepravdu da KAP placa KWh, 2 centa, gradjanin 5 centi a mali privrednik 14 centi.

Ne vidish nepravdu u raspisivanju TENDERA,
dje se NJEMACHKA firma u startu diskvalifikuje, da se u toku TENDERSKOG TRAJANJA mijenjaju pravila i igre i potpuno nepoznati kupac i potpuno nepoznata firma sklapa ugovor sa REZIMOM, shto kazu oni Njemci koji su u STARTU diskvalifikovani???

Shto ponishtishe prvi natjecaj za TERMOELEKTRANU I RUDNIKE UGLJA pred REFERENDUM.

Za nije svaka BUDALA znala , da sabere DVA i DVA i da nacrta POBJEDNIKA na TANDARU MANDARU.

Kad sve to ZNASH i VIDISH,
bolje od mene,
loptanje sa RADOJEM DAKICEM MI DODJE KAO AROGANCIJA,
SHTO SE NE $ETI DZELJEZARE.

LICHISH MI NA CHLANA ROTARI KLUBA, KOJI IMA OBZIRA PREMA CHLANOVIMA DRUZBE, BEZ STALNOG ZAPOSHLJENJA I STALNE SLUZBE.

Bonja the Zmaj
19-06-06, 12:00
i otputovala sa zna se kim u jameriku da opanjka svoju (pitanje je smatraju li je oni za svoju) Drzavu nekoliko dana pred taj dogadjaj.--
Cisto da budemo precizni, opanjkivali su vlast.
Ili ti izjednacavs ovu vlast i crnogorsku drzavu - i time dajes za pravo Srbima za ono sto su pricali o privatizaciji drzave?

:mrgreen: :D :mrgreen: :D

milovan
19-06-06, 12:05
NISHTA JA NIJESAM ZABORAVIO,
NI ONO KADA JE MILO SA DPS GLASOVIMA UKRUTIO SLOBA NA SAVEZNI NIVO,
SVE JA PAMTIM I PROPADAM U ZEMLJU OD STIDA I SRAMOTE, DUBROVNIK, SHTRPCE, HAPSHENJE MUSLIMANA, PREBIJANJE ISTIH, BUKOVICU I OVOG JAVNOG TUZIOCA KOJI SHTITI TE ZLOCHINE IZ DPSa.

Bonja the Zmaj
19-06-06, 12:09
NISHTA JA NIJESAM ZABORAVIO,
NI ONO KADA JE MILO SA DPS GLASOVIMA UKRUTIO SLOBA NA SAVEZNI NIVO,
SVE JA PAMTIM I PROPADAM U ZEMLJU OD STIDA I SRAMOTE, DUBROVNIK, SHTRPCE, HAPSHENJE MUSLIMANA, PREBIJANJE ISTIH, BUKOVICU I OVOG JAVNOG TUZIOCA KOJI SHTITI TE ZLOCHINE IZ DPSa.
Milovane, ne bi trebao dapamtis i te stvari. Mnogo je isplativije... Uostalom, u godini crnogorske nezavisnosti, potpuno je demode govoriti o odgovornosti nekih mangupa u nasim redovima. Cus, porediti tamo neke bakrace sa svijetlim cinom kojeg su cekale generacije...

Nacionalisticka histerija. Pih.

milovan
19-06-06, 12:20
Ja Iz Svoje Chapre Ne Mogu Pobjec Niti Od Njihovih Zlochina, Moja Savjest Mi Tako Nalaze I Moj Obraz,
A Shto Oni Rade, Neka To Na Njihov Obraz Ili To Malo Shto Je Ostalo.

Chuvaju Oni Svoj Minuli Rad U Stotinu Jama,
Njih Savjest Ne Moze Da Grize, Jer Je Treba Imat Da Bi Grizla, Zato Se Ja Stidim I Za Njih I Za Sebe, A Drzava Sa Toliko Skeleta Po Ormarima, Stvara Strashnu Buku Kad Pochnu Talasi, Kad Pochne Jesenje Lishce Da Pada I Pada Vlada.

Hari Krisna
19-06-06, 12:24
Milovane, ko na koga lici nema nikakve veze sa temom i nigdje ja ne napisah da sve znam, vec se cudim kako nam ti ne navedes danske primjere i onda kad ti ne idu na ruku nego onda pozivas kao argumen "zdravi razum". Toksikoloski zavodi u cijelom svijetu imaju iste nadleznosti i nemoj nam sad reci da oni po Danskoj nekoga kaznjavaju i mogu kazniti. Nema loptanja ni sa Dakicem ni sa Zeljezarom vec ti tvrdis da je glavno napraviti tender i Rusi kupuju. O zeljezari se isto diskutovalo i opet si imao slicne argumente, sto ne znaci da se opet ne moze diskutovati. Mani se price o pravdi i ne pravdi jer ima samo jedna pravda a tamo nije vazno koliko kosta kilovat.

Bonja the Zmaj
19-06-06, 12:25
znaci N. BATRICEVIC je one noci PUCAO IZ PISTOLJA NA SRED ULICE a onda na tv-u pricao o POSTOVANJU ZAKONA.
Pa da.
A ovamo neki kreteni pokusavaju da u istu ravan s time stave tamo neke bakrace kao sto su kriminal, pljacka nacionalnihr esursa, org. kriminal, ubistva. Seljaci, zar ne?

Mada ako taj isti Batricevic dodje na vlast, trkace se pjesnici panegerike da pisu. Pa nece bit- Batricevic prekrsio zakon, no Batricevic na crnogorski nacin slavio pobjedu...

E cudna li je sprava to zrcalo...

milovan
19-06-06, 12:27
radis istu stvar za koju kritikujes one koji se ne slazu sa tobom. pravdas njihove postupke jer i ovi drugi rade isto. stvar je u tome da tvoja grupacija prica o postovanju zakona na sva usta a ponasa se kako se ponasa.

znaci N. BATRICEVIC je one noci PUCAO IZ PISTOLJA NA SRED ULICE a onda na tv-u pricao o POSTOVANJU ZAKONA.

DA IMA PRAVNE DRZAVE,
SVAKA BITANGA BI ODLEZALA U ZATVOR ZA DIVLJANJE SA PISHTOLJIMA U GOMILU NARODA.

DALEKO SE MENE OD KUCE POPISHA TAKAV ADVOKAT,
KOJI DIVLJA PO ULICI SA VATRENIM ORUZJEM.

NIJESAM JA ADVOKAT ZA KRIMINALCE, PRIMITIVCE, LOPOVE I MAFIJASHE, PA DA IH JE MOJA MAJKA IZ ISTE ....MATERINE, NA OVAJ SVIJET DOPREMILA.

NI JEDNA GRUPA I PARTIJA NIJE VAKCINISANA OD TAKVIH BITANGI, ZATO POSTOJE CHUVARI REDA I REDOSLEDA.

glodur
19-06-06, 12:38
braca BATRICEVICI su ljudi koji VODE gzp
... daleko su je doveli ...

milovan
19-06-06, 12:55
Nemam nishta protiv udruzenja, partija, grupa, masona i drugih vitezova, ali najvishe cijenim FRILANS DEMOKRATE,
ljude koji misle svojom glavom i zive od svog samostalnog rada, makar chuvali dvije krave i dvajest ovaca, kao moj $ed Stanisha.

Ali priznajem SNAGU tim grupacijama,
i zelim svima DOBRODOSHLICU U CRNOJ GORI,
na ravnopravnoj osnovi sa drugim pojedincima, bez PROTEKCIONIZMA I MONOPOLA.

milovan
19-06-06, 12:57
Nijesam chlan ni jedne grupe ili partije, ni jednog udruzenjá, ali neke sam povremeno podrzavao.

Hari Krisna
19-06-06, 15:26
LICHISH MI NA CHLANA ROTARI KLUBA, KOJI IMA OBZIRA PREMA CHLANOVIMA DRUZBE, BEZ STALNOG ZAPOSHLJENJA I STALNE SLUZBE.
Milovane, izgleda da si i te clanove pomijesao sa nekom drugom druzinom koja ti je malo bliza srcu :)
Pogledaj sta pise kao prvi clan statuta, prvog kluba na koji naleceh:


Opšta dobrobit društvene zajednice, države i sveta, tiče se svakog člana ovog kluba i gledanja na svako javno pitanje koje se tiče te dobrobiti mogu biti raspravljana i isptivana podrobno i promišljeno na sastanku kluba, da bi se članovima pružila prilika da dodju do ličnog mišljenja.

milovan
20-06-06, 00:06
Hari,

Svaka chast ROTARIJANCIMA,
ali ja imam neku alergiju na uniforme i grupe,
svaki POJEDINAC je moj potencijalni prijatelj, grupa od dva prijatelja su moji potencijalni PROTIVNICI,
specijalna vrsta Brskutskog ludila.

O GZP ili PZP ne znam puno, Monitoru, Almanahu, Durmitoru, Komovima, AnteniM,Radio fri montenegro, ali o pojedincima Medu, Mishku.P, Sherbu, Sinishi, Ratku, Darku, Mishku Dj., chujem poneshto pozitivno, pa se aktiviram.

Krsto Zrnov Popovic
01-07-06, 01:15
Milovane, price "sta bi bilo kad bi bilo" su iluzorne jer kako ti Bone rece nije Njemac diskvalifikovan zato sto je Njemac vec sto nije htio platiti toliko. Moguce da bi iz dimnjaka KAP-a izlazio parfem, ali sad to teko mozemo dokazati.
Zamisli sta bi se pricalo da je KAP prodat nekom za manje para nego sto je drugi kandidat nudio?
Ti kao gradjanin drzave Danske koja narocito brine o ekoloskim standardima fabrika znas da je obaveza zagadjivaca da mjeri sve emisije toksickih materijala i te podake "u podne i ponoci" prezentira inspekcijskim sluzbama, tako da to nije neka novost koju je uvela Crna Gora. Nema to nikakve veze da li su Rusi u EU ili nijesu vec to sve zavisi od zakona drzave u kojoj su fabrike.
Efikasnost inspektora, zasto nikad nije kaznjen neki zagadjivac, koliko sredstava se izdvaja za Ekotoksikoloski zavod..... su neka druga pitanja i KAP nije poceo zagadjivati od juce ili prekjuce i tesko da bi vec danas prestao.

Sustina je da nemoze da se gleda samo novac koji se ponudi vec se gleda i uspjesnost firme u proslosti a posto smo EKOLOSKA DRZAVA i sposobnost da se omoguci sto ekoloskija proizvodnja.I jos uz to nacin na kojim bi dolaskom Njemaca poceli da se uvode zapadne radne navike a za koje cemo se valjda sloziti da su ispred Ruskih.A jos imamo svejz primjer Zeljezare iz NK i Ruske firme.
Sustina kod KAPa je da Vlast je gledala da za sebe dobije vise gotovog novca da bi "podmirila" svoje potrebe a ne potrebe Gradjana CG da i u praksi osjete standarde Zapadne Evrope.
A kako se mjeri zagadjenost oko KAPa i postuju pravila isto tako Vlast vrsi privatizaciju.Nemoze im se vjerovati jer rezultati ih demantuju.

Hari Krisna
01-07-06, 11:33
Krsto, ovo sto navodis je sve sto nema u zakonu, a kad bi cak i postojalo bilo bi idealno za korupciju i privatizaciju po slobodnoj procjeni.

Sustina je da nemoze da se gleda samo novac koji se ponudi vec se gleda i uspjesnost firme u proslosti a posto smo EKOLOSKA DRZAVA i sposobnost da se omoguci sto ekoloskija proizvodnja.I jos uz to nacin na kojim bi dolaskom Njemaca poceli da se uvode zapadne radne navike a za koje cemo se valjda sloziti da su ispred Ruskih.
Osnovno je ko vise plati, a uslovi pa i ekoloski regulisu se zakonima koji firma kupac mora postovati, a nepostovanje bi trebalo povlaciti kazne koje sezu sve do zabrane proizvodnje. To je sve u zakonima i samo ih treba primijeniti. Radne navike.... i cudesa su neki imaginarni uslov jer u tim fabrikama nece raditi ni Njemci ni Rusi vec nasi ljudi koji su i dosad radili, a oni ce raditi ni manje ni vise nego koliko budu morali ili koliko natjera vlasnik. Onam koji uvali ogromne pare nije bas interes da mu se zatvori pogon pa svi odu na neku sahranu, trece jutro ili uzmu bolovanje dok ne pokose livade, pa ce se vratiti na posa da se malo odmore.


A jos imamo svejz primjer Zeljezare iz NK i Ruske firme.
Ne znam sta mislis pod tim da je to svjez primjer i to mozemo gledati sa vise strana. Zeljezaru nije niko odnio i nesto se slabo vide zainteresovani da je kupe pod tim istim uslovima pod kojim su Rusi bili kupili i da zarade grdne pare. Sta mislis zasto sad nemaju ideje oni veliki strucnjaci koji su pricali da je dzabe prodata ili sto je oni ne kupe, ne nadju kupca? Za vrijeme dok su Rusi bili vlasnici radilo je xx radnika placani su porezi, doprinosi, penzijsko..... i drzava je na tome zaradjivala, a sta imamo sad?


Sustina kod KAPa je da Vlast je gledala da za sebe dobije vise gotovog novca da bi "podmirila" svoje potrebe a ne potrebe Gradjana CG da i u praksi osjete standarde Zapadne Evrope.
Vlada svoje potrebe uspjesno podmiri iz budzeta i za to joj nije potrebna privatizacija i vladama nije falilo ni kad nista nije prodavano. Od novca koji se dobije od privatizacije ipak se ponesto gradi, a u teskoj si zabludi ako mislis da privatizacija moze dovesti gradjane na standarde Zapadne Evrope. Za to potreban malo duzi period i jos mnogo, mnogo stvari koji nemaju veze sa privatizacijom


A kako se mjeri zagadjenost oko KAPa i postuju pravila isto tako Vlast vrsi privatizaciju. Ne moze im se vjerovati jer rezultati ih demantuju.
Zagadjenost se mjeri, KAP zagadjuje, malo ko za zagadjivanje odgovara..., a sto ti vise vjerujes onima koji ta mjerenja vide kad prevrnu solju i iz procitaju kakvo je stanje to je mozda neki drugi dio price.

Old Bone
01-07-06, 12:54
Da se nadovezem na ovaj odlicni Harijev post:

Juce sam sjedio sa tri radnika Kombinata:jednim od direktora, sefom el.odrzavanja (ili tu negdje) i jednim pravnikom-dakle, svi profili radnika su bili zastupljeni....sjedio i pijuckao par sati...dakle dovoljno dugo za pricu!

Opsti utisak mi je DA SU IH RUSI DOOBRO UBACHILI U BRAZDU, i da nemogu da vjeruju koliko su PRINUDJENI DA RADE. Neki tipovi koji su pod svim rezimima sjedeli i pogon nikad nisu vidjeli danas su PRINUDJENI DA PO STARE DANE SAMO KRUZE KROZ LIVNICU (KAO STO I TREBA!) I DA SVAKOG DANA PODNOSE IZVJESTAJE RUSIMA.
Svi u administraciji su u APSOLUTNM STRAHU ZA SJUTRASNJI DAN, u najboljoj americkoj radnoj tradiciji....majstori se kolebaju i nabllizi su da podju u penziju sa otpremninom, ALI RUSI NEDAJU OTPRENINU ONIMA KOJIMA MOGU DA DOKUPE RADNI STAZ, te nemoze i jedno i drugi, A MORA DA SE RADI OZBILJNO, pa su BUKVALNO SVI POMAMLJENI....nije lako pod starost se privikavat na rad, koad si bio duboko ubijedjen da ti vise niko nista nemoze i da si *zasluzni i nedodirljivi radnik*.

Rijecju:NOVO STANJE, SASVIM EVROPSKO...Rusi su neki drugi Rusi, koji daju konferencije na Engleskom (da pokazu da prihvataju svjetska pravila i nacin vodjenja biznisa), koji ne piju, koji paru ne daju za *slovensku solidarnost*....dakle, isti su im kao Nijemci!Plate su solidne, a investicije u ekologiju slijede BEZ IKAKVE SUMNJE.

Moj zakljucak je da ipak nije bila u pravu GZP, sa pricom da su Rusi samo maska i da Deripaska nema veze sa KAP. Tamo su u Bordu i fabrici i Rusi i Amerikanci i drugi..IZGLEDA DA SE NA KAP RACUNA KAO NA BUDUCI OZBILJAN EVROPSKI POGON!
E sad, je li moglo bolje da se proda-ne znam...vjerovatno....ALI I GORE!

Ovako znamo da ce biti struje za KAP i buducnosti, da je dio sistema koji moze da investira i da pomogne i sa kadrovima i drugo, i STO JE NAJVAZNIJE, da rusko kapital ulazi u dugorocnu poslovnu saradnju sa evropskim, i da ce to sve da bude fakticki jedan metaloproizvodjacki sistem, koji ce fakticki biti megakoncern, koji ce se suprostavljati US STIL (americkom) i MITAL (indijsko-brirtanskom koncernu)...POSTO JE CRNA GORA U EVROPI-LONG LIVE EUROPE ( and KAP in Europe)!

Krsto Zrnov Popovic
03-07-06, 02:26
Krsto, ovo sto navodis je sve sto nema u zakonu, a kad bi cak i postojalo bilo bi idealno za korupciju i privatizaciju po slobodnoj procjeni.
Nije mi poznato na koji Zakon mislis kada kazes da nema toga u njemu?Ja hocu da kazem da je Ruska firma forsirana i da je Njemacka firma jos u startu kada su se pisali uslovi za privatizaciju podignuta kolicina godisnje proizvodnje koja je potrebna da bi samo Ruska firma ostala.


Osnovno je ko vise plati, a uslovi pa i ekoloski regulisu se zakonima koji firma kupac mora postovati, a nepostovanje bi trebalo povlaciti kazne koje sezu sve do zabrane proizvodnje. To je sve u zakonima i samo ih treba primijeniti. Radne navike.... i cudesa su neki imaginarni uslov jer u tim fabrikama nece raditi ni Njemci ni Rusi vec nasi ljudi koji su i dosad radili, a oni ce raditi ni manje ni vise nego koliko budu morali ili koliko natjera vlasnik. Onam koji uvali ogromne pare nije bas interes da mu se zatvori pogon pa svi odu na neku sahranu, trece jutro ili uzmu bolovanje dok ne pokose livade, pa ce se vratiti na posa da se malo odmore.
E sada je pitanje po kojem zakonu je moglo da se onako registrovana firma na Kipru dobije KAP i zasto nije direktno Rusal usao u ovaj posao?Pitanje je veliko kako bi Njemci prihvatili da plate onolike pare "duznicima" KAPa kao sto je Vektra i Glenkor.A zna se na koji nacin su ti dugovi napravljeni i ko ih je napravio?Govoriti o rezultatu i poslovnosti Njemackih firmi i Ruskih necu jer mislim da se slazemo da je Njemacka verzija shvatanja rada i posla mnogo ozbiljnija i produktivnija.A zasigurno ako hocemo da idemo prema EU i politicke koristi bi vece imali da produbljujemo ekonomsku vezu sa Njemackom.Kad smo kod Zakonitosti pitanje je zasto je Vlasti krila dokumenta od ove privatizacije?
Ne znam sta mislis pod tim da je to svjez primjer i to mozemo gledati sa vise strana. Zeljezaru nije niko odnio i nesto se slabo vide zainteresovani da je kupe pod tim istim uslovima pod kojim su Rusi bili kupili i da zarade grdne pare. Sta mislis zasto sad nemaju ideje oni veliki strucnjaci koji su pricali da je dzabe prodata ili sto je oni ne kupe, ne nadju kupca? Za vrijeme dok su Rusi bili vlasnici radilo je xx radnika placani su porezi, doprinosi, penzijsko..... i drzava je na tome zaradjivala, a sta imamo sad?
Moramo gledati krajnji rezultat privatizacije Zeljezare a on je katastrofalan.Svaki ozbiljan pontecijalni investitor dodje na duze staze a posebno ako je rijec o proizvodnji jer dobro isplanira i izvaga koliko je isplatljivo raditi i proizvoditi.I onda imaju koristi i opstina,zaposleni i sve ovo sto ti navodis.Vlast se nije dobro ni zastitila pri privatizaciji jer smo vidjeli da je Ruska firma doslovno utekla iz Zeljezare i odnijela sve sto se odnijeti moze.Ja ovim nemislim da bi neki takozvani strucnjaci bolje uradili ali mislim da je veliko negativno iskustvo sa Ruskom firmom trebalo da bude nauka pri privatizaciji KAPa.Mozemo li se sloziti da je Vlast pogrijesila pri privatizaciji Zeljezare?

Vlada svoje potrebe uspjesno podmiri iz budzeta i za to joj nije potrebna privatizacija i vladama nije falilo ni kad nista nije prodavano. Od novca koji se dobije od privatizacije ipak se ponesto gradi, a u teskoj si zabludi ako mislis da privatizacija moze dovesti gradjane na standarde Zapadne Evrope. Za to potreban malo duzi period i jos mnogo, mnogo stvari koji nemaju veze sa privatizacijom

Zagadjenost se mjeri, KAP zagadjuje, malo ko za zagadjivanje odgovara..., a sto ti vise vjerujes onima koji ta mjerenja vide kad prevrnu solju i iz procitaju kakvo je stanje to je mozda neki drugi dio price.
Moje skromno misljenje zasto je Vlada uzela Rusal je sto je neosporno da je on dao najvise u Kesu i od tog novca moze da radi puteve i podmiruje ostale investicije i sa kojima zeli da pred glasace dokaze da je sposobna i vrijedna.A takodje da se dobro naplati dug Vektri i Glenkoru i onda naravno u cin zahvale te firme daju procente ljudima iz Vlasti.Obrni okreni Vlast zadovoljna.
Moje je misljenje da su Njemci i manje dali u startu mnogo bi CG profitirala vise i Drustvo u cjelini.
Uz to sada je strajk u KAPu i Radnici govore da Rusal neispostiva dogovoreno.

Hari Krisna
03-07-06, 06:46
Nije mi poznato na koji Zakon mislis kada kazes da nema toga u njemu?Ja hocu da kazem da je Ruska firma forsirana i da je Njemacka firma jos u startu kada su se pisali uslovi za privatizaciju podignuta kolicina godisnje proizvodnje koja je potrebna da bi samo Ruska firma ostala.

Krsto to je davno objasnjeno i jasno je ka' dan. Niko nije unaprijed otpisan jer jednostavno nijesu dali toliko para koliko Rusi. Objasni kako je to podizanje godisnje proizvodnje nekoga eliminisalo? Cak i da su slagali a Ugovoru napisali da se kupac obavezuje na taj nivo proizvodnje to je korisnije za KAP jer znaci povecanje proizvodnje. Ne mislis valjda da je neko glup pa ulaze tolike pare, a ne provjeri knjigovodstvo i kakva je bila proizvodnja?E sada je pitanje po kojem zakonu je moglo da se onako registrovana firma na Kipru dobije KAP i zasto nije direktno Rusal usao u ovaj posao?Pitanje je veliko kako bi Njemci prihvatili da plate onolike pare "duznicima" KAPa kao sto je Vektra i Glenkor.
Nasijedas Krsto na prazne price izvjesne grupe jer je stao Rusal. Na svaki tender se zahtijeva da onaj kupuje ima djelatnost iz te oblasti pa kad bi se Abramovic smilovao i dao nam tolike pare i ja i ti konkurisali na taj tender glatko bi nas odbacili jer nemamo pojma o proizvodnji aluminijuma. Nema tu nikakvih pitanja "kakobi Njemci pristali" jer to je u konkursu pa ako neces platiti dugove ne ucestvujes i sve je jasno da jasnije ne moze biti. Ko je te dugove trebao vratiti? Crna Gora? Zaduzivati gradjane umjesto da se o tome brine onaj koji kupi. Ako ti kupujes suplju cipelu, znas da je suplja i krpi je kako znas i umijes, a to sto znas ili ne znas ko je rupu napravio nikoga nije briga. Tako kad kazes:

A zna se na koji nacin su ti dugovi napravljeni i ko ih je napravio?
to malo sto znaci i to je prica koja prelazi okvire privatizacije.


Govoriti o rezultatu i poslovnosti Njemackih firmi i Ruskih necu jer mislim da se slazemo da je Njemacka verzija shvatanja rada i posla mnogo ozbiljnija i produktivnija.A zasigurno ako hocemo da idemo prema EU i politicke koristi bi vece imali da produbljujemo ekonomsku vezu sa Njemackom.
Sve je to tacno, ali zbog toga ne treba da im se da nesto da za dzaba i da im se vjeruje na rijec jer se direktno kosi sa interesima drzave i stvara mogucnost korupcije. Ovako je jasno i ko da vise para njegovo je. Ne vidim neki drugaciji nacin i nije mi poznata licitacija da je na njoj pobijedio onaj koji je davao manje para.


Kad smo kod Zakonitosti pitanje je zasto je Vlasti krila dokumenta od ove privatizacije?
To je Krsto uopstena prica jer koja su dokumenta sakrivana ako je tender bio u svim novinama i javno receno koliko je ko davao para.


Moramo gledati krajnji rezultat privatizacije Zeljezare a on je katastrofalan.Svaki ozbiljan pontecijalni investitor dodje na duze staze a posebno ako je rijec o proizvodnji jer dobro isplanira i izvaga koliko je isplatljivo raditi i proizvoditi.I onda imaju koristi i opstina,zaposleni i sve ovo sto ti navodis.Vlast se nije dobro ni zastitila pri privatizaciji jer smo vidjeli da je Ruska firma doslovno utekla iz Zeljezare i odnijela sve sto se odnijeti moze.
Krsto, nikom na celo ne pise da li je ozbiljan ili nije i sve je mjerilo koliko on plati. Opstina i drzava i zaposleni su imali koristi dok je to trajalo, a da li se drzava zastitila pokazace poravnanje. To da su uzeli i nesto odnijeli pomalo mi lici na nasu pricu da nam nesto odnesose iz prazne kuce. Zeljezara nije imala ni obrtna sredstva i prije toga njom je upravljao privatnik, a proizvodnju kreditirala drzava. Kad je Rus kupio napravljen je valjda popis i lako je utvrditi da li sta ukradeno, a totalna je demagogija pricati da su oni "odnijeli" proizvode koje su sami finansirali i sami proizveli. Ako su ukrali neke masine, osnovna sredstva i tome slicno tek onda je kradja i za to postoje medjunarodni sudovi i nacin da se to naplati


Ja ovim nemislim da bi neki takozvani strucnjaci bolje uradili ali mislim da je veliko negativno iskustvo sa Ruskom firmom trebalo da bude nauka pri privatizaciji KAPa.Mozemo li se sloziti da je Vlast pogrijesila pri privatizaciji Zeljezare?
Vjerovatno su pogrijesili jer bi bilo bolje da je taj ostao i da sad zaposljava 10.000 radnika, a da li se taj preracunao ili Vlada napravila stetu drzavi pokazace se kad sve sabere i oduzme.


Moje skromno misljenje zasto je Vlada uzela Rusal je sto je neosporno da je on dao najvise u Kesu i od tog novca moze da radi puteve i podmiruje ostale investicije i sa kojima zeli da pred glasace dokaze da je sposobna i vrijedna.A takodje da se dobro naplati dug Vektri i Glenkoru i onda naravno u cin zahvale te firme daju procente ljudima iz Vlasti.
Pa privatizacija se i radi da bi se od tih para gradilo nesto potrebno drzavi i gradjanima, a dug Vektri Glenkoru je namiren drugacije


Obrni okreni Vlast zadovoljna. Moje je misljenje da su Njemci i manje dali u startu mnogo bi CG profitirala vise i Drustvo u cjelini. Uz to sada je strajk u KAPu i Radnici govore da Rusal neispostiva dogovoreno.
Ne znam sta nije ispostovano prema radnicima, ali najvise kuku je sto bi nasi da samoupravljaju i pomalo ljeba bez motike. Sjeti se strajka u Pivari i zahtjeva da im plata bude ka u Belgiji, a rad kao u Crnoj Gori. Nema toga vise i ono radio ne radio svi ra mi radio proslo zajedno sa drzavnom firmom.

Lutkica
04-07-06, 23:11
Hari, sve ti prosto ma ti u citavoj toj prichi zaboravi' da pomenes da je Rotschildsova familija odgovorna za pocetak_tok_kraj Oktobarske revolucije, kao i za dolazak Hitlera na vlast ! Ovolika pisanija, a niko da to pomene. Umijes li ti "guglovat"?

:cool:

Hari Krisna
04-07-06, 23:16
Ja guglovanjem nadjoh da je Rotschildsova familija odgovorna i za raspad Rimskog Carstva, pojavu spanske groznice i veliki kasalj. Ako meni ne vjerujes pitaj naseg najveceg gugletu :)

Lutkica
04-07-06, 23:26
Ja guglovanjem nadjoh da je Rotschildsova familija odgovorna i za raspad Rimskog Carstva, pojavu spanske groznice i veliki kasalj. Ako meni ne vjerujes pitaj naseg najveceg gugletu :)

Aha. I ti si guglomanijak. Mogao bi komotno zavrsit na listi eksperata.;)

p.s.Zaboravio si da pomenes i raspad bivse YU, Cehoslovacke, SSSR. Dje taj nije vodu zamutio.

hercules
04-07-06, 23:34
Da nije i cunami izazva?

glodur
04-07-06, 23:47
Hari, sve ti prosto ma ti u citavoj toj prichi zaboravi' da pomenes da je Rotschildsova familija odgovorna za pocetak_tok_kraj Oktobarske revolucije, kao i za dolazak Hitlera na vlast !


... ti nijesi čitala Alan Forda ? ... za sve ovo ozgo kriv je Broj 1 ... ;)

Lutkica
04-07-06, 23:49
Eto, svi ste znali a niko da pomene. Nemate kad. :)

Hari Krisna
05-07-06, 09:29
Lako se tebi Lutki8ce sprdati ali evo onaj stari tajkun opet u CG
Ugovor na jesenPodgorica - Ugovor o prodaji tivatskog Arsenala kana-dskom milijarderu Piteru Manku biće potpisan do kraja septembra, kada se očekuje da će biti završeni pregovori o svim spornim pitanjima i usaglašavan kupoprodajni ugovor - rečeno je “Vijestima” nakon sastanka predstavnika crnogorske Vlade sa Mankom i njegovim sarad-nicima, koji je juče održan u Podgorici.
Izvori “Vijesti” tvrde da pregovori za sada teku uspješno i da će obje strane dati puni doprinos kako bi posao bio završen najkasnije do jeseni.
Mankova of-šor kompanija PM sekjuritiz ponudila je za imovinu Arsenala 3,26 miliona eura, oko 26 miliona za socijalni program i hitne ekološke intervencije, kao i ulaganja od minimum 106 miliona.
Kanadski milijarder želi da tivatski brodoremontni zavod pretvori u marinu za megajahte, a ukupna ulaganja koja je planirao iznose oko pola milijarde eura.
Ni Vlada ni Mankov tim za sada ne žele opširnije da govore o toku nove runde pregovora. “Vijestima” je rečeno da su riješena sporna pitanja oko strukture turističkog naselja koje Mank planira da izgradi u blizini Tivta.
Dogovoreno je, između ostalog, da taj projekat bude pripremljen zajednički sa Vladom, i biće ispoštovani zahtjevi crnogorske strane da se grade luksuzni hoteli koji će imati prednost u odnosu na apartmane, da se ne gradi mnogo objekata na tom prostoru i da oni budu u skladu sa prirodom i tradicijom Boke.

