PDA

View Full Version : Metode mucenja ljudiBrajan992
21-08-12, 16:22
Htio bih vam prikazati odredjene metode mucenja, oblast koja me intrigira i zadnjih par mjeseci posebno interesuje, dolje navedene metode su se praktikovale nad zatvorenicima kroz istoriju i kroz razne narode, ove metode prije svega su se koristile radi iznudjivanja informacija i priznavanja pocinjenih djela.
Metode Mucenja u starom vijeku


Heretička vilica
Ova naprava za mučenje sastojala se od metalnog dijela na čijim suprotnim krajevima su se nalazili završeci u obliku vilice. Metalna „vilica“ bila je pričvršćena na kožni remen koji se vezao žrtvi oko vrata. Jedan kraj metalne vilice bio je stavljen pod bradu, dok bi drugi bio uperen prema dušniku. Glava je tako bila imobilizirana i cijelo vrijeme uzdignuta što bi izazivalo bol. Vilica je bila tako konstruirana da je žrtvi dopuštala male pokrete glavom, tek toliko da može priznati sve što joj se stavlja na dušu. Ukoliko bi nesretnik pokušao spustiti bradu, vilica bi mu probila dušnik.

http://www.corkscrew-balloon.com/misc/torture/39b.jpgŠpanske ili drvene čizme
Žrtvu bi vezali za stol ili stolicu. Njene noge su smještene između dva komada drveta i povezane. Između drveta su postavljeni manji komadi drveta koji bi držali noge na razmaku. Potom bi mučitelj udarao po drvetu sa velikim čekićem. Svaki put kada bi čekić udario u drvo, dio kosti bi se slomio. Nakon desetak udaraca po manjim komadima, čizme su skinute. Najčešće bi se komadi kosti potpuno raspali, a donji dio nogu više nije bilo moguće spasiti.

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:5WB4HqlG-yDOGM:http://www.masterandmargarita.eu/images/02themas/spaanselaars.jpgVodeno mučenje
Ova izuzetno okrutna tehnika bila je omiljena među američkim čuvarima ratnih zarobljenika tijekom Drugog svjetskog rata. Vojne zarobljenike, većinom Japance prvo su povezali bodljikavom žicom i u usta im ugurali nekakvu tkaninu. Čuvari bi potom uveli gumenu cijev kroz žrtvin nos do želuca i kroz nju ulili nekoliko litara vode. Kada bi se uvjerili da je žrtvin želudac pun vode, udarali bi po žrtvinom trbuhu dok se želudac ne bi rasprsnula i nastupila smrt.

http://www.illuminatiarchives.org/wp-content/uploads/2006/09/waterboard2.jpgKruška (takođe poznata i kao Papina kruška ili Kruška velike boli)
Ovisno o raspoloženju mučitelja i spolu žrtve, kruška je umetana u usta, vaginu ili anus. U svom sklopljenom obliku izgleda poput kruške ili smokve. Kada je umetnuta u tijelo okretanjem ugrađenog vijka ili pritiskom na polugu otvara se lagano ili naglo poput kišobrana. Uzrokuje veliku bol i razara unutrašnjost tijela. Često je korištena tijekom Inkvizicije kako bi se dobila, naizgled dobrovoljna priznanja.

http://kr.img.blog.yahoo.com/ybi/1/dc/67/funnyblog/folder/42338/img_42338_1280573_11?1188362855.jpgViseći kavez
Kada inače maštoviti mučitelj zaključi kako je isprobao sve svoje spravice, a žrtva i dalje ne priznaje djela koja joj se stavljaju na dušu, ne preostaje mu ništa drugo, nego zaključati jadnu osobu u viseći kavez. Većina žrtava u tim visećim kavezima bila je gola kako bi bili izloženi pogledima prolaznika, ali i pod utjecajem vremenskih uvjeta. Žrtve su u kavezima ostavljene da vise i umiru od posljedica ranijih mučenja ili od žeđi, što je znalo potrajati tjednima.

http://www.davincisworld.com/CastleRooms/Dungeon/19.jpgTijesak za glavu
Kako joj i ime govori, ova sprava se koristila kako bi se žrtvama gnječila glava. Smrt je obično nastupila nakon što bi zubi eksplodirali od pritiska i raznijeli čeljust. Oči su iskočile iz očnih duplji, a na samom kraju mozak je curio kroz uši. Nevjerojatno ali istinito, u nekim se državama veoma slična naprava i danas koristi za ispitivanje zatvorenika.

http://4.bp.blogspot.com/_HxLel2ryxng/SdhGZek0QII/AAAAAAAAAC0/ffpxfKhOm8I/s320/head-crusher.jpg

Nabijanje na kolac
Ovo je bio uobičajen način kažnjavanja izdajica u Alžiru i Tunisu tijekom Srednjeg vijeka. Vjerovali ili ne, ali kada bi dugačak šiljak bio zaboden u žrtvinu stražnjicu i izašao na usta, žrtva je živjela još duže od dana. Ostavljena je da takva puže po zemlji kako bi ju svi vidjeli i to uzeli kao upozorenje.

http://www.stripovi.com/images%5Crecensions%5Ckolac.jpg
Judino mučenje
Žrtvu su obično skinuli do gola i privezali ju iznad tzv. "piramide" raširenih nogu te ju polagano spuštali na naoštren vrh. Ovisno o raspoloženju mučitelja, mogao je sam dozirati koliki dio žrtvine težine će spustiti na sam vrh. Kako je žrtva bila raširenih nogu, naoštreni vrh je najčešće zahvaćao spolne organe. Prema nekim teorijama, cilj je bio žrtvu prvo što više rastegnuti iznad piramide te ju potom tako rastegnutu tijekom dugog vremena lagano spuštati dolje.