Mankov tim je predlagao da kapacitet u hotelima bude mnogo manji nego u apartmanskim zgradama kojima je on davao prednost, jer je to navodno isplativije i mogao bi ih graditi novcem koji unaprijed dobije od kupaca. U Ministarstvu turizma su smatrali da hotelski kapaciteti treba da budu veći nego aprtmanski, jer bi u suprotnom bili popunjeni samo za vrijeme sezone, a ostalim mjesecima prazni.
Osim hotela i apartmana, Mank u Tivtu planira gradnju golf terena, nautičkog muzeja, medicinskog centra, butika i galerija.

Z.VUČINIĆ

Thomas_O_Malley
05-07-06, 12:02
http://www.whale.to/b/sp/rothschild.html#ROTHSCHILD_TALKS_ABOUT_THEIR_DYNAS TY_

Ja mislim da ce ljubitelji "The DaVinci code" i slicnih, misterioznih, stvari uzivati u iscitavanju. Ja se, priznajem, lijepo zabavih. ;)

Bonja the Zmaj
05-07-06, 12:10
To je Krsto uopstena prica jer koja su dokumenta sakrivana ako je tender bio u svim novinama i javno receno koliko je ko davao para..
A sitnice neke, tipa...Ugovor. Onaj isti ugovor u kojem se nalaze i milioni nekih simpaticnih odredbi kao sto su "kako ce drzava, radnici i fabrika biti zasticeni u slucaju da vlasnik ne bude ispostovao uslove privatizacije".

A mislim da i nije bas u redu da predstavnici drzavnih organa (B. Vujovic i B. Gvozdenovic) ubjedjuju javnost da je Ugovor odlican, ali da niko (do ove odluke Upravnog suda) ne moze to provjeriti, no im se mora vjerovati na rijec.
A nepostojanje debate prije donosenja konacne odluke, na kojoj bi se ukrstila razlicita misljenja (pogotovo o subvencioniranoj cijeni el.energije) svakako doprinosi mutnosti cijelog procesa i osjecaju da se sve desava iza zatvorenih vrata i da se glasacki listici samo obavijeste na kraju. A kad se radi o stvarima kao sto su KAP, Tara (sto je takodje bila odluka donesena na Vladi rpije bilo kakve javne rasprave) - to jednostavno nije dopustivo.


Krsto, nikom na celo ne pise da li je ozbiljan ili nije i sve je mjerilo koliko on plati.
Naravno.
Drzava treba samo da odradi svoj dio: provjeri potencijalne kupce, identifikuje profil kupca, identifikuje potrebe komapnije koja se privatizuje, postavi adekvatne zahtjeve u tenderu i prati rad kupca. Vama ostavljam da procijenite kako se to radi...


Pa privatizacija se i radi da bi se od tih para gradilo nesto potrebno drzavi i gradjanima, a dug Vektri Glenkoru je namiren drugacije.
Kako nastade taj dug prema Vektri? Ili je passe pricati o tome. Ili je potezanje te teme demagogija sracunat s ciljem kritike ove napacene vlasti?


Ne znam sta nije ispostovano prema radnicima, ali najvise kuku je sto bi nasi da samoupravljaju i pomalo ljeba bez motike. Sjeti se strajka u Pivari i zahtjeva da im plata bude ka u Belgiji, a rad kao u Crnoj Gori. Nema toga vise i ono radio ne radio svi ra mi radio proslo zajedno sa drzavnom firmom.
Hari,
niko ne moze osporiti da je takav mentalitet i doveo radnike Radoja Dakica na ulicu 1988/89, niti da je to uslovilo dobrim dijelom propadanje mnogih privrednih poduhvata. Ali zaista mislim da nije u redu da takvim uopstavanjem pravdas neke druge stvari.

Privatizacija Pivare, o kojoj pricas je jos jedna posebna stvar- Ugovor (opet) nije bio javan.
Da se u ugovoru precizirao odnos prema radnicima, da se vodila javna i otvorena debata- strajka ne bi ni bilo poslije prodaje.

Bonja the Zmaj
05-07-06, 12:17
http://www.whale.to/b/sp/rothschild.html#ROTHSCHILD_TALKS_ABOUT_THEIR_DYNAS TY_

Ja mislim da ce ljubitelji "The DaVinci code" i slicnih, misterioznih, stvari uzivati u iscitavanju. Ja se, priznajem, lijepo zabavih. ;)
Chapter 2.11 gives the names of a Witchcraft Council of 13 which is under Rothschild control and in turn issue orders to various groups. One of the purest form of Satanism can be traced to the Jewish Sabbatain sect and its Frankist spinoff. The leaders of this up to the Rothschilds were:
Sabbatai Zevi (1626-1676)

Je li ovo onaj isti jevrejski "mesija" koji je sahranjen u Ulcinju?

monitor
05-07-06, 12:23
Sabbatai Zevi (1626-1676)

Je li ovo onaj isti jevrejski "mesija" koji je sahranjen u Ulcinju?

Gledajuci godine rodjenja i smrti - jeste. Pociva 'mesaja' u mom komsiluku...:)

Bonja the Zmaj
05-07-06, 12:27
Gledajuci godine rodjenja i smrti - jeste. Pociva 'mesaja' u mom komsiluku...:)
Opa!
A sto se desava? Grob mu je u nekoj privatnoj kuci?

On je stvarno bio smatran mesijom, ali se uprpao pred sulatnom, presao na islam (I think) i protjeran u Ulcinj...

monitor
05-07-06, 12:33
Opa!
A sto se desava? Grob mu je u nekoj privatnoj kuci?

On je stvarno bio smatran mesijom, ali se uprpao pred sulatnom, presao na islam (I think) i protjeran u Ulcinj...

On je protjeran iz Izmira, Sultan Selim ga je ovamo otpremio da mu izgubi kljuceve. Posljednjih deset godina prozivio je u Ulcinju kao prognanik, primivsi islam i ime Mehmed efendija. Ma je u potaji isto zadrzao svoj oltar s davidovom zvijezdom....;)
Pociva u dvoristu jedne muslimanske porodice kojoj je njegov grob prava relikvija. Grob ima sospstvenu kucicu gdje se prilazu i pale svijece kada za to neko osjeti potrebu. Obicno poslije neke za malo izbjegnute tragedije...

Bonja the Zmaj
05-07-06, 12:35
On je protjeran iz Izmira, Sultan Selim ga je ovamo otpremio da mu izgubi kljuceve. Posljednjih deset godina prozivio je u Ulcinju kao prognanik, primivsi islam i ime Mehmed efendija. Ma je u potaji isto zadrzao svoj oltar s davidovom zvijezdom....;)
Pociva u dvoristu jedne muslimanske porodice kojoj je njegov grob prava relikvija. Grob ima sospstvenu kucicu gdje se prilazu i pale svijece kada za to neko osjeti potrebu. Obicno poslije neke za malo izbjegnute tragedije...
Sad meni postaje jasno zbog cega hoce Rotsild da ulaze u CG... :D

monitor
05-07-06, 12:41
da bi imao gdje da pali svijece...:lol:

Thomas_O_Malley
05-07-06, 12:47
Vec vidim neki novi svjetski bestseler, a Bonja, monitor i ja dolazimo na londonsku promociju s forumashicama pod ruku.... hahahahaha

Hari - protokol je tvoj - jos nikad nijesi pobrka ni vino ni jelo! :D

Bonja the Zmaj
05-07-06, 12:52
Bonja je odrastao na filmovima tipa In(_)diana Jones :D

Old Bone
05-07-06, 16:14
http://www.whale.to/b/sp/rothschild.html#ROTHSCHILD_TALKS_ABOUT_THEIR_DYNAS TY_

Ja mislim da ce ljubitelji "The DaVinci code" i slicnih, misterioznih, stvari uzivati u iscitavanju. Ja se, priznajem, lijepo zabavih. ;)
Svaka cast i hvala Tomase,
Pozdrav

monitor
05-07-06, 17:35
Bonja je odrastao na filmovima tipa In(_)diana Jones :D


Prije petnaestak dana upoznao sam bosanskog Indiana Dzonsa.:lol:
Samir Osmanagic, arheolog-amater, poceo je kopanje po brdu Visocica, neposredno kraj Visokog, poceo je otkopavanje piramide! 12000 godina stare!
Fantasticno je ono sto sam vidio: gdje god kopaju nakon 50 - 90 santimetara pojave se kamene ploce pravilno poredjane pod uglom od 52-53 stepena. Pogleda li se s udaljenosti od par stotina metara lako se uocava vrlo pravilna figura piramide.
Samir, pardon Indiana, je vrlo energican covjek, predusretljiv, strpljiv i jako komunikativan. Uvjeren je da je u pravu, da otkriva pravu, pravcatu piramidu mnogo stariju i vise nego dvostruko vecu i visu od egipatskih.
Visocani su ushiceni, nadaju se da je i njih Bog pogledao. Na svakom koraku suveniri u znaku piramide, nicu kafane i cevabdzinice u formi piramide...(cevapi su i dalje valjkasti...:lol:)
Prije par dana prociitah da arheolozi-strucnjaci poricu da ispod Visocice ima ista drugo do prirodnih stijena...Akobogda da grijese, grehota je onoga naroda, grehota je da se Indiani Dzons sruse snovi...a i ja sam se zapalio.:lol:

Krsto Zrnov Popovic
16-07-06, 00:06
Krsto to je davno objasnjeno i jasno je ka' dan. Niko nije unaprijed otpisan jer jednostavno nijesu dali toliko para koliko Rusi. Objasni kako je to podizanje godisnje proizvodnje nekoga eliminisalo? Cak i da su slagali a Ugovoru napisali da se kupac obavezuje na taj nivo proizvodnje to je korisnije za KAP jer znaci povecanje proizvodnje. Ne mislis valjda da je neko glup pa ulaze tolike pare, a ne provjeri knjigovodstvo i kakva je bila proizvodnja?

Nasijedas Krsto na prazne price izvjesne grupe jer je stao Rusal. Na svaki tender se zahtijeva da onaj kupuje ima djelatnost iz te oblasti pa kad bi se Abramovic smilovao i dao nam tolike pare i ja i ti konkurisali na taj tender glatko bi nas odbacili jer nemamo pojma o proizvodnji aluminijuma. Nema tu nikakvih pitanja "kakobi Njemci pristali" jer to je u konkursu pa ako neces platiti dugove ne ucestvujes i sve je jasno da jasnije ne moze biti. Ko je te dugove trebao vratiti? Crna Gora? Zaduzivati gradjane umjesto da se o tome brine onaj koji kupi. Ako ti kupujes suplju cipelu, znas da je suplja i krpi je kako znas i umijes, a to sto znas ili ne znas ko je rupu napravio nikoga nije briga. Tako kad kazes:

to malo sto znaci i to je prica koja prelazi okvire privatizacije.

Sve je to tacno, ali zbog toga ne treba da im se da nesto da za dzaba i da im se vjeruje na rijec jer se direktno kosi sa interesima drzave i stvara mogucnost korupcije. Ovako je jasno i ko da vise para njegovo je. Ne vidim neki drugaciji nacin i nije mi poznata licitacija da je na njoj pobijedio onaj koji je davao manje para.

To je Krsto uopstena prica jer koja su dokumenta sakrivana ako je tender bio u svim novinama i javno receno koliko je ko davao para.

Krsto, nikom na celo ne pise da li je ozbiljan ili nije i sve je mjerilo koliko on plati. Opstina i drzava i zaposleni su imali koristi dok je to trajalo, a da li se drzava zastitila pokazace poravnanje. To da su uzeli i nesto odnijeli pomalo mi lici na nasu pricu da nam nesto odnesose iz prazne kuce. Zeljezara nije imala ni obrtna sredstva i prije toga njom je upravljao privatnik, a proizvodnju kreditirala drzava. Kad je Rus kupio napravljen je valjda popis i lako je utvrditi da li sta ukradeno, a totalna je demagogija pricati da su oni "odnijeli" proizvode koje su sami finansirali i sami proizveli. Ako su ukrali neke masine, osnovna sredstva i tome slicno tek onda je kradja i za to postoje medjunarodni sudovi i nacin da se to naplati

Vjerovatno su pogrijesili jer bi bilo bolje da je taj ostao i da sad zaposljava 10.000 radnika, a da li se taj preracunao ili Vlada napravila stetu drzavi pokazace se kad sve sabere i oduzme.

Pa privatizacija se i radi da bi se od tih para gradilo nesto potrebno drzavi i gradjanima, a dug Vektri Glenkoru je namiren drugacije

Ne znam sta nije ispostovano prema radnicima, ali najvise kuku je sto bi nasi da samoupravljaju i pomalo ljeba bez motike. Sjeti se strajka u Pivari i zahtjeva da im plata bude ka u Belgiji, a rad kao u Crnoj Gori. Nema toga vise i ono radio ne radio svi ra mi radio proslo zajedno sa drzavnom firmom.

Tvoj nacin gledanja privatizacije KAPa bi imao neosporan legitimitet da se odvijala Licitacijom pa ko vise da kesha neka dobije firmu.Ja ostajem pri svom razmisljanju a vrijeme kao uvijek ce pokazati koje rjesenje je prikladnije.
Slozili smo se oko privatizacije Zeljezare i njenih rezultata.

Gargamel
22-07-06, 13:34
monitor,
Jes, to je taj Sabataj Cevi. A dje mu je grob u Ulcinj? Kad budem isao u Ulcinj, moram poc da ga vidim. Mislio sam da mu je grob izgubljen.
Sto pise na grob? Kojim pismom i na kom jeziku?

monitor
22-07-06, 17:18
Grob - turbe nalazi se u dvoristu jedne muslimanske porodice u centru grada. Ova porodica odrzava turbe vjekovima kao porodicnu relikviju, a moze ga posjetiti ko god zeli. Ljudi tamo pale svijece i nose darove - peskire i maramice ili ostavljaju novac.
Nema nikakvog nadgrobnog spomenika, niti natpisa, epitafa, oznake. Sve je u znaku islama, a ono sto kazuje da to nije obican muslimanski grob (kojem se, inace, ne posvecuje narocita paznja - 'zemlja bili, zemlja postali') je cinjenica da je to uzdignuti sanduk, tabut u kome se nalazi mumificirano tijelo. Sto, naravno, nije muslimanski obicaj.
Vjerovatno da najveci broj mjestana, pa i clanovi ove porodice, nisu imali pojma o znacaju toga covjeka, ali neko, ocigledno, jeste, cim ga je, ipak, sasvim posebno opremio za onaj svijet.
Dolazilo je u nekoliko navrata nekih jevrejskih istrazivaca, delegacija, novinara, ali nisam cuo o njihovim nalazima. No, po onome sto je istrazeno s 99,9% sigurnosti moze se reci da je ovo turbe upravo grob Sabetaja Cevija, Shabtaja Cvija, Shabata Zevija...
O trazenju njegovog pocivalista u Ulcinju ima mnogo napisanog u romansiranoj biografiji "U potrazi za mesijom", obimnom, trotomnom djelu Eriha Kosha.

Gargamel
25-07-06, 17:37
monitor,
Hvala na odgovoru. Dozvolicu sebi da jos malo trolujem na ovoj temi (ionako je sada vec vise mrtva, nego ziva).

Dakle, objasni mi ko je zivio u gradu Ulcinju sredinom XIX vijeka, recimo prije 1878. Koliko shvatam, tamo je bilo vrlo, vrlo malo Srba i Crnogoraca. Ali, takodje, cini mi se da ni Albanci nisu bili vecina u samom gradu. Oni su naseljavali sela oko Ulcinja, a u samom gradu je tada bilo mnogo Turaka, Arapa, Grka i koga sve ne, je li tako? To jest, koliko ja shvatam Albanci katolici u Ulcinju uglavnom poticu iz plemena Malesije, ciji su se preci nekada spustili u Ulcinjsko polje. Albanci muslimani uglavnom vode porijeklo iz okoline Ulcinja. Naravno, ima Albanaca ciji su porodice jako davno u gradu.

Ali cini mi se da je taj otomanski Ulcinj bio jako etnicki saren. Jesam li u pravu?

monitor
25-07-06, 19:19
Sredinom XIX vijeka, a i mnogo prije toga, Ulcinj su naseljavali islamizovani Albanci. Naravno, mjesanja, dolazaka, odlazaka raznoraznih bilo je itekako. Postoji podatak da je nakon bitke na Lepantu grad naselilo 400 (uglavnom) alzirskih gusara, protjeravsi van zidina domicilno stanovnistvo. E, sad, koliko je Alziraca i Sicilijanaca tu trajno ostalo, ozenilo se, radjalo djecu, to sam Bog zna. Starosjedioci su se postepeno vratili u grad, promjesali se s dosljacima, radjali crnoputu djecu...:lol: Grad je u jednom periodu XIX vijeka imao preko sto crnackih porodica, dovedenih robova, no oni su u Ulcinju bilo prilicno slobodni. Radili su po bogataskim kucama, imanjima, a bilo ih je i na brodovima. I danas se zna gdje im je bila kafana u kojoj su se okupljali i polje na brdu Pinjes (fusha Harapit) gdje su obavljali svoje obrede, okupljali se, pjevali, igrali...Danas, nazalost, poslije smrti Riza Shurle, nema niti jednog 'pravog' crnca, onog od oba crna roditelja.
Dakle, o nekoj 'cistoti' porijekla 'glavnih' Ulcinjana nema ni govora. Dovoljno govore prezimena nekih velikih ulcinjskih porodica: Kalabrezi, Katana, Mavric...
Kada su Crnogorci dosli da realizuju odluke Berlinskog kongresa, naisli su na otpor lokalnog stanovnistva, a i Turci su na svaki nacin pokusavali da opstruiraju ono na sto su (prisilno) pristali. Tek, kada su Crnogorci preuzeli grad tu su zatekli 7 pravoslavnih porodica, slovenskog porijekla. Ulcinj je tada imao oko 8ooo stanovnika i samo je Podgorica u Crnoj Gori bila brojnija.
Mnogo je Albanaca-muslimana tada odselilo u Albaniju i Tursku, bjezeci od 'krsta'. Pozurili su da izbjegnu bas oni koji su najvise trebali novim 'gazdama': pomorci, brodovlasnici, brodograditelji... Oni koji su ostali odbijali su da na svoja plovila istaknu crnogorsku pomorsku zastavu koja je imala krst. Guverner vojvoda Simo Popovic obavjestava o tom problemu knjaza Nikolu, koji odmah dozvoljava plovidbu pod bilo kojom zastavom, samo da posao ide dalje. Ulcinjski jedrenjaci su nastavili da plove sa, najcesce, porodicnim simbolima: jagnje, vuk...
Nije proslo mnogo, a iz Ulcinja je na Cetinje odaslata poruka kapetana Sulejmana Bullarija: "in porto di Gospodari, arivato primo kapetan Bullari..." (zvanicno: prvi posteni Albanac:lol:)

Gargamel
26-07-06, 09:26
monitor,
Odlican odgovor, hvala. Svakako, Ulcinj je jedan od najinteresantnijih gradova u regionu. Gledajuci Stari Grad, imam utisak da se u, recimo, XVIII vijeku, u samom gradu Ulcinju govorilo mnogo jezika i da srpskog nije bilo skoro uopste, a da ni albanski nije bio bas dominantan. T.j. pitanje je da li su se svi ti Arapi, crnci, Grci uklapali i govorili albanski. Utisak je da je i njih bilo mnogo, tako da se nisu asimilirali. To je samo moj utisak.

Pitanje je da li su svi pravoslavci koje su Crnogorci zatekli bile slovenskog porijekla. Mislim da su u Ulcinju odavno zivjele nekoliko pravoslavnih porodica grckog i albanskog porijekla.

milovan
01-08-06, 05:45
Bone majstore, kvotova sam te da se podsjeti tvoj drug milovan na prepisku izmedju njega i bone-a, a onda i tebe koji si podijelio sa nama ovo njihovo sisnjarsko opanjkavanje.


---

Evo ponovo igrash na pogreshnu kartu,
Bone je moj novi prijatelj, sa kojim sam imao chast da provedem dio svog odmora, sva njegova kritika je konstruktivna i dobro namjerna, izgara sa istim zarom za dobro Crne Gore kao i ja.

Mozda bi od Bonea mogao da nauchish kako se vodi konstruktivan dijalog , bez vrijedjanja oponenta, to bi uvecalo shanse Crnoj Gori, da stane na svoje noge i da izabere NAJBOLJE I NAJPOSHTENIJE LJUDE da izvedu nashe potomke na pravi put.

Dok se REZIM ne promijeni, chetiri pet puta,
Crnom Gorom ce vladati ljudi, kojima su lichni interesi iznad OPSHTIH i JAVNIH INTERESA, zato sam i pristalica PROMJENA, ne shto vjerujem u POJEDINCE, vjerujem u Bonea i njegove iskrene namjere, ali je prava shteta shto nije na izbornim listama, za takve nema mjesta, jer se guraju oni kojima su lichne ambicije na prvom mjestu.

Moja kritika nije zlonamjerna,
niti je usmjerena na promociju bilo chijeg lika i djela,
mene interesuje samo CRNA GORA i njeni GRADJANI SVIH KLASA I RASA i normalno, shto brzi ekonomski prosperitet i shto manji odliv mozgova iz CGe.

Vlado Dapčević
01-08-06, 06:00
monitor,
Odlican odgovor, hvala. Svakako, Ulcinj je jedan od najinteresantnijih gradova u regionu. Gledajuci Stari Grad, imam utisak da se u, recimo, XVIII vijeku, u samom gradu Ulcinju govorilo mnogo jezika i da srpskog nije bilo skoro uopste,

SrPski jezik se svakako nije govorio, jer je srPski jezik izmislio i proglasio, naimenovao Vuk Karadzic.

milovan
01-08-06, 06:11
SrPski jezik se svakako nije govorio, jer je srPski jezik izmislio i proglasio, naimenovao Vuk Karadzic.

Moze svako da krsti jezik po svom nahodjenju,
vazno je da znam, na kojem jeziku KAPIRAM NJIHOVU BESHJEDU.

JA ZBORIM; KAO SHTO TVORIM.

Demijan
01-08-06, 23:11
1.Mozda bi od Bonea mogao da nauchish kako se vodi konstruktivan dijalog , bez vrijedjanja oponenta, to bi uvecalo shanse Crnoj Gori, da stane na svoje noge i da izabere NAJBOLJE I NAJPOSHTENIJE LJUDE da izvedu nashe potomke na pravi put.

2.Moja kritika nije zlonamjerna,
niti je usmjerena na promociju bilo chijeg lika i djela,
mene interesuje samo CRNA GORA i njeni GRADJANI SVIH KLASA I RASA i normalno, shto brzi ekonomski prosperitet i shto manji odliv mozgova iz CGe.

1. o vrijedjanju necemo, jer je obrisano ono sto bi te odmah demantovalo. i neka je, ponekad se ljudi u godinama zaborave, pa onda moraju drugi da ih spasavaju od njih samih.
vjerujem ti da je drug Old Bone dobar covjek.
i na forumima sam dosta naucio, ali ne na forumima ove vrste. ovo sto vidim ovdje - na nekim topicima - vise lici na neku kliniku. ili ulicni bilbord. ko je to dovoljno posten, a da nije takav jer ON TO SAM TVRDI ZA SEBE, nego je u drustvu poznat i priznat po tome (a to je nesto sto se stice za cijeloga zivota, dobro ti to znas brskućanine), da bi mogao da izabere najbolje i najpostenije. vidis, ja ih znam dosta u Crnoj Gori, iako vecina odje polazi od sebe - da takvoga nema odje. ima milovane dobrih i sposobnih ljudi odje no nisu laktasi i laprdala. a sad je, nazalost, vrijeme takvih. nikakvih.

2. mogao si da primijetis da me ne interesuju tvoje kritike situacije u Crnoj Gori, kao ni vlasti, rezima, svakodnevnih zivotnih losih primjera...u vecini stvari si u pravu, i jedino lud coek moze da rece da je situacija dobra. cak nikad ni ne cuh da je neko iz vlasti to tvrdio nedje. ali kad ides uz dlaku ovim bolesnicima sa pricom gdje napadas i svaku dobru, konkretnu - od koje svi imamo koristi - stvar, onda naravno reagujem. ako ista, a ono zbog zdravog razuma.
znaci, ako je napravljena Sozina za bilione i trilione eura i ako nam je napravio hitler, hasim taci, ratko mladic, slobo milosevic, dzej, a nije - NE INTERESUJE ME JER MI VALJA.

volim da me kupuju skupim poklonima, tako mi pokazuju da me cijene ;)

znaci, ako se nabogatiji ljudi svijeta razmatraju alokacije resursa na nova trzista, kao sto je mala i siromasna Crna Gora, i ako to istoga momenta prouzrokuje jednu palanacku, malogradjansku, saptacko-opanjkivacku, falsifikatorsku/koja podlijeze krivicnoj odgovornosti, zarad obmanjivanja javnosti; a ja kao pojedinac jesam javnost, JEFTINU PROPAGANDU - ovdje u Crnoj Gori - kod nekih, onda naravno reagujem. ^^

milovan
02-08-06, 00:06
Poshtovani Demijan,

Ko mnogo pishe,
taj vishe i grijeshi, vazno je da znash, da nemam nikakvih ambicija lichnih ili interesa da odredjene lichnosti zasjedu na PRIJESTO GOSPODARA.

Bilo ko shjutra da bude vladar,
ja cu ostati zestoka OPOZICIJA, pa makar to bio MEDO glavom i bradom, to sam i MEDU saopshtio prilikom prvog susreta i u vishe navrata ponovio, jer VLAST kvari ljude, a od KVARNIH napravi djubre.

Shto nam vrijeme donosi, to samo BOG zna,
sad je borba za DEMOKRATIZACIJU DRUSHTVA ZABAVNA i bez tenzija, ja mogu da chekam, ali se PLASHIM ZA MLADE LJUDE,
da ne krenu, kao JA po bijelome svijetu.

Nadam se, da mi vjerujesh.

Hari Krisna
02-08-06, 23:17
Ovaj gigant koji se prodaje i na koji su se ostrvili ovi malverzanti, tajkuni.... danas je opet u zizi interesovanja. Poslije strajka radnicima je obecana plata za mart i april. Vjerovatno se radi o mjesecima iduce godine pa to moze biti veliki problem za buduce investore jer nije lako odrzati takvu redovnost plata.

amaro99
18-08-06, 00:14
U najznacajnijem kanadskom listu "Globe and Mail" je prije 3-4 sedmice bio clanak o Peter-u Munk-u. Dobar dio clanka je bio o projektu u Tivtu, procjenjenom na $700 miliona.
Mislim da se sklapanje ugovora (ili odustajanje) ocekuje na jesen.

Vidjecemo.

Old Bone
18-08-06, 05:00
U najznacajnijem kanadskom listu "Globe and Mail" je prije 3-4 sedmice bio clanak o Peter-u Munk-u. Dobar dio clanka je bio o projektu u Tivtu, procjenjenom na $700 miliona.
Mislim da se sklapanje ugovora (ili odustajanje) ocekuje na jesen.

Vidjecemo.
Kazi mi broj -datum, molim te....jer bi to moglo bit vazno za privlacenje nasih ljudi iz Kanade, kad to Munk kaze u Globe&Mail.
Uostalom, sve se zbiva po sablonima koji su bili predvidljivi...SAMO DA SE JOS POPTPISE, hoce cim se po novimama iznosi.
Pozdrav,

Milos111111
18-08-06, 22:40
Kazu da su pregovori u vezi Arsenala vezani sa jos jednim projektom,
imate li mozda neke informacije o cemu se radi?
Bone?
Hari?

Old Bone
18-08-06, 23:53
Ima konkurente u onom DR. Brihm-Simens konzorcijumu, koji ima strasno dobar plan, koji mi je u lap topu, na koji vlada nemoze da bude ravnodusna, jer je super.Oni imaju opciju sa ono ostrvo porede Tivta, ali i za citav region oko Tivta.
Ali prejak je Munk CAK i za njih, vjerovatno....

Hari Krisna
19-08-06, 00:19
Bone, Munk je jak, ali je pitanje da li je bas toliko "zagrijan" za nase terene i da se toliko nateze pa se bojim da od svega ne ostane Arsenal kao i dosad. Koliko sam ja cuo za taj drugi plan neophodan je detaljni urbanisticki plan ili odluka da se taj dio izostavi iz njega. Sudeci po tome kako ti detaljni urbanisticki planovi idu kod nas moze se unaprijed reci "pisi propalo". Ko zna mozda se ta nasa aljkavost i isplati jer pred Crnom Gorom je stvarni turisticki bum pa ako se sve ne pokvari divljim gradnjama mozda ce i cijene skociti.

Old Bone
19-08-06, 03:20
Tacno! Nisu uoste odusevljani najavom buducih sudjenja za restituciju od strane starih vlasnika ni jedni ni drugi sigurno.....
Ti imas neku slicnu meni procjenu konreverznih crnogorskih prillika...dako ispadne na dobro...

Pozdrav,

Milos111111
21-08-06, 03:23
Kopirano iz Vijesti
Ekonomski eksperti izbornih lista različito vide situaciju u crnogorskoj ekonomiji. Vlast, naravno, smatra da Crnoj Gori ne ide loše i da će biti bolje, dok za opoziciju zvone svi ekonomski alarmi.
Ministar ekonomije Predrag Bošković je optimista i tvrdi da će u slučaju izborne pobjede njegova koalicija nastaviti da unapređuje ekonomski ambijent u Crnoj Gori, kroz smanjenje poreza, uklanjanje administrativnih barijera, dalji nastavak penzionih reformi i privlačenje stranog kapitala.
“Ako se nastavi postojeća ekonomska politika očekujemo da uz sadašnju dinamiku Crna Gora bude u regionu zemlja sa najmanje nezaposlenih u sljedeće tri godine. Privođenje kraju procesa privatizacije, dinamiziranje privlačenja stranog kapitala kroz greenfield investicije. Daćemo jak akcenat na izgradnji modernizaciji putne infrastrukture u Crnoj Gori”, rekao je Bošković.
.
Kada je riječ o ekonomskoj trgovini, ekspert PZP Milenko Popović najavljuje da će ova partija posebnu pažnju posvetiti spoljnoj trgovini, rušenju uvoznog lobija i zaštiti poljoprivrede.
“Potrebna je intervencija države kako bi se pospješio izvoz, a u taj posao trebalo bi da se uključi i diplomatija. Država bi formirala i inkubatore u kojima bi se razvijao novi biznis”, naglašava Popović.
Prema njegovim riječima, neophodan je sistem socijalne zaštite sa socijalnim kartonima, kako bi država bila aktivan učesnik na tržištu rada.
“Nezaposlenim bi država obezbijedila novac za bazične potrebe, a oni bi se zauzvrat uključili u izgradnju infrastrukture. Država bi, takođe, zbrinula one koji bi se školovali u interesu Crne Gore. Valja znati da je privredni rast u najvećem procentu zasnovan na novim znanjima i tehnologijama”, objašnjava Popović.
Ekonomski ekspert Srpske liste dr Momir Bulatović strahuje da, ni na ovim izborima, ekonomija neće biti u prvom planu birača.
“Posebno će izostati toliko potrebno stručno sučeljavanje argumenata na javnoj sceni, bez kojeg ne može biti ni početka rješavanja ekonomskih problema sa kojima Crna Gora predugo živi”, kazao je Bulatović.
On je rekao da Srpska lista svoj ekonomski program bazira na radikalnoj i sveobuhvatnoj kritici dosadašnjeg učinka Vlade na privrednom i makroekon-omskom nivou.
“Svaka objektivna analiza mora doći do rezultata da je opšte stanje crnogorske ekonomije katastrofalno. Mnogi ekonomisti - među koje i sam spadam, cijene da je ono gotovo beznadežno. Vlada već više od osam godina sprovodi “reforme”, a svaki put se nalazi na nekom njihovom “početku”. Da bi ironija bila veća, ona je često bivala najveći kritičar svojih odluka i rješenja”, ističe Bulatović.
On je dodao kako će njegova lista pokrenuti javnu diskusiju o ekonomskoj štetnosti gubitka tržišta Srbije, kao donedavno domaćeg, ali i ukazati na ekonomsku pogubnost odluke da bude uveden euro, bez ikakvih neophodnih preduslova i insistirati da se traži bolje rješenje za crnogorsku monetu.
Iz Pokreta za promjene saopštili su da je najveći p-roblem Crne Gore što je zarobljena korupcijom, što ima pogubne posljedice na njenu ekonomiju.
Ekspert Liberalne partije Zoran Ljumović kaže da se ekonomski program njegove stranke temelji na ubrzanom razvoju, vođenju ekonomske politike na socijalno i društveno odgovoran način i izbor novog strateškog razvojnog puta - razvoja.
“Ne rentijerska ekonomija (rent seeking) malog broja privilegovanih monopolista, ne vulgarni kapitalizam novo-bogataša, već otvorena tržišna privreda uz razvoj participativne ekonomske demokratije sa punim učešćem svih građ-ana”, napominje Ljumović.
On smatra da valja iskoristiti proces stabilizacije i pridruživanja da se, uz pomoć EU, napravi poštena, pravedna, socijalno odgovorna, jeftina i efikasna država, koja će se graditi na vrijednostima i standardima EU i modernog demokratskog i bogatog svijeta.
“Neophodno je izraditi nacionalnu strategiju i program ekonomskog razvoja, na bazi istaknutih strateških opredjeljenja, kroz forum za ekonomski i socijalni napredak Crne Gore”, ističe Ljumović, dodajući da se mora sprovesti koncept programske vlade.
Ocjenjujući da je stanje u crnogorskoj ekonomiji loše on je naglasio da su neophodne hitne mjere koje se tiču podsticaja ekonomskog rasta, zapošljavanja, jačanja izvozne orijentacije i konkurentnost.
“Neophodno je najhitnije napraviti pouzdan, tačan i profesionalan sistem ekonomske statistike, jer u našoj politici i domaća i međunarodna javnost se nerijetko obmanjuju netačnim i nepouzdanim podacima”, tvrdi Ljumović.B.BOŠKOVIĆ

--------------------------------------------------------------------------------

BULATOVIĆ: JEDINO ZAKONI DOBRI NA PUTU U EU


Momir Bulatović tvrdi da na putu evropskih integracija Vlada i vladajuća koalicija prepisuju zakone koji predstavljaju nužni preduslov poželjnog razvoja i uključivanja u EU.
“Ali, to je jedino što je bilo dobro urađeno. Suština onoga što se nastoji postići evropskim zakonodavstvom za Crnu Goru je bivala sve dalje i dalje, kako su “reforme” trajale. Oni to i ne žele iz dva osnovna razloga. Prvi je linija nezamjeranja moćnim i bogatim pojedincima. Drugi je lukrativan i sastoji se u kupljenju mrvica sa stolova ekonomskih gosp-odara Crne Gore”, ocjenjuje Bulatović.
Ako neko ne vjeruje da je ovo tačno, Bulatović predlaže da se putem bilo kojeg internet pretraživača ukuca ime Crna Gora “i da se suoči sa ovako surovom istinom”.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DPS NE BI DA SE VRAĆA U PROŠLOST


Vlast smatra da je privatizacija u Crnoj Gori tekla više nego uspješnom dinamikom, a da je potvrda za to rast na tržištu kapitala, koji je posljedica tog procesa.
“Sve je veća zainteresovanost stranih partnera za preduzeća u Crnoj Gori, koja nijesu privela kraju proces privatizacije. Zato su nam potvrda i naši strani konsultanti koji su učestvovali u svim većim privatizacijama u Crnoj Gori i svojim savjetima doprinijeli da se privatizacija sprovede na uspješan način, a radi se o najeminentnijim kućama iz Zapadne Evrope”, ističe Predrag Bošković.
On kaže da su najave revizije privatizacije populističke priče ljudi koji ne poznaju sistem podjele vlasti.
“Mišljenja smo da treba da se usredsredimo na budućnost, a nikako vraćati se u prošlost. Postoje institucije koje se mogu baviti pojedinačnim slučajevima, a svako pred njima može pokrenuti postupak ako smatra da je nešto urađeno loše i na nezakonit način”, objašnjava Bošković.
U Pokretu za promjene, ukoliko dođu na vlast, prvi udar planiraju upravo na planu privatizacije.
“Smatramo da je potreban poništaj svih korupcionaških privatizacija, koliko to god bilo teško. Ići ćemo dosljedno. Kada je riječ o partnerima iz inostranstva, nećemo se svađati sa svijetom, ali ćemo stvar istjerati do kraja kako bismo pokazali da se to više ne smije raditi”, napominje Milenko Popović.
Momir Bulatović smatra da dosadašnji tok privatizacije zaslužuje ime koje mu je narod već nadjenuo.
“Mi živimo u vremenu pljačkaške p-rivatizacije državnih razmjera. Svako ko je odgovoran prema narodu i državi mora ovaj proces preusmjeriti. Srpska lista smatra da je tzv. Putinov model najbolje rješenje za ovaj problem”, ocjenjuje Bulatović.
Po njemu, kod privatizacije nije problem “da li”, nego “kako”.
“Ovdje mnogi zaboravljaju da je privatizacija odavno izvršena. Nema više društvene svojine koja je bila njen predmet. Sada je u toku prodaja vlasničkih udjela. U tome prednjači država, odnosno Vlada i paradržavni fondovi. Nažalost, gotovo svaku pojedinačnu prodaju, na početku karakteriše visoki optimizam i tajnovitost ugovornih odredbi, da bi kasnije izbijale afere. Javnost opravdano sumnja da Vlada ne vodi računa o interesima Crne Gore, nego samo o procentima koje dobijaju posrednici u sklapanju ugovora. Po našem mišljenju, privatizacija je prvi i najizdašniji izvor korupcije u državnom aparatu”, smatra Bulatović.
U SNP-u primjećuju da je crnogorska privatizacija u završnoj fazi, a da je njeni uticaj na rast i efikasnost ekonomije bio poražavajući.
“Nekoliko prodaja preduzeća i banaka renomiranim kupcima praćeno je brojnim, krajnje sumnjivim privatizacijama. Vaučerska privatizacija pokazala se kao promašaj, jer nije obezbijedila stvaranje vlasničke strukture koja bi restrukturirala preduzeća privatizovana na taj način. Nije neophodno i po svaku cijenu privatizovati preduzeća koja koriste prirodne resurse i dobro posluju, poput Plantaža”, upozorava Pešić.
--------------------------------------------------------------------------------

Old Bone
25-08-06, 04:11
POTPREDSJEDNIK VLADE BRANIMIR GVOZDENOVIć RAZGOVARAO SA PREDSTAVNICIMA 14 INVESTICIONIH FONDOVA IZ VELIKE BRITANIJE

Britancima interesantna Ada Bojana i Velika plaža

Britanski investitori se upoznali i sa tenderskom prodajom Željezare Nikšić


Podgorica, 24.avgusta – Predstavnici 14 britanskih fondova koji upravljaju sa 200 milijardu dolara, zainteresovani su za ulaganja u energetiku, turizam i infrastrukturu Crne Gore, saopštili su danas njihovi predstavnici crnogorskoj Vladi.
Potpredsjednik Vlade Branimir Gvozdenović razgovarao je sa predstavnicima tim kompanija, od kojih su neke među najvećim svjetskim firmama na finansijskom i svjetskom tržištu kapitala.
»Investicioni fondovi iz Velike Britanije posebno su zainteresovani za ulaganja u Adu Bojanu, Veliku plažu, prerađivačke kapacitete i metalnu industriju, a upoznali su se i sa tederskom prodajom Željezare Nikšić«, saopštio je Gvozdenović .
Izvršni direktor fonda MN spesijaliti stils Malkolm Džejms kazao je da su predstavnici fondova zadovoljni sa onim što su vidjeli u Crnoj Gori i što Vlada radi na privlačenju stranih investicija. “Veoma smo zadovoljni, a posebno tenderima koji su veoma otvoreni i transparentni, što ide u korist crnogorske privrede”, rekao je Džejms. Prema njegovim riječima, investicioni fondovi osim u Velikoj Britaniji imaju finansijske partnere u Sjedinjenim Američkim Državama, za koje vjeruje da će ih podržati da ulažu u Crnu Goru.
“Veoma sam uzbuđeni ne samo zbog posjete Nikšiću i Željezari već i drugim mogućnostima koje se otvaraju u Crnoj Gori. Radujemo se što će ćemo ovdje biti dugo”, saopštio je Džejms.
U grupi predstavnika investicionih fondova koji su boravili u Crnoj Gori bili su, između ostalih, Argo kapital, Kornhil Aseta ,Altima partnersa i Trafaglar Aseta.
Gvozdenović im je prezentirao crnogorski ekonomski program, investicioni ambijent kao i mogućnosti za ulaganja, kao i to da Vlada očekuje da će Crna Gora u narednom periodu ostvarivati 250 miliona eura stranih investicija godišnje, što će doprinijeti povećanju bruto domaćeg proizvoda, zaposlenosti i povećanju standarada građana.
On je podsjetio da su britanski investitori u Crnu Goru u prošloj godini uložili 36 miliona eura. Prema riječima Gvozdenovića, od obnavljanja nezavisnosti Crne Gore svakodnevno raste interesovanje značajnih stranih investicionih fondova za ulaganje.

Old Bone
28-08-06, 08:01
Sve je ovo povezano sa temom topika...


Englezi hoće Luku


http://www.republika.cg.yu/slike/56161v.jpg

Britanski investicioni fondovi zainteresovani su za privatizaciju terminalskih kapaciteta Luke Bar, naročito kontejnerskog, generalnog i onog za rasute terete. Planom privatizacije za ovu godinu predviđena je izrada strategije, a naredne se može očekivati tender – saznaje Republika iz crnogorske Vlade

Predstavnici ovih fondova, na čelu sa Tobijem Hauelom, koji kontrolišu kapital “težak” oko 200 milijardi dolara, posjetili su prošle sedmice Podgoricu, gdje su u razgovoru sa potpredsjednikom Vlade Branimirom Gvozdenovićem prenijeli zainteresovanost za ulaganja u Crnu Goru.
U Vladi je Republici kazano da su ti investicioni fondovi, osim za terminale Luke Bar, zainteresovani za ulaganje u infrastrukturu i za privatizaciju Željezare.

glodur
28-08-06, 10:13
... evo, došlo je i ovo na dnevni red : DELEGACIJA VLADE OTPUTOVALA NA PREGOVORE SA INVESTITORIMASa Špancima o ulaganju i gradnji putevaPodgorica - Višečlana delegacija Vlade Crne Gore otputovala je juče u Španiju na pregovore sa tamošnjim investitorima, koji su zainteresovani za izgradnju dvije kapitalne saobraćajnice u Crnoj Gori - autoputa od Podgorice ka sjeveru i jadransko-jonskog autoputa od granice sa BiH i Hrvatskom do granice sa Albanijom.- Španski investitori su, otkako su se upoznali sa našom strategijom razvoja saobraćaja koja favorizuje izgradnju skupih saobraćajnica kroz koncesione aranžmane, pokazali veliko interesovanje za dva najkrupnija projekta - Jadransko-jonski autoput i autoput od Podgorice ka sjeveru. Cilj prvih pregovora je da se jedna i druga strana upoznaju sa viđenjima ta dva krupna infrastrukturna projekta. Oni, svakako, vode računa o svom interesu, a mi o svom interesu, mogućnostima i finansijskim ograničenjima - saznaju “Vijesti” iz izvora bliskih Ministarstvu saobraćaja. Taj izvor potvrdio je da će danas početi prvi pregovori visokih predstavnika Vlade Crne Gore sa španskim investitorima.U Ministarstvu saobraćaja kažu da će se, koliko su španski investitori stvarno zainteresovani i voljni da grade autoputeve u Crnoj Gori, znati tek kada se vrati delegacija iz Madrida.U delegaciji koju predvode Jusuf Kalamperović koordinator Ministarstva saobraćaja i ministar finansija Igor Lukšić, su i bivši ministar saobraćaja Andrija Lompar, koji je bio jedan od glavnih autora Strategija razvoja saobraćaja, pomoćnik u Ministarastvu saobraćaja Radoš Šućur, kao i pomoćnik ministra finansija Milorad Katnić. Prema saznanjima “Vijesti”, crnogorska vlada planira da već na jesen raspiše tender za dodjelu koncesija za gradnju jadransko-jonskog autoputa, kao i auto-puta Podgorica-Mateševo za čiju bi izgradnju, prema prvim procjenama, trebalo obezbijediti oko milijardu i po eura. Ministarstva saobraćaja i finansija već intezivno rade na pripremi dokumentacije i formiranju kriterijuma za najavljeni tender.

Old Bone
28-08-06, 12:25
Obradovao me tvoj post!

Eto nije 2 milijarde, no 1,5...mnogo bez lijeka!

A Spanci su se zainteresovali preko tunela i one spanske firme koja je dobila tender, uprkos Nijemcima, Austrijancima, Slovencima....itd....koji su POPIZ***LI kada je posao ipak dodijeljen najpovoljnijima na tenderu. I ODRADISE GA MIMO SVIJET!!! I posteno su placeni ( uvazen im je i neki bonus, ako sam dobro obavijesten, te su posli super zadovoljni).

Dakle super posao, o tome se culo, dolazili su za neke poslove sa nekretninama (tu grupu sam ubjedjivao da se odvaze i da pocnu), eli nisu smjeli, pa su im posao koji im je nudjen uzeli Irci i Rusi....ALI ZELE DA KONACNO UDJU....I DOBRO NAM DOSLI, JER SU ONI ZA NAS *FILADELFIJA*!!! Svesto nama treba -oni imaju! Sva znanja o turizmu, sva znanja o putevima (imaju i Pirineje i more), sav potrebni kapital, svo znanje o duboko ukorijenjenoj ljenjosti mediteranskih naroda i kako se sa tim boriti...rijecju VRH SU ZA NAS!

Old Bone
31-08-06, 09:27
Kanadski ambasador Robert Mekdugal podržao poznatog kanadskog biznismena

Mank najavio 500 miliona investicija u Crnu Goru


Podgorica, 30. avgusta- Kanadskom biznismenu Piteru Manku koji je u završnoj fazi pregovora za izgradnju marine za mega jahte u tivatskom "Arsenalu" dao je podršku i ambasador ove zemlje u Srbiji Robert Mek Dugal. To je danas saopštila crnogorska agencija "Meken Erikson " . Ambasador Mek Dugal je istakao da je Mank poznat kanadski biznismen, predsjednik i osnivač "Berik Golda" najvećeg Rudnika zlata na svijetu. On je potvrdio da je Mang višegodišnji nosilac Ordena Kanade i veliki filantrop u oblasti medicine i obrazovanja , saopšteno je iz ove Agencije.
Mank je, kako je ranije saopšteno iz PM Sekuritesa, najavio više od 500 miliona eura investicija u Crnu Goru što je najveće ulaganje u industrijski sektor na prostoru bivše Jugoslavije. Ovaj projekat podrazumijeva izgradnju marine kapaciteta 600 sidrišta za plovila dužine od 8 do 25 metara, još 50 sidrišta za plovila duga između 25 i 55 metara kao i kapacitete za prijeme mega jahti dužih od 100 metara. Najavljena je i izgradnja kapaciteta za održavanje i sidrenje jahti preko zime . Sve ovo podrazumijeva i otvaranje brojnih radnih mjesta, razvoj turističkog kompleksa koji će obuhvatiti hotele, prodavnice, supermarkete, restorane , kafiće, kazina, klinike...

Old Bone
31-08-06, 09:37
A sva je priliika da su Madjari (i drugi vlasnici te banke) kupili i PREPLATILI CKB zato sto racunaju da budu servisna banka Munka...ma svemi to NA DOBRO MIRISE, sa naseg aspekta gledano:

Prvi čovjek OTP banke Šandor Čami uvjeren da su kupovinom CKB napravili odličan posao

Crnoj Gori slijedi bum investicija

Crnogorsku komercijalnu banku će voditi lokalni menadžeri, koji imaju veliki kapacitet da donose odluke. Možda će određeno odobravanje kredita biti centralizovano, kako je uobičajeno u međunarodnom bankarstvu - izjavio je Republici Šandor Čami, predsjednik uprave mađarske OTP banke, koja je sada stopostotni vlasnik CKB-a, najveće crnogorske banke.

Čami, koji je je uvjeren da Crnoj Gori slijedi «bum investicija», najavio je medijima da će banka pratiti projekte stranih investitora u Crnoj Gori, a ne samo mađarskih, iako sa njima ima dobre poslovne odnose, posebno sa firmom Pitera Manka «Trigranit» i kompanijom «Hunguest»

glodur
31-08-06, 11:50
... and finally :
ŠPANSKA KOMpANIJA SADESA ZAINTERESOVANA DA GRADI AUTOPUTEVE U CRNOJ GORIObećavaju 6.000 radnih mjestaPodgorica - Španska kompanija Sedesa najavila je da će učestvovati na međunarodnom tenderu za izgradnju autoputa od Podgorice ka sjeveru i jadransko-jonske ceste. Ukupna dužina planiranih autoputeva u Crnoj Gori iznosi 270 kilometara, a vrijednost projekata procijenjena je na 2,8 milijardi eura.Predsjednik Sedese Visente Gotina, koji je juče razgovarao sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem, kazao je da će do kraja godine završiti preliminarni projekat sa kojim će učestvovati na tenderu.- Osim ulaganja, biće stvorena mogućnosti za otvaranje pet do šest hiljada novih radnih mjesta - kazao je Gotina.Prema njegovim riječima, sa predstavnicima Vlade, koji su prethodna dva dana boravili u Španiji, Sedesa je tražila rješenja za sistem finasiranja autoputeva.Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić kazao je da Crna Gora želi da dobije najboljeg ponuđača na međunarodnom tenderu, koji će biti, kako je kazao, pripremljen do Nove godine.- Danas smo postavili dva roka do Nove godine. Jedan za donošenje Ustava Crne Gore, a drugi za raspisivanje tendera za autoputeve u Crnoj Gori ukupne dužine 270 kilometara i vrijednosti 2,8 milijardi eura - kazao je Krivokapić, nakon jučerašnjeg sastanka. Kompanija Sedesa se, osim gradnjom autoputeva i nekretnina, bavi i preradom otpada i energetskim razvojem.

LadyDaytona
31-08-06, 13:01
Za Sedesu ne chuh da rade autoputeve...jesu li ovi nashi ogranicheni sa firmama s kojima mogu komunicirati ili ...? Ko ih zeza? Za instalacije ok, ali ovi su radili samo u okolini Valencije oko puteva u poboljshanju kanalizacije , popravke na putu i promjene signalizacije, ali nikad autoputeve. Uzas...

Kad su vec u Spaniji sto ne kontaktirashe firmu CINTRA koja radi sa koncesijama puteva u USA, Irskoj, Italiji, Chileu, Portugaliji, Spaniji...2400 km autoputeva imaju pod kontrolom, u Irskoj i USA koncesije na 45 god. Sto ne prichaju sa Bechtelom koji je uradio fantastichan i trenutno najbolji autoput u Evropi - kroz CRO....
Nemam vise rijechi..

glodur
31-08-06, 13:08
... raspitaj se malo bolje ... Sedesa je investicioni fond iz Argentine u vlasništvu mađarskih jevreja, a španska firma je samo ogranak ... trenutno raspolažu sa nekih dvije i po milijarde raspoloživih za investiranje u ovaj projekat ... uostalom, ide tender , biće i drugih interesenata ...

LadyDaytona
31-08-06, 13:26
Aaaa a sto pishete da je Spanska firma u pitanju? Jel to da se "zbuni" protivnik ili namjernik? :D
Jesi li ti siguran i gdje to pishe da je Sedesa Espania dio Sedese iz Argentine? Otkud sad Argentinska Sedesa - investicioni fond, Seguro Depositos Sociedad Anonima ima veze sa Spanskom Sedesom? Imena ista pa eto, jesi li to mislio? Ne sprdaj se, osim nedonoschadi ima ovdje i odraslih.;):D
Reci ti njima tamo u Vladi da ne lupetaju bzvze, i ako im treba, bolje da angazuju bio koju Srbijansku firmu koje su radile puteve i izgradii chitav Bliski Istok sa putevima, oduzimali poslove i Bechtelu i Japancima... Slavni ostaci Energoprojekta, Planuma, Partizanskog puta...
i kao sto rekoh, da ponovim..
Kad su vec u Spaniji sto ne kontaktirashe firmu CINTRA koja radi sa koncesijama puteva u USA, Irskoj, Italiji, Chileu, Portugaliji, Spaniji...2400 km autoputeva imaju pod kontrolom, u Irskoj i USA koncesije na 45 god. Sto ne prichaju sa Bechtelom koji je uradio fantastichan i trenutno najbolji autoput u Evropi - kroz CRO....
Uostalom, odlichno poznaju R. Holbrook/a koji je CEO za Bechtel, paaaaaaa...no, nek neko tim nesposobnjakovicima "shapne" da im se ukaze nesto pred ochima. Pfuj!

tuga...

glodur
31-08-06, 14:30
... potrudi se malo bolje i viđećeš da je Sedesa ogranak pomenutog fonda ... neđe sam to prije naša na net-u ... gleda sam njihove prospekte i reference i mogu ti reć da ne zaostaju mnogo za onih 2400 km ... najviše po Argentini i Brazilu , nešto kroz Španiju ... ali, opušteno, dako se na tenderu pojave i ovi tvoji favoriti pa ih ubiju sa rokovima i drugim uslovima (rok izgradnje - 30 mjeseci, koncesija na 30 godina, niesu neophodne garancije Vlade ... etc...) ... ako ko bude od ovih povoljniji, ne gine mu crven tepih dobrodošlice ...

LadyDaytona
31-08-06, 14:45
Jesi li ti ikad bio u Argentini?:D Nikakav kvalitet. Molim te da se ne bi sprdali pred ovom djecom, nadji i pokazi dje je Finansijski Fond Argentinske Sedese vlasnik Sedese iz Spanije, i gdje je Sedesa iz SPA uradia i metar jednog autoputa, osim odrzavanja signalizacije i kanalizacije- kad su u pitanju putevi. Da zavrshimo ovu zezanciju chula- rekla - kazala- i vidjeh nedje - al ne znam dje. Nadji te podatke i prebaci link, kad oni te uspjehe nisu citirali na njihov site, mozda ti treba da im obavijestish menadzment za takav katastrofalni propust i nedostatak info o referencama za autoputeve, a koje ti ochigledno bolje znash no oni.

1) Autoput kroz Argentinu je srednja zalost po 'kvalitetu' svih svjetskih normi, u Brazili nesto bolje ali ista "liga".
2) Ovi "favoriti" nisu moji, nego kompetentne firme sa svjetskim referencama i tu nema diskusije.
3)Verovatno ti reche ovo "favoriti" vodeci se po vashim lokalnim normama profitiranja na neznanju naroda al znanju pojedinaca koje mozete "nakititi' nevidjenim referencama.
4) uslovi koje si naveo, mogu privuci samo sharlatane za zamazivanje projekta znj kategorije, sa firmama sub standarda koji bi vjezbali po CG...a sto se tiche crvenih tepiha kvadratni metar kosta 10- 20 e zavisno od kvaliteta , pa toliko metraze mogu ponijet sa sobom, da im vi ne postavljate, sica pri 2,8 milijardi za koju se bore.Ti se potrudi pa izrachunaj koliko kosta kvadratni metar tog autoputa, da time pokazesh ovim forumashima koje nazivash "nedonoshchadima'" koliko si ti mashala porastao.;)

LadyDaytona
31-08-06, 15:07
Ne podrzavam marginalnost ni u chemu. Ako su na vlasti, nek biraju sposobne i najbolje za struke kojima se bave. Pohvalicu kvalitet uvijek, ali da nesposobne postavljaju po partijskoj duznosti, nikad. Nije im DPS otac niti majka, a kamoli sa takvim paravanom da se kriju iza te skracenice i time da rushe ugled iste. Sposobnih ima pa nek izvole, ali nesposobnim pojedincima treba sasjeci u bLk da su nule i da ne zasuzuju ta radna mjesta.
Poz.

glodur
31-08-06, 15:55
... evo me "stručnjaci" unakaziše ... mašala, samo im treba pružit priliko i sve će cvjetati ... umotaj se jadna u taj tepih i ne lupetaj, da te zamolim ... ču, ona će "podržat" ... čime se to dokaza da podržavaš ili ne podržavaš ... osim drekom po foruma ... taman ka i ovaj portparol svoga neznanja, numerisani ...

LadyDaytona
31-08-06, 16:06
glodur,
vidi se da te sujeta drma, te te taklo 'podrzacu', jer argumenata o onome o chemu smo prichali nemash. Bash djetinjast post, bez smisla i veze s temom. Nezrelo i nazalost nevjerovatno mizerno od osobe koja sebe smatra "zrelom". :(
Stidi se "tvog posta" kad obraza nemash. Takvih punoglavaca koji sebe smatraju velichinom jer su se umotali u DPS providnu foliju - ne vide svoju nagost neotesanosti i neobrazovanosti, DPS ce se brzo osloboditi, jer takvi samo prirepci ne vrijede nista, sem sto omalovazavaju istu . Kicenje tudjim kvalitetima iz DPS/a, vas, takve kao sto si ti (prije svega nevaspitan),ne chine njima. Njima svaka chast, ali vama prirepcima .... Fuj!
p.s. drekavce trazi i naci cesh u tvojoj kuci (njima se imash pravo tako nevaspitano obratiti, meni ne), pogledaj se u ogledalo. Sram te bilo!

:cool:

glodur
01-09-06, 09:51
... sreća te se "vaspitana" tetka samoeditovala, jer bih se od nje u čudu naša ... a lijepu nam je elaboraciju dala o DPS, pa je te$a dijeli na one dobre i prirepke ... a pri tom nam ne reče zašto se ona kreće u ovom, repnom dijelu ... repni dio DPS-a izgleda privlači ladies muve raznih profila ... ajmo sad "Lady" o poštenom i dobrom dijelu DPS-a , pušti ovu boraniju ...

Old Bone
16-09-06, 16:19
Evo bas procitah da ja navratio Abramovic do Kotora malo. Jahtu je usidrio kod Perasta, a prosetao po Kotoru, pa vecerao u nekom od restorana, sa par prijatelja. Mozda se vidio i sa Munkom, koji je pred samim zakljucenjem ugovora, po kojem ce radnici "Arsenal"-a da dobiju najbolji *paket* zabiljezenu tranziciji na Balkanu......me gadni bezobrazno bogati milijarderi i ostali bogatasi, kako su ne spopali.... nemoze se zivjet od njih po Crnoj Gori... malo, malo-evo njih:rolleyes::D !?! A bas smo mislili sve da damo u ruke postenom Danilovicu, da on to provjeri i odredi, jer vazni su ljudi.t.j. tamo oni:mrgreen:

Old Bone
16-09-06, 16:58
Nego da dodam nekih novih podataka o mom omiljenom ekonomskom filozofu, guverneru Chukotke i tamnosnjem kandidatu za sveca (ulozio je masu para svojih i taj zaledjeni kraj nekako uspijeva da gura)-Romanu Abramovichu:
Quote:Jutarnji list, Croatija:Ecstasea je sa svojim vlasnikom i njegovim gostima danas ujutro isplovila izvan hrvatskih teritorijalnih voda. Kako doznajemo, Abramovič gradi veliku vilu između Bara i Ulcinja na crnogorskom primorju.

Gradnja vile je, kao što se vidi s fotografija, u završnoj fazi, a nalazi se na malom poluotoku i do nje vodi samo jedan put kojim nitko ne može nezapaženo proći. Ispod vile su dvije plaže dostupne samo s mora, pa je Abramovič praktično sagradio tvrđavu na moru. Sada na Jadranu ima dva sjedišta, luku u Dubrovniku, gdje je često usidrena jedna od njegovih jahti,
i kuću na obali Crne Gore.

Dodji vamo, komsija nam mili,
da se kosti tvoje zgriju,
Na crnogorsku teritoriju!

(Bone, evo tebi jedinica cista iz poezije!)

G R A D
17-09-06, 22:44
Roman Abramovič na odmoru u Crnoj Gori

Nedelja, 17. septembar 2006. 12:04

Najbogatiji Rus stigao je na crnogorsko primorje, ali ne kao kupac nekretnina i placeva na južnoj obali, kako to čine njegovi sunarodnici, već da se odmara.

Roman Abramovič, milijarder, vlasnik londonskog Čelzija, pojavio se u petak, 15. septembra u Kotoru, pošto je njegova megajhta, vredna oko 100.000.000 evra, prethodno usidrena u zalivu. Večerao je u starom gradu s prijateljima, i pre nego što se vratio na jahtu, kratko je objasnio razlog posete:"Ovde sam zbog odmora", pišu "Večernje novosti".

Abramovič je bacio sidro izmedju Kotora i Perasta, a verovatno če posetiti i "belu vilu" koja se nalazi u selu Kruče, izmedju Dobrih voda i plaže Utjeha. Vila pripada njegovom rodjenom bratu.

Od vile do mra vode mermerne stepenice, a postavljene su i dizalice za jahte. Sagradjena je pre nekoliko godine, u kompleksu su i dva bazena s morskom vodom, a upućeni meštani pretpostavljaju da je u vilu uloženo oko 20.000.000 evra.