http://www.medievality.com/images/torture/judas-cradle.jpgNaprava za rastezanje
Radi upravo to što joj ime i govori. Polagano žrtvi čupa udove iz zglobova. Sastoji se od četvrtastog drvenog okvira koji je uzdignut od zemlje. Obično na svakoj strani ima koloturu, a neke verzije imale su samo na jednoj dok su na drugoj imale željeznu prečku za koju bi žrtva bila vezana. Žrtvine noge bile su vezane za koloturu, a ruke za prečku, dok bi mučitelj pomoću koloture namatao uže kojim je bila vezana. Što je više užeta namotao na koloturu, to je žrtva bila više rastegnuta. Sve dok joj svi udovi ne bi bili iščupani. Veoma slično funkcionira i četvorenje pomoću konja.

http://seppoheinola.net/wp-content/uploads/2006/02/Strappado.jpgŽeljezna dama
Prve bilješke o korištenju Željezne dame sežu u davnu 1515. Krivotvoritelj novca bio je smješten unutar Željezne dame, a vrata su bila zatvorena. Tako su oštri šiljci probili njegove ruke i noge na nekoliko mjesta, njegov trbuh i prsa, mjehur, oči, ramena, stražnjicu, ali ne dovoljno kako bi ga ubili. Tako je naboden ostao živ još dva dana u velikim bolovima, nakon čega je umro.

http://4.bp.blogspot.com/_vY8I5HvOvk8/S0kH_n_G-NI/AAAAAAAAKcc/-PkKRzZ-KWw/s400/ironmaiden.jpg
Stolica za ispitivanje
Vjeruje se da od ove sprave za mučenje dolazi izraz "vruća stolica". Željezna stolica ili drvena stolica sa željeznim šiljcima bila je izuzetno neugodno. Žrtvu se vezalo za stolicu, a zatezanjem remenja pojačavao se osjećaj nelagode i nabijanja na šiljke. Kako bi se osjećaj neugode još više pojačao, ispod sjedišta bi se zapalila vatra koja bi grijala stolicu i time zapravo opekla žrtvu koja je sjedila na njoj.

http://www.bibliotecapleyades.net/imagenes_vaticano/vatican29_28.jpg
Pila
Pila vjerojatno predstavlja vrhunac ljudske domišljatosti u najmračnijem trenutku. Žrtva je obješena za noge i visi naglavce. Zamišljeno je kako će najveći dio krvi otići u glavu. To je bilo veoma bitno, jer su mučitelji krenuli rezati od međunožja. Kako je sva krv otišla u glavu, žrtva se neće odmah onestvjestiti od neizdržive boli, što bi se inače dogodilo. Gubitak svjesti nastupio bi tek kad bi pila došla do pupka ili čak početka rebara.

http://soul1383.files.wordpress.com/2009/03/25b.jpg

Brajan992
21-08-12, 16:22
Metode mučenja u kineskim zatvorima i radnim logorima


Ovdje navedene metode mučenja su samo dio od preko 100 dokumentiranih metoda mučenja koje kineske vlasti sistematski primjenjuju na Falun Gong praktikantima u pritvoru. Cilj ovih stravičnih mučenja je slomiti volju praktikantima i natjerati ih da se pismeno odreknu prakticiranja Falun Gong-a, da daju informacije o drugim praktikantima koje poznaju, kako bi i oni mogli biti izvrgnuti “prevaspitavanju” (tako kineske vlasti označavaju ove mjere), da daju javne izjave protiv Falun Gong-a itd. Međutim ni to često ne znači kraj mukama. Nakon toga mnogi su prisiljeni i sami učestvovati u progonu i “prevaspitavati” druge praktikante, kako bi zaradili slobodu. (Ilustracije su rekonstruisane iz izjava očevidaca i ličnih svjedočanstava žrtava).Bušenje ruku
Ovaj način mučenja izvode policajci tako što poleđina ruke žrtve biva bušena šrafcigerom. Krv pršti na sve strane i žrtva momentalno gubi svest. Ovom brutalnom načinu mučenja pripadaju još i: zabijanje trnova napravljenih od bambusa ispod noktiju, istezanje vrhova prstiju, bođenje poleđine ruku plastičnim tiklama, smrskavanje poleđine ruku čekićem pa čak i upotreba električne bormašine itd.

http://faluninfo.ba/files/imagecache/article/files/images/mucenje9.jpg


Prinudna ishrana slanom ili ključalom vodom, ljutim uljima i čak i izmetom i urinom.
Ovo je još jedna metoda, često korišćena od strane policije i ona je najčešći uzrok smrti praktikanata. Svrha prinudne ishrane u kineskim logorima nije da nahrani osobu, već da je kazni i da prouzrokuje što je moguće više boli. Ne samo praktikanti, koji su štrajkovali glađu, već i drugi su bili mučeni na ovaj način. Policija na sljedeće načine uzrokuje bol i patnju: (1) višekratno uvlačenje i izvlačenje tube kroz nos, pri čemu su mnogi praktikanti umrli jer im je tuba probola pluća. (2) Razbijanje zuba, deranje usana ili čak bušenje rupe u obrazu praktikanata koji odbijaju da otvore usta. (3) Prinudna ishrana presoljenom vodom. Mnogi praktikanti su nakon toga umrli zbog dehidriranja. (4) Prinudna ishrana ljutim uljima, ključalom vodom i čak i izmetom i urinom.

http://faluninfo.ba/files/imagecache/article/files/images/mucenje3.jpg


Elektrošokovi
Mučenje elektrošokovima je daleko najuobičajenije sredstvo mučenja Falun Gong praktikanata. Praktikanti su mučeni nekad i sa desetak električnih palica istovremeno, sa naponom i do 30.000 volti. Mučenje često traje satima. Nebrojeni praktikanti su zadobili opekotine i rane od mučenja elekto-šokovima.