(MONDO)

http://www.mtsmondo.com/news/vesti/story.php?vest=30666

Old Bone
20-09-06, 01:28
Evo i slike!
Aktuelan je ovaj forum...
Pozdrav,file:///C:/DOCUME%7E1/VASILIJE/LOCALS%7E1/TEMP/moz-screenshot-3.jpg

http://www.jutarnji.hr/EPHResources/Images/2006/09/15/Abramovich_3.jpg
file:///C:/DOCUME%7E1/VASILIJE/LOCALS%7E1/TEMP/moz-screenshot.jpgfile:///C:/DOCUME%7E1/VASILIJE/LOCALS%7E1/TEMP/moz-screenshot-1.jpgfile:///C:/DOCUME%7E1/VASILIJE/LOCALS%7E1/TEMP/moz-screenshot-2.jpg

Old Bone
10-10-06, 18:07
Kako volim ovako lijepe vijesti:


REPUBLIKA SAZNAJE - Vlada i kanadski milijarder dogovorili gotovo sve detalje kupoprodajnog ugovora za Remontni zavod ''Sava Kovačević''

Mank u Arsenalu

Pregovarački timovi crnogorske Vlade i kompanije «PM securities» sa Barbadosa kanadskog milijardera Pitera Manka dogovorili su gotovo sve odredbe kupoprodajnog ugovora za privatizaciju tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal i njegovog pretvaranja u marinu za megajahte – saznaje Republika iz izvora bliskih Mankovom timu. Prema saznanjima našeg lista, potpisivanje kupoprodajnog ugovora, nakon skoro godinu formalnih i poluformalnih pregovora, se očekuje između 20. oktobra i 1. novembra, poslije očekivanog rješavanja nekih pravnih pitanja

Ovakav rasplet događaja se tumači kao blago iznenenađenje, budući da je samo prije dvije nedjelje bilo naznaka da bi pregovori između Vlade i Manka mogli biti prekinuti, a postojeći tender poništen i raspisan novi.
Mank, po odredbama Ugovora, planira da vojno brodogradilište pretvori u ekskluzivnu marinu za megajahte sa svim pratećim sadržajima poput ekskluzivnih hotela sa kazinima i velnes centrima, trgovačkim i stambenim centrima, golf terenima i heliodromima. Prema projekcijama Mankovog tima, marina bi obezbijedila posao do 10.000 ljudi, a prednost prilikom zapošljavanja mogli bi dobiti radnici Arsenala.
Tivat već ima značajnu infrastrukturu za marine, jer je u gradu bila baza ratne mornarice bivše Jugoslavije, a Mank se odlučio baš za taj grad jer tamošnji dokovi ne zahtijevaju novi kapital, osoblje i održavanje.
Zbog toga su lokalne vlasti Tivta, kritikovale Mankovu relativno skromnu ponudu od 3,26 miliona eura za imovinu Arsenala, pošto kanadski milijarder dolazi, kako tvrde u lokalnoj samoupravi, “na gotovo”. Predmet sporenja između Tenderske komisije i tima kanadskog milijardera je bila i izgradnja desetospratnica na prostoru Remontnog zavoda, pošto su predstavnici lokalne samouprave tražili da desetospratnice i stambeni objekti za dalju prodaju ne mogu biti dominatni na najatraktivnijem dijelu tivatske obale, već to moraju biti objekti za pružanje turističkih usluga i arhitektonski prilagođeni izgledu Boke, što je na kraju i Mankov tim djelimično prihvatio.
Određeni dijelovi kupoprodajnog ugovora, po svemu sudeći, mogu ostati tajna, a za sada se ne zna da li će Tivat biti slobodna carinska zona, kako je tražio Mank, ali su šanse za tako nešto minimalne, budući da se Vlada snažno protivi.
Za socijalni program, čišćenje i hitne ekološke intervencije Mank će izdvojiti 26 miliona eura, a čitav ekskluzivni kompleks, vrijedan oko 700 miliona dolara, će se snabdijevati vodom, najvjerovatnije, iz Skadarskog jezara.
Prema ranijim saznanjima Republike, kanadski milijarder je voljan i da na Skadarskom jezeru gradi ekskluzivne turističke kapacitete.
Mank je prihvatio da u Arsenalu primjenjuje pojedinačni kolektivni ugovor, po kome u tivatskom brodogradilištu neće biti proglašavanja tehnološkog viška nakon dvije godine, nego će novi poslodavac sve radnike odmah otpusti i isplati im otpremnine u visini od 36 prosječnih plata i za svaku godinu radnog staža po 500 eura.
Predrag Zečević Sindikat zadovoljan
Sindikat Arsenala je, uglavnom, zadovoljan Mankovom ponudom koja je poboljšana tokom pregovora, ali ne i dužinom pregovora od skoro godinu – saopšteno je Republici iz Sindikata te kompanije. Pregovarački tim i članovi Tenderske komisije uspjeli su da povećaju socijalni program i da se dio novca izdvoji za izgradnju stanova za radnike koji su bez riješenog stambenog pitanja. Iz Sindikata su zahtijevali i da se sa firmom «Kofis» iz Beograda utvrdi vrijednost „ „egipatskog programa“ i dinamika naplate, kao i naplata obavljenih radova na „libijskom programu“. Kako saznajemo, u toku su pregovori sa beogradskom firmom o produžetku aranžmana. Vlada je uspjela da izdejstvuje da se MTRZ «Sava Kovačević» ne gasi kao pravno lice. To znači da će se pokušati održati radilišta u Libiji i Egiptu na kojima bi se angažovao jedan broj radnika Arsenala, koji će primiti sve nadoknade koje ih sleduju prodajom ovog brodogradilišta. Radnici, odnosno Sindikat, ranije je tražio da se poveća kupoprodajna cijena, koju je ponudila firma «PM sekjuritis» sa Barbadosa, a što je predviđeno i pregovaračkom platformom, koja ju je utvrdila Tenderska komisija. Sindikat Arsenala za prodaju kompanije je tražio minimum 80 miliona eura u gotovini, od čega 37 odsto treba da pripadne radnicima, bivšim zaposlenima i penzionerima kao kompenzacija za akcije i finansiranje lokalne zajednice, što je u skladu sa platformom radnika Arsenala koju je jednoglasno podržala i SO Tivat. Kupac je dužan da na sam dan prodaje Arsenala izmiri sve obaveze predviđene Kolektivnim ugovorom. Radnicima se na dan prodaje moraju izmiriti dogovorene otpremnine plus 500 eura po godini radnog staža, što po radniku u prosjeku iznosi oko 20-21 hiljadu eura.

Old Bone
10-10-06, 18:14
A narocito kad u cio projekat udje
1.)Skadarsko jezero i njegov ulazak u elitni turizam preko Manka, kada u projekat udje
2.)snadjbijevanje Tivta (a i okoline valjda) slatkom vodom iz Skadarskog jezera (sto je najskuplja I JEDINA PRAVA OPCIJA rjesavanja pitanja vodosnadbijevanja primorja), kada su
3.)otpremnine preko 20.000 eura...pa to je 100.000 eura realne vrijednosti u Evropi (jer ovfje euro vrijedi vise)...DAKLE MASA BOGATIH TIVCANA CE PREKO NOCI BITI NOSIOCI INVESTICIJA U DRUGIM OBLASTIMA ILI BERZI, pa kada se pomene
4.)10.000 zaposlenih...KAKO JE PATETICNO BILO KUKUMAVCENJE U OVOM TREDU U STETNOSTI KONTAKTA SA BOGATIMA....S' KIM SI -TAKAV SI... kaze stara mudrost!

Pozdrav

OutLook
11-10-06, 23:20
Bez namjere da kukumacem... Tacnije, odusevljen sam ovom privatizacijom. Nego, kao sto pitah na gornjem topicu, da li je Arsenal izuzet iz poreskog sistema CG??

Old Bone
12-10-06, 01:57
Nisam na tebe ni mislio..

Oni bi htjeli slobodnu carisku zonu, a nasi nedaju...jer bi to sve druge slobodne zone unistilo...neznam dalje....
pozdrav,

milovan
12-10-06, 03:03
Moze DRZAVA U DRZAVU,
traze i svoju VOJSKU,
kad ih toliko VOLIMO,
neka sve UZMU, samo neka nam donesu MILIJARDU.

Ovo je malo shale, na rachun ODUSHEVLJENIH,
vazno je JEDNA STVAR,

DA NAS NIKO ZA NISHTA NE PITA.

U DANSKOJ NIKO NE MOZE KUPITI PEDALJ DANSKE ZEMLJE, AKO NEMA STECHENA PRAVA ZA RAD I BORAVAK,
NASHI POTOMCI CE NAS PROKLINJAT,
CRNA GORA NIJE NASHA ZEMLJA;
NEGO NASHE DJECE OD KOJIH SMO JE POSUDILI:

milovan
12-10-06, 12:56
DEMILIJANE,

Ako je tebe chista SAVJEST,
pred tvojim sinovima i shjcerima, i mislish da DANCI GRIJESHE, a da smo mi u PRAVU,
u HRVATSKOJ moraju registrovati firmu,
da bar formalno ostane NJIMA,
zashto KRIVISH MILOVANA,
nijesam ni JA siguran shto je DOBRO,
nego se PLASHIM,
da nas ne KUNU DHJECA,
shto nam shupak zinu na POTROSHNJU,
kad ima drugih MORALNIH VRIJEDNOSTI,
koje su STARCHEVI POSHTOVALI, inache bi mogli qurac PRODAVAT,
da nam nijesu ostavili CIPAN CIJELU CRNU GORU, u sastavu SFRJ.

kimmi
12-10-06, 13:48
Kompanija TriGranit spremna je da u gradnju turistickih kapaciteta na lokaciji Velike plaze ulozi 2 milijarde dolara u prvoj fazi,saopstili su njeni predstavnici juce predsjedniku Opstine Ulcinj Gzimu Hajdinagi.

Da skratim. Ove investicije u prvoj fazi bi bile usmjerene na izgradnju visoko kvalitetnih smjestajnih kapaciteta,golf terena, marine i ostalih sadrzaja,uz zaposljavanje od 7000 do 10000 radnika, uglavnom domicilnog stanovnistva.

Akcionari TriGranita -lord Natanijel Rotsild, Piter Munk, i predsjednik OTP banke Sandor Cani. [OTP kupila CKB].

Ukratko prenijeto iz Vijesti.

Old Bone
12-10-06, 16:38
Nikako da se ne pristane....bolje nasi, ali sigurni, nego neki gadni stranci, truli milijarderi...2 miljarde, pa sto..

LadyDaytona
12-10-06, 22:29
da skratimo tu prichu, nebuloze i muke forumasha...recite vi meni, koliko kosta chitava CG?


Da mi se djedo Mileta ne nervira pred angioplastiju...JASNO?!

milovan
12-10-06, 23:56
da skratimo tu prichu, nebuloze i muke forumasha...recite vi meni, koliko kosta chitava CG?


Da mi se djedo Mileta ne nervira pred angioplastiju...JASNO?!


Ako je svu rasprodaju,
da nema plaze bez RAMPE, da nema metra kvadratnoga NASHEGA,
dabogdase Djedo Miljeta ne vrca uspravno, jer ako ne umre od SRCA, umrijet ce OD SRAMOTE,
KAD DJECU POCHNEM VUCARAT OD RAMPE DO RAMPE.

OutLook
13-10-06, 01:10
Ako je svu rasprodaju,
da nema plaze bez RAMPE, da nema metra kvadratnoga NASHEGA,
dabogdase Djedo Miljeta ne vrca uspravno, jer ako ne umre od SRCA, umrijet ce OD SRAMOTE,
KAD DJECU POCHNEM VUCARAT OD RAMPE DO RAMPE.

...Onda odavno nijeste bili u CG :)

Milos111111
18-10-06, 03:29
strasan ugovor


SVI PLAĆAJU, KAP TROŠI


Ukazujući na problem nedostataka električne energije, Keli je rekao da Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) troši polovinu ukupne električne enrgije i plaća kilovat oko dva centa.
Za građane je ta cijena oko dva i po puta veća i prema njegovim riječima iznosi skoro 4,9 centi.
- Ne možemo sigirno tvrditi koliko KAP košta kilovat energije jer je ugovor o privatizaciji proglašen poslovnom tajnom. Bilo bi interesantno da Elektroprivreda kaže kolike su subvencije za struju isporučenu KAP-u i ko ih plaća - kazao je Tankosić Keli i dodao da je “moguće da svako crnogorsko domaćinstvo dnevno dotira KAP sa oko jedan euro” plaćajući skuplju struju.

Old Bone
23-10-06, 16:29
E pa sa srecom...MUNK STIZE DANAS, DA SA MILOM POTPISE NOVI UGOVOR VRIJEDAN MNOOGOOO EURA....zeli sa Milom da ga potpise, i ni sa kim drugim (citao Bone u kanadskom listu koji pise o ovom poslu)!

Koji kraj jedne polotocke karijere....donio sam vam drzavu, povezao sam vas ekonomski sa najbogatijima, odredio strateske pravce drzave i ekonomije (usluge svjetskoj eliti,u turizmu i u svemu ), ODOH JA SAD,a vi dobro ocistite zavrsenu kucu od shuta i ofarbajte sve to! E aj' sad zdravo!:):respect:

A i ovaj thread moze da se *zakatanchi* sa happy end-om!
Pozdrav,

Old Bone
23-10-06, 16:35
KOji sam i ja Balkanac...sto mogu...IMPONUNJE MI BASTADUR, pa ma koliko bio i subjektivan zbog drzavnog posla, pa previdjam dosta toga namjerno...no, SRECNO TI BILO MILO I U BIZNISU I OCEKUJEM DA U PODGORICU DOVEDES GLAVNO PRETSTAVNISTVO NEKOG SVJETSKOG KONCERNA, KAO SEF ZA JUGOISTOCNU EVROPU, PA DA INAUGURALNI GOVOR ODRZIS NA ENGLESKOM, A OVDJE ZAPOSLIS JEDNO PAR STOTINA NAJELITNIJIH CRNOGORACA U TU FIRMU !

Sto ja mogu sto mnogo ocekujem....IMAM O OD KOGA!

Old Bone
23-10-06, 16:42
Ajd i ovo da pastujem, zanimljivosti radi
Jedan odlazak, mimo ostalih - ulične priče o potezu Mila Đukanovića

Zašto je otišao

Od ovog pitanja se još uvijek ne odustaje. I čini se da mnogi imaju tačne odgovore, neki čak i prave elaboracije, pojavljuju se i teorije zavjere, nezaobilazne paranoje ali i tipični komentari koji se tu izgovaraju u prilog duha i jednog starog epiloga, o tome kako još ima da se igra i uvijek još ponešto kaže

''Prvi i do prvog.''
(iz knjige ''U novinarskoj radionici'', autora Božidara Miličića – nap.a)

Uskoro će ova priča počinjati riječima – bio jednom jedan čovjek kojem su se obraćali sa ''gospodine predsjedniče'' i ''gospodine predsjedniče Vlade''.
I, ma kako to kome zvučalo, uskoro će tog istog čovjeka neko oslovljavati sa samo – izvinite, gospodine...
Ime i prezime, Milo Đukanović.
U svakom slučaju, neka sasvim druga priča.
Ništa uvod, samo razrada. U omiljenoj formi podneblja. Drugih tema je ponestalo. Uz nešto malo prepričavajućih kalkulacija ali, sve će to u radni staž.
Ništa autori, ništa autorizacija. Pa, vjerovali ili ne.
Dakle, zašto je otišao ?
''Dati mu se smučilo više. I neka je otišao. Ima' je i pravo. I ja bi da sam na njegovo mjesto, taman. Znaš prijatelju, ima kod nas glupoga naroda...objašnjavaš mu jedno te isto deset godina, a on ne može da se urazumi...I još treba da mu se pravdaš, podnosiš račune. A zašto ? Samo zato što ne mogu od pakosti da žive, je li ? Ma, pušti...dosadi čo'eku. Kad ti velim, ima je i pravo što je poša'. 'Ajte... prijatno.''
Prijatno.
A na pitanje ''zašto je otišao'', bar na teritoriji Crne Gore, izgleda da se ne može bez apokaliptične verzije. U prilog tradicionalnom leleku.
''Ne znam zašto je otišao ali, znam da nam je pukla pogibija bez njega. Pazi što sam ti reka'. Nijesam ga nikad nešto posebno volio ali... bez njega...lijepo narod zbori, kad mačke nema, miševi kolo vode. E, sad će taj film kod nas da se daje. Evo, viđećeš. A pazi...već mi je muka od ovija eksperata što će da dođu poslije njega. Već ih čujem kako su se razgalamili. Ihaaaa...a mi smo nagrđeni, jadan ne bio, tek sad smo nagrđeni...''
Ne, nije bilo suza. Samo to malo kuknjave.
Red i za nešto drugačija mišljenja. Ili samo rezignirana.
''A vrijeme je bilo više pa... da je sve zlatio. Što znam što je poša' ?! Ne interesuje me. A ni ko će doć'.''
Pa, za malo zbunjenosti i neizvjesnosti...
''Pravo da ti kažem, čudno je to. Viđećemo što je suština tog poteza. Lično, meni tu ništa nije jasno. Na vrhuncu moći, tek tako...ne znam. A i, ako ćemo pravo, to nam sada nikako ne odgovara. Ipak je on bio tu...znalo se za njega. Sad će to sve da ide malo teže. ''
A onda malo mjesta i za one stare čekićare...
''Samo neka je pošao. Nisam vjerovao ali, nadao sam se. Sad nek' ide đe god oće...ajde, jadan, 20 godina na vlasti...samo neka je zdravo i sretan mu veliki put.''
Pa, nešto prostora za običan ovdašnji duh...
''Dobro je što pošao. Pošteno je to učinio. Da to nije uradio, ja vjerujem da bi oni iz opozicije totalno vrisnuli. Uostalom, vidiš li ti na što liče ti ljudi iz opozicije...posjeđeli, pola ih je ostalo bez kose, propali načisto, jedva se mogu putem vuć'... A to ti je sve od živaca. I to od one teške safre, one što čo'eka pojede. Neka je pošao. Lijepo je to i ljudski učinio...a i greota je...ove je već bilo podušilo, bili su gotovi...''
A onda, na red stižu i oni ljutiti.
''Nije smio to da učini. Njega je narod glasao, a ne te uz njega. Da sam znao da će ovako biti, drugačije bih zaokruživao.''
Pa, stari znanci...
''Pametan je on, ne boj se. Ko će još poslije 17 godina da se bakće sa kojekakvim glupostima. A sad, lijepo u biznis. Ljudi ne kapiraju, igranka tek počinje.''
I još starih znanaca.
''Ja mu vjerujem da se umorio. I ja bi se umorio. Težega naroda na kugli zemaljskoj nema. I još pitaš zašto ?! Makse, čovječe božji, pa nema tih para za koje bi se ja jakao sa ovim našim ljudima, sa tim težinama što jedan drugome krv piju...bježi tamo...to sve pokvareno, iz oka bi ti ukrali...a za sve im je on bio kriv. I još će im biti kriv, pazi što ti velim. Neće ga oni tek tako puštit na miru. Oni sada ne znaju đe će kad je on pošao. Ne znaju što će od sebe...Zašto je otišao ? Nije mu čudo.''
Naravno, ništa ne može da prođe bez malo paranoje.
''Dobra procjena. Vidio je da su u igri veliki igrači i da nema tu što da traži. Nije svijet od juče. Ko ti zna što se tu muva. ''
I još malo paranoje.
''Premali smo mi. A imamo sjajnu poziciju, more, planine, prirodne potencijale. I kao sve siromašne zemlje i mi smo na prodaju. A on se sada distancira od svega.''
Pa, jedan komentar iz pijačnog ambijenta...
''Ne znam, ne zanima me...niko od političara ne cijepa glavu zbog mene pa, neću ni ja zbog njih...''
Ali, ima i žala. I to od jednog starijeg sugrađanina, koji uz pomoć štapa polako troši svoju jutarnju šetnju.
''Žao mi je što otišao. I ne zanimaju me sve te priče koje vezuju za njegovo ime. Što bi tek trebali da govore za neke italijanske ili američke političare ? Pravo da ti kažem, ja kao neko ko je proživio svoj vijek, u tom čovjeku i dan danas vidim samo jednoga momka koji je napravio dobru karijeru i ništa drugo. Nema tu nikakve mudrosti. Ali, nama se to sada po prvi put dešava. I mnogo toga nam se dešava po prvi put. A svuda u svijetu političari dolaze i odlaze. I svaki je vazda bogatiji no što je bio. Samo što mi za sve imamo neke druge aršine.''
I za kraj, jedno usputno razjašnjenje, od jednog od nas, izgovoreno ispod tamnih naočara i pod oktobarskim suncem, u bašti kafea.
''Zašto je otišao ? Zato što je maher. Zato što je profesor za sve.''
Željko Vukmirović

Old Bone
29-10-06, 13:35
Potpisa se...nadam se NA VELIKU SRECU CRNE GORE i nase omladine...I TO BRZO!

Munk preporuci Crnogorcima da se smiju, jer za to imaju dobre razloge...to su krupne rijeci, pravljene na osnovu analitickih podataka koji su posle USA i Rusije najaci na svijetu...jer ti koncerni imaju svoje spijunske i analiticke sluzbe jace od mnogih drzava.

Munk obeca da ce Crna Gora biti kao Azurna obala, Monako i Sardinija...dakle *top of the World*-vrh svijeta i boraviste elitine elite....


A ponavljam po cijenu da dosadim da je privilegija biti sa elitom, i to ne samo zbog njihovih para, nego zato sto su te pare omogucile njihovim potomcima da budu najobrazovaniji, najvaspitaniji, najveci filantropi BAS ZATO STO SU TRULI KAPITALISTI BEZOSJECAJNI LJUDI-( KOJI SAMO PRICAJU O TRI STVARI:-o novim zaradama i o poslu;-o umjetnickim slikama i golfu;-o sexu i perverzijama)-NJIHOVA DJECA SE TRUDE DA BUDU HUMANISTI I PRAVI DOBROTVORI, DA NEVERUJE COVJEK....imao sam neposredna iskustva i mogu ovo da tvrdim....a to je bitno zato sto ce ovdje boraviti po pola godine familije tih bogatih, sto ce nasa djeca sa njma da se upoznaju, druze, zene....A TO CE IM VREDJET!

Neka bude na pjesmu (kako kazu Francuzi)!

Mozda je vrijeme da se sada zatvori ovaj topik, sa nekim dobrim osjecajem u mojim grudima....

Pozdrav,

Trinity from Zion
29-10-06, 23:16
Hm... koliko ce dobra donijeti Munk i Rotschild, to je pitanje... koliko je nas narod spreman da udje u eru kapitalizma, i to je jos jedno dobro pitanje... prevelike se nade ovdje polazu; sta ce biti, vidjecemo kroz nekoliko mjeseci ili godina, sve zavisi od toga sta ce se zbiti u postmilovoj eri...

Ćipur
03-11-06, 03:28
Da "Arsenal" puca od raskoši

Savo GREGOVIĆ, 2. novembar 2006

TIVATSKI zaliv, koji su posle dugog miholjskog leta načele hladne jesenje kiše, ovih je, baš kao i vreme, između bajke i olujnih nedoumica. Takvu atmosferu među njegovo stanovništvo proizveo je "spektakularni "ugovor između kanadskog milijardera Pitera Manka i crnogorske vlade. Još se na njemu nisu osušili potpisi poznatog biznismena i odlazećeg premijera Mila Đukanovića, a ugovoru se uveliko gleda u "zube". I svakodnevno postavljaju pitanja, može li lepa bajka postati stvarnost.
Ugovor o kupovini tivatskog "Arsenala", starog ravno 118 godina, koji je bio i ponos i izvor zarade generacija Tivćana, kaže da je Mank kupio oko 200.000 metara kvadratnih urbanistički uređenog placa na Opatovini i zgradu Doma vojske u samom gradu za 3,2 miliona evra. Za socijalni program 450 zaposlenih, Mank daje 15 miliona evra, a obavezuje se da u naredne četiri godine investira u ovaj prostor 26 miliona evra.
Piter Mank je tokom sedmomesečnih pregovora podizao cenu, ali ne onu za dokove tivatskog "Remontnog zavoda" i deo opreme koja će mu pripasti (60 odsto), već za obećana ulaganja. Ona dostižu sumu od čak 500 miliona evra koje će Kanađanin uložiti u izgradnju marine sa 724 veza, desetine luksuznih hotela, apartmanska naselja, ekskluzivne radnje i butike, tenis, golf i druge sportske terene, mediteranski centar, galerije, muzeje... Ceo taj kompleks, koji će pokrivati prostor od 24 hektara, trebalo bi da zaposli oko 10.000 ljudi, uglavnom s ovog područja.
Mank je objasnio svoj jaki motiv za dolazak u Boku: "Zaljubio sam se u ovaj predeo dok sam krstario Bokom". A onda, kada je brzo osmotrio neiskorišćene potencijale brodskog pristaništa, odlučio je da ga kupi.
- Od ove investicije profitiraće svaki žitelj tivatske opštine - samouveren je Piter Mank. - Svaki uzgajivač paradajza ili, pak, vinar, mesar, pekar, uljar, moći će da zaradi tako što će svoj proizvod prodavati turistima. Od Tivta i okoline postaće nešto poput Monaka.
Kako je u mnogobrojnim izjavama kazao, Manka interesuje nautički turizam, pre svega. Skupi brodovi i jahte, zimovnik u Tivtu i letnje turističke gužve. Stoga je i energično odbio spekulacije da će "Arsenal" i prostor oko njega, u stvari, biti američka baza. Uveliko se, naime, proteklih meseci govorilo da su za ovaj deo obale i "Remontni zavod" posebno zainteresovani Rusi, čiji su brodovi ovde uveliko stizali u vreme SFRJ. Pričalo se kako će, ipak, Mank ispred nosa uzeti "Arsenal" Rusima, jer je takav "američki diktat", koji mora da ispuni crnogorski premijer. No, kada se posmatraju papiri, jasno je da se na tender za prodaju "Arsenala" javio samo Mank, odnosno njegova firma "PM sekjuritis" sa Barbadosa.
- Američka mornarica je mnogo bogatija od mene i da joj je bila potrebna baza na ovom području, pregovarala bi sa Vladom RCG. Uostalom, čemu bi služila kao strateška tačka - protiv Grčke, Italije? - rekao je Piter Mank.
Šta će se sve događati u Tivatskom zalivu, hoće li on zaista postati turistička Meka ili će, pak, biti tu i američkih "vojnih primesa", pokazaće vreme. Zasad su ugovorom najnezadovoljniji radnici "Arsenala". Oni su ocenili da je kupoprodajna cena veoma niska i da će od "posla stoleća", najmanju korist imati zaposleni i penzioneri. Oni će, kako je zaključio njihov odbor za zaštitu prava insistirati preko nadležnih da zaštite svoj sadašnji i minuli rad, akcije i drugo.
Posle potpisivanja ugovora ispostavilo se još nešto: Milo i Mank su zaboravili da "obrade" - koncesije. Njih, naime, treba da Mankova of-šor kompanija sa Barbadosa plaća za korišćenje akvatorijuma zalivskog i priobalnog pojasa. Kako je rečeno, koncesije su na 90 godina, iako crnogorski zakoni predviđaju da one mogu biti najviše do 30 godina. No i tu je nađeno solomonsko rešenje - Javno preduzeće "Morsko dobro", koje gazduje najužim pojasom uz more produžavaće ih tri puta!
Ostali, koji direktno nisu vezani za "Arsenal", meštani Tivta i okoline su između velikih nada i nedoumica koje ugovor proizvodi. Gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš, smatra da se radi o izuzetnom poslu pod uslovom da sve ugovoreno bude i ispoštovano.
- Jedino za čime žalim je niska kupoprodajna cena iz koje sadašnji i bivši radnici "Arsenala" treba da uzmu svoj deo - rekao je Kankaraš.

RUDAR

PITER Mank (79), Jevrejin, rođen u Mađarskoj, a 1952. je diplomirao na univerzitetu u Torontu, Kanada,gde je ranije prebegao. Pokazao se kao ekspert u rudarstvu, odakle je sav njegov kapital. Prvo okno je kupio na Aljasci (za koje niko drugi nije bio zainteresovan). Potom je "ređao" rudnike u Ontariju, Kvebeku, Nevadi... Iz njih je vadio zlato. Postao je najuticajniji proizvođač zlata, ali i trgovac njime u svetu. Njegova glavna firma je Kompanija "Barik gold" u Kanadi. Pored zlatnih majdana, ima i mnoge građevinske firme. Zanimljivo je napomenuti da su Mankovi savetnici Džordž Buš stariji, engleski bankar Natanjel Rotšild, bivši kanadski premijer Brajan Malruni.

MANK U KOTORU

POŠTO je potpisao ugovor o kupovini "Arsenala", bogati Kanađanin Piter Mank sa saradnicima obreo se i u drevnom gradu Kotoru, gde je sa gradonačelnikom Marijom Ćatović i direktorom ovdašnje luke Mladenom Lučićem potpisao ugovor o ulaganjima u ovu luku.
- Potpisali smo ugovor o saradnji koji ide u Skupštinu na overu, da bi potom otpočeli pregovori o zajedničkim ulaganjima u razvoj nautičkog turizma u Kotoru - kaže gradonačelnik Kotora Marija Ćatović, napominjući da projekat razvoja podrazumeva i prateće sadržaje koji idu uz ovaj vid razvoja turizma.
Još u vreme kada se u Boki Kotorskoj, pre godinu i po dana, počelo da priča o planovima kanadskog milijardera da kupi "Arsenal", bilo je govora da on u paketu kupuje oba brodogradilišta (i ono u Bijeloj), te luku Kotor.

N. G.

Ćipur
04-11-06, 09:22
Pobjeda, 04. 11. 2006. Ekonomija


EKSKLUZIVNO: ITALIJANSKA KOMPANIJA "BČNAVI - BOGACI" ULAZI U JADRANSKO BRODOGRADILIšTE

Petnaest brodova uskoro pod crnogorskom zastavom


Većina brodova remontovaće se u Bijeloj, pomorci će lakše i brže dolaziti do posla, a izuzetan će biti i podsticaj razvoju crnogorske pomorske privrede.
Kanadskom milijarderu Piteru Manku interesantno i Brodogradilište. Tender do kraja godine

Bijela, 3. novembra - Menadžment moćne italijanske brodarske kompanije "B Č Navi - Bogaci" donio je odluku da u krugu Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj kupi poslovni prostor od oko 130 metara kvadratnih i tu osnuje menadžment kompaniju koja će upravljati sa petnaestak svojih prekookeanskih brodova. Informaciju nam je potvrdio Stanko Zloković, predsjednik Borda direktora Brodogradilišta, i objasnio:
- Nakon današnjeg sastanka sa generalnim direktorom kompanije "Bogaci" gospodinom Radom Žarićem, koji je, svojevremeno, radio u Bijeloj, definitivno možemo ustvrditi da je posao nesporan. Brodovi kojima će se upravljati odavde uskoro će ploviti pod crnogorskom zastavom, ali ono što je naznačajnije - upravljanje tim dijelom flote obavljaće se iz Bijele. Radiće se, dakle, o kompaniji "Bijela - Montenegro", i to je izuzetno važno za razvoj crnogorskog pomorstva, izuzetno važno za naše pomorce, koji će imati mogućnost da se upravo iz Bijele zapošljavaju i ukrcavaju, a za Jadransko brodogradilište je izuzetno važno što će se većina tih brodova remontovati u njemu. Zavisno, dakako, od toga u kom dijelu svijeta se nalaze, ali u svakom slučaju naše Brodogradilište imaće prioritet.
Sve u svemu, opredjeljenje italijanskog brodovlasnika, nastavlja Zloković, da osnuje menadžment kompaniju u Bijeloj jeste nešto što otvara perspektive za slične aktivnosti i drugih firmi, pa nudimo svim brodovlasnicima koji brodove remontuju u Jadranskom brodogradilištu da postupe po sličnom modelu. Njihov interes je da koriste povoljne propise koja Crna Gora ima, prije svega kada je u pitanju visina poreza na profit, a lično sam uvjeren da u narednom periodu naša poreska opterećenja svih kompanija, i domaćih i stranih, moraju biti još stimulativnija, čak do tačke da budu, ako ne najniža, a ono među najnižim u Evropi. Važeći propis od devet odsto mora biti smanjen, jer i u nekim djelovima u Švajcarskoj, gdje je poreska stopa niža, registrovane su mnogobrojne kompanije i kontinuirano se ostvaruje ogromna dobit. Mislim da bi to iskustvo moglo biti i naš putokaz jer, ponavljam, od toga će imati koristi ne samo pomorci, pomorska privreda i Jadransko brodogradilište nego bi doprinijelo i cjelovitijoj afirmaciji Crne Gore, a - konačno - zaradio bi se i veliki novac.
Inače, Zloković sa svojim saradnicima već godinama nastoji da se nešto slično desi bilo gdje u Crnoj Gori. Naravno, posebno je zadovoljan što je "slatki početak" krenuo od Bijele, odnosno kompanije na čijem je čelu.

Manku interesantno i Brodogradilište

Kanadski milijarder Piter Mank, koji je nedavno kupio Remontni zavod u Tivtu, zainteresovan je i za Jadransko brodogradilište u Bijeloj. Stanko Zloković kaže:
- Sa gospodinom Mankom imao sam dva sastanka i apsolutno je evidentno da je zainteresovan za našu kompaniju. Dali smo mu sve relevantne informacije, a drugi tender za prodaju biće, kako očekujemo, raspisan do kraja godine. Računam da će ponudu dati neka od kompanija gospodina Manka, jer sa nešto ulaganja u opremu i kadrove relativno brzo bi se mogli prilagoditi i poslovima remonta mega – jahti, pa i putničkih brodova, što bi predstavljalo logičku cjelinu kompatibilnu sa kompleksom koji Piter Mank planira da gradi u Tivtu.

R. Tomić

Old Bone
04-11-06, 13:20
Sve je ovo krenulo po dobrom:
1.Postiglo se takmicenja izmedju Amera i Rusa oko nas, sto je optimalno za nas.
2.Konacno je sada izvesno:privukli smo samu elitu i na putu smo da maksimalno unovcimo obalu, od koje definitivno moze zivjet ostatak CG , i to odlicno.
3.DPS ce se protrest od straha i sve vise ce se prosledjivat naredjenja (dobra za CG) SDP na realizaciju (sto je vec pocelo, jer su ministarstvo policije (ipak glavno ministarstvo za ovaj momenat) i resor privrede povjereni SDP kadrovima, u koje ja vjerujem da su evropske provinijencije i da ce biti dobri izvrsioci dobrih naloga u smislu borbe protiv korupcije, A DA SU DOVOLJNO CRNOGORCI I PATRIOTI DA NE DOZVOLE DA SE IZGUBI ONO NASE STO JE NAJBOLJE NA SVIJET (blagi konzervativizam, samouvjerenost, *ne dati na sebe*) .Te osobine nas potencijalno CINE DUHOVNOM ELITOM EVROPE, ako nam djeca nisu gladna, jer ako jesu onda nema ponosa za oca familije.

Ostaje kljuc daljeg uspjeha za svaku vlast:Omogucavanje bogacenja srednje klase!

Kamate na poslovne kredite ce u narednih mjesec dana panut ispod 12% , a za penzionerske kredite vec su 8% u banci u kojoj se prima penzija (za Podgoricku banku, valjda..a sada ce je slijediti i druge, svakako )....a visina kamata je SIGURAN ZNAK STANJA SIGURNOSTI DRZAVE, tako da je to dobro.

Ako se iskreno krene u reformu sudstva, do kraja, sa zatvaranjem par korumpiranih sudija U ZATVOR, i ako se osude optuzeni u par najvaznijih predmeta I TA KAZNA POTVRDI-to je znak da policija radi kako valja i da ne stiti ucinioce....jer ako bi ih stitila, lako je dati polu-dokaze kojima se fakticki onemogucava dokazivanje slucaja.

I onaj izuzetno obavijesteni Dzejms Lajon (rece Sukovic da je on najbolje obavijesten covjek na Balkanu)-rece da je Crna Gora na dobrom putu, uz sve mane i probleme, koje on sigurno zna...a on je svakome znao da *odbrusi*, te mu nekako vjerujem.

Old Bone
03-12-06, 23:35
Sve ovo je predvidjeno u ovome threadu-u i milo mi je da se ostvaruje lagano...ima mana ALI VISE PREDNOSTI KAD SE DRUZIS SA MILIONERIMA I MILIJARDERIMA

PROFESOR NA UNIVERZITETU U TORONTU ROBERT OSTIN NAJAVIO POMOć KANADSKOG MILIONERA

Mank investira u crnogorske studenate

Edukativni program za studente iz Crne Gore realizovaće se u Torontu. Projekat podrazumijeva povezivanje kanadskih i crnogorskih studenata u cilju prenošenja njihovih iskustava kako bi pomogli reformu univerzitetskog parlamenta

Podgorica, 2. decembra (Mina) – Razmjene i projekte kanadskih i crnogorskih studenata pomoći će biznismen Piter Mank, kazao je profesor na univerzitetu u Torontu Robert Ostin.
„Naš sljedeći projekat, razvoj edukativnog programa za studente iz Crne Gore realizovaće se u Torontu u saradnji sa Piterom Mankom čija je investicija vrlo važna", rekao je Ostin agenciji Mina. On je objasnio da projekat podrazumijeva povezivanje kanadskih i crnogorskih studenata u cilju prenošenja njihovih iskustava kako bi pomogli reformu univerzitetskog parlamenta.
„Želio bih da mnogo ljudi sarađuje, ali prvo moramo obezbijediti stipendije za vas iz Crne Gore, kao i za studente iz regiona“, kazao je Ostin, dodajući da broj studenata i projekata još uvijek nije precizno definisan. Ostin, koji je profesor na „Mank centru“ Univerzitetu za međunarodne studije, kazao je da želi pružiti priliku crnogorskim studentima da odu u Toronto kroz programa razmjene studenata. „Svi fakulteti su u opticaju, naša saradnja je na nivou cijelog Univerziteta. Želimo da ponudimo ljudima stipendiju za studije u Torontu, da dođu na jedan od ljetnjih programa“, rekao je Ostin. On je naveo da želi da razvije i program ljetnje škole u Tivtu, Kotoru i Baru na kojima bi kanadski studenti sarađivali sa crnogorskim.
„To je unikatna prilika, pogotovo što se radi o multikulturalnim društvima. Treba stvoriti veću prohodnost ljudi između Kanade i Crne Gore“, kazao je Ostin. On je rekao da je projekat, koji su nedavno završili sa studentima iz Crne Gore, pokazao „koliko je zadovoljstvo gledati mlade kako zajedno rade i stvaraju, kao i da za njih nije važno na kojoj je godini student sa kojim sarađuju". „Važno je početi, onda graditi te odnose korak po korak. Moja vizija ovoga je da treba početi od malih, ali jako ozbiljnih stvari“, objasnio je Ostin. On je rekao da je njegov zadatak bio da odredi područje na kome je "najbolje djelovati i upoznati ljude iz regiona", a da je Crna Gora "idealno" mjesto za ostvarivanje takvog cilja.
„Mislim da je Crna Gora jako dobro stecište za saradnju, a to misle i moji studenti. Ovo je drugi put da moji studenti dolaze u Crnu Goru, njihova prva posjeta je bila u oktobru, a druga prethodne nedjelje u Kolašinu“, rekao je Ostin. Tokom prošle nedjelje u Kolašinu, kanadski tim je sa studentima predstavnicima univerzitetskog parlamenta realizovao projekte podrške toj instituciji, a sa studentima novinarstva su debatovali o stanju u medijima u Crnoj Gori. „Razgovarao sam sa crnogorskim rektorom, dekanom Ekonomskog fakulteta, sa ljudima sa Fakulteta političkih nauka, menadžerima hotela u kojima studenti odsijedaju, i sa svima koji mogu obezbijediti što lakšu i bolju saradnju“, kazao je Ostin. On je rekao da su investicije koje Mank ostvaruje u Tivtu jako važne za cijeli region, kao i da će kanadski milioner investirati u obrazovanje mladih ljudi i ovdje i u Kanadi. Ostin smatra da razlika u obrazovnim sistemima Crne Gore i Kanade nije smetnja, i da „svako ko je stvorio neku karijeru zna da nema pomaka u obrazovanju ukoliko se ne krećete kroz razna društva i upoznajete različite kulture“. Jedan od članova kanadskog tima Valeri Kisilevski kazao je da je zadovoljan što je upoznao mlade ljude u Crnoj Gori, koji su mu objasnili svoja interesovanja i planove.

Razmjena od januara

„U dogovoru sa crnogorskim univerzitetom izvršile bi se razmjene studenata, tako da bi oni ostajali godinu dana na studijama u Torontu“, kazao je Ostin i dodao da bi to bilo važno i svrsishodno za obje zemlje. On je naglasio da će Piter Mank predvoditi taj projekat, jer "želi pomoći da se nastavi edukacija i kanadskih i crnogorskih studenata“, dodavši da će saradnja sa timom iz Crne Gore i sa Mankom, koji treba da osigura njihov dolazak, početi u januaru.

Milos111111
04-12-06, 00:46
Uvazeni Bone ,

a zasto nam ne napises ko je ovaj
Dr Robert Austin i odakle prima novac za svoje analize

Da ti ja kazem ,mada sumnjam da ti to ne znas,
covjek je clan
Munkovog instituta za medjunarodne studije na univerzitetu u Kanadi,
koliko tu analize i nezavisnosti ima ne treba trositi rijeci,

A ti studenti bar po onome sto ja znam ,
nebi isli na univerzitet nego na institut pri univerzitetu.

evo i link instituta
http://www.utoronto.ca/ceres/news.html


Evo i njegove biografije
Robert Clegg Austin (PhD University of Toronto) is a specialist on Albania and Kosovo. In the past, Dr. Austin was a Tirana-based correspondent of Radio Free Europe/Radio Liberty; a Slovak-based correspondent with The Economist Group of Publications; and a newswriter with the Canadian Broadcasting Corporation in Toronto. He is the CERES Project Coordinator. .

Mozda pomogne da vidimo ko je Manka preporucio drzavi da se obogati,

Old Bone
04-12-06, 17:57
Uvazeni Milose111,
Vjeruj Bone-u (posto je *old* on je i iskusan *po defoltu*:))-gledaj SVOJA POSLA i svoju koris od tija stranaca...ne analiziraj mnogo USPJESNIJE OD SEBE DOK IH NE PRETEKNES I DRUSTVENIM STATUSOM, jer je NEOZBILJNO....a prijatelji cete jako tesko postati-znaci ostaje interes i fer igra.

Napamet mi nebi palo da provjeravam reference i biografiju covjeka koji je dekan fakulteta koji namjerava da me dzabe pozove u posjetu, A NE KOJI NAMJERAVA DA ME STIPENDIRA...

Mozda i ja grijesim.....ali vjerovatnije je da si se ti malo *pogubio* zbog domace politike, pa sve gledas kroz *jednobojne naocari* , jer da nije tako-STO TEBE BRIGA U KAKVIM SU ODNOSIMA MUNK I TAJ LIK? Nauci bolje engleski, procitaj par knjiga i prodiskutuj o nekim temama sa kolegama, upoznaj neku slatku koleginicu (Kanadjanke su prelijepe i njegovane cure, kombinacija Americkog i evropskog stila btw).....pogledaj par dobrih koncerata u *Maple Laef Garden*(ako me sjecanje dobro sluzi o imenu ...hokejasku halu u Torontu, gdje sam gledao Dilana, Springstina, U2..itd.)..mozes i utakmicu u hokeju izmedju Toronta i Vankuvera (Zvezda-Partizan)...potni se na mozda najljepsi toranj, gledano u cjelini -Seegram Tower pored Nigara Falls, sa nezaboravnim pogledom na vodopade iz restorana koji se okrece(krug na sat, valjda) I DODJI NAM NAZAD, PAMETNIJI, SMIRENIJI, TOLERANTNIJI, ISKUSNIJI......Milose-ne mislim ti zlo, savjetujem te kao sto bih svoju kcerku i tvoju koleginicu...a ti , sto kazu braca Ameri-*take it or leave it*...

Pozdrav,

Milos111111
04-12-06, 18:42
Uvazeni Milose111,
Vjeruj Bone-u (posto je *old* on je i iskusan *po defoltu*)-gledaj SVOJA POSLA i svoju koris od tija stranaca...ne analiziraj mnogo USPJESNIJE OD SEBE DOK IH NE PRETEKNES I DRUSTVENIM STATUSOM, jer je NEOZBILJNO....a prijatelji cete jako tesko postati-znaci ostaje interes i fer igra.

Napamet mi nebi palo da provjeravam reference i biografiju covjeka koji je dekan fakulteta koji namjerava da me dzabe pozove u posjetu, A NE KOJI NAMJERAVA DA ME STIPENDIRA...

Mozda i ja grijesim.....ali vjerovatnije je da si se ti malo *pogubio* zbog domace politike, pa sve gledas kroz *jednobojne naocari* , jer da nije tako-STO TEBE BRIGA U KAKVIM SU ODNOSIMA MUNK I TAJ LIK? Nauci bolje engleski, procitaj par knjiga i prodiskutuj o nekim temama sa kolegama, upoznaj neku slatku koleginicu (Kanadjanke su prelijepe i njegovane cure, kombinacija Americkog i evropskog stila btw).....pogledaj par dobrih koncerata u *Maple Laef Garden*(ako me sjecanje dobro sluzi o imenu ...hokejasku halu u Torontu, gdje sam gledao Dilana, Springstina, U2..itd.)..mozes i utakmicu u hokeju izmedju Toronta i Vankuvera (Zvezda-Partizan)...potni se na mozda najljepsi toranj, gledano u cjelini -Seegram Tower pored Nigara Falls, sa nezaboravnim pogledom na vodopade iz restorana koji se okrece(krug na sat, valjda) I DODJI NAM NAZAD, PAMETNIJI, SMIRENIJI, TOLERANTNIJI, ISKUSNIJI......Milose-ne mislim ti zlo, savjetujem te kao sto bih svoju kcerku i tvoju koleginicu...a ti , sto kazu braca Ameri-*take it or leave it*...

Pozdrav,

Lalic je a i Andric na nekolika mjesta lijepo napisao kako vidi to iskustvo i mudrost "staraca"
no da ne nastavljamo o toj mudrosti.
Ovako,
Covjek je sa Munkovog instituta ,sto je vazno,
nije dekan ,
nema nikavu relativnu moc na njegovom univezritetu,
Svako ko zna kako su organizovani fakulteti na zapadu zna sta su Istocno evropske studije na tim fakultetima,i koliko su one vazne.

Znaci takav covjek ce naravno da napise sve najoblje o uticaju Mankovih investicija na Crnu Goru,
a kod ans ce sve novine ot da objave i da se visoki nasi strucnjaci sretnu sa njim.
Ipak covjek nije ekonomista,
nego dopisinik radija slobodna evropa,politicki analiticar i ekpert za Albaniju i Kosovo.

Razumijem tvoju "mudrost" i logiku da zbog besplatne godine na institutu za istocnoevropske studije finansiranom od strane Munka i njegovanih Kanadjanki ,
treba prihvatiti misljenje ovih "eksperata",

ali ipak treba stvari nazvati pravim imenom,

Old Bone
04-12-06, 20:01
Lalic je a i Andric na nekolika mjesta lijepo napisao kako vidi to iskustvo i mudrost "staraca"
no da ne nastavljamo o toj mudrosti.
Ovako,
Covjek je sa Munkovog instituta ,sto je vazno,
nije dekan ,
nema nikavu relativnu moc na njegovom univezritetu,
Svako ko zna kako su organizovani fakulteti na zapadu zna sta su Istocno evropske studije na tim fakultetima,i koliko su one vazne.

Znaci takav covjek ce naravno da napise sve najoblje o uticaju Mankovih investicija na Crnu Goru,
a kod ans ce sve novine ot da objave i da se visoki nasi strucnjaci sretnu sa njim.
Ipak covjek nije ekonomista,
nego dopisinik radija slobodna evropa,politicki analiticar i ekpert za Albaniju i Kosovo.

Razumijem tvoju "mudrost" i logiku da zbog besplatne godine na institutu za istocnoevropske studije finansiranom od strane Munka i njegovanih Kanadjanki ,
treba prihvatiti misljenje ovih "eksperata",

ali ipak treba stvari nazvati pravim imenom,
Dobro Milose, dobro..
Ovog starca je svojevremeno dekan Dr. Fitz zvao za asistenta na tom istom univerzitetu...no bilo -proslo....a ni bez njh minije hrdjavo...

VAZNO MI JE DA TI SVA ZNANJA VEC ZNAS .....


Odlicno je to!

Pozdrav,

Milos111111
04-12-06, 20:48
Dobro Milose, dobro..
Ovog starca je svojevremeno dekan Dr. Fitz zvao za asistenta na tom istom univerzitetu...no bilo -proslo....a ni bez njh minije hrdjavo...

VAZNO MI JE DA TI SVA ZNANJA VEC ZNAS .....


Odlicno je to!

Bone,jos jednom molim te procitaj,
nema ovo veze sa JA ili TI,
ovo je forum na kojem komentarisemo stavove ,
i sasvim je nevazno sta i koje si ti mogucnosti imao u privatnom zivotu,
komentarisemo stavove,
i valjda zelimo da te stavove pojacavamo sa cinjenicama .

Cinjenice su sledece
Austin je dopisnik radio slobodne evrope,
"ekspert" za Albaniju i Kosovo,
political scientist koji radi u centru za istocno evropske studije koji nosi ime uvazenog Munka.
On nije mjerodavan da prica o dometu investicija,
a
Od sve price o stipendijama na 100 studenata prica se svela na jednogodisnje razmjene studenata sa Munkovim centrom za istocno evropske studije,
mnogo malo racunajuci na prodaju zemljista u sred Nevjeste Jadrana po cijeni metra kvadratnog sume iz Golije.

Bonja the Zmaj
05-12-06, 09:51
KOji sam i ja Balkanac...sto mogu...IMPONUNJE MI BASTADUR, pa ma koliko bio i subjektivan zbog drzavnog posla, pa previdjam dosta toga namjerno...no, SRECNO TI BILO MILO I U BIZNISU I OCEKUJEM DA U PODGORICU DOVEDES GLAVNO PRETSTAVNISTVO NEKOG SVJETSKOG KONCERNA, KAO SEF ZA JUGOISTOCNU EVROPU, PA DA INAUGURALNI GOVOR ODRZIS NA ENGLESKOM, A OVDJE ZAPOSLIS JEDNO PAR STOTINA NAJELITNIJIH CRNOGORACA U TU FIRMU !

Sto ja mogu sto mnogo ocekujem....IMAM O OD KOGA!
Bone, da li mozes svoje licno odusevljenje Premijerom da razdvojis od stavova, jer ih neumitno prljas.
Polako postajes forumska Beba Dzakovic.

To sto ti imponuje Bastadur, stvar je tvog mentaliteta. I za to se ne moras izvinjavati. Ali molim te nemoj forum da ukrasavas ovakvim postovima. Kakvo je ovo fantaziranje?

Bonja the Zmaj
05-12-06, 09:55
Sve je ovo krenulo po dobrom:
1.Postiglo se takmicenja izmedju Amera i Rusa oko nas, sto je optimalno za nas.
2.Konacno je sada izvesno:privukli smo samu elitu i na putu smo da maksimalno unovcimo obalu, od koje definitivno moze zivjet ostatak CG , i to odlicno.
3.DPS ce se protrest od straha i sve vise ce se prosledjivat naredjenja (dobra za CG) SDP na realizaciju (sto je vec pocelo, jer su ministarstvo policije (ipak glavno ministarstvo za ovaj momenat) i resor privrede povjereni SDP kadrovima, u koje ja vjerujem da su evropske provinijencije i da ce biti dobri izvrsioci dobrih naloga u smislu borbe protiv korupcije, A DA SU DOVOLJNO CRNOGORCI I PATRIOTI DA NE DOZVOLE DA SE IZGUBI ONO NASE STO JE NAJBOLJE NA SVIJET (blagi konzervativizam, samouvjerenost, *ne dati na sebe*) .Te osobine nas potencijalno CINE DUHOVNOM ELITOM EVROPE, ako nam djeca nisu gladna, jer ako jesu onda nema ponosa za oca familije.

Ostaje kljuc daljeg uspjeha za svaku vlast:Omogucavanje bogacenja srednje klase!

Kamate na poslovne kredite ce u narednih mjesec dana panut ispod 12% , a za penzionerske kredite vec su 8% u banci u kojoj se prima penzija (za Podgoricku banku, valjda..a sada ce je slijediti i druge, svakako )....a visina kamata je SIGURAN ZNAK STANJA SIGURNOSTI DRZAVE, tako da je to dobro.

Ako se iskreno krene u reformu sudstva, do kraja, sa zatvaranjem par korumpiranih sudija U ZATVOR, i ako se osude optuzeni u par najvaznijih predmeta I TA KAZNA POTVRDI-to je znak da policija radi kako valja i da ne stiti ucinioce....jer ako bi ih stitila, lako je dati polu-dokaze kojima se fakticki onemogucava dokazivanje slucaja.

I onaj izuzetno obavijesteni Dzejms Lajon (rece Sukovic da je on najbolje obavijesten covjek na Balkanu)-rece da je Crna Gora na dobrom putu, uz sve mane i probleme, koje on sigurno zna...a on je svakome znao da *odbrusi*, te mu nekako vjerujem.
Bone,

da li ti tvoje stavove formiras na osnovu neceg drugog sem nevjerovatnog optimizma i pionirske vjere u Partiju?

Ako zelimo da ukrstamo argumente i polemisemo - meni zaista nije jasno kako ti ocekujes da ljudi uopste razgovaraju s tobom - kad svaki stav branis argumentima:
1. Bio sam napolju i samim tim sam pametniji, otvoreniji i imam sire vidike (sto moze da bidne, ali ne mora da znaci)
2. vjerujem u ovu vlast i sto god da kazu (i nakon svih ovih godina) a da je pozitivno - ja im vjerujem
3. stvari se mogu jedino razvijati u pozitivnom smjeru - nikako drugacije; prosto je nemoguce da nesto krene po losem.


O kakvom to sukobu SAD i Rusije govoris? I kako to tracno moze biti korisno po CG? O kojoj to eliti pricas? I kako mislis da ce unovcavanje nase obale ici i kako ce to biti pretoceno u opstu korist?

A ovaj dio posta moram posebno da prokomentarisem, jer je zaista poseban:


3.DPS ce se protrest od straha i sve vise ce se prosledjivat naredjenja (dobra za CG) SDP na realizaciju (sto je vec pocelo, jer su ministarstvo policije (ipak glavno ministarstvo za ovaj momenat) i resor privrede povjereni SDP kadrovima, u koje ja vjerujem da su evropske provinijencije i da ce biti dobri izvrsioci dobrih naloga u smislu borbe protiv korupcije
Kao prvo, SDP je dobio MUP jer se vise taj ministar nista ne pita. Novim zakonima o policiji i ANB, mnogo su bitnija mjesta sefa ANB i Uprave policije, tako da Kalamperovic ima samo - pa gotovo - protokolarnu funkciju. Tvrditi da je MUP glavno mininstarstvo za ovaj momenat samo govori o (ne)poznavanju realne situacije i nepopravljivo opskurnog poimanja kompletnog koncepta drzave kroz prizmu represivnih mehanizama.

Resor privrede, dragi Bone, drzi - Gvozdenovic, a potpredsjednicko mjesto Vujice je samo smijurija od ingerencija.

DPS ce se tresti od straha i onda davati MOC SDP-u da realizuje neke stvari??? Da li bi bilo bezobrazno od mene da zatrazim neke argumente za ovo? Isto kao iza korupciju. Evo ih skoro deceniju u vlast, pa se ne pomjerise u toj borbi. Bone, Bone.. Snila baba sto joj MILO bilo...

Cus, DPS ce se tresti od straha i onda davati MOC SDP-u da realizuje neke stvari...
:lolblue: :lolblue: :lolblue: :lolblue:

Old Bone
05-12-06, 13:53
Bone,

da li ti tvoje stavove formiras na osnovu neceg drugog sem nevjerovatnog optimizma i pionirske vjere u Partiju?

Ako zelimo da ukrstamo argumente i polemisemo - meni zaista nije jasno kako ti ocekujes da ljudi uopste razgovaraju s tobom - kad svaki stav branis argumentima:
1. Bio sam napolju i samim tim sam pametniji, otvoreniji i imam sire vidike (sto moze da bidne, ali ne mora da znaci)
2. vjerujem u ovu vlast i sto god da kazu (i nakon svih ovih godina) a da je pozitivno - ja im vjerujem
3. stvari se mogu jedino razvijati u pozitivnom smjeru - nikako drugacije; prosto je nemoguce da nesto krene po losem.


O kakvom to sukobu SAD i Rusije govoris? I kako to tracno moze biti korisno po CG? O kojoj to eliti pricas? I kako mislis da ce unovcavanje nase obale ici i kako ce to biti pretoceno u opstu korist?

A ovaj dio posta moram posebno da prokomentarisem, jer je zaista poseban:

Kao prvo, SDP je dobio MUP jer se vise taj ministar nista ne pita. Novim zakonima o policiji i ANB, mnogo su bitnija mjesta sefa ANB i Uprave policije, tako da Kalamperovic ima samo - pa gotovo - protokolarnu funkciju. Tvrditi da je MUP glavno mininstarstvo za ovaj momenat samo govori o (ne)poznavanju realne situacije i nepopravljivo opskurnog poimanja kompletnog koncepta drzave kroz prizmu represivnih mehanizama.

Resor privrede, dragi Bone, drzi - Gvozdenovic, a potpredsjednicko mjesto Vujice je samo smijurija od ingerencija.

DPS ce se tresti od straha i onda davati MOC SDP-u da realizuje neke stvari??? Da li bi bilo bezobrazno od mene da zatrazim neke argumente za ovo? Isto kao iza korupciju. Evo ih skoro deceniju u vlast, pa se ne pomjerise u toj borbi. Bone, Bone.. Snila baba sto joj MILO bilo...

Cus, DPS ce se tresti od straha i onda davati MOC SDP-u da realizuje neke stvari...
:lolblue: :lolblue: :lolblue: :lolblue:
Bonja,

Jeste, dopada mi se Djukanovic i smatram da je , kao i kralj Nikola, svojom licnoscu nadmasio Crnu Goru.....s'tim u vezi-nimalo mi ne smeta da budem u drustvu gdje Bebe, naprotiv....Beba je lik i ima moje postovanje.

Da nista o Djukanovicu, a ono:
Moja bi Orja luka i okolina bili ZARAVNJENI, sve sa Tarasom (na kojem su bile neke prsle rakete SAM 3 u velikom broju) i Garcem, sa PROTIVVAZDUSNIM GARNIZNOM u Danilovgradu....MOGU MISLITI KAKO BI BILO 1999 DA NIJE BILO DJUKANOVICEVE MUDROSTI TADA....STRAV I UZAS! Bone ne zaboravlja! Dosta o njemu, jer su pateticni komentari opozicije (pa i tvoji u tom smislu) suvisni, posto njega nema, ili je ipak mnogo malo primetan....i sve ce manje....A MOJA PROCJENA DA JE NAJUSPJSNIJI VLADAR SIRIH BALKANSIH PROSTORA, OBZIROM NA *BECK UP*(podrsku i snagu drzave) I SLABOST CG, koja STOJI I VJEROVATNO CE STOJATI I UBUDUCE.

Moje je licno misljenje da ti licno o tehnici vlasti znas iz pravnickih knjiga(dakle teorijski) i kafanskih traceva(dakle nepouzdano)...ja sam bio direktor 9 godina a posle toga (neprekidno i danas)-vazda na celi nekog tima ili u timu kojii nesto odlucuje i koordinise ineterese....dakle IMAM NEPOSREDNOG, ZIVOTNOG ISKUSTVA ...ne na drzavnom nivou, ali mogu da zamislim, a mrzi me da ti elaboriram koliko je razlicitih aspekata i komponenata potrebno da bi se IKAKAV napredak postigao u jednom poluplemenskom drustvu , opterecenom naslednim nepotizmom, koje je ekektrifikovano u poslednjoj deceniji (ako i jeste?)-A KOJE TREBA DA ISPUNI LISTU ZAHTJEVA EU. Za uspjesno vladanje i postizanje ciljeva integracije pod takvim uslovima potrebna je sinergija toliko mnogo faktora-od porijekla (kuce) do filozofa prakticara, od eksperta za evropske integracije do kostolomaca-sve je to on selektovao i *odradjivao* vlast koja je DOBILA PRELAZNE OCJENE OD SVIH RELEVANTNIH FAKTORA U SVIJETU!
To je fakat!


Forum i to licno pruzili ste mi trenutke prijatnog virtuelnog druzenja, pa necu da budem zajedljiv, ali te molim da svoje stavove ne smatras univerzalnim istinama, jer onda DISKUSIJA NEMA SMISLA...ako nema kondicionela u tvome postu (znas ono:ja bih smatrao ..i sl) MRZI ME DA RASPRAVLJEM.

Medjutim, ti si dao divnih postova i analiza, pa te molim za ono sto je najteze-ZA LJUDSKU SIRINU DA ZASTITIS DRUGE OD SEBE...i Old Bone ima pravo na misljenje....dakle, ne budi previse strasan i sekantan prema osobi koja eto, JAVNO IZJAVLJUJE da nije jednoga centa uzela od politike, nego zaista vjeruje (za sad) u ono sto postuje....pa makar i grijesila.

Moze biti da cu ti se sjutra izvinit, i tebi i mnogima, na gresci u davanju povjerenja toje ekipi (koja fakat grijesi!!!) , ali za sada sam jos optimista i to je moje ubjedjnje!

Pozdrav,

Ovaj post je odgovor i Milosu 111, kojeg pozdravljam takodje

Ja i dalje isto smatram, ja IMAM INFORMACIJE da ce se OVAJ MUP uhvatiti u kostac sa svime, ja IMAM POVJERNJA U NOVE KADROVE MUPA, koji su ipak elita Crne Gore(pa ti o njim misli sto hoces!)...a dobice odrijesene ruke i pomoc EU i USA...a hoce li to bit dovoljno-VIDJECEMO!