Često policija koristi elektro-šokove na ušima, očima i genitalijama. Policija također ubacuje elekrične palice u usta ili genitalne organe praktikanata.

http://faluninfo.ba/files/imagecache/article/files/images/mucenje6a.jpg


Vezivanje za “mrtvački krevet”
Žrtva je nedjeljama vezana za željezni ili drveni krevet sa ispruženim i čvrsto vezanim rukama i nogama i ne može se uopšte pomijerati. Žrtva ostaje vezana čitavo vrijeme i mora tako vezana spavati, jesti (uz nečiju pomoć) i izvršavati prirodne potrebe. Iz tog razloga je žrtva obično skinuta gola. Ovo je nevjerovatno okrutna metoda mučenja jer žrtva osjeća užasan bol dok joj čitavo tijelo zbog višenedjeljne nepokretnosti atrofira. Mnogi praktikanti su umrli na ovaj način.

http://faluninfo.ba/files/imagecache/article/files/images/mucenje4.jpg


Zatvaranje u malom prostoru na više mjeseci
Žrtva je mjesecima zatvorena u malu ćeliju i u istom prostoru mora jesti, spavati i obavljati prirodne potrebe. Visina i širina ćelije je tako napravljena, da osoba ne može ni stajati ni ležati. Uz sve to je žrtva često još i lisicama vezana, tako da danima ne može spavati. Neki praktikanti su u ovakvim ćelijama proveli i do 120 dana.

http://faluninfo.ba/files/imagecache/article/files/images/mucenje1.jpgVodena smrtna ćelija
Ova metoda mučenja često završava smrću žrtve. Žrtva je skinuta gola, zatvorena u željezni kavez, koji ima eksere sa svih strana, a čitav kavez je spušten u prljavu vodu do visine vrata žrtve. Žrtva se ne može nasloniti ni na jednu stranu zbog eksera, a ne može sjesti zbog vode.

http://faluninfo.ba/files/imagecache/article/files/images/mucenje7.jpg


Polijevanje ključalom ili ledenom vodom po glavi
Ovo je obično prvo mučenje kojem su praktikanti izloženi u zatvoru. Mnogi praktikanti su doživjeli ovaj “rutinski” tretman.

http://faluninfo.ba/files/imagecache/article/files/images/mucenje5.jpg


Puštanje pasa na praktikante
U velikom broju radnih logora i zatvora, policija pušta pse da napadaju i ujedaju praktikante.

http://faluninfo.ba/files/imagecache/article/files/images/mucenje2.jpg


Prepuštanje ujedima komaraca i drugih insekata
Ljeti, pogotovo kad padne mrak, policija istjeruje Falun Gong praktikante vani, svlači ih gole i vezuje za stubove. Tako su Falun Gong praktikanti prepušteni ujedima komaraca i drugih insekata.Više puta su ljudi nekoliko dana uzastopce zlostavljani ovom metodom mučenja. Posljedica ove torture je da je tijelo pocrveni i oteče i po cijelom tijelu se osjeća nepodnošljiv svrab i bol. Čak su očni kapci toliko natečeni da je vid nemoguć.


http://faluninfo.ba/files/imagecache/article/files/images/mucenje8.jpg


Seksualna mučenja
Uz mučenja, koja policija primjenjuje i na muškim i na ženskim praktikantima, policija koristi i mnoge specifične metode mučenja ženskih praktikantica, kao npr.: (1) silovanje i grupno silovanje, (2) prinudni abortus, (3) električni šokovi na grudima i genitalijama, (4) silovanje flašom ili električnom palicom, (5) Nanošenje opekotina na genitalnim organima cigaretama, (6) Probijanje grudi iglama. Neke praktikantice su također bile skinute gole i ubačene u ćelije s teškim kriminalcima.
Ostale metode mucenjaPacovi
Jeftin i efikasan način mučenja bili su pacovi. Bilo je mnogo načina na koje su se štakori mogli koristiti ali najčešći je bio natjerati štakora kroz tjelo žrtve, najčešće kroz crijeva.
Postupak je bio sljedeći: Žrtva je potpuno savladana i zavezana za pod ili bilo koju drugu horizontalnu površinu. Postavili bi štakora na žrtvin trbuh te ga pokrili metalnom posudom. Posuda se postepeno grije i štakor mora pronaći izlaz van – kroz žrtvino tijelo. Kopanje traje nekoliko sati, i žrtva za to vrijeme trpi nepodnošljive bolove. Mučenje završava smrću.

http://cromag.net/wp-content/uploads/2009/09/stakor.jpg

Stub Srama
Stub srama je korišten za javno ponižavanje žrtve. Žrtva bi bila zavezana za stup i ljudi bi je iz gomile gađali raznim stvarima, nekada i do same smrti. Obično su to bili razni komadi povrća, a nekada bi bili i malo snažniji predmeti poput kamenja. Gomila bi često znala i kidati kosu žrtvi, čak i osakatiti neki dio tjela.Koristio se i kao platforma za bićevanje.
Ovakav oblik kažnjavanja obično bi trajao po nekoliko sati, ali znalo se desiti da žrtvu ostave zavezanu i po nekoliko dana. Stup je obično bio na frekventnim lokacijama poput tržnice ili trgova kako bi što više ljudi moglo vidjeti žrtvu kako pati. Ovakva metoda mučenja često se koristila i u vojsci.