Pozdrav,

Old Bone
05-12-06, 13:58
E da...jos nesto...
I Zeta ocito misli kao Bone-da ovi zasluzuju dalju sansu!
Ipak IMA NADE a to je veliko...

Sto ces...lakse mi je kad nisam usamljen u procjeni...

Bonja the Zmaj
05-12-06, 14:18
Jeste, dopada mi se Djukanovic i smatram da je , kao i kralj Nikola, svojom licnoscu nadmasio Crnu Goru.....s'tim u vezi-nimalo mi ne smeta da budem u drustvu gdje Bebe, naprotiv....Beba je lik i ima moje postovanje.
Bone,
jedno je reci dopada mi se Djukanovic na osnovu toga sto radi i rezultata. O tome mozemo da polemisemo (u sljedecem pasusu), ali pisati ono sto ti pises o njemu - nije nista drugo do nekriticka apologija.


Da nista o Djukanovicu, a ono:
Moja bi Orja luka i okolina bili ZARAVNJENI, sve sa Tarasom (na kojem su bile neke prsle rakete SAM 3 u velikom broju) i Garcem, sa PROTIVVAZDUSNIM GARNIZNOM u Danilovgradu....MOGU MISLITI KAKO BI BILO 1999 DA NIJE BILO DJUKANOVICEVE MUDROSTI TADA....STRAV I UZAS! Bone ne zaboravlja! Dosta o njemu, jer su pateticni komentari opozicije (pa i tvoji u tom smislu) suvisni, posto njega nema, ili je ipak mnogo malo primetan....i sve ce manje....A MOJA PROCJENA DA JE NAJUSPJSNIJI VLADAR SIRIH BALKANSIH PROSTORA, OBZIROM NA *BECK UP*(podrsku i snagu drzave) I SLABOST CG, koja STOJI I VJEROVATNO CE STOJATI I UBUDUCE.
Bone,
to je, oprostices mi na izrazu - licemjerno. Djukanovicu ne mozes zahvaljivati sto je spasio "Orju luku", kad je cijele "Bjelopavlice" doveo do toga da se ta ista Orja Luka mora spasavati.
Jer ne znam koji izraz da upotrijebim, a da zadrzim neki nivo pristojnosti - kako bih izrazio sto mislim o pokusajima da se Djukanovicu zanemari cinjenica da je on licno predvodio CG u najvecem istorijskom sunovratu svega onog sto je Crna Gora predstavljala. I ne da je on bio tu neka beznacajna figura - vec itekako aktivni sudionik. Posmatrati Djukanovica samo kroz jednu od te dvije prizme je greska. Iliorvelovski pokusaj da se percepcija proslosti izmijeni. Mozda se iz mojih postova moze shvatiti da previse insistiram na ovoj drugoj strani, ali to je prevashodno zato - sto se o njoj gotovo i ne govori dje bi trebalo. I to nije patetika, Bone. Ni najmanje. Vec otpor prema silovanju cinjenica.

Jer evo 17 godina ja pokusavam da zamislim kako bi bilo Crnoj Gori da nije bilo Djukanovica. I sve nesto razmisljam kome da ispostavim racun za to sto mi je, danas voljeni premijer omogucio da najbolje doba zivota provedem u takvoj Crnoj Gori. I ti bi damu prisijes medalje? Nece moci Bone. Djukanovic se mora adekvatno pozicionirati u nasem poimanju proslosti. Koliko god doprinio stvaranju nezavisne drzave (a to nije zavrsen psoao, jer jos stvaramo drzavu) - nikako mu se ne smije zaboraviti sto je cinio prije 1998. Jer ako mu se to zaboravi, onda cemo se tako elegantno possrati po svim onim antiratnim aktivistima, s kojima se danas toliko ponosimo i koji su sacuvali obraz Crne Gore u tom vremenu.


Moje je licno misljenje da ti licno o tehnici vlasti znas iz pravnickih knjiga(dakle teorijski) i kafanskih traceva(dakle nepouzdano)...ja sam bio direktor 9 godina a posle toga (neprekidno i danas)-vazda na celi nekog tima ili u timu kojii nesto odlucuje i koordinise ineterese....dakle IMAM NEPOSREDNOG, ZIVOTNOG ISKUSTVA ...ne na drzavnom nivou, ali mogu da zamislim, a mrzi me da ti elaboriram koliko je razlicitih aspekata i komponenata potrebno da bi se IKAKAV napredak postigao u jednom poluplemenskom drustvu , opterecenom naslednim nepotizmom, koje je ekektrifikovano u poslednjoj deceniji (ako i jeste?)-A KOJE TREBA DA ISPUNI LISTU ZAHTJEVA EU. Za uspjesno vladanje i postizanje ciljeva integracije pod takvim uslovima potrebna je sinergija toliko mnogo faktora-od porijekla (kuce) do filozofa prakticara, od eksperta za evropske integracije do kostolomaca-sve je to on selektovao i *odradjivao* vlast koja je DOBILA PRELAZNE OCJENE OD SVIH RELEVANTNIH FAKTORA U SVIJETU!
To je fakat!
Bone,
sto si cinio i radio u svom zivotu je jedna stvar - ali ako nakon takve uspjesne karijere razmisljas na ovakav nacin, strah me je - dzabe ti. Moje poznavanje tehnika vlasti je jedna stvar. Ako hoces da polemises sa mojim stavovima - samo izvoli.

A to o cemu ti pricas - ispunjavanje zahtjeva EU - jasno je i obicnom laiku: da ova vlast nema volju da te zahtjeve ispunjava. O kapacitetima - drugom prilikomForum i to licno pruzili ste mi trenutke prijatnog virtuelnog druzenja, pa necu da budem zajedljiv, ali te molim da svoje stavove ne smatras univerzalnim istinama, jer onda DISKUSIJA NEMA SMISLA...ako nema kondicionela u tvome postu (znas ono:ja bih smatrao ..i sl) MRZI ME DA RASPRAVLJEM.
Bone, kondicional se podrazumijeva


Medjutim, ti si dao divnih postova i analiza, pa te molim za ono sto je najteze-ZA LJUDSKU SIRINU DA ZASTITIS DRUGE OD SEBE...i Old Bone ima pravo na misljenje....dakle, ne budi previse strasan i sekantan prema osobi koja eto, JAVNO IZJAVLJUJE da nije jednoga centa uzela od politike, nego zaista vjeruje (za sad) u ono sto postuje....pa makar i grijesila.
Ja uopste ne dovodim tvoje pravo na sopstveno misljenje. Samo mislim da je tvoje misljenje prilicno pogresno.


Moze biti da cu ti se sjutra izvinit, i tebi i mnogima, na gresci u davanju povjerenja toje ekipi (koja fakat grijesi!!!) , ali za sada sam jos optimista i to je moje ubjedjnje!
Optimizam je jedna stvar, ali ja zaista ne znam na cemu se moze zasnivati optimizam po pitanju volje ove vlasti da adekvbatno primijeni kompeltan set evropskih standarda u drustevno politicku praksu Crne Gore - sem na nekritickom podrzavanju te iste vlasti.

Ako malo zagrebemo ispod te fraze "evropski standardi" - i osvrnemo se na
dosadasnju praksu - valjda je ispravno utvrditi da puna primjena tih standarda znaci promjenu vrsenja vlasti u CG. A treba da ocekujemo od ovakve vlasti da samoj sebi uskrati moc? Please...


Ja i dalje isto smatram, ja IMAM INFORMACIJE da ce se OVAJ MUP uhvatiti u kostac sa svime, ja IMAM POVJERNJA U NOVE KADROVE MUPA, koji su ipak elita Crne Gore(pa ti o njim misli sto hoces!)...a dobice odrijesene ruke i pomoc EU i USA...a hoce li to bit dovoljno-VIDJECEMO!
Bone, pocinjes sa izmjenama sustinskih djelova koje sam i kritikovao. Ti si rekao:

DPS ce se protrest od straha i sve vise ce se prosledjivat naredjenja (dobra za CG) SDP na realizaciju (sto je vec pocelo, jer su ministarstvo policije (ipak glavno ministarstvo za ovaj momenat) i resor privrede povjereni SDP kadrovima, u koje ja vjerujem da su evropske provinijencije i da ce biti dobri izvrsioci dobrih naloga u smislu borbe protiv korupcije
Prema tome - moja kritika je bila sljedeca: DPS se sigurno nece "protrest od straha" na pomen SDP-a, kojem sigurno ne daje nikakve ogormne ingerencije (jer je uticaj SDP na MUP ravan mom uticaju na moju ljepsu i jacu polovinu prilikom zajendickog sopinga). A sto se tice SDP i njegove borbe protiv korupcije... Pa ja mogu reci samo sljedece: :lolblue:

Bonja the Zmaj
05-12-06, 14:20
E da...jos nesto...
I Zeta ocito misli kao Bone-da ovi zasluzuju dalju sansu!
Ipak IMA NADE a to je veliko...

Sto ces...lakse mi je kad nisam usamljen u procjeni...
Bone, ako je vecina dominantni parametar ispravnosti i moralne opravdanosti neke odluke - znaci li to da je Djukanovic bio potpuno u pravu sa bombardovanjem Dubrovnika 1991?


Jer izborna vecina moze dati legitimitet jednoj vlasti da u odredjenom periodu vrsi vlast. Ali nikako ne mogu znaciti iskupljenje za lose stvari uradjene za vrijeme tog mandata. To je bila ona spasonosna formula Nirnberskih procesa, gdje je jasno oznacena granica krivice i odgovornosti... Toliko o tehnikama vlasti Bone.

Bonja the Zmaj
05-12-06, 14:34
Znam da postajem pomalo neprijatan sa svojim tvrdoglavim insistiranjem da dobijem odgovore i pojasnjenja nekih tvojih stavova, ali bih zaista cijenio:1.Postiglo se takmicenja izmedju Amera i Rusa oko nas, sto je optimalno za nas.
2.Konacno je sada izvesno privukli smo samu elitu i na putu smo da maksimalno unovcimo obalu, od koje definitivno moze zivjet ostatak CG , i to odlicno.
3.DPS ce se protrest od straha i sve vise ce se prosledjivat naredjenja (dobra za CG) SDP na realizaciju (sto je vec pocelo, jer su ministarstvo policije (ipak glavno ministarstvo za ovaj momenat) i resor privrede povjereni SDP kadrovima, u koje ja vjerujem da su evropske provinijencije i da ce biti dobri izvrsioci dobrih naloga u smislu borbe protiv korupcije, A DA SU DOVOLJNO CRNOGORCI I PATRIOTI DA NE DOZVOLE DA SE IZGUBI ONO NASE STO JE NAJBOLJE NA SVIJET (blagi konzervativizam, samouvjerenost, *ne dati na sebe*) .Te osobine nas potencijalno CINE DUHOVNOM ELITOM EVROPE, ako nam djeca nisu gladna, jer ako jesu onda nema ponosa za oca familije.
1. O kojem sukobu SAD i Rusije se radi i kako on tacno moze biti koristan za CG?
2. Koju smo to elitu tacno privukli u CG (pretpostavljam da se misli na investitore) i kako se od unovcavanja obale moze izdrzavati cijela zemlja (dakle ne treba mi spisak zelja i wishful thinking nego argumenti i utemljene projekcije)
3. Mislim da smo se slozili oko ovoga sa odnosima DOPS i SDP, kao i htjenjima SDP da urnisu korupciju u CG, ali ako iams potrebu za dodatnim komentarisanjem - feel free

Old Bone
05-12-06, 16:44
Znam da postajem pomalo neprijatan sa svojim tvrdoglavim insistiranjem da dobijem odgovore i pojasnjenja nekih tvojih stavova, ali bih zaista cijenio:


1. O kojem sukobu SAD i Rusije se radi i kako on tacno moze biti koristan za CG?
2. Koju smo to elitu tacno privukli u CG (pretpostavljam da se misli na investitore) i kako se od unovcavanja obale moze izdrzavati cijela zemlja (dakle ne treba mi spisak zelja i wishful thinking nego argumenti i utemljene projekcije)
3. Mislim da smo se slozili oko ovoga sa odnosima DOPS i SDP, kao i htjenjima SDP da urnisu korupciju u CG, ali ako iams potrebu za dodatnim komentarisanjem - feel free
Drugi put..ne bezim ja od ESEJA I TEZA ZA DOKTORAT IZ SAVREMENIH POLITICKIH ODNOSA...kad moze da nadje vremena Met , Beranac i Milovan-mogu i ja!
Samo ne sad...

Pozdrav

I jes BAR Bjelopavlice i Cemovsko polje spasio 1999...a ko to nevidi -ON JE TVRDOGLAV DO BESMISLA!

Bonja the Zmaj
05-12-06, 17:10
I jes BAR Bjelopavlice i Cemovsko polje spasio 1999...a ko to nevidi -ON JE TVRDOGLAV DO BESMISLA!
To niko normalan ne moze osporavati. Ali samo...osoba odredjenih karakteristika moze Mila Dj. posmatrati samo kroz tako suzenu prizmu.

To je isto kao kad bih ja sad rekao da je Hitler bio odlican lik - jer je podigao Njemacku industriju iz pepela u periodu 1933-1937

Bone, Bone...

forumen
05-12-06, 22:40
To niko normalan ne moze osporavati. Ali samo...osoba odredjenih karakteristika moze Mila Dj. posmatrati samo kroz tako suzenu prizmu.

To je isto kao kad bih ja sad rekao da je Hitler bio odlican lik - jer je podigao Njemacku industriju iz pepela u periodu 1933-1937

Bone, Bone...

Mislim da je glavno pitanje, vezano za Djukanovicevu vladavinu, da li je pocetkom 90-tih mogao uticati na drugaciji put Crne Gore. Cini mi se, ipak, da je, kao covjek pragmatike i realne procjene odnosa snaga, bio preslab da imalo utice na zaokret milosevicevske Crne Gore u tom periodu...

Old Bone
05-12-06, 23:53
Mislim da je glavno pitanje, vezano za Djukanovicevu vladavinu, da li je pocetkom 90-tih mogao uticati na drugaciji put Crne Gore. Cini mi se, ipak, da je, kao covjek pragmatike i realne procjene odnosa snaga, bio preslab da imalo utice na zaokret milosevicevske Crne Gore u tom periodu...
To je to Forumen...

Djukanovic je bio pametni kumrovacki omladinac, kao i svi oni, a tu su naucili mnogo pragmatizma, ucenje timskom (t.j. partijskom) radu, nekim IPAK univerzalnim pozitivnim istinama (osnovni postulat Lenjinizma (mislim da je iz njegove knjige *Filozofske sveske*: "borba protiv svakog oblika eksploatacije covjeka od strane covjeka mora biti stalna" smatram dirljivim...pa ma koliko neostvarljivim...), dobili neka znanja, ALI PRIJE SVEGA NAUCILI DA SE PARTIJSKI BORE NA ORGANIZAVAN NACIN, ISTOVRSNIM STILOM KOJI JE IMAO I MILOSEVIC..I TITO...I KASTRO...

Onda dolazi Milosevic, covjek koji je 5 godina bio bankar u Njujorku i koji je realno bio za klasu ispred svih njih....ako su oni bili po teoriji , 'aj..tu negdje.ALI PO PRAKSI T.J. "KU***NLUKU" I SPOSOBNOSTI MANIPULACIJE SU BILI MILJAMA IZA NJEGA..
Bio je dosta jak POKUSAJ da se odvoje, ali posigurno znam, od rodjaka koji je ucestvovao, da su bili komandosi poslani u Predsjednistvo CG da ih *odviknu* od ideje samostalne CG, fakticki po svaku cijenu.
DA SU ISLI DALJE-OBORIO BI IH KOSTIC, ILI ONAJ BAKSUZ SOLEVIC...ili Kosta Bulatovic ili neki od *laufera* Slobovih, koji su imali svu podrsku jedne od NAJKVARNIJIH I NAJSPOSOBNIJIH TAJNIH SLUBI , kakva je srbijanska DB nesumnjivo bila.
Najgore je STO SU ONI VJEROVALI U SVE ONE GLUPOSTI koje su tebe Bonja , a vjeruj mi i mene, a i Forumena IZLUDJIVALE i napravili takve stvari koje namecu kao porebu i JEDINU KONSTANTU u narednih par godina ono Milovanovo stalno i u svakom postu dodato *Oprosti nam Dubrovnice". (btw, bio mi je prije par dana jedan Hrvat, poslovno, koji SE ODUSEVIO, onako tiho ali vidno kad je to vidio....). I treba reci OPROSTI!

Ali evoluirao je Djukanovic (sto rece prof.Kilibarda jednom Simonovicu:"samo dugouhe zivotinje ne mijenjaju misljenje")...A POSLE TOGA JE TOLIKO UCINIO DA ISPRAVI SVE POSLEDICE-DA IH JE I ISPRAVIO!!!
Ako je pomogao Srbijanske megalomanske planove-zato je mnogo vise- rekao bih ODLUCNO VAZNO- pomogao da se skine Milosevic.
Ako je ogrijesio dusu sa progonom Muslimana iz HN (jer to bez njegovog znanja nije moglo) MNOGO VISE JE PRIMIO MUSLIMANA I DOMACINSKI UGOSTIO...I SVE U TOM SMISLU...
Ako je svercovano-MASA JE TOGA I UGRADJENA (ne no smo zaradili za vrijeme sankcija svojim samopregornim radom Sozinu i novu Podgoricu...A MI BI UMIRALI OD GLADI,JADNI...pa priznali to neki ili ne!).

Ima jedan momenat u vremenu za koji nekako osjecam da JA NISAM KOMPETENTAN ZA PROCJENU:
KAKO BI BILO DA JE NARODNA SLOGA DOSLA NA VLAST?
Za Liberale znam...srusila bi ih srbijanska DB kao ********, ali *Narodna sloga* je nesto drugo...mada vjerovatno da bi i njih nekako nasli nacina da obale, jer je i sam Kilibarda priznao da su formirani od strane DB, a svakako je bio dosta DB-ovaca i u LP...to neka drugi daju konacan sud.

Dalje, ovo kako je CG postala samostalna je CUDO I BOZJA VOLJA, jer realni omjer snaga nije bio sigurno....racunajuci i raspolozenje Evrope.

Ovaj Bone, recimo, ima utisak da bi, da je recimo, bio na mjestu nekog od vodja opozicije, organizovao *zajam za ocuvanje srpske CG* medju tajkunima srbijanskim, uz asistanciju i *visoki patronat* Kostunice, i da bi od Miskovica, Karica, Beka , Dragica i drugih prikupio toliku koloicinu para da bi otvorio nova radna mjesta sa tim parama i UBIJEDJENO TVRDIM DA JE SRBIJA MOGLA ZA POLA GODINE ULAGANJA DA KUPI REFERENDUM, da ih nije Bog smeo, na nasu srecu (po meni!).

Odgovoricu ti Bonja na ono pitanje o medjunarodnim korelacijama ,kako ih ja vidim i po mojim informacijama.

****

Molim lijepo ,gospodo forumasi jedna digresija.

Bone jeste NEKAD puno putovao, ali sada samo moze da Daytonu sa uzivanjem cita, zamislja i raduje se da je nasa dicna Crnogorka stigla gdje je stigla A DA NIJE IZGUBILA SEBE....dakle NJU TREBA SMATRATI KAO RELEVANTNIJU za neke stvari JER IMA , *SVEZE* I NEPOSREDNO ISKUSTVO ..moja su putovanja sada samo SJECANJA...

Analogno-ja po cio dan srecem RAZNE ljude, cujem razna misljenja, DAKLE U PUNOM SAM TOKU, zato sto nisam vezan interesno ni za jednu opciju, pa imam zivaca i volje da saslusam SVE!
Dakle imam pravo da pisem o domacim temama sa malo vise kompetencije od prosjecnog gradjanina CG i to bi ipak trebalo uvaziti.Ne da budem *arbitar istinitosti* naravno, ali ni ti me Bonja sigurnio nemozes (ako si iole realan) smatrati za potpuno neukog, promasenog, nekompetentnog.....JER TO JE NASA MONTANJERSKA STRAST KOJU MORAMO MI INTELEKTUALCI PRVI DA UKOCIMO, U MANIRU MARKA MILJANOVA KAO UCITELJA...a kada to postignemo-NIKO NAM NIJE RAVAN!

Ovo ponavljam po deseti put, ali nemam dovoljno rijeci da istaknem vaznost tolerancije kao cilja kojem kao nacija MORAMO TEZITI I KOJI MORAMO DOSTICI ,ako mislimo uspjesno dalje.
Pozdrav,

forumen
06-12-06, 01:36
...
Onda dolazi Milosevic, covjek koji je 5 godina bio bankar u Njujorku i koji je realno bio za klasu ispred svih njih....ako su oni bili po teoriji , 'aj..tu negdje.ALI PO PRAKSI T.J. "KU***NLUKU" I SPOSOBNOSTI MANIPULACIJE SU BILI MILJAMA IZA NJEGA..
Bio je dosta jak POKUSAJ da se odvoje, ali posigurno znam, od rodjaka koji je ucestvovao, da su bili komandosi poslani u Predsjednistvo CG da ih *odviknu* od ideje samostalne CG, fakticki po svaku cijenu.
DA SU ISLI DALJE-OBORIO BI IH KOSTIC, ILI ONAJ BAKSUZ SOLEVIC...ili Kosta Bulatovic ili neki od *laufera* Slobovih, koji su imali svu podrsku jedne od NAJKVARNIJIH I NAJSPOSOBNIJIH TAJNIH SLUBI , kakva je srbijanska DB nesumnjivo bila...


Oprastajte sto opet potezemo neke stvari iz 90-tih... ali, i ovo danas se prelama kroz sve to...

Pocetkom 90-tih, bio sam reformista. Ali i shvatao realnost ogromne prosrpske euforije u CG. Krajem 80-tih sam dosao iz vojske i, za tu godinu dana, kao da se svijet promijenio. U Podgorici mitinzi. Solevic drzi slovo. Transparenti, parole, podrske Milosevicu, Kosovo nasa najveca rana... To je bio uvod u rat, u raspad Jugoslavije. Za nas koji smo odrasli u toj velikoj drzavi i voljeli je, to je bio poraz. Za one koji su mastali o velikoj Srbiji, to je bio nagovjestaj i nada. Jer, Srbija treba da se konacno uspravi, dosta je bilo ponizenja! A tu je i novi vodja, kult. Taj vodja mi je od starta izgledao kao novi Firer. Vidio sam u njemu nekoga ko manipulise ogromnim srpskim masama, od Triglava do Djevdjelije. U 'Politici' uzasni clanci koji pozivaju na otreznjenje srpskog naroda. Politika, list uz koji sam odrastao, uzas...
U Crnoj Gori se odmah vecina stanovnistva stavila na stranu Milosevica. To je koincidiralo sa tzv. AB revolucijom, koja je, toboz, nezadovoljna visegodisnjom vlascu crnogorskom, u sustini duvala u jedra Milosevicu. Ne sporim, bilo je medju tim revolucionarima mladih ljudi razlicite profilacije. Kasnije su se podijelili u razlicite stranke. Ali u te 2-3 godine, svi su, objektivno, pomogli Milosevicu. Srusili na ulici staru CG vlast koja je bila veliki skeptik prema Milosevicu, i vaspostavili novu revolucionarnu. Stoji jedno: nepogresivo su osjecali damar vecine naroda, zato su i morali uspjeti. To je ono, mr Bone, sto su mozda naucili u Kumrovcu, mada prije mislim da se covjek radja sa time...
Milo Djukanovic se pojavio malo kasnije u CG. U pocetku je ratovao na sjednicama CK SKJ u Beogradu sa zapadnim blokom ex YU, drsko i ubojito. Mladi jurisnik, mozda i nesvjesno, pomagao je Milosevicu. Stoji jedno: uvijek je nepogresivo osjecao volju i raspolozenje vecine u CG. Kasnije, sa slabljenjem Milosevica, shvatio je da moze da ide i korak naprijed, zatim dva, tri.
E sad, tvrdim da je pojava Liberala pocetkom 90-tih godina bila crnogorska slamka medju srpske vihorove. Za to vrijeme rijetka pojava inadzija i razocaranih, kao i antisrba. Mnogi urnisu Momira Bulatovica sto u Hagu nije potpisao (ili sto je povukao potpis) o stvaranju i Crne Gore kao nezavisne drzave. Tvrdim da to nikako nije moglo da uspije demokratski. Jedva smo je izglasali 15 godina kasnije u kudikamo povoljnijim vremenima. U to vrijeme zbog toga bi izbio rat u Crnoj Gori zasigurno. Nikakvih uslova za to nije bilo. Toga je bio svjestan i Milo Djukanovic koji je nepogresivo, sa stanovista vlasti balansirao na srpsko-crnogorskim vjetrovima. Sredinom 90-tih, Djukanovic je sve vise jedrio uz crnogorske vjetrove. Kako je postajao zreliji politicar, a osluskivao damare okoline, kao i neminovno slabljenje Milosevica, to je u njemu jacala svijest i snaga da se Crna Gora mora okrenuti sama sebi. Ostalo je poznato i ovim mladjim forumashima...
Dakle, veliko je pitanje da li se, realno, pocetkom 90-tih moglo nesto brzo promijeniti u CG. Iskreno, prezadovoljan sam i kasnijim tempom promjena, a kamoli da ocekujem da se u velikospskom haosu rodi neka jaka crnogorska snaga. I drugo, jako je vazno da je u samoj vlasti toliko ojacala crnogorska opcija. Da je vlast opstajala kao prosrpska, nikad je opozicija ne bi skinula.
Sam sam bio oduvijek gradjanski orjentisan, vjeciti kosmopolita, zalutao u haos medjunacionalni. Ante Markovic mi je bio i do danas ostao njomiljenija (ali i najutopistickija) licnost ex YU prostora u zadnjih 20 godina. Ali, slozio bih se sa Boneom, po snazi zaokreta i ispunjenja ciljeva koje je sebi postavio, Milo Djukanovic je mozda najpragmaticniji politicar na Balkanu. Uz sve, naravno, lose strane koje su pratile njegovu vladavinu, a kojih nije bilo malo. Ali, i snaga da ih neutralise ili potisne, nevjerovatna je...

Hvala na paznji...

milovan
06-12-06, 02:24
Shto jes, jes,
BASTADUR JE SVE ZEDNE PREVESLA PREKO VODE.

A KAKO JE BILO UPRAVLJAT BRODOM, SA OVAKVOM POSADOM,
TO SAMO BASTADUR ZNA,
SVI SU POVRACALI PREKO OGRADE NA ONE TALASE,
MNOGI SU OD GOLOGA STRAHA USRALI GACE,
MNOGI SU OD GARA I RAZNIH HOVANA ZARADILI CRNI OBRAZ,
ali je CGoska BRODURINA BACHILA SIDRO U MIRNU JEVROPSKU LUKU,
sachuvala skoro CIPAN CIJELU POSADU,
i one koji su bushili rupe DA BROD POTONE, sa BUSHILICAMA IZ BEOGRADA i njih smo IZKRCALI ZDRAVE I ZIVE,
malo usrane, ali VODA SVE OPERE,
IZUZEV CRNOGA OBRAZA

DODJE MI DA OPSUJEM CIPAN CIJELU POSADU,
ONU SHTO SE UKRCALA POCHETKOM DEVEDESETIH NA TITANIK,
KOJI JE DOPLOVIO DO MIRNIH VODA.

POSLIJE BITKE; SVI SU GENERALI,

SAMO JE JEDAN BASTADUR,
DA SAM JA UPRAVLJA BRODOM,
SA POSADOM BI HRANIO AJKULE, JEDINO ONE SU MOGLE VARIT TAKVE ZILAVCE.

DRZI SE BONE,
CRNA GORA JE MAJKA NASHIM POTOMCIMA,
I PRAVO JE CHUDO, DA JE OSTALA ZIVA,
PRODJE CUNAMI, SAD SVI NA SVOJA RADNA MJESTA,
MUZITE CHETIRI SISE.

forumen
06-12-06, 02:33
Shto jes, jes,
BASTADUR JE SVE ZEDNE PREVESLA PREKO VODE.

A KAKO JE BILO UPRAVLJAT BRODOM, SA OVAKVOM POSADOM,
TO SAMO BASTADUR ZNA,
SVI SU POVRACALI PREKO OGRADE NA ONE TALASE,
MNOGI SU OD GOLOGA STRAHA USRALI GACE,
MNOGI SU OD GARA I RAZNIH HOVANA ZARADILI CRNI OBRAZ,
ali je CGoska BRODURINA BACHILA SIDRO U MIRNU JEVROPSKU LUKU,
sachuvala skoro CIPAN CIJELU POSADU,
i one koji su bushili rupe DA BROD POTONE, sa BUSHILICAMA IZ BEOGRADA i njih smo IZKRCALI ZDRAVE I ZIVE,
malo usrane, ali VODA SVE OPERE,
IZUZEV CRNOGA OBRAZA

DODJE MI DA OPSUJEM CIPAN CIJELU POSADU,
ONU SHTO SE UKRCALA POCHETKOM DEVEDESETIH NA TITANIK,
KOJI JE DOPLOVIO DO MIRNIH VODA.

POSLIJE BITKE; SVI SU GENERALI,

SAMO JE JEDAN BASTADUR,
DA SAM JA UPRAVLJA BRODOM,
SA POSADOM BI HRANIO AJKULE, JEDINO ONE SU MOGLE VARIT TAKVE ZILAVCE.

DRZI SE BONE,
CRNA GORA JE MAJKA NASHIM POTOMCIMA,
I PRAVO JE CHUDO, DA JE OSTALA ZIVA,
PRODJE CUNAMI, SAD SVI NA SVOJA RADNA MJESTA,
MUZITE CHETIRI SISE.

Svaka ti je na mjestu!
Milovane, napravi zbirku ove poezije. Pogadjas u sridu za tren oka, i to u stihu... :)

milovan
06-12-06, 02:55
Svaka ti je na mjestu!
Milovane, napravi zbirku ove poezije. Pogadjas u sridu za tren oka, i to u stihu... :)

Nijesam ja za SEBE ZAINTERESOVAN,
kad budem NESHTO UZIMAO ZA SEBE,
BOG CE UZETI SVE SHTO MI DAJE,
SAMO DOK VAS VOLIM I SA SRCA ZBORIM,
I TVORIM KA´ SHTO ZBORIM,
IMATE VI MENE CIPAN CIJELOGA,
i JA VASHU LJUBAV I PODRSHKU,
TO JE PLATA, KOJU ZALIJEVAM SUZAMA RADOSNICAMA.

OGROMNI JE TO KAPITAL.

A AKO ISHTA VALJA, OVO SHTO JA ZBORIM, TO JE VASHE , KOLIKO I MOJE, OD SRCA POKLON,
SAMO JE LJUBAV JACHA OD MRZNJE,
I NAJMANJE DOBRO,
JE JACHE OD NAJVECEGA ZLA.