http://www.lotos-croatia.com/files/image/07-stup_sramote.jpg


Sprava za razdvajanje koljena
Ova sprava bila je izrazito popularna u doba Inkvizicije. Iako samo ime otkriva za što je služila, znala se korisiti i za druge djelove tijela kao što su ruke, laktovi i donji djelovi nogu. Kako bi krvnik okretao ručicu bodlje bi se približavale jedna drugoj i tako probijale sve što se nađe između njih. Broj bodlji je znao varirati od tri pa sve do dvadeset. Bodlje bi ponekad znali i zagrijavati kako bi povećali bol, ili bi radili manje i tupe bodlje kako bi samo mučenje bilo sporije i mukotrpnije. Ova metoda bi jako rijetko dovodila do same smrti, ali se često koristila uz neku drugu metodu mučenja.

http://cromag.net/wp-content/uploads/2009/09/sprava-za-razdvajanje-koljena.jpg

Brajan992
21-08-12, 16:26
Sprava za čupanje noktiju
Iako je ova sprava poslednji put upotrebljena u ratu u Vijetnamu, postoje dokazi za korišćenje sprave za čupanje noktiju i u skorijoj prošlosti. Iranska tajna policija SAVAK koristila je ovu spravu kao način za dobijanje informacija ili kao vid kažnjavanja. Kako bi mučenje bilo još bolnije, mučitelji su znali zagrejati spravu kako bi usput spaljivali prste.

Vodeni sto
Mučenje spravom koja se označava kao vodeni sto korišćeno je u prekolonijalnim vremenima, ali i danas. Sto je napravljen isključivo za te svrhe i mučenje ovom metodom je izuzetno bolno. Dok je čovek položen na sto, polivaju ga vodom, a pritom se on ne može pomeriti. Ovaj vid mučenja ostavlja trajne posledice po fizičko zdravlje, a često i po psihičko zbog konstantnog osećaja davljenja. Amerikanci su vešali Japance koji su koristili vodeni sto za vreme Drugog svetskog rata. Međutim i CIA je koristila ovu metodu nad vođama Al-Kaide.

Telefon Taker
Telefon Taker izmislio je fizičar u državnom zatvoru Taker u Arkansasu ’60-ih. Žicom je povezivan nožni prst zatvorenika i njegove genitalije, zatim su preko te žice puštani elektrošokovi. Bol je bio prejak i u većini slučajeva organi su otkazivali, a vrlo često bi dovodio čoveka do ludila. Metoda mučenja je korišćena nad članovima Vietkonga u Vijetnamskom ratu.

Omamljivač
Omamljivač je uređaj za mučenje u kategoriji uređaja za elektrošokove. Koristi se kako bi se onemogućili dobrovoljni pokreti mišića i onesposobila žrtva. Koriste ga i policajci širom sveta, ali je omamljivač zloupotrebljivan više nego ijedno drugo oružje.

Bič „Mačka sa devet repova“
Ovaj poznati uređaj je primitivan i lako se pravi. Delovi bodljikave žice se spajaju u veliki bič koji cepa kožu kada se njime udara o telo. Danas ga koriste Barbuda, Barbados i Trinidad i Tobago iako je zabranjen međunarodnim pravom.

„Picana“
„Picana“ je izmišljena 1930. godine, a predstavlja krevet od električnih mreža koje su puštane u pogon kada bi zatvorenik legao na krevet. Picana se koristi i danas i vrlo retko se o tome priča. Čile je zemlja sa najviše slučajeva smrti korišćenjem ove metode. Obdukcijom je utvrđeno da je jedan po jedan organ otkazivao.

Žigosanje
Ovaj vid mučenja je prvobitno korišćen i izmišljen za obeležavanje životinja u stadima. Međutim, već vekovima se žigosanje koristi i za mučenje ljudi. Ono bi trebalo da ih osramoti i nanese nepopravljivu štetu njihovom licu ili telu. U modernom vremenu žigošu se prostitutke, a najnoviji zabeležen slučaj je žigosanje 30 prostitutki u Maleziji 2011. godine, kada je javnost ostala šokirana slikama žigosanih žena.

Štap elektrošokova
Štap koji ima sposobnost da vam oduzme mišiće je srodnik omamljivača, samo je primitivnije napravljen, a dosetljivi mučitelji ga vrlo često zabijaju u ljudima anus i uzrokuju nepodnošljiv bol.

Obrnuto vezivanje
Ovaj metod mučenja je izuzetno bolan jer je spor i uzrokuje neverovatan bol. Žrtvine ruke su vezane iza leđa, nagnut je za 60 stepeni napred, a vezan je konopcem za zglob ruku i neku šipku koja ga samo održava. Nakon dužeg perioda ruke jednostavno počnu da odumiru i da se odvajaju od tela što tera žrtvu da neprestano gubi svest. Verovatno tada ljudi i žele da izgube svest.

karamazov
21-08-12, 17:28
uuuuhh, najezih se...

misko23
21-08-12, 17:30
Sto je ovo brate moj...

KRKNA
21-08-12, 17:33
Kinesko mučenje kapljicama vode...

Brajan992
21-08-12, 17:48
Da vasa zainteresovanost za ovu temu bude jos veca navest cu vam jedan primjer sa nasih prostora odnosno spravu koja je koristena u Jasenovcu, naime, sprava se po nekim izvorima kod nas u to vrijeme zvala "srbosjek" (koliko je to tacan podatak nisam siguran) naime ovaj prozivod se koristio u Njemackoj prije drugog svjetskog rata kao poljoprivredni alat za sjecu snopova psenice, imao je slicnu svrhu kao srp na Balkanu. stavljao se na ruku. Kazu da su postojala takmicenja u Jasenovcu ko ce vise sa ovim predmetom ljudi da zakolje.* ni za ovaj podatak nisam siguran koliko je tacan jer ne mogu da dodjem do pouzdanih izvora.

izgled te sprave.

http://img208.imageshack.us/img208/1699/77808108.jpg

http://img197.imageshack.us/img197/891/srbosjek02.jpg

loungebar
31-08-12, 02:10
Najveci olos sami ljudi, ne treba im djavo.

Sandor Kolar
31-08-12, 09:52
Ovako je i Anto Zdralevic poceo.

funestis
31-08-12, 13:52
Hmm!

Moderna verzija takozvana waterboarding (na žalost na našem jeziku još nema prigodnog prevoda).

Metoda je dobila na notornosti kada se otkrilo da su zatvorenici (osumljičeni pripadnici Al-kaide i Talibana) u Gvantanamu bili izloženi ovoj metodi mučenja.

Žrtva se imobilizuje i stavlja se krpa preko glave na koji se kasnije sipa voda (na sobnoj temperaturi). Žrtva osjeća jak nadražaj gušenja, povrede su česte kako žrtva pokušava da se oslobodi, a psihološki efekat je ogroman i oporavak osobe mučene ovom metodom može potrajati godinama.

http://en.wikipedia.org/wiki/Waterboarding

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/d/d5/Waterboard3-small.jpg/250px-Waterboard3-small.jpg

http://science.howstuffworks.com/water-boarding.htm

Ovaj klip predstavlja Christopher Hitchens-a (http://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_Hitchens) koji je isprobao metodu.

http://www.youtube.com/watch?v=4LPubUCJv58

Mufljuz
31-08-12, 15:27
najgore mi je ono mucenje sa pacovima...

Lucianeddu
31-08-12, 17:11
Bastinado - lagano,ritmicno udaranje zrtve po tabanima (moze da traje satima) - zvuci soft u poredjenju s ostalima, ali...

Sh0ne
31-08-12, 17:35
http://www.smashinglists.com/10-most-torturous-methods-of-execution/?utm_source=wahoha.com&utm_medium=referral&utm_campaign=wahoha

institucija
31-08-12, 17:44
Moderna verzija takozvana waterboarding (na žalost na našem jeziku još nema prigodnog prevoda).
Na golom otoku primjenjovana pod nazivom "spansko plivanje"

Ne znam nazov ali ima i ono - obuku ti pancir pa udri po tebi pendrekom....

Covjek je najgora zivotinja :(

Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2

Dutch
31-08-12, 22:54
Bastinado - lagano,ritmicno udaranje zrtve po tabanima (moze da traje satima) - zvuci soft u poredjenju s ostalima, ali...

Primjenjivano do skoro(prije 10tak godina) i kod naših žandara.

misko23
31-08-12, 23:14
Definitivno smo bolesna rasa...

sparco
03-09-12, 09:51
spanci su bili bogovi vatre , lomache su trajale da zrtva bude ziva po par sati , a imali su i onog metalnog bika , zatvore te podgrijavaju ga frshti para na nozdrve a ti se skuvas unutra ziv

funestis
03-09-12, 09:58
Na golom otoku primjenjovana pod nazivom "spansko plivanje"

Ne znam nazov ali ima i ono - obuku ti pancir pa udri po tebi pendrekom....

Covjek je najgora zivotinja :(

Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2Hvala na pomoći, ne samo da sad imamo ime ove metode na našem jeziku već imamo i informaciju (u imenu) koja možda objašnjava mijesto porjekla ove metode.

spansko plivanje

I da ljudi znaju bit duboko sadistički jedni prema drugima.

sparco
03-09-12, 10:50
http://2.bp.blogspot.com/_7LUTZAz7h2Y/TVD7giys5WI/AAAAAAAAARo/2S8hSR2RtvM/s1600/Brazen-Bull.gif

stevann
03-09-12, 11:41
zivjeli vanzemaljci, oni samo lete letecim tanjurima.

useruseruser
03-09-12, 12:01
Mucenje je procitati sve ovo. :) a jos je ovo samo dio cega sve ima. Sta ce covjeku sve pasti na pamet...

Sent from my HTC One S using Tapatalk 2

Ispichutura
03-09-12, 12:05
Niko nije mucio ka' turci kad se hasisa nachade...

Saruman
03-09-12, 12:27
Niko nije mucio ka' turci kad se hasisa nachade...

Ti to gledo? Tell us more, please.

Ispichutura
03-09-12, 12:30
Ti to gledo? Tell us more, please.

Prevedi mi ovo, sta si mi napis'o ovo?

^m00dO_oD_kOlJiBrIyA^
03-09-12, 12:57
Ne mogu da vjerujem da je neko otvorio ovakav topic.

karamazov
03-09-12, 13:11
Evo neke metode koje su se primjenjivale na Golom otoku, nad našim roditeljima, đedovima i prađedovima...

Japanska kragna. To je kad ti oko glave obmotaju nakvašen konopac, pa ga zatežu motkom, koju lagano okreću kao vodenički vitao. Jedan čvor ovog konopca nalazi ti se na slepoočnici, a druga dva na očima. Usled okretanja vitla i stezanja užeta najprije ti prskaju oči. Bol je ogroman i nepodnošljiv i, ne popustiš li, završava se time što ti se lobanja, počevši od slepog oka, krši i slama. To je jedna od najbolnijih sporih vrsta smrti – može se otegnuti koliko se dželatu dopada i bez priznanja se takoreći uopšte ne može podneti. (D. Mihailović)