I OVO SHTO DAJEM JE MOZDA UKRADENO OD DRUGIH LJUDI,
NE NAMJERNO, NEGO CHOVJEK UCHI OD DRUGIH,
A KITIT SE TUDJIM PERJEM JE GRIJEH, A SHTO JE LICHNO MOJE, A SHTO TUDJE, JA NIJESAM U STANJU DA RAZLUCHIM.

Bonja the Zmaj
06-12-06, 09:25
Cini mi se, ipak, da je, kao covjek pragmatike i realne procjene odnosa snaga, bio preslab da imalo utice na zaokret milosevicevske Crne Gore u tom periodu...
Ali mu zato sigurno nije trebao davati licni doprinos i pecat. A ako ga je vec dao - onda za to treba snositi odgovornost. Barem istorijsku.

Hocu reci: mi samo mozemo da pretpostavljamo da li se Djukanovic mogao oduprijeti zlocinackoj politici Milosevica. Slozicemo se - tesko.

Ali ne mozemo raspravljati oko CINJENICE da je on toj politici dao itekako bitan doprinos niti da je pokusavao da je umanji.
E sad - mozemo i raspravljati da li se Djukanovicu treba to i oprostiti, ili sto je jos gore- zaboraviti...

Bonja the Zmaj
06-12-06, 11:27
Stoji jedno: uvijek je nepogresivo osjecao volju i raspolozenje vecine u CG. Kasnije, sa slabljenjem Milosevica, shvatio je da moze da ide i korak naprijed, zatim dva, tri. Forumene,
Ja ne znam o cemu ti pricas, ali sam gotovo siguran da nisi ovako razmisljao u tom periodu.
Necu da ulazim u prirodu osjecanja naseg Vodje, jer se u to ne razumijem. Covjeka ne poznajem, pa mi razglabanje o njegovim emocijama pomalo lici na ulizivanje. Ali mogu da razgovaram o posljedicama njegove vladavine. I ono sto me sokira - je spremnost, ne samog Djukanovica, nego ljudi koji su i tada znali istinu - da to zaborave.

Djukanovicu se mora odrediti jasna uloga u istorijskim gibanjima 90-ih. Da se radi o covjeku ciji je "preokret" doprinio ubrzanju ostvarivanja nezavisnosti - tacno je. Ali je itekako tacno da je taj isti Djukanovic davao 110% od sebe da iskru crnogorske nezavisnosti zatre u njenom korijenu. A ako neko zeli da izjednaci jednog liberala 1991 i Djukanovica 2006 - sram da ga bude.


Sredinom 90-tih, Djukanovic je sve vise jedrio uz crnogorske vjetrove. Kako je postajao zreliji politicar, a osluskivao damare okoline, kao i neminovno slabljenje Milosevica, to je u njemu jacala svijest i snaga da se Crna Gora mora okrenuti sama sebi. Ostalo je poznato i ovim mladjim forumashima...

Forumen, da li si ti ozbiljan? Otkud ti znas ovo? Otkud ti znas kakva je njegova svijest bila?
Imamo s jedne strane cinjenice- o kojima ne zelite da razgovarate ili zelite da ih zaboravite, a s druge strane mozete da spekulisete o emocionalnom razvoju mladog Djukanovica???
I kako bi vi ovo nazvali? Argumentovanom raspravom ili trudom iz petnih zila da se voljenoj istorijskoj figuri sto prije i bezbolnije obezbijedi mjesto u crnogorskom panteonu?

I tu se pokazuje sustina crnogorskog paradoksa.
Nisu problem strasni srpski nacionalisti (oni su ionako u rapidnom opadanju). Nije toliki problem ni u neobrazovanim glasacima (njih je uvijek bilo). Vec je problem u svjesnim gradjanima, koji se jednostavno stide svoje mogucnosti da uvide istinu, jer ih ona onemogucava da mirne savjesti utonu u oportunisticko prihvatanje slike koju im nudi vlast.

Jadne li zemlje dje intelektualac zavidi prostodusnom nekvalifikovanom radniku na njegovoj percepciji politike i realnosti...

Bonja the Zmaj
06-12-06, 11:40
Bio je dosta jak POKUSAJ da se odvoje, ali posigurno znam, od rodjaka koji je ucestvovao, da su bili komandosi poslani u Predsjednistvo CG da ih *odviknu* od ideje samostalne CG, fakticki po svaku cijenu.
Bone,
zasto me vrijedjas sa ovakvom pricom? Rekao mi je jedan rodjak koji je bio tamo? I meni je stric bio ispred skupstine u januaru 1998 i kune se da je vidio crnce u policijskim uniformama kako batinaju mirne demonstratore...

Niko ne spori da je crnogorska vlast bila pod uticajem Srbije. Dominantnim. Ali da li je to izgovor i alibi za sva zlocinstva pocinjena odje?
Jeli Milosevic naredjivao da se bombe bacaju po redakciji Monitora? Je li on sokolio mlade ratnike. Je li on naredjivao RTCG da onakvu mrznju emituje? Je li on prebijao rukovodioce SDA? Je li on raseljavao Bukovicu... Je li iko od Djukanovica i momaka smogao hraborsti da se povede primjerom liberala? Nije. E to nikad ne treba ni zaboraviti. Tu razliku.


Ali evoluirao je Djukanovic (sto rece prof.Kilibarda jednom Simonovicu:"samo dugouhe zivotinje ne mijenjaju misljenje")...A POSLE TOGA JE TOLIKO UCINIO DA ISPRAVI SVE POSLEDICE-DA IH JE I ISPRAVIO!!!
Evoluirao? Drago mi je zbog njega. Da li u pravnoj nauci postoji mogucnost da se zlocinac razrijesi odgovornosti cinjenicom da je mentalno evoluirao??? Ako postoji, onda prihvatam sve sto si rekao. Jer niko ne spori promjenu njegovih stavova i politickih ciljeva (evolucija je ipak malo komplikovanija), ali neki kao da jedva cekaju da zaborave da je bilo tu nekih posljedica za koje bi morao da odgovara.

Jer ako krenemo da "evolucijom stavova" oprastamo zlocine - sto bi bilo da jedan Radovan Karadzic klekne pred zene Srebrenice i izvini im se rijecima da je bio u zabludi, a onda pocne sa proevropskim poplitickim djleovanjem? Sto onda? Niko ni luk je ni luk mirisao - on se izvinio i promijenio, a to sto je bilo prije tog izvinjanjea- macku o rep?


Ako je pomogao Srbijanske megalomanske planove-zato je mnogo vise- rekao bih ODLUCNO VAZNO- pomogao da se skine Milosevic. Ako je ogrijesio dusu sa progonom Muslimana iz HN (jer to bez njegovog znanja nije moglo) MNOGO VISE JE PRIMIO MUSLIMANA I DOMACINSKI UGOSTIO...I SVE U TOM SMISLU...
I sve u tom smislu?
Znaci odgovoran je za smrt nekih par desetina muslimana, ali to nije bitno jer je kasnije pomogao velikom broju muslimana???
Ajde ti to objasni majkama ubijenih, posto sumnjam da one razumiju tu matematiku.
Ovo je uzasan pokusaj relativizacije... Uzasan. Mani se istorije i globalnog konteksta - sidji na nivo onih majki, sestara, zena, djece koji su platili zivotima mladalcke zablude Djukanovica - i kazite im da je cinjenica da je on mentalno evoluirao i izvinio se - sasvim dovoljna.

Thomas_O_Malley
06-12-06, 12:45
Bonja,

Jeste, dopada mi se Djukanovic i smatram da je , kao i kralj Nikola, svojom licnoscu nadmasio Crnu Goru.....s'tim u vezi-nimalo mi ne smeta da budem u drustvu gdje Bebe, naprotiv....Beba je lik i ima moje postovanje.

Je li on i tvoj "Ratnik svjetlosti"?

Bonja, pravis gresku na samom pocetku. Kad dopadanje dodje do idealizacije, kad totemizacija predmeta/osoba poprimi razmjere kao u slucaju naseg forumasa Bone-a i njegove drugarice Bebe, onda je razmjena misljenja u domenu realnog potpuno nemoguca i a priori beskorisna.

U glavama starih komunjara naucenih na autoritet kojem bezuslovno vjeruju i svim srcem i tijelom pripadaju sasvim je normalna identifikacija lidera. Cak i kad se pravda izvodjenjem neke istorijske paralele na koje su Crnogorci tradicionalno osjetljivi. Narocito kad je kralj Nikola u pitanju....

Forumen, zar i ti sine Brute?!


Imamo s jedne strane cinjenice- o kojima ne zelite da razgovarate ili zelite da ih zaboravite, a s druge strane mozete da spekulisete o emocionalnom razvoju mladog Djukanovica???
I kako bi vi ovo nazvali? Argumentovanom raspravom ili trudom iz petnih zila da se voljenoj istorijskoj figuri sto prije i bezbolnije obezbijedi mjesto u crnogorskom panteonu?

Zar ova dilema postoji?

forumen
06-12-06, 14:27
Forumene,
Ja ne znam o cemu ti pricas, ali sam gotovo siguran da nisi ovako razmisljao u tom periodu.

Bonja,

Potpuno si u pravu, tada ovako nijesam razmisljao. Ovo sto sam napisao ovdje, proizvod je racija i nekog realnog sagledavanja situacije u tom vremenu. Tada sam emocionalnije razmisljao, i ta politika mi je bila uzasno strana. Ovo sad je proizvod sagledavanja realnog odnosa snaga, a ne svoje istinske zelje kako nesto treba da bude. Ja sam i tada bio bijela vrana u rodjackom okruzenju, u porodici sam se konfrontirao sa ocem. Bio sam u ogromnoj manjini, srcem. Lomio se da nadjem neki pozitivni atribut toj srpskoj euforiji, ali ga nijesam mogao naci. U svemu, a u politici pogotovo, potrebno je procijeniti i sagledati dinamiku desavanja nekih procesa. Ono sto nam je sad jasno kao dan, jer su se okolnosti izmijenile, nekad nije bilo ni u zacetku. Djukanovicu ne treba odati priznanje za klicu crnogorsku, nije je posijao, poznjeo je dosta sto su drugi posijali! Ali je, kao covjek vlasti, u datim okolnostima, partiju koja je nekad bila prounitarna okrenuo na indenpendisticki kurs. Mnogo brzo! Drugo je pitanje kako je to ucinio, i da li su svi clanovi te partije prihvatali iskreno ideju nezavisne CG. Ali, stvari su se desavale puno brze nego sto bi bilo koja opoziciona partija uspijevala u tim, kasnim 90-tim, da pridobije neophodnu vecinu za nezavisnost Crne Gore. Mene je njegova politika, iskreno, zanimala samo u smislu dobijanja nezavisne CG. Dakle, ako procjenjujemo neciji doprinos u tom smislu, ili ga omalovazavamo, moramo imati alternativu, kako je moglo biti bolje!?


Necu da ulazim u prirodu osjecanja naseg Vodje, jer se u to ne razumijem. Covjeka ne poznajem, pa mi razglabanje o njegovim emocijama pomalo lici na ulizivanje. Ali mogu da razgovaram o posljedicama njegove vladavine. I ono sto me sokira - je spremnost, ne samog Djukanovica, nego ljudi koji su i tada znali istinu - da to zaborave.
Ne priznajem nikoga za vodju! Niti za oca nacije! Daleko sam od tih termina svjetlosnim godinama... Postojanje vodje znacilo bi i slijepi slijed za njim, a to ne prihvatam! Ovdje samo pokusavam racionalno, nakon vise godina objasniti neka desavanja u CG koja su se itekako ticala svih nas.
Bonja, cini mi se da mogu da shvatim i razumijem tvoj pristup. On je potpuno ispravan sa stanovista rusenja koncepta LSCG o nezavisnoj CG. Po Liberalima, nezavisna CG je mogla da se desi pocetkom 90tih godina, samo da je to htjela vlast. Tu se ja ne slazem. Tada je vlast bila onakva kakav je bio narod (znam da mnogi elitisti ne uvazavaju faktor narod). Tek kad su sazreli uslovi da se i narod pocne 'mijenjati', narocito slabljenje Milosevica, postalo je izvjesno da se to moze desiti, ali puno kasnije. I, da li je i danas, na nacin Liberala, narod za nezavisnu CG? Ima li tu emocija, romantike, istorijske apologetike? Ali je, de facto, nezavisna, karte se nanovo dijele, stvari krecu od nekih novih pocetaka. Da se razumijemo, Djukanovic ne gleda na nezavisnu CG niti mojim ocima, niti mozda tvojim. Za njega je to bio vise projekat koji je bio isplativ i bolji sa raznih stanovista po buducnost CG, ekonomskih, politickih... Meni je nezavisna CG bila u startu emocija, prvo zbog raspada Jugoslavije cije sam djelove sve jednako dozivljavao kao svoje, pa time mislio da svi oni treba da budu nezavisne drzave, a zatim emocija sa stanovista istorije i drzavnosti CG pa i udjela mojih predaka u opstajanju te male drzavice na Balkanu, a tek na kraju mozda ekonomska pragmatika.Djukanovicu se mora odrediti jasna uloga u istorijskim gibanjima 90-ih. Da se radi o covjeku ciji je "preokret" doprinio ubrzanju ostvarivanja nezavisnosti - tacno je. Ali je itekako tacno da je taj isti Djukanovic davao 110% od sebe da iskru crnogorske nezavisnosti zatre u njenom korijenu. A ako neko zeli da izjednaci jednog liberala 1991 i Djukanovica 2006 - sram da ga bude.


Izjednacavanja nema, niti ga moze biti, zbog prethodno napisanog. Ja Liberale dozivljavam kao najiskrenije Crnogorce koji su to pokazali u najtezim vremenima. Djukanovic je pragmaticni Crnogorac koji se borio za nezavisnu CG u realno ostvarljivim uslovima.


Forumen, da li si ti ozbiljan? Otkud ti znas ovo? Otkud ti znas kakva je njegova svijest bila?
Imamo s jedne strane cinjenice- o kojima ne zelite da razgovarate ili zelite da ih zaboravite, a s druge strane mozete da spekulisete o emocionalnom razvoju mladog Djukanovica???
I kako bi vi ovo nazvali? Argumentovanom raspravom ili trudom iz petnih zila da se voljenoj istorijskoj figuri sto prije i bezbolnije obezbijedi mjesto u crnogorskom panteonu?


Da bi nesto pretpostavili, ne moramo znati sve pojedinosti! Ja sam iznio jednu pretpostavku, posmatrajmo je tako. Svako ima svoju pricu, ne treba se zestiti jer se price ne slazu potpuno ili nimalo. Vjeruj da sam previse svjestan problema i posljedica koje je poslednje vrijeme donijelo svakome u CG. I sam trpim dosta toga. Bar tri puta mi je zivot i gola egzistencija bio ugrozen u poslednjih 5 godina zbog nepostojanja pravne drzave. I nemoj misliti da je ovo 'trud iz petnih zila da mu se obezbijedi mjesto na cg panteonu'. Niti me je iko zaduzio, niti sam licni biograf Djukanovica. I krajem 80-tih sam tvrdio da je to najperspektivniji politicar balkanski, ali srce nije bilo uz tu opciju...


I tu se pokazuje sustina crnogorskog paradoksa.
Nisu problem strasni srpski nacionalisti (oni su ionako u rapidnom opadanju). Nije toliki problem ni u neobrazovanim glasacima (njih je uvijek bilo). Vec je problem u svjesnim gradjanima, koji se jednostavno stide svoje mogucnosti da uvide istinu, jer ih ona onemogucava da mirne savjesti utonu u oportunisticko prihvatanje slike koju im nudi vlast.

Jadne li zemlje dje intelektualac zavidi prostodusnom nekvalifikovanom radniku na njegovoj percepciji politike i realnosti...
Sa ovim se slazem potpuno!

Bonja the Zmaj
06-12-06, 14:38
Forumen

1. Liberali nisu najiskreniji Crnogorci. Liberali su najiskreniji gradjani Crne Gore
2. Mozemo da razglabamo o tome sto bi bilo kad bi bilo, ali nije to poenta. Odje se jedino raspravlja o cinjenici - da se danas pokusava izgraditi slika jednog Mila Djukanovica koji nije ODGOVORAN za ono sto se desavalo u Crnoj Gori prije negoli je "prelomio u mozak". To je sustina ove polemike - ja njega ne mogu da posmatram izolovano od toga. Niti mogu reci da Milu Djukanovicu treba odati priznanje za 1998 naovamo, a potpuno zaboraviti sto se desavalo u onom mraku do tada (necu da pominjem sto se desavalo oko urusavanja institucija, pljacke i kriminala tokom cijelog ovog vremena, jer te stvari teku ispod te velike price o nezavisnosti).

I to je to.

forumen
06-12-06, 14:50
Forumen

1. Liberali nisu najiskreniji Crnogorci. Liberali su najiskreniji gradjani Crne Gore
2. Mozemo da razglabamo o tome sto bi bilo kad bi bilo, ali nije to poenta. Odje se jedino raspravlja o cinjenici - da se danas pokusava izgraditi slika jednog Mila Djukanovica koji nije ODGOVORAN za ono sto se desavalo u Crnoj Gori prije negoli je "prelomio u mozak". To je sustina ove polemike - ja njega ne mogu da posmatram izolovano od toga. Niti mogu reci da Milu Djukanovicu treba odati priznanje za 1998 naovamo, a potpuno zaboraviti sto se desavalo u onom mraku do tada (necu da pominjem sto se desavalo oko urusavanja institucija, pljacke i kriminala tokom cijelog ovog vremena, jer te stvari teku ispod te velike price o nezavisnosti).

I to je to.

Moja pisanija je bila u smislu doprinosa nezavisnosti CG. Sto se tice kriminala, ubistava, pljacki, sverca... znam da ce se sve to jednom objelodaniti, ljudi nijesu kamenje, pamti se sve. I, u mjeri u kojoj je umijesan u sve to, naravno, neka odgovara, pa bio po sto puta Djukanovic...

forumen
06-12-06, 15:03
Forumen

1. Liberali nisu najiskreniji Crnogorci. Liberali su najiskreniji gradjani Crne Gore

Ispustih da ovo prokomentarisem. Ovo bi znacilo da je dio ljudi okupljen oko jedne ideje po defaultu najbolji, najmoralniji, najiskreniji, ili sam pogresno protumacio. Rekao sam da su najiskreniji Crnogorci, misleci na njihov pristup drzavi Crnoj Gori. Kakvi su kao ljudi i gradjani, inace, ne mogu da tvrdim. U svakoj velikoj nepristrasnoj skupini slicna je raspodjela i procenat iskrenih, pametnih, lukavih, glupih, naivnih...

Bonja the Zmaj
06-12-06, 15:54
Rekao sam da su najiskreniji Crnogorci, misleci na njihov pristup drzavi Crnoj Gori. Kakvi su kao ljudi i gradjani, inace, ne mogu da tvrdim.
Hm... U stanju si izmjeriti nivo crnogorstva (sto je prilicno nejasna kategorija), ali ne i gradjanske svijesti (sto je mnogo jasnija kategorija) - na osnovu djelovanja Liberalnog Saveza. Mislim da bi trebalo biti obrnuto.

Jer djelovanje Liberalnog saveza prevashodno ima civilizacijsku dimenziju. Jeste iskorak bio - biti Crnogorac 1991, ali je mnogo veci iskorak bio - biti anti ratno orjentisani gradjanin u tom istom periodu

forumen
06-12-06, 17:00
Hm... U stanju si izmjeriti nivo crnogorstva (sto je prilicno nejasna kategorija), ali ne i gradjanske svijesti (sto je mnogo jasnija kategorija) - na osnovu djelovanja Liberalnog Saveza. Mislim da bi trebalo biti obrnuto.

Jer djelovanje Liberalnog saveza prevashodno ima civilizacijsku dimenziju. Jeste iskorak bio - biti Crnogorac 1991, ali je mnogo veci iskorak bio - biti anti ratno orjentisani gradjanin u tom istom periodu

Znaci li to da su Liberali imali najjacu gradjansku svijest a njihovo djelovanje imalo najjacu civilizacijsku dimenziju i antiratnu orjentaciju?

Iskreno, ne dozivljavam ih tako!
Narocito ne mislim da su klasicni pacifisti!
Dozvoli da u Crnoj Gori u svim krajevima postoji slican odnos prema ratu i protiv rata, nekog, imaginarnog. E sad, Liberali su daleko najvise bili aktivni na prostoru Stare Crne Gore i Cetinja kao stare prijestonice. U sjevernim djelovima CG gotovo da su bili minimalno znacajni. Dakle, vise je njihovo djelovanje bilo posledica njihovog Crnogorstva, nego univerzalne antiratne orjentacije. A svako *stvo nosi sa sobom i ono anti*stvo! A apriori imam odbojnost prema bilo kojem (anti)*stvu.
Znam da je jedan broj intelektualaca Liberala imao izrazenu gradjansku svijest, ali je vecina bila fascinirana nekim crnogorskim ikonama i istorijom, a tu su bili i vrlo mladi ljudi, koji o gradjanstvu nemaju jos izrazenu svijest, ali imaju o prkosu, hrabrosti i inatu...

Thomas_O_Malley
06-12-06, 17:17
Znaci li to da su Liberali imali najjacu gradjansku svijest a njihovo djelovanje imalo najjacu civilizacijsku dimenziju i antiratnu orjentaciju?

Ne. To znaci da su kao pokret, kao partija i kao pojedinci imali gradjansku svijest, znali sto su civilizacijske vrijednosti i bili antiratno orijentisani.

Vidis, ja stalno koristim taj primjer sa zenom koja ne moze biti "malo trudna". Sve ovo gore imas ili nemas. Ako znas sto su civilizacijske vrijednosti i deklarises se protiv rata, ali ti gradjanske slobode nijesu bas najvaznije na vrijednosnoj ljestvici onda si SDP, ako gorenavedene stvari uspijevas objasniti samo interesima onda postoji velika mogucnost da si za DPS ili SNP, sem ako ti interesi nijesu izrazito nacionalno obojani pa zavisno na koju stranu klackalice sjednes budes ili uz CKL ili uz SNS (da zanemarim ostale....)Iskreno, ne dozivljavam ih tako!
Narocito ne mislim da su pacifisti!

"Ni jedna djecija suza, a ne dlaka s glave, kamoli kap krvi ne smije pasti za nezavisnu Crnu Goru...." - ako ne grijesim `93. godina, Sportski centar "Lovcen", Cetinje. "Mladi Liberali CG pozivaju crnogorsku omladinu da odbije pozive za vojsku.... i ne ide u iskontruisani sukob koji sluzi Milosevicu i njegovim crnogorskim pomagacima...."- klasican poziv na rat. Je l` da?


Znam da je jedan broj intelektualaca Liberala imao izrazenu gradjansku svijest, ali je vecina bila fascinirana nekim crnogorskim ikonama i istorijom, a tu su bili i vrlo mladi ljudi, koji o gradjanstvu nemaju jos izrazenu svijest, ali imaju o prkosu, hrabrosti i inatu...

Bogami, da si nekad imao prilike da citas nesto sto su ti mladi ljudi znali govoriti/[isati o gradjanskim pravima i slobodama, da ste imali prilike - bolje receno da ste htjeli vidjeti i uspjeli razumjeti kretivne nacine kojima je iskazivana svijest, prkos, hrabrost, inat, a sve cuvajuci drugog od sebe.... bogami bi znali i vi sad drugacije progovorit/napisat. Nego - "svako vreme ima svoju boju".... ;)

Old Bone
06-12-06, 17:29
Pokusacu da sazmem:
1.)Ne podcjenjujem te...sticaj okolnosti je da je bila tajna operacija i da su se spustili helikopteri na zgradu Predsjednistva ,sa komandosima pod vodjstvom toga moga rodjaka (inace je zaista lik, kompleksan ali vrijedan paznje i da mu se vjerovati, posto je VRLO diskretan i ne *ocjenjuje* mnogo....ZAKLJUCAK:MORALI SU MOMIR I MILO I SVETO DA POVUKU POTPIS...TACKA!)
2.)Liberali su bili VITEZOVI KOJI SU , NA NEKI NACIN, TOKOM 1992,3,4,I 5, BILI SKORO JEDNAKI LEONIDIM...bili su spremni i da ginu..moj puni RESPECT!!!)Taman posla da izjednacavam te dvije opcije tokom tih godina...ali kasnije su se *prosuli* i *prevrnuli vagan* i to za PARE!I to stoji, cini mi se...
3.)Ja mog pokojnog oca nisam priznavao za NEPRIKOSNOVENOG AUTORITETA I VODJU, nego sam od 19 godina, u dogovoru porodicnom, zamjenio veliki stan za dva mala...da nemam vodja i autoriteta...pa SAD U SESTOJ DECENIJI DA IH IMAM.,..TI MENE NEMOJ DA VRIJEDJAS!!!
Djukanovic mi imponuje sa razlogom, i zbog rezulata i nesporne harizme...pa to mu i neprijatelji priznaju...samo ne crnogorska opozicija!???

4.)Masu stvari su recene od drugih cijenjenih forumasa, cije stavove uvazavam veoma, tako da me nisi ubijedio da moje promjenim, ali PRIHVATAM TVOJU NESPREMNOST DA PRASTAS...i na to imas pravo!
Tvoj takav izbor ima moj puni respect, tim prije sto isto tako velika i uvazena grupa forumasa takodje nije spremna da prasta neke nesumnjive zloupotrebe -dakle greske u proslosti.Pozdrav,

Thomas_O_Malley
06-12-06, 17:47
Ovo oko autoriteta - moze se na mene odnositi (a ako se obracas Bonji, izvinjavam se za ovu nezvanu upadicu....) jer sam isto pomenuo komentarisuci stavove koji su izneseni kao reliktom komunizma u kojem si kao licnost sazrijevao. Dakle - opet, ako je upuceno meni - ne mogu ja nikoga uvrijediti cinjenicom sto prepoznam kao takve ljude, kojima vodje trebaju zbog toga sto im "imponuju" i koji ih totemizuju zbog izgleda/snalazljivosti na ivici zakona, a njihov rad ne cijene na osnovu Ustava i zakona nego po nekom drugom parametru.... Meni je to tesko shvatljivo, ali ja to objasnjavam manjkom hrabrosti da se uvide mane, manjkom sposobnosti da se potpuno razumije situacija, manjkom volje....itd. itd...

Isto tako - selektivno biranje podataka, selektivna ocjena dokaza, nikad ne dovodi do pravilne presude. Ako stvar ne sagledas od pocetka do kraja, ako u meritum stvari ne udjes iz vise aspekata (i iz perspektive tuzioca, i iz perspektive tuzenog) sto ti znas o slucaju? Polovinu istine, u najboljem slucaju. To bi morao znati....

Dakle - ako si se usjetio uvrijedjenim - nisam to ja uradio, niti mi je to bilo kada na ovim forumima namjera prema bilo kome.
To je samo tranzija....period do razumijevanja stava drugog.... i preispitivanje sopstvenog kantara.... ;)

Daleko bilo - nemo` se ljutit.

forumen
06-12-06, 18:03
Znam, Thomas, sve je to deklarativno tako fino zvucalo. Svaciji program je bio human i antiratni... No, nadam se da Liberali i u 'mirna' vremena doprinose humanosti, borbi za ljudska prava, zastiti manjina, Roma, djece... Tada bi bili potpuni humanisti.

No, iako nijesam liberalan na CG nacin, nijesam ni antiliberalan. I dalja debata o ovome mozda bi od mene kod nekoga stvorila Chetnika ili Milosevicevca. A toliko nijansi postoji, i toliko aspekata i sistema u kojima pokusavamo da sagledamo jednu te istu stvar. Koliko ljudi, toliko i sistema. Podrzavam tvoj kriticki post prema meni, koji nije nimalo suprotan mome, ali stvari posmatra iz druge perspektive, odnosno iste stvari malo drugacije vidi... Pozdrav.

monitor
06-12-06, 20:30
Jer djelovanje Liberalnog saveza prevashodno ima civilizacijsku dimenziju. Jeste iskorak bio - biti Crnogorac 1991, ali je mnogo veci iskorak bio - biti anti ratno orjentisani gradjanin u tom istom periodu


Tako je Bonja. Ja sam '91. pristupio Liberalnom savezu, a nisam Crnogorac. Antiratna orjentacija LSCG je ono sto me najvise tu privuklo. Zatim, okrenutost Evropi, tolerantan suzivot vjera i nacija u Crnoj Gori, pa tek onda njena nezavisnost.
Jos smi mi bili jugonastalgicni, odrasli i vaspitani u onoj Jugoslaviji, zalili za njom. Ideja nezavisne Crne Gore je stasavala i jacala kako je bivalo sve ociglednije da je SFRJ zauvjek otisla k vragu i da cemo u nekakvoj 'skracenoj' drzavi ostati sa onima koji samo gledaju kako da nas progutaju. Ili su vec sigurni da je to zavrseno.

Bonja the Zmaj
07-12-06, 15:00
1.)Ne podcjenjujem te...sticaj okolnosti je da je bila tajna operacija i da su se spustili helikopteri na zgradu Predsjednistva ,sa komandosima pod vodjstvom toga moga rodjaka (inace je zaista lik, kompleksan ali vrijedan paznje i da mu se vjerovati, posto je VRLO diskretan i ne *ocjenjuje* mnogo....ZAKLJUCAK:MORALI SU MOMIR I MILO I SVETO DA POVUKU POTPIS...TACKA!)
I moj stric je kompleksna osoba od povjerenja i paznje, ali mu nesto nisam vjerovao za pricu o crncima u policijskim uniformama, niti sam ikad koristio
argumente toga tipa da bih podrzao stavove toga tipa.

Jasna je stvar - sto covjek pokusava opravdati gori kompromis sa sopstvenom savjescu, to koristi otuznije argumente.


2.)Liberali su bili VITEZOVI KOJI SU , NA NEKI NACIN, TOKOM 1992,3,4,I 5, BILI SKORO JEDNAKI LEONIDIM...bili su spremni i da ginu..moj puni RESPECT!!!)Taman posla da izjednacavam te dvije opcije tokom tih godina...ali kasnije su se *prosuli* i *prevrnuli vagan* i to za PARE!I to stoji, cini mi se...
Liberali bili vitezovi? I kad si se toga sjetio? Onog momenta kad su se igasili tako da je prestala bojazan da takav svoj stav i dokazes podrsci njihovom radu?
Jer, evo ga i tvoj voljeni Milo priznade da su liberali bili u pravu - tek nakon sto je prestala mogucnost da to njegovo priznanje i iskoriste...

A to zasta su se prodali liberali je posebna prica. Da su neki uzeli pare - i ja mislim. Ali isto tako mislim da pravo te vrste kritike nemaju ljudi koji selektivno prilaze cijelom pitanju morala


3.)Ja mog pokojnog oca nisam priznavao za NEPRIKOSNOVENOG AUTORITETA I VODJU, nego sam od 19 godina, u dogovoru porodicnom, zamjenio veliki stan za dva mala...da nemam vodja i autoriteta...pa SAD U SESTOJ DECENIJI DA IH IMAM.,..TI MENE NEMOJ DA VRIJEDJAS!!!
Bone, mene ne znaimaju tvoje licne stvari - ali tvoji stavovi govore suprotno. Ne znam kakav si bio kao mladic, ali ako si zaista bio tada takav kao sto tvrdis - onda si prilicno deevoluirao


Djukanovic mi imponuje sa razlogom, i zbog rezulata i nesporne harizme...pa to mu i neprijatelji priznaju...samo ne crnogorska opozicija!???
Na stranu harizma (jos jedan dokaz u prilog mojoj tvrdnji da ti Djukanovica i posmatras kroz prizmu njegove nesporne harizme, a ne rezultata njegove vladavine), ali na koje rezultate si tacno mislio?
Samo one u periodu 07:00 - 23:00 na dan 21. maja 2006?