Kibla. Noćni sud za malu i veliku nuždu u golootočkim barakama i zatvorskim ćelijama. To je jedna kaca izrađena od tvrdog drveta,zapremine kojih osamdesetak litara, visine oko sedamdeset centimetara. Prečnik dna dvoljno širok da stabilno stoji, a gornji prečnik je toliki da u njega može lako da stane najveća jugoslovenska guzica. Kibla ima dvije ušice koje imaju otvore u koje stavljaju šake dva stara izdajnika koji nose pune kible, prosipaju ih u rupe na klozetima-čučavcima, peru ih i na kraju u cilju higijene i ostalog smrada, sipaju u njih deset-petnaest litara čiste vode (D. Jovanović)
Osim funkcionalne namjene, služila i za stalna noćna dodatna mučenja nerevidiraca i bojkotovanih. Oni sumorali da dežuraju danju, za vrijeme popodnevnogodmora, i požarče noću u dvosatnim smjenamastojeći sglavom nagnutom iznad kible i s rukama sastavljenimodostrag, udišući smrad njenog sadržaja.
Jednokratna kazna bila je gnjuranje glave u njen sadržaj. (P. Kostić)Podmornica. Glava žrtve se zaranja u kiblu ili u bure s morskom vodom. Žrtva mora da pati, ne i da umre. Dželat postupa prema uputstvu: Dlanovima (žrtvi) pokriti lice. Male prste zariti u usta, između obraza i zuba, prstenjacima pritisnuti nozdrve, srednjacima oči, a palce smjestiti u ušne školjke. Onda potapati, paziti da se žrtva ne uguši.

Presovanje. Mučeniku se u ležećem stavu stavlja teška kamena ploča na grudi ili tragač natovaren kamenjem. Proticanjem vremena disanje postaje sve teže i snaga slabi. Pokojni đed mi je priča da je ova metoda bila strašno popularna...

Špansko plivanje. Metod mučenja poznat još iz vremena Inkvizicije. Izbjegavale su ga i najsurovije policije svijeta zato što su ljudi izloženi tom postupku često umirali od srčanogudara. Svežu ti ruke i noge, u usta uvale neku krpu, glavu zabace nazad i kroz nos sipaju mlaz vode. Daviš se kao u najdubljoj vodi. Na Golom otoku Udba je uvela značajnu novinu kojom su izbjegnute nepoželjne i prijevremene smrtne posljedice. Da se žrtva ne bi smrću spasla od daljeg mučenja, ljekar joj je slušao srce i kad god bi ocijenio da može da eksplodira, davao bi rukom znak da prekinu. (P. Kostić)

Doktor Nikolić govori i o mučenju termokauterizacijom, paljenjem usijanim gvožđem
dijelova tijela koji su bogati nervnim završecima (dojke, bradavice, polni organi, jezik, uši, šake itd.) i o specijalnim zubarskim bušilicama prilagođenim za mučenje, kao i o postupku prženja očiju sonom kiselinom: u oči se sipa rastvor kiseline, alkohola ili etera, a zatim se oči premažu ljepilom da bi slijepljeni kapci spriječili da rastvor isteče. Čovjek bi zaista pomahnitao od boli i prženja u oku. (P. Kostić)

Ko je preživio koju od ovih muka, prestao je krivca tražiti među ljudima. Odnos prema drugom ljudskom biću on je apsolvirao na način Dostojevskoga, i ako mu ni retka nije pročitao: čovjek je preširok, trebalo bi ga suziti. Tom preširokom biću nije ni praštao ni nepraštao, kategorije krivnje, kazne i oprosta, za njega, ostale su u nižim sferama ljudske zapitanosti o smislu. Na drugoj adresi, mimo čovjekove, on je tražio odgovor. Poneki bi od takvih, na slobodi, osvitao u svilenoj postelji duboke religioznosti. Drugi opet u luđačkoj košulji teškog, agresivnog, borbenog ateizma. A svi, bezmalo svi, sklapali nježno prijateljstvo sa probranim vrstama najžešćeg alkohola...

"Druže Tito mi ti se kunemo..."

http://trolokwe.files.wordpress.com/2010/07/tito_pioniri.jpg

sparco
03-09-12, 14:29
uvijek popularna ilije cvorovica, ko zna sta bi ja sada radio da me oni tamo nisu poslali .................

the_sorrow
04-09-12, 08:12
http://2.bp.blogspot.com/_7LUTZAz7h2Y/TVD7giys5WI/AAAAAAAAARo/2S8hSR2RtvM/s1600/Brazen-Bull.gif
Ovo se kod nas vazda zvalo sač, mada nije bilo u obliku bika :biggrin:

Dodaš malo krtole, spremiš salatu , i ako ne prizna eto ti večera za cijeli bataljon :)

Brajan992
15-02-13, 20:38
Danas sam cuo za jedan krajnje surov metod.

Oaj oblik mucenja se sprovodio u vojnoj luci Lora u Splitu. Za vrijeme rata "92 godine, Ko nije upoznat sa ovom tematikom, dovoljno je rec da je ta luka u to vrijeme rata koristena kao logor za srpske zarobljenike.

Nije mi poznato ime te "discipline" ali u pricipu radilo se o sljedecem.

Vojnika bi skinuli golog, zasjeli na drvenu stolicu, zavezali im ruke za naslon i prikljucili na radio vezu, ko je sluzio vojsku zna kako taj aparat izgleda( neko taj aparat zove i poljski telefon), stariji tipovi tih aparata su imali kurble, kako bi se punila baterija. Takav jedan aparat je koristen i u luci Lora. S tim sto su se zice, stavljale na intimne dijelove tijela zarobljenika, ne zelim da mnogo da idem u detalje da ne bi pretvorio ovaj thread u nesto gnusno, samo cu reci da su zice uvlacili u penis vojnika, iza usiju i oko vrata. Pri okrecanju kurble, aparat bi se punio i preko zica strujom bi tresli zatvorenika po nekoliko sati. Po svjedocenju koje su ti vojnici davali na sudjenjima, govorii su da su znali tako da ih muce po dva ili vise sati.

Drugi slucaj je isto iz Lore, malo je blazi ali dovoljno stravican. Zarobljenike bi stavljali u bokseve sa psima, vojska je tad koristila Njemacke ovcare, vojnici iz Bosne koji su dozivjeli ovaj vid torture, govore da bi ih prilikom stavljanja u boks, zavezali i ruke i noge za ogradu boksa, tako da ne mogu da se odbrane, vojnici svjedoce da su ti psi znali i po pola sata besumucno da napadaju i da ih grizu za sve dijelove tijela.

Postoje i drugi slucajevi sa nasih prostora, koje ne zelim da pominjem jer nisu dokazani.

Pterodaktil
15-02-13, 21:52
Realno ne zna se sto je gore od cega...ali ovo sa Pacovom,ufff

IvanPg
08-05-13, 12:11
zasto nema aktivnosti na ovoj temi??? Evo da vam preporucim jedan sajt: www.mracnjak.com


Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Old Bone
08-05-13, 12:54
Hmm!

Moderna verzija takozvana waterboarding (na žalost na našem jeziku još nema prigodnog prevoda).

Metoda je dobila na notornosti kada se otkrilo da su zatvorenici (osumljičeni pripadnici Al-kaide i Talibana) u Gvantanamu bili izloženi ovoj metodi mučenja.

Žrtva se imobilizuje i stavlja se krpa preko glave na koji se kasnije sipa voda (na sobnoj temperaturi). Žrtva osjeća jak nadražaj gušenja, povrede su česte kako žrtva pokušava da se oslobodi, a psihološki efekat je ogroman i oporavak osobe mučene ovom metodom može potrajati godinama.

http://en.wikipedia.org/wiki/Waterboarding

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/d/d5/Waterboard3-small.jpg/250px-Waterboard3-small.jpg

http://science.howstuffworks.com/water-boarding.htm

Ovaj klip predstavlja Christopher Hitchens-a (http://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_Hitchens) koji je isprobao metodu.

http://www.youtube.com/watch?v=4LPubUCJv58

Ja sam mislio da je najgore mučenje "vezivanje za mrca"-izum i Turske, kad vežu čovjeka licem u lice sa mrtvacom, koji je onda raspada tebi u lice.

Medjutim, ovo sa peškirom, koji mora biti od onih najdebljih ( ne nam zašto) koji se stavi preko glave mučenog, koji leži blago nagnut glavom nadole (da mu voda bolje ulazi u nozdrve) je demonski genijalan pronalazak...izgleda da niko ne može da idrži duže od 2 minuta bez psihičkih oštećenja...nema tu "spacijalno obučen " itsl.-SVI PUCAJU U ROKU OD NAJVIŠE 2 MINUTA!
Nevjerovatno!

Pozdrav,

Raquel
08-05-13, 13:42
Ja bih voljela Čika Džoa da povedem na koncert Lepe Brene. Da provjerim nešto, samo.

Swedish_House_Mafia
08-05-13, 14:24
Ima i jedan vid torture, koji je možda najblaži u odnosu na ove gore prikazane, koji je koristila naša draga narodna milicija.

Naime, stave ti vojnički šlem, koji je inače bez ikakve postave, samo metal - a onda te mlate pendrekom po istom.
Na žrtvi se ne može primijetiti nikakva modrica ili otok, ali zato te glava čak nedjeljama boli.

Kal El
08-05-13, 14:25
Nekada su crnogorke zakopavali u zemlju pa kamenovali...

Raquel
08-05-13, 15:47
To su urbane legende... Ali znamo koje nisu LEGENDE.

Bugi
08-05-13, 16:39
Ima i jedan vid torture, koji je možda najblaži u odnosu na ove gore prikazane, koji je koristila naša draga narodna milicija.

Naime, stave ti vojnički šlem, koji je inače bez ikakve postave, samo metal - a onda te mlate pendrekom po istom.
Na žrtvi se ne može primijetiti nikakva modrica ili otok, ali zato te glava čak nedjeljama boli.

Ovo kao ono sa sunđerima po stomaku i butinama pa onda udri


Poslato sa super-moćne pisaće mašine Galaxy Note 2 x2

acs
08-05-13, 16:42
Pendrek po tabana...

Swedish_House_Mafia
08-05-13, 18:28
Ovo kao ono sa sunđerima po stomaku i butinama pa onda udri


Poslato sa super-moćne pisaće mašine Galaxy Note 2 x2

Ovo mi je davno ispričao pokojni stric. Možda prije 15-20 god. su tako radili narodni batinaši.

lucke91
08-05-13, 18:37
Temu koju je razvio moj pokojni rodjak koji je radio u UDBU, bio je ozloglasen u Bijelo Polje...
citat iz njegove price:
``Onoga koji se muci primaknemo radnom stolu, noge su mu u polu rasirenom stavu, otvorimo fioku i unutra ubacimo njegove testise i polni organ, zatim ga ispitujemo i svaki put kad kaze da ne zna ili slaze nogom sutnemo otpozadi izedju nejgovih nogu sutnemo fioku iz najace snage i tako mu se nanosi ogroman bol uz efekat iznenadjenja jer ne moze da vidi kad neko krene otpozadi da udari fioku. obicno tada se on onesvijesti, zalijemo ga kantom hladne vode i kad se osvijesti opet isti postupak sve dok ne dobijemo informacije... posle nekoliko ovakvih slucajeva vise nismo morali ni da je sprovodimo jer se proculo po gradu, i kada nekog dovedemo na ispitivanje samo mu zaprijetimo tehnikom ``fioke`` i on se prizna i ispjeva kao ptica....``

gaul
08-05-13, 20:05
Lingchi

Smrt sa 1000 rezova

Ovo je definitivno , po meni, najgnusnije, fizičko mučenje.
Kinezi su čak imali i manastir u kojima su obučavani dželati, mučitelji, dovodili svoje vještine gotovo do perfekcije. Da nanose što više rezova i da kidaju djelove tjela a da žrtva poživi što duže.
Kazna sa kojom su se kažnjavali najteži prestupnici, između ostalog protivnici konfučijevog učenja, masovne ubice, politički nepodobnici, izdajnici, oceubice , za ubistvo učitelja ili poslodavca ...