4.)Masu stvari su recene od drugih cijenjenih forumasa, cije stavove uvazavam veoma, tako da me nisi ubijedio da moje promjenim, ali PRIHVATAM TVOJU NESPREMNOST DA PRASTAS...i na to imas pravo!
Prastanje? Prastanje dolazi nakon izrecene istine i zadovoljene pravde. Ono sto ti predlazes je da se pravimo ludi i prihvatimo lazi

Zbog cega? Interesa Crne Gore ili interesa Mila Djukanovica?


Tvoj takav izbor ima moj puni respect, tim prije sto isto tako velika i uvazena grupa forumasa takodje nije spremna da prasta neke nesumnjive zloupotrebe -dakle greske u proslosti.Pozdrav,
Evo... Covjek koji se fali na cijelom forumu svojom pravnom praksom u razvijenom svijetu - predlaze neupucenim Crnogorcima da zaborave na razna krsenja zakona i ljudskih moralnih normi. Je l' se to tako radi u razvijenom svijetu?

I opet ponavljam: zbog cega trebamo da zaboravimo ko je ovu zemlju gurnuo u rat, podsticao na zlocine i opravdavao ih, pljackao je i prodavao? Zbog Crne Gore ili Mila Djukanovica

Thomas_O_Malley
07-12-06, 17:33
Znam, Thomas, sve je to deklarativno tako fino zvucalo. Svaciji program je bio human i antiratni... No, nadam se da Liberali i u 'mirna' vremena doprinose humanosti, borbi za ljudska prava, zastiti manjina, Roma, djece... Tada bi bili potpuni humanisti.

Ne govorim o programu. Govorim o konkretnim aktivnostima, ideji, govorim o onim obicnim ljudima i njihovom nacinu dozivljavanja stvarnosti. A aktivnosti svih ostalih bile su na nekoj drugoj, mracnijoj strani....

A da ste (oprosti sto te svrstah u ostatak....) glasali nekad kako ste trebali, a nijesti smjeli/htjeli/umjeli mozda bi i danasnji dozivljaj borbe za ljudska prava i slobode, prava manjina (i Romi su manjina...), posebnu zastitu djece i ostale doprinose humanosti bio drugaciji.


Evo... Covjek koji se fali na cijelom forumu svojom pravnom praksom u razvijenom svijetu - predlaze neupucenim Crnogorcima da zaborave na razna krsenja zakona i ljudskih moralnih normi. Je l' se to tako radi u razvijenom svijetu?

"Razvijeni svijet" je parametar samo onda kad se slika sa vrlim pre$ednicima, kad salje poruke o velicini domacih politicara i kad daje duze grejs periode.

forumen
07-12-06, 21:42
...
A da ste (oprosti sto te svrstah u ostatak....) glasali nekad kako ste trebali, a nijesti smjeli/htjeli/umjeli mozda bi i danasnji dozivljaj borbe za ljudska prava i slobode, prava manjina (i Romi su manjina...), posebnu zastitu djece i ostale doprinose humanosti bio drugaciji.

Ja sam uvijek glasao ono kako sam trebao, u to vrijeme reformiste i socijaldemokrate, to je nesto sto je vremenom postalo vladajuca ideja regiona. Naravno, tada smo bili rijetke ptice, kao i Liberali. Bili smo blazi u hvalospjevima i patetici od Liberala, ali ne i manje iskreni u osudi svega zla sto nas je snaslo. Razlika je bila i u ikonografiji. Dok su Liberali mahali krstas barjacima (pod kojim mi, uzgred budi receno, izgibose silni preci, i dozivljavam ih ne manje crnogorski od vecine Liberala, ali na drugaciji nacin i u drugim uslovima), dotle smo mi mahali ruzama, simbolom socijaldemokratije i univerzalnog svjetskog kosmopolitizma, i, priznajem, bili vise jugonostalgicni. U tome je razlika, Thomas, ako me shvatas. Bar sam ja tako tu razliku dozivljavao, a ti mozda i nijesi na isti nacin. I na ovim forumima, razlika je ocita. O 90% tema, gotovo da se u cjelosti slazem sa tobom i Bonjom, i dozivljavam vas kao inteligentne, elokventne i pametne forumashe. Samo, ocito u odnosu na 90-te godine imamo razlika, koje, cini mi se proisticu vise iz licnog temperamenta (koji je opredjeljivao afinitet ka Liberalima ili socijademokratama). Nije ta razlika kao izmedju iskrenog i lukavog, vec kao izmedju violentnog (sa postenim namjerama) i trezvenog. Ciljevi i predmeti osude su nam bili vrlo slicni, ali su nacini bili razliciti... Pozdrav!

Thomas_O_Malley
08-12-06, 09:54
Ja sam uvijek glasao ono kako sam trebao, u to vrijeme reformiste i socijaldemokrate, to je nesto sto je vremenom postalo vladajuca ideja regiona. Naravno, tada smo bili rijetke ptice, kao i Liberali. Bili smo blazi u hvalospjevima i patetici od Liberala, ali ne i manje iskreni u osudi svega zla sto nas je snaslo. Razlika je bila i u ikonografiji. Dok su Liberali mahali krstas barjacima (pod kojim mi, uzgred budi receno, izgibose silni preci, i dozivljavam ih ne manje crnogorski od vecine Liberala, ali na drugaciji nacin i u drugim uslovima), dotle smo mi mahali ruzama, simbolom socijaldemokratije i univerzalnog svjetskog kosmopolitizma, i, priznajem, bili vise jugonostalgicni. U tome je razlika, Thomas, ako me shvatas. Bar sam ja tako tu razliku dozivljavao, a ti mozda i nijesi na isti nacin. I na ovim forumima, razlika je ocita. O 90% tema, gotovo da se u cjelosti slazem sa tobom i Bonjom, i dozivljavam vas kao inteligentne, elokventne i pametne forumashe. Samo, ocito u odnosu na 90-te godine imamo razlika, koje, cini mi se proisticu vise iz licnog temperamenta (koji je opredjeljivao afinitet ka Liberalima ili socijademokratama). Nije ta razlika kao izmedju iskrenog i lukavog, vec kao izmedju violentnog (sa postenim namjerama) i trezvenog. Ciljevi i predmeti osude su nam bili vrlo slicni, ali su nacini bili razliciti... Pozdrav!

Nemoj mi se naljutit, prosto ne mogu izdrzat da en pomenem nadimak koji su socijaldemokrate dobile zbog svega ovog - "Liberali bez m`da" ;) Dakle, nije mi uopste namjera da se bilo ko uvrijedi zbog ovoga. Moj jako dobar prijatelj koji je do jedne ure podrzavao sdp rado se nasmije ovome nadimku.... ;)

E sad - oko patetike - sve zavisi od senzibiliteta, ambijenta, odnosa.... dok neko patetikom naziva recimo slavopojke o sadasnjim planovima Manka i sa odusevljenjem prica o toj privatizaciji, to kod onih radnika "Arsenala" i ne mora da zvuci bas pateticno, jer ljudima od toga zavisi dosta... (uzeh ovaj primjer da ne lutamo previse od teme).

Nije pitanje "vise/manje Crnogorac". Licno sam uvjek bio apsolutni protivnik tih vrsta podjela. Nasuprot tome, dok je imalo znacajnu simboliku i poruku mahati ruzom na cijev onih specijalaca postrojenih po cetinjskom trgu na antiratnom mitingu, isto je skroz izgubilo smisao kad se trebalo odrediti prema tajnim racunima, prljavim privatizacijama i interesnim klanovima. E sad - je li to violentno ili trezveno - ja bih se ipak zadrzao na ovoj razini "iskrenog i lukavog", pri cemu lukavo ne mora bas uvjek da proizvede stetu, ali mi nijesmo bili te srece da sve ostane benigno... U tom kontekstu i posmatram pojedine pozitivne slucajeve iz sdp-a..... koji su, na zalost kao i vecina onih koji se zovu "nezavisnim intelektualcima" (u mojem dozivljaju stvarnosti), ostali u domenu statisticke greske. ;)

Pozz.

forumen
08-12-06, 12:49
Nemoj mi se naljutit, prosto ne mogu izdrzat da en pomenem nadimak koji su socijaldemokrate dobile zbog svega ovog - "Liberali bez m`da" ;) Dakle, nije mi uopste namjera da se bilo ko uvrijedi zbog ovoga. Moj jako dobar prijatelj koji je do jedne ure podrzavao sdp rado se nasmije ovome nadimku.... ;)

E sad - oko patetike - sve zavisi od senzibiliteta, ambijenta, odnosa.... dok neko patetikom naziva recimo slavopojke o sadasnjim planovima Manka i sa odusevljenjem prica o toj privatizaciji, to kod onih radnika "Arsenala" i ne mora da zvuci bas pateticno, jer ljudima od toga zavisi dosta... (uzeh ovaj primjer da ne lutamo previse od teme).

Nije pitanje "vise/manje Crnogorac". Licno sam uvjek bio apsolutni protivnik tih vrsta podjela. Nasuprot tome, dok je imalo znacajnu simboliku i poruku mahati ruzom na cijev onih specijalaca postrojenih po cetinjskom trgu na antiratnom mitingu, isto je skroz izgubilo smisao kad se trebalo odrediti prema tajnim racunima, prljavim privatizacijama i interesnim klanovima. E sad - je li to violentno ili trezveno - ja bih se ipak zadrzao na ovoj razini "iskrenog i lukavog", pri cemu lukavo ne mora bas uvjek da proizvede stetu, ali mi nijesmo bili te srece da sve ostane benigno... U tom kontekstu i posmatram pojedine pozitivne slucajeve iz sdp-a..... koji su, na zalost kao i vecina onih koji se zovu "nezavisnim intelektualcima" (u mojem dozivljaju stvarnosti), ostali u domenu statisticke greske. ;)

Pozz.

Zanimljivo je kako po pravilu nekome vise smeta saborac sa istim ciljem ali koji drugacije vidi nacin borbe, negoli cak i protivnik. Kad bih bio maliciozan, pitao bih te gdje je sad LSCG, a gdje je SDP i da li se doslo do nezavisnosti i prakticno do svega onoga za sta se SDP zalagao, sto se tice tumacenja bliske istorije i ispravnosti politike koju su vodili. Ali, znam da je vrhunska umjetnost u CG proglasiti se za mucenika i sagoreti za svoju ideju u nerealnim uslovima. Naravno, ostati zapamcen da je imao m*da. Putevi politicke borbe su malo kompleksniji od gole borbe prsa u prsa i na bajonete. Na odredjeni nacin, najlakse je konfrontirati se do krvi sa vlascu, zauzeti busiju i traziti da se svi zahtjevi ispune. Mudrost je uticati na tu istu vlast da te uvazi kao potrebnog sagovornika, pa se vremenom ista ta vlast pocne mijenjati, narocito ako tome u prilog idu desavanja oko CG. A ponasanje Liberala je, u situaciji kad je trebalo ne samo ovjeriti svoju borbu kao ispravnu, vec uciniti Crnu Goru stabilnom i jakom na njenom pohodu ka nezavisnosti, bilo blago receno bez mozga. I tu se ogleda sustina mentaliteta libelanog, violentni, junacine sa Vucijeg Dola i Grahovca, mu*ati bezmozgovici u vremenu kad je sve to bilo mucni pa prospi, kad neke druge vrijednosti dolaze do izrazaja. Znam puno Liberala koji su 90-tih polako otpadali od svoje stranke kao strano tijelo. A trezveniji su bili visestruko od tkiva koje ih je odstranjivalo (naravno po meni, po vama naravno ne). Razum i sirovo junastvo obicno ne idu ruku pod ruku.
Poz.

Thomas_O_Malley
08-12-06, 13:06
Zanimljivo je kako po pravilu nekome vise smeta saborac sa istim ciljem ali koji drugacije vidi nacin borbe, negoli cak i protivnik. Kad bih bio maliciozan, pitao bih te gdje je sad LSCG, a gdje je SDP i da li se doslo do nezavisnosti i prakticno do svega onoga za sta se SDP zalagao, sto se tice tumacenja bliske istorije i ispravnosti politike koju su vodili. Ali, znam da je vrhunska umjetnost u CG proglasiti se za mucenika i sagoreti za svoju ideju u nerealnim uslovima. Naravno, ostati zapamcen da je imao m*da. Putevi politicke borbe su malo kompleksniji od gole borbe prsa u prsa i na bajonete. Na odredjeni nacin, najlakse je konfrontirati se do krvi sa vlascu, zauzeti busiju i traziti da se svi zahtjevi ispune. Mudrost je uticati na tu istu vlast da te uvazi kao potrebnog sagovornika, pa se vremenom ista ta vlast pocne mijenjati, narocito ako tome u prilog idu desavanja oko CG. A ponasanje Liberala je, u situaciji kad je trebalo ne samo ovjeriti svoju borbu kao ispravnu, vec uciniti Crnu Goru stabilnom i jakom na njenom pohodu ka nezavisnosti, bilo blago receno bez mozga. I tu se ogleda sustina mentaliteta libelanog, violentni, junacine sa Vucijeg Dola i Grahovca, mu*ati bezmozgovici u vremenu kad je sve to bilo mucni pa prospi, kad neke druge vrijednosti dolaze do izrazaja. Znam puno Liberala koji su 90-tih polako otpadali od svoje stranke kao strano tijelo. A trezveniji su bili visestruko od tkiva koje ih je odstranjivalo (naravno po meni, po vama naravno ne). Razum i sirovo junastvo obicno ne idu ruku pod ruku.
Poz.

Zanimljivo kako se uvjek lakse prikloniti.... ;)

Uhvatio si onu nit koju nije trebalo. Odmah sam rekao da ne zelim da se uvrijedis, vise jo to pricano kao stos....narocito medju nama prijateljima koji se "znamo".... bar sam ja tako dozivljavao.

Ne zelim opterecivati temu. Ali moram ove dvije recenice, s oprostenjem:

Bespredmetno je govoriti o tome kako je SDP "mijenjao" vlast, o onim tektonskim poremecajima koje su izazvani SDP-aktivnostima, poistovjecivanje podvukovanja i mudrosti, uvaljivanja i lukavstva, violentnosti sa sopstvenim stavom jeste fenomen vremena, kojeg ste - slazem se - fantasticni reprezenti. "Razum i sirovo junastvo".... implicira postojanje i nekog prokuvanog/dinstanog, pohovanog ili zacinjenog "junastva", za koje do danas cuo nijesam, a koje mi ovako, po sluhu, djeluje prilicno esdepeovski.

Sto se mene tice, na medalje sam - srecom - imun.

p.s. Predlazem zakljucenje ove rasprave na ovom topiku i otvaranje nove na temu uticaja SDP-a na crnogorske drustvene i politicke tokove, na promjenu sistema vladavine, kvaliteta zivota i ostalih dostignuca.

Old Bone
08-12-06, 13:06
Sve ste vi ex-liberali U PRINCIPU u pravu....samo sto je ovo Balkan...i nista se dobroga na ovim prostorima nije *primilo* bez jada.

Ovdje se gledaju TRNEDOVI i nacin trcanja ZA SVIJETOM, a ne vrse se uporedjenja sa svijetom...jer nikad nismo ni bili isti....DAKLE, MOJ I JOS PO NECIJI KRITERIJUMI SU BLAZI, ZATO STO DUZE ZIVIMO I PAMTIMO NASU KOLEKTIVNU NESAVRSENOST...pa kad nadjes WC na koji mozes da sjednes-IZNENADIS SE, JOS UVJEK...ALI SVE REDJE, JER SU SVE CESCA MJESTA SA TAKVIM WC-OM....dakle trend je pozitivan!
A sto je u srecnim zemljama vec vise od 100 god.PRAKSA...tim bolje za njih...kod nas NIJE BILA DO SAD.

Zato meni znace ova hapsenja u bankama, u carinama, policijama...ZNACE MI I OZBILJNI POTEZI SRBIJANSKE VLADE KA SMANJENJU KORUPCIJE,zato sto mi moramo da ih jurimo, PA CE I KOD NAS BITI SVE CESCA, JER HAPSENJA SU KAO LAVINA....pogotovo kod *privrednog kriminala* koji uvjek ide u grupi...
Bonja, Tomas, Milos,
Ja jednostavno nezelim da se nadgornjavam, pa zato ne odgovaram pojedinacno.....cekam da nase strasti malo *skalaju* sa temperamentom, pa da budemo na slicnim vibracijama...da razmjenjujemo misljenja koja nisu na ivici svadje....
Nit sto mozemo bitno promjenit, nit nas placaju za mentalni napor, nit mi je uzivanje da se svadjam, pa ni virtualno...AKO MOZE *COOL*-OK, ako ne....
Pozdrav,

Thomas_O_Malley
08-12-06, 13:12
Bonja, Tomas, Milos,
Ja jednostavno nezelim da se nadgornjavam, pa zato ne odgovaram pojedinacno.....cekam da nase strasti malo *skalaju* sa temperamentom, pa da budemo na slicnim vibracijama...da razmjenjujemo misljenja koja nisu na ivici svadje....
Nit sto mozemo bitno promjenit, nit nas placaju za mentalni napor, nit mi je uzivanje da se svadjam, pa ni virtualno...AKO MOZE *COOL*-OK, ako ne....
Pozdrav,

Na ivici svadje? Drugacije misljenje i osporavanje onoga sto se smatra pogresnim je "ivica svadje"? Zato sto je Bonja izrazio cudjenje sto se neko prepoznat kao pravnik zalaze za vansudsko i vanzakonsko resenje problema, ili kad se ja zacudim kako u vremenu postojanja gradjanskih prava i sloboda neko moze da se odusevljava pojavom i veze za licnost jer mu "imponuje".... - iznenadjujes me, Bone...

Ali, dobro.... Pozdravljam.

forumen
08-12-06, 13:34
Zanimljivo kako se uvjek lakse prikloniti.... ;)

Uhvatio si onu nit koju nije trebalo. Odmah sam rekao da ne zelim da se uvrijedis, vise jo to pricano kao stos....narocito medju nama prijateljima koji se "znamo".... bar sam ja tako dozivljavao.

Ne zelim opterecivati temu. Ali moram ove dvije recenice, s oprostenjem:

Bespredmetno je govoriti o tome kako je SDP "mijenjao" vlast, o onim tektonskim poremecajima koje su izazvani SDP-aktivnostima, poistovjecivanje podvukovanja i mudrosti, uvaljivanja i lukavstva, violentnosti sa sopstvenim stavom jeste fenomen vremena, kojeg ste - slazem se - fantasticni reprezenti. "Razum i sirovo junastvo".... implicira postojanje i nekog prokuvanog/dinstanog, pohovanog ili zacinjenog "junastva", za koje do danas cuo nijesam, a koje mi ovako, po sluhu, djeluje prilicno esdepeovski.

Sto se mene tice, na medalje sam - srecom - imun.


Naravno da treba zakljuciti ovu polemiku!

Opet ponavljam, mada mi to ocito ne polazi za rukom, dio smo istih zelja i stremljenja. Sa manje ili vise temperamenta, ali jesmo. Sa ovim ili onim nacinom, ali su ciljevi isti. Drzavnost i gradjanska drzava! Neko to vidi crno bijelo, neko u niijansama, razlicite su optike... Iako sam simpatisao SDP, vise nego neku drugu stranku tih godina, nijesam nikad bio njen clan. Niti sam mogao biti, previse sam individualan da bih svoje izdvojeno misljenje neutralisao voljom vecine. Niti me zanima neki kolektivitet kojem cu bespogovorno pripadati. Sta se sad desava sa SDPom, koliko oni uticu na vlast ili ne uticu, pojma nemam. Vjerujem da su to razumni ljudi i da ne unose klicu razdora gdje god radili. Vise su za evoluciju, a ne revoluciju. I pragmatici! Vjerujem da su se i sami izmijenili od vremena zestoke borbe za nezavisnost, postali interesdzije, pritisla familija, standard se mora odrzati ;). Kao i svi uostalom. Ali, sad su ovo druga vremena i nove borbe za pravnu drzavu koje su, nadam se, zestoko pocele... Pozdrav

Bonja the Zmaj
08-12-06, 15:26
Sve ste vi ex-liberali U PRINCIPU u pravu....
Bone,
Kao prvo, polemises sa mnom, a ne sa ex-liberalima. To sto se gro mojih stavova poklapa sa stavovima LSCG je potpuno druga stvar.
I molim te - sto ti znaci ovo "U PRINCIPU ste u pravu"?


samo sto je ovo Balkan...i nista se dobroga na ovim prostorima nije *primilo* bez jada.
Niti ce se primati Bone, ako se i dalje bude izbjegavala istina i budu se pravili kompromisi zarad visih ciljeva koji se po default-u poklapaju sa interesima odredjenih grupa, a ne vecine drustva. Prevedeno: interesi odredjenih grupa ce uvijek dominirati opstim interesom (ako se uopste bude definisao...)


Ovdje se gledaju TRNEDOVI i nacin trcanja ZA SVIJETOM, a ne vrse se uporedjenja sa svijetom...jer nikad nismo ni bili isti....
What??? Sto tacno ovo treba da znaci? Ionako nikad necemo dostici standarde Zapada - pa bolje da se pomirimo sa time i prihvatimo ovoliki napredak koji imamo?
Sto je sljedeci korak? "Ipak nam je bolje negoli onima u Zairu, sto da se bunimo?"


DAKLE, MOJ I JOS PO NECIJI KRITERIJUMI SU BLAZI, ZATO STO DUZE ZIVIMO I PAMTIMO NASU KOLEKTIVNU NESAVRSENOST...pa kad nadjes WC na koji mozes da sjednes-IZNENADIS SE, JOS UVJEK...ALI SVE REDJE, JER SU SVE CESCA MJESTA SA TAKVIM WC-OM....dakle trend je pozitivan!
Postojanje opsteg civilizacijskog progresa u CG vise je posljedica geografske blizine epicentru, negoli nekim strasnim naporima nasih mucenika u foteljama.
Ali neki ljudi medju nama - koji su, takodje kao i ti, vidjeli svijeta - nesto nisu zadovoljni dosadasnjim progresom niti dinamikom - i polako analiziraju prepreke ubrzanju tog procesa i kvalitativnog poboljsanja. I na neciju zalost - sadasnja politicka struktura i s njima povezani tajkuni uvijek iskacu u prvi plan.

Sad se postavlja pitanje, na kojim si ti mjestima ocitavao domete progresa zapadne civilizacije, pa onda to poredjivao sa nasom situacijom. Naravno, na polju komunalne insfrastrukture smo zestoko napredovali (po zadnjim statistikama, broj stojsera je u rapidnom opadanju) - ali, Bone - danas je 2006, a mi jos uvijek pjevamo apologetske himne nasim vodjama i zahvaljujemo im sto barem sad mozemo sjedjet ka' ljudi dok serremo?

Bone, vise su to rezultati jednog zdravog drustveno-politickog organizma, sa jasno definisanim interesima i pravilima, a nikako bitan element. A ako se tako postave stvari, vrlo bi se lako - svaka postena i iole pametna osoba - bi lako identifikovala probleme i smetnje njihvom rjesavanju u CG. Ali, glupost je uvijek bila stvar izbora.

Ne radi se tu o blazim, nego pogresnim kriterijumima. Jer za ovakve stvari - o kojima mi govorimo - oni mogu biti samo ispravni i pogresni.
Ili cemo se suociti sa istinom o Crnoj Gori od 1989 do 2006 ili necemo. Nema izmedju.
Ili cemo jasno reci koji su uzroci nefunkcionalnom pravosudju, tuzilastvu, policiji, ekonomiji, politici... ili necemo.
U protivnom - i ti slabasni pozitivni napori samo ce biti periferna kozmetika.


Bonja, Tomas, Milos,
Ja jednostavno nezelim da se nadgornjavam, pa zato ne odgovaram pojedinacno.....cekam da nase strasti malo *skalaju* sa temperamentom, pa da budemo na slicnim vibracijama...da razmjenjujemo misljenja koja nisu na ivici svadje....
Bone,
mozes li mi samo reci - da li si u dosadasnjoj polemici ponudio i jedan odgovor na pitanja koja sam ti postavio, a koja se ticu tvojeg (neutemeljenog) optimizma, (nekriticke) percepcije politicko-drustvene zbilje i (obozavanja prema) licnosti premijera.

Bonja the Zmaj
14-12-06, 10:12
Zanimljivo je kako po pravilu nekome vise smeta saborac sa istim ciljem ali koji drugacije vidi nacin borbe, negoli cak i protivnik.
Ovo jeste tacno. Svako hoce da drzi monopol nad interpretacijom neke ideje. Zbog toga je DPS mnogo vise smetao LSCG negoli bilo koja federalna stranka - jer je interpretacija ideje Nezavisnosti bila sustinski drugacija u odnosu ove dvije stranke.


Pitao bih te gdje je sad LSCG, a gdje je SDP i da li se doslo do nezavisnosti i prakticno do svega onoga za sta se SDP zalagao, sto se tice tumacenja bliske istorije i ispravnosti politike koju su vodili.
Mudrost je uticati na tu istu vlast da te uvazi kao potrebnog sagovornika, pa se vremenom ista ta vlast pocne mijenjati, narocito ako tome u prilog idu desavanja oko CG.
Stvarno - dje su? Jedni su potpuno sagoreli u nemogucstvu da prihvate kompromis sa DPS svjetopnazorom - vjerujuci da kriminogena priroda tog sistema ce samo isprljati uzvisenu ideju DEMOKRATSKE I NEZAVISNE CRNE GORE, dok su se drugi ususkali u udobnoj koaliciji i nakon napustanja Rakcevica - potpuno izgubili stranacki identitet. Prihvaticu i da su neki iz SDP pokusali da mijenjaju stvari, ali...
Iz cijele price - profitirao je samo DPS, jer je oprao svoju biografiju i oni ljudi iz LSCG/SDP koji su uocili world of possibilities ako i licnim angazmanom, uocljivijim od stranackog - doprinesu profilisanju DPS kao vodje suverenistickog pokreta.

Forumen, ono sto ti nazivas mudroscu - ja bih u najboljoj volji nazvao pragmatizmom. Odluka DPS da krenu put nezavisnosti je zavisila od svega samo ne od uticaja SDP - jer se ona donijela na samom vrhu politicko-ekonomske piramide - na koju SDP tradicionalno nema uticaja.

PS: Ili da to ilistrujemo onom cuvenom salom u periodu kampanje za odbranu Tare: "Ako DPS potopi Taru, SDP ce napustiti Kajakaski savez"
To je granica SDP uticaja.
Molim te - ne shvati ovo kao neko likovanje ili revansiranje (jer mi uopste nije drago da gledam ljude iz SDP, koji su svoju vrijednost dokazali 1991 - kako stoje rame uz rame sa pokondirenim tikvanima, primitivnim skorojevicima, zadriglim foteljasima...) - vec jendostavno ne prihvatam tu pricu o SDP i njihovom mijenjanju DPS - jer se tu promijenilo nekoliko drugih stvari - DPS je promijenio pricu, zadrzavsi svoju kriminogenu sustinu, a SDP je svoju sustinu potpuno izgubio u svojoj prici, kojom se istom snagom branila i drzava i DPS. Greske LSCG su mnogobrojne i o njima mozemo pricati - ali nikad u kontekstu poredjenja sa bilo kojom strankom.
Ja necu reci da Crna Gora nije zasluzivala Liberalni savez, ali cu uvijek reci da je pojava LSCG na politickoj sceni Crne Gore bio jedan od rijetkih civilizacijskih iskoraka crnogorskog politickog bica.


Znam puno Liberala koji su 90-tih polako otpadali od svoje stranke kao strano tijelo. A trezveniji su bili visestruko od tkiva koje ih je odstranjivalo (naravno po meni, po vama naravno ne).
Forumen, i ja znam puno liberala koji su otpadali od stranke. Za jedan dio njih - potpuno se slazem, imali su razloga u paranoji i usponu ljudi kao sto su Aleksici, Markovic i sl. u vrhu stranke.
Za mnogo veci dio ipak - sam svjestan da su itekako naplatili to. Ili sto rece jedan od ovih prvih "bilo je hiljadu razloga za napustanje LSCG, ali nijedan za prilazenje DPS"

Bonja the Zmaj
14-12-06, 12:05
Molim te - ne shvati ovo kao neko likovanje ili revansiranje (jer mi uopste nije drago da gledam ljude iz SDP, koji su svoju vrijednost dokazali 1991 - kako stoje rame uz rame sa pokondirenim tikvanima, primitivnim skorojevicima, zadriglim foteljasima...)
Sad nesto razmisljah i... kad vidim antiratne prvoborce iz SDP kao aminuju orvelovosko tumacenje proslosti od strane ratnih profitera/huskaca iz DPS - cesto mi proleti jedna slika kroz glavu: Boro Krivokapic ubjedjuje Bogdana Diklica da je bio u zatvoru, a ovaj zustro odgovara - nisam, vec u Kinsasi!

E to mi je trougao: Boro Krivokapic (LS), Bogdan Diklic (SDP) i Bozovic(DPS)

gingis kan
27-04-07, 15:28
KANADSKI BIZNISMEN JUČE KOD PREMIJERA ŠTURANOVIĆA


Mank neće skoro u Arsenal

Podgorica(MINA-BUSINESS)- Timovi crnogorske Vlade i kanadskog biznismena Pitera Manka razmotriće sve aspekte i detalje preuzimanja tivatskog Arsenala i nakon toga zajednički utvrditi konkretne modalitete za završetak tog posla.
To su juče u Podgorici dogovorili Mank i crnogorski premijer Željko Šturanović, koji je najavio da će skorim usvajanjem Prostornog plana područja posebne namjene morskog dobra, u Skupštini, biti otklonjen problem u preuzimanju Arsenala. Nakon toga će, kako je kazao Šturanović, kroz izradu Studije lokacije biti stvoreni uslovi za početak radova na implementaciji projekta, a sva ostala pitanja, kako je naveo, odnosno preduslovi za realizaciju ugovora su u završnoj fazi rješavanja.
Na sastanku je, kako je saopšteno iz Vlade, navedeno da su obje strane maksimalno posvećene realizaciji kupoprodajnog ugovora za Arsenal i konstatovano da se radi o sveobuhvatnom i kompleksnom zadatku.
Mankova kompanija PieM sekjuritis je u skladu sa kupopordajnim ugovorom, trebalo da preuzme tivatsko vojno brodogradilište do kraja aprila, ali je to odloženo jer crnogorske vlasti kasne u ispunjavanju obaveza koje su preuzete tim dokumentom.

00000000000000!
A kad ce,ne znamo.;)