Kinezi su imali u zakonu ovu kaznu od 900 godine pa sve do 1905 godine, kada je zadnje mučenje javno izvedeno i zakonom zabranjena.

Metodično su po žrtvi pravljeni rezovi uslijed čega je dolazilo do amputacije djelova tijela. Komad po komad je kidan i stavljan u korpu, kasnije meso je prodavano u medicinske svrhe, bačano je psima da ga jedu. Nerijetko se ovaj proces izvršavao i na mrtvog prestupnika , zarad skrnavljenja njegovog tijela.

Kazna se radila na tri nivoa - zarad javnog poniženja, spore smrti i kažnjavanja poslije smrti.

Oni nesrećni koji su imali veliku krivicu, dobijao je kaznu tkzv. smrt od tri dana, istim principom, tri dana su ga metodično i lagano sjekli. Žrtvama je davat ponekad opijum, da bi mu se ublažila bol i da bi bio pri svijesti što više vremena. Uglavnom su žrve gubile svijest ili umirale poslije nekih 20-ak minuta, mada postoji zabilježeni slučaj osobe koji je kažnjen seciranjem od tri dana, da je pola dana jaukao.

Jedini čin mislorđa su dobijali od mučitelja, koji su imali za pravo da urade ubod milosrđa, da probodu žrtvu ravno u srce, uglavnom je to milosrđe mučenik dobijao ako je neko podmitio dželate. Nerijetko se davao mito od porodica žrtava koje je prestupnik oštetio, da mučenje bude što duže. Ili ako je prestup bio manji prvi rez bi bio naćinjen rezanjem grla, da bi žrtva omdah umrla.

Postoje zabilježbe o navodnim žrtvama, koje su rezane veoma dugo vremena, rez po rez dnevno, da su im se određeni djelovi tijela počeli raspadati dok su još bili u životu.

Uglavnom bi to bila javna pogubljenja, žrtva bi bio vezan za stub i proces bi mogao da počne.

http://www.chinasmack.com/wp-content/uploads/2010/02/chinese-qing-dynasty-slicing-dismemberment-death-penalty-woman-09-560x542.jpg

Evo na ovom linku je fotografijama ppropraćeno jedno pogubljenje

http://www.chinasmack.com/2010/pictures/slow-slicing-photos-female-criminal-late-qing-dynasty.htmlhttp://www.youtube.com/watch?v=q7iDZnkn1xo

FORMICA
08-05-13, 22:26
Ovo mi je davno ispričao pokojni stric. Možda prije 15-20 god. su tako radili narodni batinaši.

Naravno ovo je prije njiih izmišpljeno.Naravno jesu samo "narodni batinaši" nili jedini batinaši, zaboravi se Božićna pobuna, zaboeraviše se na hi9ljade ljudi, zaboravi se na stotine sela,...
Prije 15-20 godina nikom ni po malom prstu.

jokac
08-05-13, 23:20
je li mučenje i ovo što se radi ovom narodu.....

Old Bone
09-05-13, 01:17
Ima i jedan vid torture, koji je možda najblaži u odnosu na ove gore prikazane, koji je koristila naša draga narodna milicija.

Naime, stave ti vojnički šlem, koji je inače bez ikakve postave, samo metal - a onda te mlate pendrekom po istom.
Na žrtvi se ne može primijetiti nikakva modrica ili otok, ali zato te glava čak nedjeljama boli.

Tim nasledjem se koristilo zloglasno II odeljenje SUP BG (za imovinska djela), koje je stavljalo pancir, pa udri bezbol palicama....što je išlo do odbijanj bubrega! Tradicija je čudo:) !

Pozdrav,

PS
I nije urbana legenda, nego moj predmet krivične prijave ( sa slikama, ljek. uvjerenjima itd), koji je odbačen u osamdesetim...(jok, nego će da ga kazne u ono doba...glupi Bone idealista :)).

IvanPg
20-07-13, 16:49
www.mracnjak.com


Sent from my iPhone using Tapatalk 2

11/11/11
21-07-13, 22:05
Tehnika ''Mooda u fioku'' je naveliko poznata... A jbm mu mater, dovoljno je i pomisliti na taj bol i već ti se muči...

misko23
22-07-13, 21:23
Ovi Kinezi definitivno nisu normalni, smučilo mi se sve gledajući one slike..

Sh0ne
16-08-13, 19:46
http://all-that-is-interesting.com/post/10862523843/the-8-most-painful-torture-devices-of-the-middle-ages

Raquel
18-08-13, 22:57
Svoje sam obavila kao klinka.. pa onda otplaćivala karmički dug. 9 života za jednu mačku.
Sad smo u miru, mačke i ja.

skodilak
22-08-13, 11:14
nabijanje na kolac

http://www.smrtnakazna.rs/sr-latn-rs/teme/na%C4%8Dinipogubljenja/nabijanjenakolac.aspx

Artemis
25-08-13, 02:34
Kako ću noćas lijepo da zaspem.

Old Bone
29-08-13, 20:34
Ovi Kinezi definitivno nisu normalni, smučilo mi se sve gledajući one slike..
Stoka su ljudi , A KINEZI POSEBNO!

Umišljena, bezobrazna nacija, koja smatra da je bijeli čovjek postao od psa i sl....najviše vas vole i poštuju kad se ispraviš pa ga onako "iz milja" potapšeš po temenu..pa ga onda priupitaš da li su tačne glasine da im je ona stvar oko 10,5 cm duga u erekciji...čisto pitaš, onako kao KURIOZITET :)

Ako on njih zavisiš-jadna ti je majka!

IZUZETAKA UVJEK IMA!

Pozdrav,